Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jelkésleltetés, impedancia-illesztés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) nrg hozzászólása Okt 28, 2010 /
 
Hello Kedves Fórumozók!

A következő problémával fordulok hozzátok, layout-ot tervezek, amiben van egy mikrovezérlő és egy Ethernet fizikai réteg. A kettő közötti kommunikáció MII interfésszel valósul meg. Ez tizen-x vezetőt jelent, 25 MHz-es órajellel. A kérdésem az, hogy ekkora frekvencián mennyire kell ügyelni a jelterjedési időkre, azaz az egyes vezetők hossza mennyire kritikus. Fontos, hogy pont egyforma hosszúak legyenek, vagy 1-2 cm különbség nem okoz gondot?
Továbbá hogyan illesszem az adót a vezetősávok impedanciájához, hogy elkerüljem a káros mértékű reflexiókat, az adó ill. a vezetősávok illesztetlensége miatt?

Üdv.:
nrg
(#) Hp41C válasza nrg hozzászólására (») Okt 29, 2010 / 4
 
Szia!

Egy kis irodalom a feladathoz...
(#) ha6pc válasza nrg hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Szervusz!
Ne legyen túl hosszú,a lehetőségekhez mérten a legrövidebb !
10...20mm eltérés nem számít.
A reflexiók csak elméletileg okozhatnak gondot.
Ne törődj semmivel,egyszerűen kössed össze-kész!
(#) nrg válasza ha6pc hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Van olyan eset amikor számít az impedancia-illesztés és a reflexiók nem elhanyagolhatóak? PC alaplapoknál hogy hidalnak át akkora távolságokat magas buszfrekik mellett? (pl SATA, PCI-Express...)?

Üdv.:
nrg
(#) zsema válasza nrg hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Halli!

Hullámjelenségeket (amikor számít a lezáró impedancia) akkor szoktak figyelembe venni, ha a hullámhossz összemérhető a vezeték hosszával. (nem teljesen igaz, de jó közelítésnek)
25 MHz-et írtál. Elméleti hullámhossza vákumban 12m (Vf=lambda*f), de legyen legrosszabb esetben is 6 m. Ha az áramkör egy nyákon lesz, akkor szerintem se lesz 1-2 cm-es eltérésekből gondod.

(Behatolási mélység 25 MHz-en kör keresztmetszetű réz vezető esetében kb. 0.013 mm. Hogy mekkora ellenállás látszik majd neked a nyákon egy adott méretű téglalap struktúránál, azt kiszámolni szerintem nagyon nehézkes. Nyilván nem mérhetsz ellenállást DC fesz. és árammal. Ha összedugod és bugos, akkor egy jó szkóp & log. áll. analaizátor lesz a barátod.)

Zse
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Szia!

Kiemelem a kérdéseidre a választ a megadott dokumentumból:
- A csatlakozó és az illesztő trafó közötti vezeték a lehető legrövidebb legyen,
- A galvankusan leválasztott rész alatt legyen külön föld felület,
- Az illesztő trafó és a IC közötti vezeték se haladja meg a 10-12 cm -t. A vezetékek hossza ne haladja meg a 10. harmónikus hullámhosszának 1/20 -át.
- A TX+ / TX- ill. RX+ / RX- vezetékeket páronként párhuzamosan (a + és - vezeték távolsága < 0.25 mm legyen), a TX párt az RX pártól elválasztva kell vezetni az áthallás csökkentésére. Közöttük elvezetett föld vezetékkel lehet az áthallást csökkenteni. A nagyfrekvenciás, nagyjelű vezetékek (órajel, vezérlő busz jelei) kerüljék el ezeket a vezetékeket.
- Kerülni kell a hegyesszögű töréseket, leágazásokat nem szabad csinálni. A Tx és RX vezetékek ne menjenek át átvezető furatokon (sem az ic és a transztormátor sem a transzformátor és a csatlakozó között).
- A föld és tápvezetékek legyenek vastagok, minden szűrőkondenzátornak legyen saját, elég nagy furattal rendelkező átvezetése a földhöz ill. a táphoz a kondenzátortól mért 0,2 inch távolságon belül.>
(#) Feri007 válasza zsema hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
A hozzaászólásokkal teljesen egyetértek, csak egy kis pontositás: fast etherneten az "bitsebesség" 125Mhz,
ami 2,4m. A hullámhosszal összemérhető méret ugy lambda/10 -nél szokták meghatározni, ami 24 cm. Tehát ez feletti vezetékhosszaknál számit a lezárás, impedancia. (ez durva fogalmazást, de érted, miről van szó.)
(#) dpeti válasza nrg hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Leginkább úgy, hogy egyrészt differenciális átvitelt használnak, a TX-RX párok vezetékeit végig azonos impedanciával igyekeznek beroutolni úgy, hogy ne legyen a diff párok vezetékei között fáziskésés sem, ha van, akkor azokat a lehető legkisebb távolságon belül kiegyenlítik meanderekkel. PCIE és SATA-nál sokat számít az is, hogy nem párhuzamos, hanem soros az átvitel, így nem kell rengeteg adat/cím/vezérlő vezetéket egymás mellett fázisillesztve vinni. Nincsen külön órajel vezeték, az ugyanis bele van ágyazva az adatfolyamba, és a vevő dolga az órajel helyreállítása.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem