Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   244 / 252
(#) Lala100 válasza koboraram1221 hozzászólására (») Nov 14, 2007
Szerintem az inverter nem túl gazdaságos hiszen 12 - > 220 aztán a pc táp 220 -> 12 v 5v stb... inkább ilyesmit kéne csinálni
aszem magyar oldalon is láttam de most nem találom ez a kocsi 12-14 voltjából közvetlenül állítja elő az atx minden feszültségét, aszem még olyan is van benne hogy ha leállítjuk az autot vagy alacsony az akku fesz kikapcsolja az atx-es gépet. sajnos kapcsolási rajzot nem tudok adni de hátha segít.
(#) Boldika válasza koboraram1221 hozzászólására (») Nov 14, 2007
Bővebben: Link
Talán ez működik!
(#) Danaman válasza koboraram1221 hozzászólására (») Nov 14, 2007
Szerintem egy 12V-->240V inverter a megoldás(bár eléggé lehúzná az aksit)
(#) vtsoftware hozzászólása Nov 12, 2007
Hali

Össze szeretnék rakni egy 12V-ból 24V-ot generáló cuccost. Egy kézifúró mociját akarnám vele meghajtani.

Van itt az oldalon egy pár inverter kapcs. Van közte 12V-os is.

Ezt, Vagy ezt valahogy át lehet alakítani?

Köszi szépen
(#) bumerang hozzászólása Nov 9, 2007
ok, szóval a lényeg, hogy van egy logikai áramkör, amiben csak NAND kapuk és inverterek szerepelhetnek.
Semmi IC nincs megadva, csak az a feladat: milyen IC-ket használjunk, amiben elegendő NAND kapu van, és hány inverter kell. TTL-re ezek alapján az jött ki,hogy 74LS10,74LS00, és 74LS04. Mivel annyi NAND kapura és inverterre volt szükségem, amennyi ezekben az IC-k ben található. Na de mi van, ha CMOS áramkört kell építeni, melyik IC-k ben található ennyi NAND és inverter.
Szóval a bemeneteik száma a lényeges, és hogy hány darab kapu vagy inverter van bennük. Remélem így már érthető, bocs, életemben előszőr foglalkozok IC-kkel, halvány gőzőm nincs róluk, olyanokat írtok itt, amikről életemben nem is halottam. Ennyire nem kell belemennem, hogy huzalozás, nyák, stb, csak a megfelelő számú kapu és inverter a lényeg. Köszi egyébként az eddigi segítségeket!!!
(#) fester válasza negeru hozzászólására (») Nov 5, 2007
Hát én nem tudom mi értelme van..
Ha van egy jo nagy 1500W invertere,és esetleg kidobja az ülést és berakja a helyére hütöszekrényt.majd vág egy ablakot rá hogy kilásson akkor király!
Szerintem baromság.Kivitelezhetö elméletileg,de tul sokba kerül egy ilyen inverter,és sokkal töbet enne az auto is.
Én nem fognék bele.
(#) m.joco hozzászólása Nov 1, 2007
Szerintetek ez az inverter működőképes?
Itt a HE-n lévő 555-ös segégprogival kipróbáltam, és elég érdekes frekvencia jött ki.
Üdv.
(#) proli007 válasza Boldika hozzászólására (») Nov 1, 2007
Na itt van: 74HC259

Ha a következő képpen kötöd be, akkor multiplexerként működik és nem kell inverter:

MR=0
LE=0
D=1

üdv! proli007
(#) Boldika válasza titi hozzászólására (») Nov 1, 2007
Akkor udsz mondani egy olyan IC-t, amibe van egy pár inverter?
(#) ferci hozzászólása Okt 31, 2007
Direkt nem válaszként írom...
Általában szakirodalomból szedem a dolgokat, munka közben szükséges... a pro-és kontra dolgok ismertek, max. mérlegelni kell.

Tudom, hogy nem szép, stb... , de azért mutatom:
egy kis inverter drain-hullámformája csupaszon és 22n-47 ohm-mal. Van különbség...
(#) Balazs_555 válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 28, 2007
Én is próbáltam földre kötni, de úgy sem működött, elvben szerintem a második inverter többszörösen visszacsatolt sávszűrő, mely ez esetben helyesen van beállítva 1,8 kHz körüli frekvenciára, ezért van R5-ön keresztül földelve.
Számolt adatok:
R4=100k
R5=0,22k
R6=330k
C3=C4=10n
---------->
F=1869,945Hz
Gain=1,65
Q=19,386
(Programmal számoltam.)
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Okt 28, 2007
A topic legelső oldalán van egy link egy ilyen csengőhöz, az alapján nagyon egyszerű. A vevő ad egy jelet, ha detektálta az adót, a rajzon ez az SR5272-L4 OUT lába. A JS-913 játssza majd le a hangot, valószínűleg (nem néztem utána) akkor, amikor 0-ra húzzuk a 6, 7, vagy 8-as vonalát, ezért lehet köztük az inverter. A lényeg az, hogy a meglévő csengőn meg kell keresni ugyanezt a vezérlő ágat, a hangszórót meghajtó áramkör ki is jöhet a helyéről, és a helyére kell tenni egy olyan áramkör vezérlő bemenetét, ami majd a számítógép bekapcsológombját elektronikusan áthidalja. Csak példaként itt egy kapcsolás időzítővel, a rajzi értékekkel 1.1 mp-ig meghúzza a relét egy lefutó jelt követően, a relé érintkezőit meg rá kell kötni a gomb érintkezőire. Persze, tetszés szerint más áramkör is szóba jöhet, csak lényeg, hogy ne a vevő IC kimenetével kapcsoljunk közvetlenül, meglegyen valamennyi tartás (ami itt kb. 1 mp), meg utána "el is engedjük a gombot", ahogy kézi bekapcsoláskor szokás.
Ha valaki bátor, az alaplapról a gombra menő két vezetékből egyik a test, a másikat oda kell húzni, szóval akár egy invertált kimenet közvetlenül is indíthatná a gépet, csak én nem szeretek ilyet direktben az alaplapra tenni.
(#) watt válasza MacGyver hozzászólására (») Okt 26, 2007
Az a gyanúm, hogy az IC tönkrement. Ez egy egyszerű inverter. Ha a bemenetén 0 van, akkor a kimenetén 12V és viszont. Ha nem ez a helyzet, akkor vége. De azért nézd át mégegyszer, nehogy az új is elszálljon!
(#) ReFi hozzászólása Okt 24, 2007
Idő közbe meging bedöglött a TV-m, de most ugy néz ki hogy nem az inverterrel lesz a baj.
Hibajelenseg: gyenge háttérvilágítás.
Nincs multim és most nem tudom kimérni hogy meg kapja-e az inverter a 12v-ot.
(#) Gabriell1 hozzászólása Okt 21, 2007
Sziasztok.

A kis neonokat hogyan tudnám begyujtani nincs valami univerzális inverter? Mert a csövek jók felvilan mikor kihúzom a konektorból.
(#) Krisz03 válasza Dudus hozzászólására (») Okt 21, 2007
Hali!

Azt nem is mondtam, hogy ez még nem aktuális. A szünetmentes itthon van (sz.géphez, routerhez), de az a gép, amiben az új táp van, az máshol. Bár asszem kelleni fog oda is egy szünetmentes, mert mindig rosszkor jön az áramszünet. Tehát idővel, de sor kerül a megvalósításra. Akkor majd beszámolok.

Hmm, ha már itt vagyok... Gondolkodtam azon, hogy jó lenne elkészíteni a kapcsolásokban szereplő invertert, amit használhatnék akár a "szabadtéri motorszerelésnél" is (hosszabbítók alkalmazása nélkül), és talán jó lenne számítógép táplálására is. Vagy ez reménytelen ötlet? Nem tolerálná a gép?
Illetve ha relével váltanék a hálózati táplálás és a szünetmentes között, akkor a relé átbillenési ideje alatt bekapcsolva bírna maradni a gép?
(#) fongab válasza Józsx2 hozzászólására (») Okt 21, 2007
Én most tekertetem egy fűkasza motort álló és forgó részt 7500Ft. (azért nem csináltam, mert a forgórészt ki kell egyensúlyozni)
És azért írtam, nem lenne egyszerűbb, a dinamót át tekerni? Mert akkor az akkumulátort, égőket, feszszabályzót, és a gyújtó trafót cserélni kell. De nem kellene keresni helyet a inverternek, ami a hűtő bordák miatt elég nagy lenne, és a alkatrészek rázkódása is gond lesz majd, és a vízről ne is beszéljek.
Elvileg bármelyik 12V/230V/150W lehet használni, csak a trafón a 12V-ra adott menetszámot felezni, a vezeték vastagságot növelni, a 230V adott menetszámot 16-od részére választani, és a vastagságát növelni. A kapcsoló FET, vagy tranzisztor áramát ~24A kitolni és kész.
Árba az inverter, ha egyébként nem cserélnél, akkumulátort olcsóbb. Hosszú távon, márt nem vagyok biztos benne. Több meghibásodási, lehetőség.
(#) ferci válasza Józsx2 hozzászólására (») Okt 21, 2007
Írd be a keresőbe, hogy "inverter", találsz 50 oldalt, olvasd végig és ha semmi jó nincs, akkor szólj... de nem lesz egyszerű.
(#) Józsx2 hozzászólása Okt 20, 2007
Sziasztok !

Szeretném a segítségeteket kérni egy 6V-ból 12-14,5V feszültség előállítására alkalmas inverter építésében. Eléggé kezdő vagyok a témában ,ezért szívesen fogadok bármilyen segítséget(esetleg komplett kapcsrajzot is )

Válaszokat előre is köszönöm !

Ui.: Tudtok ajánlani az elektronika támakörébe tartozó könyvet ?
(#) Pixi válasza ferci hozzászólására (») Okt 19, 2007
Sztm van benne inverter, de ha a BD243-ból jó volt a C akkor ebből is jó lesz a C, mert mindegyik C-s 100 volt körül van!
Amúgy nekem itthon van BD249, vagyis ennek kértem és TIP35C-t kaptam! Ennek a párja a TIP36C?
Meg ugye az erölködőben is a gyári tranyók TIP41C és TIP42C!
(#) ferci válasza Pixi hozzászólására (») Okt 19, 2007
Azt tudnod kellene, hogy az erősítőd konkrétan miről megy.... csak a 12 voltról vagy van benn inverter, 2 x akárhány volt. A C-s biztos elég, hi.........
(#) Gabriell1 hozzászólása Okt 15, 2007
Sziasztok.
Teljesen új vagyok itt. Viszont van egy kis problémám az Philips Lcd Tv-mel kapcsolatban. Szintén az a bajom,hogy nincs háttérvilágitás de amugy van hang és kép is ha oda tartok egy lámpt szemböl akkor látszik minden. Egyszer egyszer néha kivilágosodott de már nem csinálja. Elvittem szervizbe azt mondták dobjam ki mert gazdaságtalan a javitása. Hát ez nem igazán tetszett. Szétszedtem egészen a vékony kis neon csövekig aztán összeraktam de az invertert nem tettem vissza bele. Ugyan ugy müködik van hang és sötét kép is. Hogyan tudnám azokat a kis neonokat begyujtani? Vagy valami más megvilágitási megoldást rá? A tipusa : Philips 32PF5520D/10 és az inverter száma T315XW01V9 köszönöm a segitséget.
(#) Parázs Gábor válasza espi36 hozzászólására (») Okt 14, 2007
Szerintem 12V ból nem foksz 50W-t kihozni.Kellene valami inverter amivel 12V-ból elöálitasz pl:+-30V-ot.
(#) jahui válasza bazzeg hozzászólására (») Okt 7, 2007
Szia !

A megoldást nem a Te problémádra nem tudom, csak írom, hogy 80-100W-ot stabilan hogy szoktam előállítani 24V-on..

Irány csehszlovákia, "SOL" típusú 75*110cm-es 24V-os napelemből veszel 2-öt. Darabja kb 110.000-ből kijön. Hozzá egy korlátozó/töltőt ~30.000. 2db 115Ah meghajtó akksit (nem indító - autóba valót), ez 30.000 /db körül van itthon is. Kb 2-3 évenként megdöglenek ezek az akksik is.

Rövidzárba napsütésban 11-12 A-is tud a napelem, a két akksi bírja 1-2 napig hajtani a 220V-os 100W-os invertert napsütés nélkül is. Erre pedig azt kötsz, amit akarsz.

Az inverter megint külön tudomány, egy automata (annyit termel mindíg, amennyi fogyasztás van) 25.000 környékén kapható. Persze teszkóba van 2990-ért is...

Oda akartam kijukadni, hogy a Conrad aranyárban - (ha nem gyémánt) lévő, de semire sem jó "napeleme"-ről 70W-ot nem tudsz leszedni.

Tartóval, kábelekkel együtt 400-500.000 ból megúszhatod.

Meg ne haragudj, nem az ötletedet fikázom, hanem a napelemet. Üdv.
(#) ferci válasza bazzeg hozzászólására (») Okt 7, 2007
Halott ötlet.
Kondikat hiába raksz rá, ha nincs miből töltés-utánpótlás.
inverter kellene a +/- - hoz meg állandó napfény, aztán jó lenne egy gyenge akkutöltéshez....

A modulod még közepes kivezérlésnél is többet eszik, mint amit a napelemek tudnának wattot.
(#) Georgee válasza king1 hozzászólására (») Okt 7, 2007
Ha érdekel a kapcsim akkor dobom ez működik 100%ra Neon inverter... Én is megtoldottam a vezetéket kb 2 méterrel, nekem frankón működik...
(#) eraviscus válasza lehar hozzászólására (») Okt 7, 2007
Kedve Lehár!
Köszi a választ, amit jó szívvel olvastam. Egy másik fórumon valaki ezt írta:

"Sajnos, nem lehet hasznosítani. A keletkező alacsony feszültséget elkezdenéd terhelni, használhatatlan értékre esne, vele együtt a fordulatszám is. 40 Volt körül esetleg 20-50 wattot már ki tudnál venni belőle. Ha a 48 voltos mellett tartanál 1 12 voltos alrendszert, amiről pl. direktben megy a világítás, annak egy kapcsolóüzemű töltővel tudnál 1-5 amperes töltőáramot biztosítani a nagy töltő megszólalása előtt. Van értelme?
Amikor a 48 voltot (~57,6 Volt töltőfeszültséget) eléri, akkor sem tölt egyből 1000 wattal, a töltőáram a fordulattal, szélerővel szép lassan kúszik felfelé. 1000 wattot az üzemi szélsebességnél (14 m/s?) éri el és a max. szélsebességig (25-27 m/s) tartja, ahol lekorlátoz, befékez."

Mit szólsz ehhez?
Egy kisérletet már végeztem. Autó izzót működtettem a rendszerről. Sajnos csak egy 21 W-os áll rendelkezésemre. Meglepetésemre már néhány voltnál müködött. Szerintem nem lehet olyan elenyésző a teljesítmény.
Egyébként az ajánlott inverter hol tudnám a legkedvezőbb áron beszerezni és kb. mi lehet az ára.

Köszi a segítséged!
(#) king1 hozzászólása Okt 6, 2007
Hello
Arról szeretnék érdeklődni hogy van egy dupla 30 cm-es Revoltec márkáju neonom, és ehez van egy fekete doboz ha jól tudom inverter a neve.
Na a kérdés ez lenne hogy mi történne ha erre a kettő neon helyett 4-et kötnék ?
Mert volt még egy ilyan dupla neonom csak annak a doboza tönkre ment viszont a neon meg jó.
Ja és ha a neoncsövek vezetékét toldani próbálom akkor nem világít utána a neon.
Lehet hogy valami különleges vezeték kell hozzá ?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) patexati válasza fongab hozzászólására (») Okt 5, 2007
Köszi megpróbálom összehozni ez a primér szabályzást mert tetszik nem baj ha dúrva mert kis töltőm van ez ahhoz kéne ha 150-200Ah-akkukkat kell töltenem ne legyek meglőve (mezőgazdasági gépek) és ráérek figyelni a töltést !Beállítom a megfelelő Ampert azt ha lejár a töltési idő kikapcsolom az a lényeg,hogy nagy legyen a töltőáram és ezt szerintem ezzel lehetne leg olcsóbban kihozni!Az inverterre azért gondoltam ,hogy beleépítem mert találtam egy egyszerűt mi 500W-ot tud és sima 220/12v-os trafó kell hozzá!A kapcsolást a bikára megoldanám egy nagy teljesítményű forgókapcsolóval mi rendelkezésre áll és összelegózok belőle a megfelelő kapcsolásokhoz egy egyedit ez nem gond mert ez a szakmám!Az invertert pedíg egy mágneskapcsolóval gondoltam összehozni mit a sima 220 vezérelne (kap 220-at töltö-bika,nem kap 220-at inverteren van alapban Szóval a kötözgetés nem okoz problámát Mihelyt lesz egy kis fölös pénzem rendelem is a cuccokat!Átnézem a linkelt rajzodat majd tüzetesebben és megpróbálok kapható alkatrészeket behelyettesíteni legtöbb pénzt az inverter rész visz de kell mert előfordul sokszor,hogy kéne és szerintem az a két volt a szekunder oldalon nem befolyásolja annyira a működést nem spéci elektronikához inkább fúrógép és egyéb kissebb gépekhez kéne!Jól jönne télen is ha áramkimaradás van mivel a központi fűtésünk csak akkor műxik ha van delej és előfordult már több órás kimaradás is!Köszi a választ rá fogok állni a projectre hamarosan!Tényteg egy fúrógép szabályzása nem tenné meg kisseb átalakításal?
(#) valve válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 4, 2007
Szia,..

Na itt vagy ket megoldas a problemadra,.. Az egyik 100w os inverter 12v rol 220v ra,.. Leiras kapcsrajz, minden egyeb szamittasi adatok, (atalakithato tobb`szaz wattra),.. A masik egy 500w os inverter, ezt en is megepitettem es otthon van, muxik is, aztszem meg kep is van rolla itt a hobbielektronika ki mit epit,..
Következő: »»   244 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem