Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ha még minden csak tervekben van, akkor eleve 24 vagy akár 48V-os rendszerben tervezz. Sokkal kisebbek lesznek a veszteségek. Egyedül az inverter okozhat némi nehézséget, de ha még az sincs meg, akkor no problém.
Én először mindig felmérem a terepet, mit lehet kapni, milyen áron, utána tervezgetek csak.
Amíg nem megy jól az inverter, szedd ki Ri, Ci-t.
A makrai kis nyáktrafók nem olyan jók, de alapvetően a 230-ra készült trafók ugye 50Hz-re lennének valók, nem mind szereti a magasabb frekit, azért pár kilohertzen eldöcögnek több-kevesebb sikerrel. Ha bent van az 555-nél a dióda, akkor a freki így néz ki: f= 1,44/((R1+R2)*C1) ellenállások ohm-ban, kapacitás farad-ban. Az idők pedig T=0,69*(R*C1) A magas jelszint idejénél R1, alacsony idejénél meg R2 számít. Tehát, ha növeled R1-et, hosszabb ideig lesz nyitva a teljesítménytranyó, de csökken a freki is, ami nem baj, lehet, hogy a trafó jobban teljesít kisebb frekin. Ha baj, akkor R2-t lehet csökkenteni, és visszaáll az eredeti freki. Úgy lődd be Ri, Ci nélkül, hogy kb. 1 sec alatt menjen fel 400 Voltra. A motorkondik bírják 600V-ig, így is lehet tuningolni, sőt, jobb is mint a kapacitást növelni, a feszültség növeléssel négyzetesen nő a tárolt energia. (általában 450-550V AC-re vannak csinálva a motorkondik, DC-ben simán bírja a 600-at)
Éppen ezért kell a nagyobb feszültségre ,,,startolni,,, minnél nagyobb a fesz,annál kissebb az áram,igy elkerülhetök a nagy áram gerjesztette problémák.Pl már 1 Kwattnál is a 24 volt nagyon sokat enyhitett az áram problémákon.Fel teszek néhány képet,az egyik legujabb készitményröl.Itt a generátor 75O Wattos,24 voltra,van 4 db.,egyenként 18O Wattos,12 voltos napelem.Az inverter 1 Kwattos.24 Voltra.+ 2 db. egyenként 18O Ah.-orás akku.
Hali hogy csináljat inverter 555 ic vel nekem 12vdc böl kellene 220v 30khz en?
2kV az az abszolút minimum annál mindenképpen több kell, birkáknak biztosan több, 6-7 alatt nem biztos, hogy eléri.. A levegő kb. átütési szilárdsága 1kV/mm, szóval így 1 cm-re 10kV jön ki, a szikraközt érdemes beépíteni mindenképpen, a trafót megvédendő.
A bázisellenállás nyugodtan lehet egy is, csak legyen akkor 1W-os. Bár itt annyira nem számít, az eredeti kapcsolásban nagyobb terhelés volt a tranyón, és a bázisellenálláson is, mivel az egy autó el. gyújtása, ott másodpercenként sokat kellett szikráznia, itt meg egyet, a jobb hatásfok miatt érdemes belőni úgy, hogy kb. 1 másodperc alatt menjen fel 400 voltra, de tovább ne nagyon. A motorkondi kb. 700V egyent bír (500-550AC) a tirisztor 800V-os legyen, a kisebb tirisztort begyújtották az inverter tüskéi és összevissza működött, nem akkor amikor a DIAC-os oszcillátor adta volna. Mindenesetre, ha elég jó a 12/230-as trafó, akkor elég kis kitöltésű jellel lehet működtetni, és nem is kell hűtőborda se a BUT12-re. Ha a kapcsolást kinyomtatod nagyban, ott kisbetűkkel leírtam az egyes részeinek működését. Ha van még kérdés, csak mondd. ![]()
A" félmondatra" visszatérve még még(és ezzel be is fejeztem e témát) félreértésemért háromszor is" leborulok" előtted és bocsánat!
![]() ![]() ![]()
Szervusz!
A 43-as végű nem lesz jó! Mert az 100% kitöltési tényezőig szabályozható, a 45-ös pedig 50%-ig. És ez az inverter, illetve trafó 50% fölötti kitöltési tényezőnél telítésbe fog menni és jön a tűzijáték... Üdv: P István
A rajzok közül melyiket választottad ill. melyiket fejleszted tovább?Azért kérdezek mert lassan szeretnék az építők közzé "beolvadni".Talán elsőre érdemes lenne egyforma inverter rajzal nekiindulni az építésnek és akkor közben meg lehetne dumálni a tapasztalatokat,problémákat szerintem.Ezért keresnék hasonló hozzám hasonló cipőben járókat.
A HQvideo-nál postáznak is?Ja--és kérlek nézd el a tudatlanságomat de az ambícióm annál nagyobb.Az amúgy nem fog zavarni ha egy pár alkatrész elveszítek kárpótol talán a sikerélmény--még ha nem is sikerülne az inverter.
Szia Tubi.Ilyen rajzhoz és panelhoz hol lehet hozzájutni ill. a nyákot ki tudna nekem készíteni(nem ingyen kérném).A terminálon nem nagyon válaszolnak.Szeretnék kísérletezni-próbálkozni inverter készítéssel egy cseppet.
300W-on 25A kellene a 12V-os oldalon, ha az inverter hatásfoka 100% volna. Mivel ezt nem tudom, azt gondolom 30A-rel nyugodtan számolhatsz. Ez persze az elméleti maximum. Mivel az erősítőd áramfelvételét nem tudom, így nem lehet kiszámoni meddig, milyen akku kell. Egyébként léteznek mélykisütés álló savas akkuk is.
és a hex A panelon a diódahíd azért ilyen fura , mert
a tápláláshoz egy 12v os halogén invertert választottam és mivel ez elég magas frekvencián dolgozik a normál egyenirányítóhíd NAGYON melegedett a próbák során . pc tápból mentett gyors diódákkal oldottam meg az egyenirányítást (a 24v os soffita égő előterhelés )enélkül nem indul be az inverter
Szia!
A feltett kérdésed nem ebbe a topicba való, és szerintem alapvető problémák vannak a megoldandó kérdésed körül is. Ha létezne 100% hatásfokú inverter, akkor is a kívánt teljesítmény egy akkumulátorból 180 A áramot venne fel, és ehhez egy normál kisütéssel 1800Ah akkumulátor kellene. Ez 41 db gépkocsiakkumulátor párhuzamos kapcsolása.(Akkukapacitás 10% ánál nagyobb kisütése az élettartam rovására megy) Nem beszélve a félvezetőkön keletkező hőtermelődésről. Valamivel szerényebb konstrukción kellene elkezdened. Az a kérdés pedig teljesen értelmetlen, hogy "ampert tudok emelni 12V-ról?" Itt már Ohm törvényének ismeretét is homály fedi( 8. oszt. fizika) üdv. Foxi
a BSS-en van egy halál egyszerű inverter kapcsolás 500W ig, az jó lenne neked. Egyébként mekkora TV menne róla hogy ekkora áram kell?
Híd vezérlővel meghajtva nem működik megfelelően mert ez a meghajtás úgy működik, hogy amikor a FET/IGBT-t le kell zárni, akkor a megszűnő pozitív vezérlő impulzus átmegy egy negatív impulzusba (a vezérlés meghajtása miatt) és ez a negatív impulzus nyitja ki az IRFD120-at ami meg gyorsan kisüti a FET/IGBT gate kapacitását és gyorsítja a lezárást.
A hidas vezérlő meg úgy hajtja meg a vezérlést, hogy minden polaritásváltás között (a kitöltési tényezőtől függő, de legalább a holt ideig tartó) nulla szint van a kimenetén, és csak a holtidő után vált polaritást, tehát a vezérlés megszünte után csak egy idő eltelte után működik a lezárás gyorsítása (de akkor meg már minek). Ez a vezérlés neked csak úgy működne hogy két vezérlőtrafót is alkalmaznál ellen-ütemben meghajtva pontosan úgy (FET meghajtás és lemágnesező tekercs) ahogy az eredeti (hegesztő inverter) vezérlésben van. Üdv: P István
Hát az inverter az bonyolult. Nem tudom mennyire egyszerűre gondolsz de tartok tőle ,hogy olyat nem találsz.
Igen, jól érted. Az inverter is ilyen alapokon működik, nem? Amúgy már kerestem és csak ilyen bonyolultakat találtam.
Na, de létezik-e egyáltalán ilyen áramkör? Kapcsolóüzeműt nem fogok építeni!
Szevasz ! Csak így magyarul ! Ha jól értem 12 voltos gépkocsi akkumulátorról akarsz egy szines TV-t működtetni. Jól gondolom ? Akkor Neked egy inverterre van szükséged. Nos nem jó helyen keresed a megoldást. A keresőbe írd be ,hogy inverter és meg fogsz lepődni hány találatot kapsz.
Jó dolog olvasni az ilyen vélekedéseket, magam is padlólól kezdtem, és nem internettel, először csak az elemekről akartam remix kondikat világításra bírni (gondoltam, az a szép sárga a tetején világít is), majd a mindent szétszedek időszak után kezdődött a kezdem összerakni is. Astabil multivibrátor, szunyogriasztó, ilyenekkel. Balázs Lajos műhelyvezetőnek köszönhetek sok alapot és elméletet, meg szakközépiskolában az elektornikus áramkörök tanáromnak. Ezzel megvolt a szükséges beoltás és az az alapvető konklúzió, hogy egy jó hozzáértéshez kínkeserves és hosszú út vezet. És tervezni, az micsoda élmény. Elképzelni, kigondolni, megrajzolni, majd elkezdeni csinálni és látni, hogy üzemel, vagy épp rájönni homlokracsapva, hogy de igen, számít az a hurok a panelen, de talán lehet még fogni fél W felesleges disszipációt, mert nem kell stabil táp. Javítani rengeteg dolgot javítok, olykor olyat is, amihez nem érzem magam hozzáértőnek, de mégis sikerül az alapvető működést megérteni, rájönni és hatékonyan orvosolni. És olykor a teljes mellszélességgel és hozzáértésből érzett önbizalommal javított táp nem akar indulni, miután a felét kicseréltem és műszerrel mindenki jó.
Van erősítőm is. Igen, ez olyan snassz, egyszerű dolog, pláne, hogy nem csöves és nem is én terveztem a végfokot. De a többit igen: Védelmet, vezérlést, kábelezést, tápellátást. 8 év után most (igaz, ebben az idő is benne volt) érzem késznek az egészet. Nincs földhurok, zaj, csak gyönyörű, érett hangzás, maximálisan működő védelem és vezérlés. Benne van az elmúlt sok év tapasztalata, enyém és másoké is. Biztos nem is állt meg a fejlesztése, de most úgy érzem, egyben van a gép. Nem, nem csak technikailag, hanem fülre is végre. Na én is kerítek sört. Az inverterre visszatérve, ez érdekes dolog, ugyanis a PC-táp megannyi másik kapcsolóüzeműt (oké, mégsem igazán inverter, jogos ![]()
Benéztem, négy csatorna, akkor 4x25W. Bolond kínai bennefelejtett egy 7-est a számozáskor. Lehet, hogy inverter sincs benne
![]()
20A-es biztosítéknál a szokásos paradigma szerint kb. 14A lehet a maximálisan elfolyó áram. Normál 14V-ra ez 196W felvett maximális teljesítmény, amiből az inverteren elmarad kb. 30-40W, marad durván 150W, amiből a végfokok hatásfoka és egyéb apróságok miatt kb. 100W lesz a valós. Kétfelé osztva. Tehát van egy elméletileg 2x50W-os végfokod (gyakorlatilag elárulom, az inverter gyengébb lesz) , amihez szeretnél valami tápot mókolni. Én hagynám a fenébe és vennék valami TDA/STK IC-t, de ha belekezdek, akkor az invertert mondjuk kihagynám belőle és akkor nem kéne 12V-on szenvedni ekkora áramokkal.
Van egy F5 is az alaplapon, de ha 16V-ot mértél a csatlakozón, akkor nem ott lesz a baj. Az inverterre összesen 3 jelet kell kimérned üzem közben: Táp, engedélyezés, fényerő. A táp 16V lesz ennél a modellnél, a másik kettő azt hiszem, 3,3V-os logikára dolgozik rá (az inverter PWM IC típusa kéne ugye, nem emlékszem most, de talán az OZ960 lesz az). A panelen az IC adatlapja szerint kikövethető a dolog csatlakozóig, és kimérhető a kábel az alaplapig. A 16V elképzelhető, hogy folyamatosan jelen van, vagy az alaplapon egy FET kapcsolja, valahol a csatlakozó közelségében.
Köszi a választ. Pillanatnyilag úgy van beállítva a rendszer hogy 13,4-nál kapcsol be az inverter és 12,4 nél ki, bízom benne hogy ezzel sikerül kímélőbben használni az akkukat. Az akkupakk pillanatnyilag 720Ah, de jön hozzá még hamarosan 500Ah. Ezen kívül van egy régi pakkom 680Ah, ennek alacsonyabb már az üresjáratija (11,9V) ezért arra gondoltam hogy erre ráteszek egy-két régebbi (repedt üvegű, de jól működő) napelemet, meg az egyik szélgenerátort, és csak akkor kapcsolódna rá az új pakkra ha már elérte annak a töltöttségét. Így talán azt is tudom használni a nélkül hogy az újakat leszippantaná. A napelemeket még be lehetne úgy kötni hogy 48v-os legyen a rendszer (gyárilag 12v-osak) de a szélgenerátorokkal nem tudnék mit kezdeni, és 5 db szélgenerátort nem szívesen tennék lapátra. Na szóval nem egyszerű az eset. Szerintem sokak dilemmája ez, mert aki apránként építgeti a rendszerét az nem azzal kezd hogy 4 akkut vesz a 48V-os rendszer miatt, meg hát az olcsóbb szélgenerátorok is 12V-osak.
![]() ![]()
Ok kössz megnézem a biztiket.Az inverter olyan tipusú nincs letörve.Azt irtam 3V a mérésre,de még egyszer megmértem és találtam 16V-ot az utolsó érintkezőn,viszont kikapcs. a gépet aztán vissza és megint csak a3V maradt a 16V nem mérhető megszűnt.
![]()
Ezeket a biztiket láttam meg, nézd meg kikapcsolt gép, esetén, hogy vezetnek-e, ellenállásméréssel,szerintem.
Nincs letörve az inverter panel széle?
Szevasz!
Ne haragudj, ennél érthetőbben leírni már nem lehet. Egyetlen szakszó van csak benne: inverter Ez egy olyan áramkör, amely csak annyit csinál, hogy a bemenőfeszültséget valamilyen ettől eltérő kimenőfeszültségre alakítja. Ez lehet nagyobb vagy kisebb, mint a bemenő, és lehet váltóáram be-egyenáram ki, egyenáram be-váltóáram ki. Aztán variációtól függően hívják ezeket: inverter, konverter, transzverter. És akkor mégegyszer: az erősítő tápfeszültséggel történő ellátása úgy "kezdődik", hogy bemegy 12V DC, abból egy inverter csinál 2*/mondjuk/ 50V-ot, azaz közös földponttal +50-et és -50-et, /igy tudsz mérni műszerrel 100-at is!/, és tulajdonképpen ez táplálja az erősítőt. Erre mondtam, "kerüld meg", azaz hagyd ki az inverter, így lehet direktben beleküldeni 2*50V-ot. Konkrétan, hogy a Te erősítőd milyen "belső" feszültségekkel jár, nyilván nem tudom, de nagyot nem tévedhetek . Üdv: StMiklos Ha hobbiból megguglizod az inverter szót, úgy 2 perc alatt megtudhattad volna mi az.
Igen! Azt nézd meg,hogy van e 12V az inverterpanelon! Ha nincs keresd meg visszafelé hol a bizti az alaplapon! (ha lefényképezed esetleg jobb minőségben akkor tudunk szerintem bent segíteni) Ha megvan a 12V akkor az inverteren is lehet bizti (típustól függ) azt is ellenőrizd! Ha jó mindegyik és megkapja az inverter a feszt akkor valószínű az a rossz bár a cső is lehet de arra kicsi esélyt látok!
Nem, hanem az inverter paneljarol es csatijarol van szo.
Ha van multimetered: A foldeles az barmelyik femresze a notinak, celszeruen mondjuk a soros port femresze. Az inverteren belul szokott lenni egy kulon foldkabel, mondjuk a csavar ala beszoritva, az is fold. A masik csuccsal vegigmered mind az ot (kb.) erintkezot, ahol latsz 12V-ot, az a tap. Az smd biztositek kicsi, lapos, altalaban feher, de van zold es atlatszo is. Amirol azonosithatod: az inverter panelen F1 a jelolese. Annak mindket oldalat merd le, mindket oldalon ott kell lennie a 12V-nak. Ha csak az egyiken van: rossz a bizti. Ha egyiken sincs: aramot sem kap, igy tovabb kell menned az alaplapi biztositek fele... Ha nincs multimetered: vegyel egyet ![]()
Először is kössz aválaszokat mindenkinek .Az alaplapi szalagkábel csati körül van a bizti?Ha kap áramot az inverter a szalagon akkor mérhető az inverter másik csatián fesz igaz?Bocs a tudatlanságomért de igazábol nem tudom h is néz ki az smd bizti azért kérdeztem az előzőt.
Szia!
1.: A kétszer 12v azért lett/lenne jó mert akkor 2 autóerősítőt tudnék vele hajtani. 2.: nem kocsiba kéne! Régen ott volt de kocsi elment erősítő maradt és most 2 hagfalat hajtok vele + 1 mélyládát. (2x80w-os erősítővel) Ez nem az az erősítő amit említettem korábban. 3.: 4x275w egyértelmű hogy ez nem az tényleges teljesítmény amit az erősítő lead. Én csak azt írom le amit látok az erősítő fedelén. Ezt az erősítőt is bent a szobában akarnám használni.(egyelőre ameddig nem lesz verda) A 2x80w-os erősítőt egy akkutöltővel hajtom meg. Lehet nevetségesnek hangzik de működik és nekem megfelel minden szempontból. 4.:Válaszodat köszönöm de nem nagyon értem ezt a "kerűld meg az inverter" stb leírásodat. Kezdő vagyok én ehhez. Hobbyként fogom fel. Szeretem magam megépíteni a dolgokat. Ha van rajzom megtudom építeni (ha semmi nem jön közbe) de ilyen szakszavakat nem érti az én agyam. ![]() Pacsi |
Bejelentkezés
Hirdetés |