Fórum témák
» Több friss téma |
1. Linket is beszürtam a szövegbe, ahol a táp rajza megtalálhato.
2.csak szerelési tapasztalatok, épitési még semmi. 3. TDA7294hidról van szo.
A tápokkal kapcsolatban érdeklődnék tőletek, az irányban, hogy a flyback tápok elméleti részével foglalkoztatok e ?
Én nemrégiben kezdtem el foglalkozni vele, a Bővebben: Link alapján. De van egy terület ami sehogy se áll össze a közölt példa táp alapján. Ez pedig a következő: a primer kör számítása után van egy képlet ami az üzem közbeni Vdc számításra használnak. Így néz ki: Vdcccm=1/(1/sqr(2*Lm*fs*Pprim)-1/Vro) ahol Lm=primer induktivitás, fs= az üzemi frekvencia, Pprim= a primer teljesítmény, Vro= a primer rörre reflektált kimenő fesz. Ha behelyettesíjük a példa megadott adatait, sehogy sem jön ki a Vdcccm=375V. ez a feszülség az én számításaim szerint Lm=543uH esetén jön ki, ez pedig a számított Lm induktivitás 81%-a. Várom a hozzászólásokat és a téma megvitatását.
Hello
Egy elromlott videó kapcsitáp (20W -os) helyett, szeretnék újat építeni. A trafója rendben megmaradt, aminek kimenő feszültségei 6V és 13V. Viper50 nevű IC -t tudtam beszerezni, ahhoz szeretnék áramkört építeni. Találtam is bekötéseket: Viper50 application 2Viper50 application 1. Ezt alakítanám át a saját 6V 13V kimeneteimre. A primer oldalt lényegében a Viper50 application2 szerint építeném, csak néhány alkatrészt cseréltem másra, mivel nem beszerezhető. A szekunder oldallal már nagyobb a dilemma, mivel van pár alkatrész aminek nem tudom mi a szerepe. - A 30V -os ágban a kimenettel párhuzamosan mi a Zener szerepe D10, és R16 (netalán valamilyen túlfeszültség védelem?) - Az 5V os ágban mire szolgál a tekercs L2. (elég kicsi az induktivitása.) Egyáltalán miért van a kimeneten párhuzamosan egy ellenállás R7, ez is szűrési célokat szolgál. - Miért van összekötve a szekunder föld a primer földel egy 2,2n os kondenzátorral -Ha jól értelmezem a rajzot, akkor a kimeneti feszültséget az R12 R11 ellenálláspárral tudom beállítani. (Én úgy gondoltam hogy R11 mellé betennék egy trimert, és azzal szabályoznám be a feszültséget.) Ez így jó lesz? - A Q2 és Q3 tranzisztorok köré épült áramkört egyáltalán nem értem (optocsatoló alatt).
Sziasztok! Végre rászánom magam egy normális táp megépítésére, egy 2x50W-os STK végfokot fog hajtani..
Cimó 1.1-es tápját szeretném megépíteni. Mivel ETD34 nem áll rendelkezésemre, venni pedig nem szeretnék, azt kérdezném, hogy a képen levő, PC tápból való EI vas jó lesz-e. Sajnos az I idomból több rész is lepattant, nem tudom, ez gondot okozhat-e? A további kérdéseim azok lennének, hogy a Fetekre és a szekunder oldali diódákra kell-e azért hűtés? A trafót hogy tekerjem, milyen csatolással, illetve maradhatnak ezek a menetszámok, ha igen, akkor nekem kb +-28V kell, 2x 5.5 menet vajon jó lesz? A fél menetek ugye átesnek a másik oldalra, de ezt megoldom úgy, ahogy az eredeti helyén is volt, hogy a közös pontokat kivezetem felül, a nyákon egy másik pontra pedig rákötöm.. JA meg még annyit, hogy szeretném a kimenetet megszűrni, így CLC fokozat lenne a szekunderen. PC tápból való sárga toroid megfelel a szűrésnek? A vékonyabb drótokat leszedném, a két vastag szálra gondolok. Ja elnézést a telefonos képekért, de szerintem jól sikerültek! Köszi!
Szia,
egy kérdésedre tudok válaszolni: Idézet: „Sajnos az I idomból több rész is lepattant, nem tudom, ez gondot okozhat-e?” Gondot nem fog okozni, semmi baja sincs attól.
Köszönöm, akkor nem foglalkozok vele, kis esztétikai probléma, de nem gond, úgyse fog látszani..
PC táp EI33-as magjára én ugyanilyen célból 35 menetet tekertem primernek, műanyag lappal szeparáltam el egymástól a primert és a szekundert, így 75uH adódott szórási induktivitásnak a primer oldalon, én 70kHz-re tervezem a kapcsolási frekvenciát, így 2x33nF kell félhíd-kondiknak. A diódákat mindenképp érdemes hűteni. A majdnem szinuszos áram miatt nem szükséges CLC szűrés, bár nekem is eszembe jutott. Ekkor szerintem megfelel a sárga PC fojtó, gyanítom, hogy elég kicsi lesz a rajta eső feszültség hullámossága, így ez a viszonylag nagy veszteségű vas sem fog melegedni. Érdemes azért utána olvasni a méretezésének, de én úgy vélem, hogy ha a szűrő második-harmadik elemének (L és második C) töréspontját a kapcsolási frekvencia tizedére méretezed, jó lesz. Hirtelen elgondolkodtam azon is, hogy beleszólhat esetleg a rezonáns működésbe, de rá kellett jönnöm, hogy az első kondi a kapcsolási frekvencián gyakorlatilag rövidzár váltakozó áramú szempontból, elég kicsi a reaktanciája ezen a frekvencián (elméletileg egy 1000u-s kondenzátor reaktanciája 2 miliohm itt, gyakorlatilag azért ennél jóval több, mivel a LOW ESR elkó sem tökéletes), így mintha egy nagyon kis belső ellenállású (közel ideális) feszültséggenerátorra kapcsolnál egy LC szűrőt.
Köszönöm! Értem, így már világos. Azért a fojtót szerintem beteszem, nem szeretném, ha zavaros lenne a dolog. Ja az elfelejtettem írni, hogy letört még az E forma egyik "szárnya" is. Ez gond lehet? Visszaragasztottam bár pillanatragasztóval, mert azt olvastam, hogy az jó, de nem tudom.. Végülis van még ebből a vasból ha baj lenne.
Akkor te sem tudtad szétszedni törés nélkül Ha úgy ragasztod vissza, hogy ne kerüljön az összetett felületek közé rakasztó, csak úgymond oldalt fogja, de azt szorosan, akkor nincs túl nagy baj. Ha azonban a felületek közé tetted a ragasztót, az pirinyó rést fog bevinni. Csökken a fajlagos induktivitás, ergo csökken a mágnesező induktivitás, és szórni fog a rés. Egyébként sokan építettek már ilyen rezonáns tápot, és senki nem panaszkodott rájuk plusz LC szűrő nélkül sem.
Jelentem kész a másik táp is, remekül működik. Ezáltal a cikket is befejeztem. Amennyiben katt, ekkold vagy cimo ráér még ma, akkor megnézetem velük.
Legkésőbb holnap este publikussá teszem, nekem ez lesz a karácsonyi ajándékom
Úgy gondolom több ember nevében mondhatom hogy nagyon örülünk neki! Várjuk és Köszönjük !
Már írom is az észrevételeket a cikkel kapcsolatban.
Sajnos került ragasztó a felületek közé is. Nem szabadott volna? Mi baj lehet belőle, mert amit írtál az így nekem nem sokat mond De ha jól értelmezem, a terhelhetőség csökken.
Nem lesz jelentős a hatása. Ahol a ragasztó van, egy kicsit megnő a mágneses ellenállása ennek az oszlopnak, mert a ragasztó légrésnek minősül, és a levegőnek sokkal rosszabb a mágneses vezetőképessége, tehát ezen az oszlopon kevesebb fluxus záródik, vagyis lesz némi aszimmetria. Ha ez nagyobb mérvű, akkor a másik oszlop akár be is telíthet, de nem hiszem, hogy ekkora gond legyen. Különösen, hogy úgyis kell bele légrés középre.
esetleg törd el a másik oszlopot is és ragaszd össze. Akkor szimmetrikus lesz... ( Azért ezt ne vedd komolyan... )
Én ha jól vettem ki a szavaiból, ő ZCS tápot épít.. Cimopata leírása alapján.. vagy tévedek?
Ez most talán kicsit off, de közvetettenn a tápokhoz is kapcsolódik. Megvizsgáltam pár zeneszámot: a poposabb, hangszeresebb dalok átlag- és csúcs jelszintje között az eltérés 9...18dB között mozgott, az elektronikus zenék 9...12dB-t produkáltak, bár volt egy, hallhatóan is elég rendesen kompresszált klubzene (Nadia Ali ft. Alex Kenji - Pressure (Alesso remix)), ami a kiállásokban és a fő részekben 6dB körüli értéket produkált. Ami azért már elég rendesen próbára teszi a rendszert, és tapasztalatból tudom, hogy buliban a fület is... És ahogy Lorylaci mondta, hogy 6dB-nél már semmi dinamika.. valóban, nem vehető ki túl sok részlet azokon a részeken, eléggé összefolynak a sávok. Aki ismeri a számot, tudja miről beszélek.
Üdv!
Lenne egy kérdésem a Mini rezonáns tápegységgel kapcsolatban. A kapcsolási rajzon nem hiányzik véletlenül a D8 diódával párhuzamosan egy 22nF-os kondenzátor? Ha nem, akkor hogyan működik a tápegység, amikor a Q2 FET van nyitva? Köszi előre is!
Hello. Ha valakinek van egy kis ideje megkérném nézze meg a nyákomat. Cimo 1.1es tápjához csináltam.
Előre szólok ez az első nyákom amit én csináltam géppel így van egykét érdekesség benne. Pl nem tudom hogyan lehet porvasmagos trafót így egy sima trafó került be. Nomeg hogy a zavarszűrőt merre találom... Az is egy sima trafó lett. És NTK-t se találtam Attól függetlenül szerintem tűrhető. A kérdés hogy jó-e nem-e kötöttem el valamit (figyeltam dehát én is emberből vagyok) és hogy nincs-e valami olyan dolog benne ami tilos. Gondolok itt a túl köteli vezetősávra van tudomisén. Azért kérdezem
Hello!
Szerintem kicsit nagyok a távolságok és nincs összekötve a primer oldalon a puffer 0-ja a többi résszel.
Csak rápillantottam, és pár ötlettel kijavítottam. Így is megvan a primer és a szekunder közt a kellő távolság, nem kell mindenhol feleslegesen négyzetmétereket kihagyni Amúgy ügyes, főleg hogy odaírtad az alkatrészek neveit, értékeit. Ezt még ne építsd meg, azért más is nézzem rá, én már nem akarom készre átnézni így, fáradtan. Amúgy tényleg tetszik. Nem is kell nagy nyák ennek a tápnak
Ha érdekel, akkor küldök át neked alkatrészeket. Én mindig, ha hiányzik egy bizonyos alkatrész, megrajzolom magamnak. Nem telik túl sok időbe. A te nyáktervednek így nem sok értelme van, mert nem fognak bele illeszkedni az alkatrészek.
Ha megrajzoltad az alkatrészt, azt hogy lehet elmenteni alkatrészként? Megrajzolni sikerült, de elmenteni nem tudtam eddig semmit.
Hát így-e. A piros nyíllal mutatom hova kattints, ott megadod a nevet, és, hogy melyik könyvtárba teszed, és enter. Elég jól ismerem a SL5-öt. Ha valami nem tiszta kérdezz bátran priviben.
Még mindig nem jó!
Aki kapcsolóüzemű tápokkal játszik, kell neki egy csomó alkatrész, ami nincs eredetileg a SprintLayout makró tárában. Beteszek egy pár makrót. Akit érdekel, mentegesse el magának. (Előbb mutattam hogy kell.) Van benne ferrit trafó, fojtó, és különböző ellenállások (NTC teljesítmény ellenállás is)
Mindig nyitott szemmel kell járni. Ha valaki betesz egy nyáktervet, meg nyitod és ha tetszik benne egy két alkatrész, elmented. A végén lesz mindenféléd.
Köszönöm mindenkinek a választ.
emmzolee által csatolt alkatrészeket elmentettem és benne volt ami nekem kell így átszerkesztettem. Mivel gyárilag a tápba 34-es mag vagy írva én 33-as Pc táp trafót tekernék át. Nem akarom még megépíteni csak untam a banánt gondoltam csinálok valami hasznosat. A puffer 0-ja még nincs összekötve a primer 0-val...
A rajz kimaradt.
Itt már a 0-át is berajzoltam.
Húzd összébb az alkatrészeket, mert minél nagyobb a panel, annál több lesz a zavar! A másik gond a vezetősávok vékonysága. A nagy áramú részeket bikázd meg.
Kapsz tőlem egy kis meglepetést e-mailben.
Köszi a meglepit
Akkor már csak annyi a kérdésem hogyha pc trafót tekerek mmeg megfelelően akkor működhet-e azzal. Ugye a ETD34-hez 30N primer és 2x9N szekunder van. Ez 47V-hoz van. Az nekem egy kicsit sok lenne így én 2x8N szekunderrel tekerném így ha jól számoltam 40-41V-on lesz ami tökéletes. Attól hogy pc táp vas kelle-e a menetszámokon változtatni?
Nem hiányzik. Elsősorban nagyobb terhelések esetén érdemes két kondenzátort alkalmazni az egy helyett, hogy a dU/dT-ket csökkentsük a belsejükben.
A nagyfrekvenciás áram szempontjából a két kondenzátor amúgy is párhuzamba van kapcsolva, mivel a pufferkondik a + és - tápot egymással váltóáramilag rövidre zárják. |
Bejelentkezés
Hirdetés |