Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó
 
Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   7 / 74
(#) kwatt hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
aminek az adatai megadtam azmar be van epitve egy hegesztobe amit a rokonomcsinalt es meghalt es mink orokoltuk es nem tomhogy csinalta azt meg omer hazikeszitesu,na most en csinanakegy masik vasmagott mekorra legyenmilyenalaku meg meg amit kihagytam te irt le es aken megcsinalom es ak tovabb megyunk a hegeszto epitesehetz
(#) kadarist válasza kwatt hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
A vasmagról kellene kép.
(#) kadarist válasza kwatt hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Olyan alakú vasmag kell, mint amilyen a már meglévő és működő trafóban van. Otthoni körülmények között nem tudsz vasmagot készíteni, mert a vasmag trafólemezekből áll. Ezek speciális vasból készülnek, ráadásul szigetelőréteg is van a lemezek felületén.
Tehát a legjobb lenne valahonnan szerezni egy rendes hegesztőbe való kész vasmagot, és ezt megtekercselni.
(#) kwatt hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
oke de nem hisem hogy tudokszereznide peldaulegy nagyonkicsi hegesztot nem lehet csinalni pleldaulegy radio trafojabol???
(#) kwatt hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
tudom hulye oklet de jovolna egy kis hegesztogep
(#) kadarist válasza kwatt hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Abból nem tudsz. Olyan trafó kell, amelynél terhelés nélkül 40-70V körül van a kimenő feszültsége (gyújtófeszültség), hegesztés közben pedig visszaesik 20-30V-ra. Ennek az eléréséhez nem jó a hagyományos vasmag kialakítás.
(#) kwatt hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
akkor milyen kelllll???
(#) Gafly válasza dobo hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Vagy köpper szalag. Huzalt kézifúróba befogni (másik fele csapágyazva). Egyik tekeri a fúrót, a másik pedig vezeti a szalagot... De csináltuk már enyvezett papirszalaggal is. Cementesszákból még nem
(#) kadarist válasza kwatt hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Hegesztőtrafóvas kell. Olyan, mint amilyen az örökölt hegesztőtrafóban van.
(#) kwatt hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
ezt nem ertem miaz akoper szalag vagy milyenfurolehetne egy kicsit erthetobben mer en ezt igy nem nagyon ertem
(#) kadarist válasza kwatt hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
A köpper szalagost nem neked írták. Használd a "válasz" gombot, és akkor tudjuk, hogy kinek írsz.
(#) kwatt válasza kadarist hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
eza kepcsak mese???
vagy lehetseges
(#) kadarist válasza kwatt hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
A képek magukért beszélnek: DIY welding transformer
(#) kwatt válasza kadarist hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
szoval nem lehet egy mini hegesztot kesziteni??
(#) kadarist válasza kwatt hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Ha találsz mini hegesztőpálcát, akkor lehet.
(#) mpisti válasza kwatt hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Megbocsáss, de erősen csodálkoznék,ha értenéd. Aki a magyar helyesírás szabályait ennyire nem ismeri,nem tudja,hogy a billentyűzet tartalmazza az ékezetes karaktereket is; és azt sem,hogy a mondatokat nagybetűvel kezdjük, - feltehetően még a legalapvetőbb villamos összefüggésekkel sincsen tisztában. Tiszta sor,hogy szeretnél építeni egy hegesztő trafót. De ha ennyire nem vagy tisztában ezzel a feladattal összefüggő legalapvetőbb ismeretekkel, akkor vakmerőség lenne leírni számodra,hogy egy ilyen készülék elkészítése hogy is történik. A végén még halálos áramütést szenvednél.
Azt javaslom,először ismerkedj meg az elektronika és az elektromosság alapjaival, -ezt akár az internet felhasználásával is megteheted- de nem ártana néhány ,a témába vágó szakirodalom forgatása sem. Hidd el,amikor e sorokat írom nem sértő szándékkal teszem.
Csak nem szeretném,ha egy számodra ismeretlen terület a végzetedet okozná.
(#) kwatt hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
hat az lenne a legkevesebb csak tudnamhogy kell megepiteni a hegesztogepet
(#) Ge Lee válasza kwatt hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Ha egyáltalán nem értesz hozzá akkor ne vágj bele, ha valamennyit igen akkor a HE 2001 8-9-es számában találsz egy leírást.
A méretről. Ha gyakran és sokat akarod használni akkor nem lehet elkerülni hogy nagy súlya és mérete legyen. Ha csak nagyon ritkán kell csinálni egy pár centis varratot, arra jóval kisebb trafó is elég, nekem is van egy ilyen. A PC táp dobozánál is kisebb az egész, de ez tényleg csak nagyon rövid munkákhoz jó mert pillanatok alatt forró lesz. Ilyet tényleg csak az csináljon aki érti is amit csinál!!!
(#) kwatt hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
ok de hol az a he
(#) B.I válasza mpisti hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Szia. Kérlek olvasd már el.Bővebben: Link
(#) dobo válasza B.I hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
A mágneses kört szerintem nem jó ötlet légréssel befolyásolni az erővonalak a vasban szeretnek haladni itt pedig kilépnének.Szerintem folytót tekercselnél belőle.
Szekunder oldali folytóval lehetne javítani a dolgon.Én úgy gondolom.
(#) B.I válasza dobo hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
A lapos karakterisztikán lehet javitani folytó tekercsel és mennyire?
(#) Dióda hozzászólása Okt 18, 2010 /
 
Hamár ide vetődtem kérdeznék én is egy jópofát.

Eddig volt egy pár trafóm amivel hegesztettem életem során. De benne van az emberfiában ugye hogy jó lenne csinálni egy olyan igazi komoly darabot.

Nos a kérdés:

Mekkora trafó a legideálisabb átlagos otthoni hegesztésekhez itt teljesítményre gondolok.
Átlagos bevont elektródához milyen áttételűnek kell lennie?
Azt tudom hogy a primerkörben a legjobb szabályozni a trafót. Lehet primercsapolásokkal és elektronikusan.
Melyik a jobb és miért?

Esetleges egyenáramú hegesztésnél aminél van egy plussz egyenirányító híd, ott mennyivel másabb a trafó?

Egy kezdőnek aki már ugyan hegeztett és esetleg van is mely megoldás ami a legegysszerűbben kivitelezhető?



UI : "Nekem van gépem és használom is most lett felújítva. Ráadásul nem ma kezdtem ergo ezek a kérdések számomra tisztázottak csak a ("nép") számára lett megfoglmazva és összeszedve"
Remélem valaki szakszerű leírást ad józan paraszti nyelven . Én nem tudom szakszerűen leírni és nem akarok ez miatt sem károgást sem kötekedést. Így ezt a megfogalmazást szakira bízom. Csak annyi a kérésem hogy józan parasztian (ergo ne szaknyelven hanem érthetően) fogalmazza meg.
A hegesztési könyveken meg ugye 42-es topánnal el lehet menni meg aki beleőrülve fújja a szakzsargont az érti.
(#) mpisti válasza B.I hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Ne haragudj,elfelejtettem megválaszolni az általad feltett kérdést.
Tehát:A hiperszil vasat az alapvetően azért "találták ki",hogy minél jobb hatásfokú csatolást lehessen létrehozni az erővonalak és a trafó tekercsei között,ebből következik,hogy a felépítése pont ellenkezője annak,amire neked szükséged van.Lapos karakterisztikájú trafónak tökéletes , de eső karakterisztikát csak elektronikus úton tudsz elérni ilyen trafó esetében. De ebben az esetben számolni kell azzal,hogy kemény,merev lesz az ív. A légrést felejtsd el. Olyan mértékben fog megnőni az üresjárási áram,hogy nem marad elég energia a hegesztésre. De a legnagyobb probléma,hogy a légrés beiktatása csak a vasmagok találkozási pontjainál alakítható ki, ebből eredően azok az erővonalak,amik a nyitott vasmag végen szóródnak ,a tekercs menetein keresztül lépnek ki,tehát részt vesznek a gerjesztésben. Azaz nem fogod a kívánt eredményt elérni. A legjobb eredményt az "I"lemezekből összeállított vasmaggal lehet elérni házi körülmények között. Meg kellene próbálni ilyen vasat szerezni. Ezzel tudnál a legkönnyebben dolgozni.
(#) B.I válasza mpisti hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Az elektronikus út az mi lenne? A lapos karakterisztikájú trafót CO2 hegesztésen kivül milyen hegesztésre lehet heasználni?
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Számodra a meglévő trafónál egy egyszerű megoldást tudok javasolni,ami a legegyszerűbben kivitelezhető-ha nem okoz gondot némi plusz súly. A szekunderrel kössél sorba egy olyan fojtótekercset, amelyiknek a vas-keresztmetszete kb.30cm2, és tartalmaz 2-3 helyen megcsapolva 30-35 menetet a szekunder tekerccsel azonos keresztmetszetű huzalból. A vasmagba ha légrést teszel,még az ív dinamikáját is tudod változtatni.
A szekunder huzalhoz: ha ilyen profilhuzalt használsz,azt először lágyítsd ki. A leszigetelésre(szekundernél)a TESA szalag megfelel,(két rétegben) a rücsköset válaszd belőle, és kb. 18-20mm széleset. Csak akkor lakkozd le,ha már fel van tekerve, mert ha előre lelakkozod,akkor a feltekerésnél elrepedhet.
(#) Ge Lee válasza B.I hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Ha esetleg a közelben laksz nekem van néhány vasam amitől megválnék, az árán nem fogunk összeveszni.
A tekercselt-vágott mag valóban nem jó erre a célra, de kiegészítve egy folytóval lehet vele hegeszteni. Ehhez csökkenteni kell a menetszámot is, ezért az ívfogása sem lesz jó.
(#) mpisti válasza B.I hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Az elektronikus szabályozás azt jelenti,hogy a trafó szekunderje pl. 60V-ot ad le üresjárásban, de az ív begyújtás után egy elektronika az ív feszültségét akkora értékre viszi le, amekkora a beállított hegesztőáram mellett az ív fennmaradásához szükséges. Ha körülnézel itt a fórumon, találsz egy leírást,amely kb. 10 éve a Rádiótechnika évkönyvben jelent meg.
"A lapos karakterisztikájú trafót CO2 hegesztésen kivül milyen hegesztésre lehet heasználni?"
Fedett ívű hegesztésre.De az már nem barkács kategória.
(#) Ge Lee válasza Dióda hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Egy válasz a sok közül:
Mit értesz a "komoly darab"-on? Hegesztőtrafónál az ideális egy elég tág (vagy nem létező) fogalom, a teljesítményét az fogja alapvetően meghatározni hogy milyen vastag huzalt tudsz rátekerni az adott menetszámokhoz. Ha otthoni munkákra gondolsz (szerkezeti acélok stb.) volt 22-50cm2 keresztmetszet között mindenféle vassal trafóm, erre a feladatra mindegyik jó volt. A primer leágazásos szabályozása nem a legjobb, de ide megfelel, felesleges bonyolítani. Aki egyszerűt akar ilyet építsen, aki jót az pedig invertert.
(#) B.I válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Nem hiszem, hogy a közeledben laknák mert én Ukrajnában a Nagyszőlősi járásban lakom. De azért köszönöm a nagylelkű felajánlást.
Következő: »»   7 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem