Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Köszönöm a válaszokat!
Lenne még egy kérdésem/kérésem: Az adó egységnek -18v feszültségre van szüksége a működéshez, teljesítményigénye kb.3w . Tudnátok ajánlani olyan step-up kapcsolást ami ilyen feszültséget állít elő 12voltos hálózati adapterből(akkus fúró töltője volt) vagy 5voltos hálózati adapterből(okostelefon töltő)? Előre is köszönet érte!
Sziasztok!
Keresek olyan kapcsolást ami késleltetve kapcsol be, mondjuk ha ráadom a tápfeszkót akkor pár másodperc múlva húz meg a relé, valami egyszerű de nagyon megbízható kapcsolás kellene, pl 555-ic vel? Valaki ajánlana valami megbízható rajzot? Köszi
Hello! Pld. itt találsz egyet. Persze a C2 kondit 10µF-ra kell cserélni. Akkor kb. 2sec a késleltetés.
Meg is vettem hozzá mindent, gyorsan megcsinálom a maszek munkákat, és éjjel meg is építem az áramkört
Sziasztok! Olyan áramkörre lenne szükségem, ami egy víztartály megteltét jelzi fénnyel, vagy fénnyel és hanggal is. Nem tudom hogy ilyen létezik-e gyáriba, ha igen és valaki tud erről kérem azt se tartsa magában. Úszós megoldás kilőve mert a tartályon csak egy darab szellőző nyílás van ami egyben a túlfolyó is. Ez kb fél colos méretű. Azzal se vagyok nagyon tisztába, hogy kb milyen érzékelők léteznek amikkel folyadékot tudnék mérni.
Köszi
Hello! Ha galvanikus megoldás is megfelel, akkor már több ilyen áramkör is készült. Igaz nem csak jelzésre, hanem szivattyú működtetésre. De nem írtad, fény és hangjelzés alatt mit értesz. Vagy egy Led és egy csipogó is megfelel erre a célra?. Valamint hogy hogy pld. a hangjelzés folyamatosan szóljon (esetleg szaggatva), míg magas a vízszint, vagy hallgasson el ha lecsökken, vagy nyugtázható a jelzés? Stb.
A galvanikus érzékelés, tulajdonképpen egy szigetelt szonda (pld. UT18-as hegesztőpálca) ami ha vízbe ér, a víz vezetését érzékeli. De léteznek ilyen célból gyári kapacitív szondák és kapcsolók is. De a végén nem szintjelzésről, hanem mérésről beszélsz. Az cseppet más jellegű gond..
A végén a "folyadék mérés" alatt azt értettem, hogy a folyadék szintjét mérni. Jelzésnek meg tökéletesen megfelel egy Led+ bármi kis csipogó. A hangjelzés nagyjából bármi lehet, csak azért ha nem szeretnék ott állni és várni a tartály megteltét a Ledet nézve, hogy ha mondjuk mást csinálok akkor halljam is. Ez egy gravitációs elvű napkollektor, ami nem automata utántöltős és ha rányitom a hideg vizet feltölteni a tartályt akkor van hogy úgy felejtem, és csak ömlik kifelé a víz az említett túlfolyón. Ezért szeretnék valami jelzést ha megtelt a tartály. Mert eddig ez két emberes mutatvány.. Egyikőnk a fürdőszobában megnyitja a feltöltő csapot, egy másik ember meg az udvaron nézi a napkollektort, hogy mikor van tele a tartály. Automatikus feltöltőt több okból sem akarok rá, ebből az egyik fő az időjárás kiszámíthatatlan. Ugyan van rajta 240liter víz amiből kb 1-3 napig fürdünk, de ha olyan az időjárás akkor nem szeretném fölöslegesen lehűteni hideg vízzel.
A folyadék szintjét mérni cseppet összetettebb feladat, de a jelzést pld. így meg lehet oldani. A Led jelzés folyamatos, a hangjelzés kb. 2 másodperc ideig tart. Táp bekapcsolásakor is "csippan" egyet. A zümmernek önrezgőnek kell lenni. A táp igazából lehet 5..12V között tetszőleges.
Azért annyira automatizálhatnád, hogy a vízérzékelő kapcsolással egy mágnesszelepet vezérelnél, mert mi van ha még a csipogót sem hallod.....
Nem sok közöm van a gyakorlati vízvezeték szereléshez, ha kicsit felvilágosítanál a lehetőségekről, csak úgy kb-ra. Akkor utána járok már, mert az ötlet szimpatikus.
Köszönöm szépen. A víz érzékelő mi a rajzon?
Például : Bővebben: Link
Egy ilyet lehet bekötni a feltöltő vízvezetékbe, ez pl addig engedi a vizet amíg áramot kap. (N/C)
Értem. A test pedig a tartály bármely pontja, ami kapcsolatba van a vízzel ha jól gondolom?
Így van. Lehet az a hideg vizes befolyó, vagy a meleg vizes kifolyó. Mert mind kettő hosszan benyúlik a víztérbe, ha ez a GrünPower kollektor. (De bármely másiknál is így kell lenni.) Egyébként a mágnes szelep, lehet egy mosógép szelep is, hiszen az elmenő oldalon már nincs nyomás, maximum a víz oszlopé.
Mikor írtam, már nem sikerült módosítanom a hozzászólást, közben nézelődtem UT18-as pálca ügyben...ez gyakorlatilag csak egy rozsdamentes vékony átmérőjű rúd. Miért kell bele? Réz nem megfelelő? Az oxidálódik? Esetleg a vezető képessége eltér a rozsdamentesétől?
Egy másik felmerült kérdés bennem a méret. Mekkora elektródára van szükség? Elviekben akár pár centis darab is megfelelő, ha jól gondolom. És itt a kérdés, ez az áramkör van kapcsolat-nincs kapcsolat típusú érzékelést végez a test és az elektróda között vagy ellenállást mér? Gondolom az első, de inkább megkérdezem. Valamint fentebb linkeltek egy mágneskapcsolót, azt valahogy be lehetne barkácsolni még az áramkörbe? 12V DC-t kéne valamelyik pontján kiadni amikor elérte a vízszintet, és a többi jelzés meg megmaradjon. Hogy milyen áramerősség kell egy ilyen mágneskapcsolónak azt nem tudom, de talán 1A-nél nem lehet több a dolog.
- Részben, mert nekem ez már anno bevált, víztorony szintjelzésnél. De a tartály is belül saválló acél lemezből van. Az áram idővel elhordja az elektródát. A réz kiülés a saválló felületen kristályközi korróziót okozhat a potenciál különbsége miatt.
- Természetesen néhány cm is elégséges. Az elv, ellenállás érzékelés. Mivel a Dis láb küszöbfeszültsége 1/3 tápfeszültség, és felül 100kohm van, így gyakorlatilag 50kohm alatt kapcsol az IC. A fémnek, de a víz vezetőképességének így sok szerepe nincs (maximum ha desztillált víz lenne a tartályban. - A szelep kapcsolása megoldható, de tulajdonképpen Minimum-Maximum érzékelés ésszerűbb lenne, de a hely szűke miatt, két elektróda beépítése nehezen megoldható. Csak így ha a vízszint a maximum alá esik, akkor egyből bekapcsol a szelep. De kis fojtással esetleg elérhető, hogy az elvételezés gyorsabb legyen, mint a töltés. Így ha bekapcsol tartósan úgy is marad, ha van vízelvételezés. Visszatölteni meg ráér lassan is a rendszer. - Arra viszont ügyelni kell, hogy a vízpára lecsapódása miatt a szonda és a test között lehetőleg hosszú kúszóút legyen és teflonból célszerű kialakítani a szigetelést, a víztaszító képessége miatt. - Fogalmam sincs mekkora lehet a mágnesszelep (nem mágneskapcsoló) áramfelvétele, de talán más honlapon is utána lehet nézni. De túl sok nem lehet mert ezek a szelepek vagy motorosak, vagy rásegítősek lesznek. De fűtésszerelők között biztos van aki ismeri. Cseppet OFF a téma itt már, célszerűbb lett volna egy vízszintjelzős topikba átmenni vele. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016
Köszönöm, tisztul a kép.
Idézet: „- A szelep kapcsolása megoldható, de tulajdonképpen Minimum-Maximum érzékelés ésszerűbb lenne, de a hely szűke miatt, két elektróda beépítése nehezen megoldható. Csak így ha a vízszint a maximum alá esik, akkor egyből bekapcsol a szelep. De kis fojtással esetleg elérhető, hogy az elvételezés gyorsabb legyen, mint a töltés. Így ha bekapcsol tartósan úgy is marad, ha van vízelvételezés. Visszatölteni meg ráér lassan is a rendszer. - Arra viszont ügyelni kell, hogy a vízpára lecsapódása miatt a szonda és a test között lehetőleg hosszú kúszóút legyen és teflonból célszerű kialakítani a szigetelést, a víztaszító képessége miatt.” Az elektronikát nem üzemeltetném folyamatosan, csak akkor amikor megnyitom a vizet manuálisan. Nem szeretném, hogy mindig feltöltse a tartályt amikor fogy belőle, mert ha olyan az időjárás, akkor esetenként akár több napig sem melegítené fel a nap, és ha ki lehet húzni azzal a mennyiséggel ami benne van épp akkor ne hűtsem fölöslegesen. Az idézet második bekezdését nem nagyon értem. Mi az a kúszóút? Az egy lehetséges "rövidzár" pontja? Egy lehetséges hely, ahol a vízpára rövidre zárhatja az elektródát és a tartályt?
- Amit írsz, a gyakorlatban nem egészen így van. A hideg vizet (mint minden bojler) a tartály aljába nyomatod be és az elvételezés a majdnem a tetejéről történik. Tehát után töltve nem keveredik oly módon, hogy az jelentős fűtési teljesítmény csökkenést okozna. Másfelől az elvételi pont a tartály 2/3-ada felett van, így addig mindenképpen fel kell tölteni. (Kivét ha a leürítő hideg ágon engeded ki a vizet. Csak ott épp a langyos víz fog jönni először.) Valamint a vákuum hőátadó csövek is a tartály felső szakaszában csatlakoznak be, így addig mindenképpen fel kell tölteni a tartályt, hogy a keringés meglegyen. Különben csak kiforr a víz a csövekből. Valamint felhős időben is van hőtermelése a vákuumcsöves rendszernek.
De ha még is így akarod tölteni akkor megfelelő ez az áramkör. - A "kúszóút" a szonda és a tartály/víz közötti legrövidebb szigetelési távolság. Ott mindenképpen valamilyen szigetelőanyag rétege lesz, ami ha felnedvesedik, a szonda maximum jelzésnek fogja fel.
Nálunk ez nem teljesen így van ahogy írtad. A befolyó víz a tartály majdnem legtetején van, a meleg víz kifolyó alul, a vákuumcső meg a tartály alján csatlakozik. Grünpower, kb. 10 éves. Alulról van még egy elektromos fűtési lehetőség isés egy leeresztő csap is. Az alsó csatlakozási po tok egyike sem meghosszabbított cső belül, hogy a víz felsőbb fel3ből jöjjön a melegebb víz.
Köszönöm a segítséged. Ha problémám akadnak az áramkörrel jelentkezek az ügyben.
Biztos vagy ebben? Szemmel is láttad ezt? Mert bár a betöltés felül van a budiszelep miatt, attól még benyúlik a tartály aljára. A meleg víz hasonlóan, bár alul van a cső hosszú. De könnyű meggyőződni róla, ha a meleg víz már nem folyik és kinyitod a hideg vizes leürítőt. Ha azon sem folyik tovább a víz, akkor igazad van. De én kételkedem benne, hogy ilyen hőtechnikai baklövést követne el egy gyártó.. A meleg víz tíz évvel ezelőtt is felül volt, mint manapság.
Hello! Egy ehhez hasonló vízszintes (napkolektorral egybeépített) tartálynál nem sokat számít, hogy hol vannak a kivezetések, mert működés közben állandó mozgásban van benne a víz...
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016
Igen, biztos, hogy így van. Bármelyik alsó nyíláson le lehet ereszteni a tartályt, a fenti betöltő, ami ugye oldalt, felül van a teljes feltöltődés alatt csobog, azaz nem nyúlik semerre onnan. Ez ilyen, és mivel forog benne a víz, keveredik folyamatosan csak akkor érezni hogy hideggel töltöm, ha kevés víz van benne, és fürdés közben töltöm.
Nem egészen értem a diskurzust. Semmiféle szintmérésre és semmiféle vezérlő elektronikára nincs szükség. A tartány - és nem tartály! - zárt, alul táplál be a hideg, felül veszik ki a meleget. Ha kinyitom a melegvízcsapot, akkor csökken a nyomás a tartányban és az elvett melegvíz helyére automatikusan bemegy a hálózati hidegvíz. Ha a tartányban a nyomás akkora mint a hálózatban, akkor a beáramlás megszűnik. Pont.
Igen, ha lenne nyomás a tartályban, de ebben nincs. Említettem, hogy gravitációs elvű.
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek, hogy szükségem volna a BEAG EBE 5310 erősítő teljes dokumentációjára, de nem találtam meg, légyszi tegyétek fel ide az oldalra, vagy egy Linket kérek szépen ahonnan letölthetném. Egyébként ez a nagyobbik erősítő a 250W-os. Előre is köszi a segítséget.
Köszi szépen a gyors segítséget! Le is töltöttem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |