Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   74 / 238
(#) stencil válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szerintem a két végfok kapcsolófrekijében van kis eltérés és azért fütyül. A táp, gondolom nem 300Khz-ről megy, tehát jóval nagyobb a frekvencia különbség annál, minthogy hangfreki legyen belőle. Nekem kapcolóüzemű tápról sem volt probléma. Bár én két ferritgyűrűn átfűzöm a 3 tápvezetéket a végfokoknak, aztán úgy kapják a tápot. Bemeneten vannak összetestelve és az megy a dobozra is.

Egyébként az a véleményem, hogy nem is éri meg kapcstápot csinálni végfokhoz. Egyszerűen 2-3000Ft egy japán erősítőből bontott vákumimpregnált mágnesesen árnyékolt trafó. TV szerelő, vatera, mint beszerzési forrás. Ennyiből még a kapcsoló üzemű táp alkatrészei sem jönnek ki. Ha kellett, idáig mindig találtam apróhirdetésekben is. D-osztályba meg a különösen nyeszlett példányok is tökéletesek. Nagy trafót vétek is belerakni egy ilyen erősítőbe, bőven nem használja ki. Én a 2X150W-os PWM végfokba betettem egy 60-80VA-es Canton subláda trafót és hát bőven sok neki. A zene crest factora legrosszabb esetben is 1/8 szóval a rövid hangerőcsúcsokat simán biztosítják a pufferek, meg a trafó pillanatnyi túlterhelhetősége.
(#) compaqamplifier válasza stencil hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
300 Watt hogy fér el 80 wattban?
(#) (Felhasználó 46585) válasza stencil hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szerintem Ge Lee arra gondol, hogy a kapcsolófrekvencia még egy végfok esetében sem konstans. Ez úgy jelentkezik, hogy nem pontosan oda kerülnek a kapcsolások helyei a következő bemeneti jel periódusokban. Tehát színusszal meghajtva is azt lehet tapasztalni, hogy a kapcsolófrekvencia nem áll a bemeneti jelhez képest. Kicsit változik és még jitterelhet is, ami azt jelenti, hogy bár a freki nem változik, de "remeg" frekvenciában. Legalábis szkópon nem nagyon tudom máshoz hasonlítani. Ez attól van, hogy a komparátor kap olyan jeleket is, amit nem kellene.Pl: zavarokat, tüskéket. Ezt nagyon nehéz kiszedni, ehhez tényleg nagyon jó huzal, meg fóliavezetés kell. Na most ebből a végfokból van mindjárt kettő, és mindkettő jitteres, tehát így interferálnak, amiből akármilyen frekvencia kijöhet. És akkor még hozzá jön a táp frekvenciája. Ez még rosszabb lenne, ha egy gyors komparátor lenne használva.

Hát, a crest faktorról csak annyit, hogy ezt a D.J-k is tudják? Mert amiket én látok, ott a clip szinte folyamatosan viágít... innentől már biztos kicsi neki a hálózati trafó.

Ha a bemeneten vannak a GND-k összefogva, akkor két külön tápot használsz? ( legalábis a szekunder oldaltól )
(#) (Felhasználó 46585) válasza compaqamplifier hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Úgy, hogy a különbözetet a pufferkondik tárolják. Másrészt a trafó nem teljesítménykorlátos 80 W-nál, túl lehet azt rövid időre terhelni, akár háromszorosan is.
(#) Ge Lee válasza stencil hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Nem. Ha egyedül van a végfok (nem hídban) ez akkor is jelentkezik kapcsolótáp esetén, viszont híd esetén sem jelentkezik ha egy hiperszilről járnak, akkor csak halk sssz van semmi más. Tehát a táp a probléma. Nem olyan nagy, de a hangszóró 80cm-re van a fülemtől és hallható (szerintem a tiédben, és akármelyik másikban is) legfeljebb kevésbé. Azzal az 1/8-al azért vitatkoznék, 20-25%-ot szoktam mérni. A toroidokat meg ilyen alkalmazásban ismerem, azért tértem át már nagyon régen a kapcsolóüzemre B osztályú végfok esetén is. Ahhoz, hogy annál feszültség is maradjon kell néhány kiló puffer. A 2x450W-os végfokom kapcsolótápjában meg van 1-1db 3300uF, és az üresen +/-91V-ból még mindig van +/-88V klipp határon lévő zenénél. Ehhez szerintem jókora toroid kellene, amit lehet is kapni huszonezrekért.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
" ... kell néhány kiló puffer ... "

Igen. Az Outline pwm erősítőjében ezt úgy oldották meg, hogy a doboz egynegyede csak elkó! Sajnos, nem tudom hova tettem a fényképét, ez egy régebbi gyártmányú végfokuk volt. ( Valami 2 x 2 kW, ha jól emlékszem. ) És ennyi elkó sem biztosíték, hogy mindig marad elegendő fesz.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Akkor megint csak ott vagyunk hogy a kapcsitáp olcsóbb, kisebb, könnyebb.
Elég szörnyű látvány lenne egy 30-40dkg-os pwm végfok egy 6-8kg-os (vagy még több) trafóval.
Idézet:
„És ennyi elkó sem biztosíték, hogy mindig marad elegendő fesz.”
Hát igen. A 8 ohm egy 10.000µF-os kondit DC-ben 80ms alatt kisüt (37%-ra). A zene nem DC, de egy dob is eltart 3-400ms-ig. A szűk keresztmetszetű trafó ezt nem igazán fogja pótolni.

Közben egy teszt megvolt, átment.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Egy kapcsitáp alkatrészköltsége tipikusan olcsóbb már, mint egy trafó. Persze a tervezése meg összeszerlése az más tészta....
Azonban egy szabályzott kimenetű táp (akár pwm, akár monjduk a LLC konverter) jelentősen képes lecsökkenteni a puffer igényeket. A szekunder oldali kondiknak nem a "Hold up time" (kimeneti feszültséget tartó idő) alapján kell tervezni, hanem csakis a búgóáramra.
Egy PWM tápnál az is megengedhető, ha a priemr a 320V-ról leesik 280V-ra, többnyire akkor is képesek még szabályzoni (vagy ahogyan tervezzük őket).
Aztán ha van egy PFC, akkor meg szinte akármilyen bemenő feszről tud menni. A primer oldali kondikat ekkor "hold up time"-ra kell méretezni, de jelentősen csökken a mennyiségük.
Ezek alapján állítom, hogy egy helyesen megtervezett kapcsolóüzemű tápegységgel a végfok működési paraméterei jelentősen javulnak, a méret és a költség eggyüttes csökkentésével!
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
" ... csakis a búgóáramra..."

Ez igaz, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a kevés pufferkondi nem tudja kiintegrálni a végfok által felvett csúcsáramot. Vagyis, a mélyebb hangoknál nem tudja a végfok által felvett áram csúcsaiból a középértéket képezni. Ennek az a következménye, hogy legrosszabb esetben Pi/2-ször nagyobb a táp tranyóinak áramigénybevétele. Ez ugye bő másfélszeres csúcsáramot jelent. Vagyis nem árt bele a sok kondi...

( A költségekről inkább csak hobbi szinten beszélj. Hidd el, ha nem te csinálod, ülteted, méred be a panelt, a munkaerő nagyon drága dolog, az alkatrészeken nem tudod megspórolni. A legolcsóbb megoldás az, amikor nagyon kevés az alkatrész, mert azzal van a legkevesebb élőmunka. Kivétel, ha Kínában gyártják... )
(#) szucsip válasza compaqamplifier hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Hát a qaudhoz kell is. Mert ha lead 2×100W-ot, akkor az majdnem még ugyan annyit diszipál. Pedig elvileg B osztályú.
(#) stencil válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Ó, hát ez a discos határolós történet az persze, egészen más.

Engem nem igazán izgat. Sose kellettek KW teljesítmények, de ha kellene, akkor sem csinálnám meg, mert nem éri meg. A kínai 30 ezerért megcsinál egy 2x500W-os erősítőt hangosításra. Ennyibe került magyarországon némelyik. Láttam a hirdetésben nagyobbakat is és azok sem voltak sokkal drágábbak.
Ilyet az csinál házilag, aki rengeteg fölös pénzzel, meg szabadidővel rendelkezik és eléggé mazochista az ilyen szórakozáshoz. Ezenkívül semmi értelmét nem látom hangosításra való dolgok házilagos elkészítésének.

Inkább legyen kicsi, de jó minőség. Annak még van értelme. Nekem a legjobban az tetszik a kapcsoló üzemben, hogy egy csomó lakatos munkát meg lehet spórolni, mert csak lukakat kell furkálni a dobozra a csatlakozóknak. Nem kell vagdalni a nagy nyílásokat hűtőbordának, meg a rácsozásnak. Kis kompakt erősítőt lehet csinálni kevés lakatos munkával.

A japán, meg a kínai sokszor még az 5x100W-os B-osztályos házimozi erősítőbe sem tesz 100W-os trafót. Ha oda elég, akkor egy kétcsatornás D-osztályba főleg elég.
(#) Ge Lee válasza stencil hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Idézet:
„A kínai 30 ezerért megcsinál egy 2x500W-os erősítőt hangosításra. Ennyibe került magyarországon némelyik. Láttam a hirdetésben nagyobbakat is és azok sem voltak sokkal drágábbak.
Ilyet az csinál házilag, aki rengeteg fölös pénzzel, meg szabadidővel rendelkezik és eléggé mazochista az ilyen szórakozáshoz.”
Szerinted. Szerintem pedig az készít (és készíttet) ilyeneket, aki valamennyire képben van a piacot és a doboz belsejét illetően. A 30 ezres kínai az kb. a házibuli kategória (a papír és a felirat mindent elbír). Gondolod hogy én azért görcsölök vele hogy magamat szórakoztassam? Aki ezt "megrendelte" tőlem, 100 ezer környékén (de inkább felette) kapna hasonlót. Az alacsonyabb árfekvésben is rengeteg pwm végfok van már a piacon, de általában csak 400W-ig (ami neki nem elég), ráadásul azt is csak 4 ohmon tudják (vagy még ott sem), tehát vicc.
Idézet:
„A japán, meg a kínai sokszor még az 5x100W-os B-osztályos házimozi erősítőbe sem tesz 100W-os trafót. Ha oda elég, akkor egy kétcsatornás D-osztályba főleg elég.”
Igen. Mára a gagyi rendesen elárasztotta a bolygót (minden területen).
(#) compaqamplifier válasza szucsip hozzászólására (») Feb 12, 2012 1 /
 
Számoltam nem 50%-os a hatásfoka hanem közel 75... maradék az a műveleti erősítő és egyéb finomság veszteséges járatása...
(#) Bassmester válasza compaqamplifier hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Szerintem nem ebben a témában kéne a Quad-os dolgaiddal előhozakodni, mert itt totál másról folyik az eszmecsere.
Ugye nem ezt a vonalat akarod folytatni?
(#) emilvv válasza zn4416 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Hello,

I found your schematics for class d amp . Please help me with your corrections about it .

Please see the PDF . and image . Here is my post in DIYAUDIO .
http://www.diyaudio.com/forums/class-d/207145-ucd-project-subwoofer...v.html

My questions is on the bottom.

"Hello All,
Please find attached latest schematic.
I need your remarks, corrections, suggestions ... etc. about
everything EXCEPT power stage - IR2110+IRFP4227 - it is not ready and
will be improved!
Please correct schematics, C and R values .. etc .
Remember that this is only SUB amp - up to 200-300 Hz !
Can you help men with correct values for : D5, D6, R7, R8, C6 and C7 ??
Regards,
Emil "
Do you have skype account ?? - my is : emilvv If you decide to 'call' me.

Best regards, Emil

CLASSD.pdf
    
(#) proksa1 hozzászólása Márc 10, 2012 /
 
Maradt néhány IRFB5615 mosfetem, ha érdekel valakit pwm erősítőbe privátba lehet érdeklődni.
(#) Ge Lee hozzászólása Márc 13, 2012 /
 
Akik esetleg múlthét péntek előtt töltötték le a cikkben szereplő 600W-os rajzot, azok nézzék majd meg újra mert javítottam. A túláramjelző LED bekötése hibás volt, a katódját a negatív tápra kell kötni, nem a földre.

Privátot meg egyelőre ne írjatok mert megtelt a postafiók, törölgetem majd ahogy lesz időm.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Szerintem írd oda a cikk elejére és a végére is, hogy a szakmai jellegű kérdéseket ne privátban, hanem a fórumban tegyék fel, ahol a helye lenne.
Többnyire ugyanazokat szokták kérdezni az ifjú titánok, így ezzel sok időt megspórolnának neked.
(#) schnappy20 hozzászólása Márc 31, 2012 /
 
Hello! Én megépítettem ezt a félhidas D-osztályú végfokot ami müködik úgy ahogy! A magashangokat szépen leadja, de a mélyhangokat egyáltalán nem! Lehet hogy a nem megfelelően méretezett induktivitástól van ez??? Ezzel kapcsolatba meg vagyok lőve!!! Segítségeteket kérem!
(#) lorylaci válasza schnappy20 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Nem valószínű hogy a rosszul méretezett induktivitás okozza. MIlyen induktivtiást használnál? (mag, menetszám) Ez más szempontokból fontos inkább.

Annál valószínűbb, hogy a bemeneti DC leválasztó kondit vetted kisebbre. Mekkora értéket használtál?

Amennyiben módosítottál alaktrészértékeken el tudnád a küldeni a kapcsolást a te értékeiddel beírva?

(zenekarunknál egy ilyen modulon alapuló vég pont a tölcséres mélyeket hajtja, tegnap két órát nyomattam)
(#) hkriszf hozzászólása Márc 31, 2012 /
 
Sziasztok! A kapcsolások között lévő PWM erősítők egyikét szeretném megépíteni (a simát, a híd nélkülit) 800w 4ohmon a cél, ahogy néztem IRFB4227-el pont jó lenne, de vajon az eredeti kapcsolás elbírná?! Vagy az IR2110-et cseréljem IR2010-re? Táp feszt mennyit kellene neki adni? (ebben nem vagyok biztos) kimenőnek szerintetek jó lenne az ETD 39 - 3c90es mag? Mondjuk borsos az ára szóval ha kisebb is elég akkor tennék bele azt. Segítségetek előre is köszönöm
(#) (Felhasználó 46585) válasza hkriszf hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Az elképzeléseidből nekem az jön le, hogy neked ez lesz az első erősítőd. PWM-ben biztosan. Nem lehet, hogy sokkal kisebb teljesítményen kellene kezdened?
(#) Ge Lee válasza hkriszf hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
A 800W-nak azért nem mennék neki félhíddal. Ha +/-90V-os tápot használsz, akkor sem lesz kb. 700W-nál több, ez is csak akkor ha nagyon jó a tápod. Egy ilyentől sztereóban azért rendesen behorpad a tápfesz is. Aztán arra sincs garancia hogy nem pumpálja el magát, lehet hogy még ez a tápfesz is nagy.

Össze kell rakni monóban, alacsony tápfesszel, valami olcsó fettel (pl. IRF530) és inkább azon kell kísérletezni, méricskélni.
(#) hkriszf válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Monóban tervezném, a táp rezonáns (építettet ennek megfelelően), a 700watt még elfogadható lenne. Költség hatékonyságból szeretném ezt a megoldást. Szerinted felejtsem el? Csak mert ugyebár a híd az dupla költség. Ha csak a híd lenne járható milyen fetet ajánlanál?
(#) compaqamplifier hozzászólása Márc 31, 2012 /
 
Szevasztok. Nem szeretnék én 1000 wattos szörnyeket én csak egy híd nélkül működő kis torzítású kis felharmonikussal rendelkező (0.05% alatt legyen a torzítás és a felharmonikus is ekörül járjon) Jelalakban tiszta legyen. 10-100 watt között keresgélek, és lineáris legyen. Köszönettel.
(#) Lacika001 válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Philips ucd
Ennél egyszerűbbet nem nagyon találsz. Hátránya hogy a fetekre nagyon érzékeny (vagyis Qg-re), de ez csak akkor fontos ha más alkatrészekkel akarod megépíteni.
(#) compaqamplifier válasza Lacika001 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Nem az a lényeg hogy egyszerű legyen hanem hogy tudja amit kérek amúgy ennyi erővel ezek az önrezgő pwmek se igazán pwmek ennyi erővel...
(#) (Felhasználó 46585) válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Miért?
(#) Lacika001 válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Ha jól megnézed a pdf-et akkor láthatod hogy tudja amit kérsz...
Miért ne lenne pwm, ezt nem értem.
A kitűzött céljaid szerintem egyszerűbb egy önrezgővel elérni mint egy háromszöggenerátorossal. Legalábbis én úgy vettem ki ogy nem kisérletezni akarsz, hanem egy kiforrott jól működő kapcsolást keresel.
(#) compaqamplifier válasza Lacika001 hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Jó mondjuk igazad van bár élősszőr mikor hallatom az önrezgőről akkor azt hittem hogy gerjedés van a hátérbe, közbe kiderült hogy nem és kb hány voltról járassam hogy 20-30 wattot leadja persze 4 ohm-on?
Következő: »»   74 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem