Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! A vattacukor gép házilag c. írás nyomán gondoltam hogy átbeszlhetnénk ennek a sütőnek az elkészítését is hiszen ezek a sütők is méregdrágák, viszont otthon megépíteni lényegesen olcsóbb. Ami igazán érdekelne hogy a fűtöszálhoz milyen kapcsolót kellene használni, hogy a fűtőszál folyamatosan melegítsen, pirosan izzon, de mégse égjen szét pár óra alatt. A hőfokszabályzó az azért nem jó mert az ugye lekapcsolja a fűtőszálat egy kis időre, igy a kalács sütési ideje megnő, ami ahhoz vezet hogy kiszáradhat a tészta. Tehát ha valaki tudna ebben segíteni megköszönném. Ha valiki mást is érdekel a téma a többi dologban esetleg tudok segíteni. Gondolok itt méretek, meghajtás satöbbi.Addig is zsép napot mindenkinek!
Hmm, miért is kell szabályozni? Megfelelő fűtőszálat kell használni, pl. akciós fürdőszobai hősugárzóból lehet kitermelni (3000huf - 1,5-2kW) az folyamatos üzemet bír.
Kapcsoláshoz amúgy szilárdtest relé, SSR, pl. lomexnél. Egy PT hőelemes kontrolleres cuccal jó is lenne, nem hűlne ki mint a bimetálnál. Szoktak itt falunapon parázson is sütni kürtőskalácsot, nem nagy varázslat. Lehet a távolsággal, forgási sebességgel játszani.
Én amit kinéztem bele az egy1600W-os grill fűtőszál, azis bírja a folyamatos üzemet? Egyébként a fűtőszál mérete sem mindegy, attól függ ki mekkora sütőt akar készíteni és abban mekkora kalácsot akar sütni. Amúgy meg amit írtál arról a relérő, az nekem kinaiul van. Mi az a szilárdtest relé, SSR, a lomex az gondolom a kereskedő. Ja azt nem írtam hogy az elektronikához nem nagyon értek, ezért kérném úgy magyarázni nekem mint egy laikusnak. Egyébként a szabályozás valamilyen szinten azért fontos mert nem mindegy hogy 2 vagy 6 kalács sül egyszerre. Értem ezalatt hogy 2 kalácsnál nem kell a max teljesítmény,bár lehet hogy ez annyira nem fontos.
A grillsütő is kell, hogy bírja, a kürtőskalács sütő sem zártabb mint a grillsütő, egyedül akkor tud elégni, ha túlmelegszik, és nincs elég légmozgás a lehűlésre, de ennyire nem zárt úgyse a sütő.
Én úgy csinálnám, hogy vízszintesen raknám a szálakat, és vízszintes tengelyen forognának a kalácsok, egymás felett több. Ha csak kettő sül, akkor simán kikapcsolható a nem használt helyeknél levő fűtőszál. Itt van egy forrasztóállomás leírása, ezt simán lehet adoptálni a céljaidra, csak egy izmosabb triak kell rá. www.lomex.hu - rákeresel az SSR-re. Ha megfelelően szigetelt az elektronika, akkor az optocsatoló se kell, hname pl. egy ILYET közvetlen rá lehet tenni.
A fűtőszál függőlegesen van és a két oldalán sül a cucc. Felrakok egy képet hogy lásd miröl is van szó.
Kapcsolónak én egy 7állású lapkapcsolót gondoltam, mi a meglátásod? Felrakom annak a képét is.
Lehet kapni külön grillsütőt vagy melegszendvics sütőt. Ezekből érdemes kiberhelni a fűtőszálat a hozzá tartozó komplett elektronikával együtt.
Ha valakinek van kipróbált és bevált tésztareceptje az legyen szíves tegye közkinccsé
Na, én is ilyesmire gondoltam, annyi különbséggel, hogy ilyen cuccból kéne rá a fűtőbetét: Hősugárzó
Nekem olyan van, amiben 3 darab 600W-os cső van, ezeket egyenként lehet kapcsolni. Ha mondjuk 4-6 csövet függőlegesen egymás alá szereljük, ahogy a képeden látszik középre, akkor pl. csak a felső kettőt-hármat kapcsolva lehet egyszerre csak kettőt sütni, mindet bekapcsolva meg 4-et. Ezek a csövek pár másodperc alatt felfűtenek, szóval elég bekapcsolni mielőtt bedobod az új adagot. Megéheztem, szeretnék enni egy jó kis kürtőskalácsot. Ha van recepted, azt küldhetnél. Meg milyen fából esztergáltassak hozzá formát?
Heló
Én is egyetértek az előttem szólóval!
Az 1600W-os fűtőszál 3980 ft.ami 245mm hosszú és 210mm széles ettől nem kell nagyobb ez egy 4-es sütőhöz elég. Kettő ilyenből már tudsz egy 8-asat csinálni. De a kapcsolót még mindig nem tudom hogy milyen kell. Szerintem az a 7 állású az jó, az egy sütőkapcsoló.
Kürtöskalács tuti receptet nem fog senki elárulni neked, mert azt mindenki nagyon őrzi. Amit a neten megtalálsz azok otthoni készítéshez jók, de ha már eladásra készíted, akkor a tojás és a tej kiesik. Helyette tojás- és tejpor játszik. Igy is magadnak kell kikisérletezned hogy miből mennyi kell. Amúgy az alapreceptnek, kiindulásnak jók amit a neten találni.
Na igen, pontosan ezért kérdeztem. Valahogy sejtettem, hogy sok más kajához hasonlóan a neten fellelhető recept nem túl megbízható a kürtőskalács esetében sem...
Vándor 76 te egyébként kalácsozól, vagy ezzel szeretnél foglalkozni?
Mostanában úgysincs időm ilyesmire, majd csinálok pár formát, aztán sütöm parázson, annak fílingje van.
A hősugárzót devecserben vettem lomisoktól 1500-ért, ebben 3 darab cső van, kb. 30-40 centi hosszú.
Recept? Nos, nem tudom, milyen receptek keringenek a neten, de nem biztos, hogy ami nekem van, az nem forog közkézen...
Egyébként nézzétek meg a linkelt hsz. utáni többi hsz-t is. Esetleg valve jelentkezhetne... De mivel kérdeztétek, majd felrakom azt a receptet, ami nekem van, csak most nem tudom hol van, és már nincs időm keresgélni...
Én csak szeretem, a családommal egyetemben, gondoltam meglepném őket egy saját sütővel.
Szóval még mindig az a kérdésm, hogy milyen kapcsolót használjak a sütőhöz, ill. a fűtőszálhoz?!
Itt egy alaprecept: -1kg liszt -1porélesztő 4g -1tojás,2tojás sárgája -12dkg maragarin -12dkg cukor -1vaniliáscukor -1citrom reszelt héja -1dl olaj -4dl tej vagy amennyit felvesz a tészta Ezt jól összegyúrni, 1órat pihentetni! Csikokat készíteni, ennek nagysága attól függ mekkora fán akarod sütni! Fát jól megkenni olajjal erre feltekerni a tésztacsíkot, deszkán meghengergetni hogy a fára tapadjon, majd ezt is megkenni olajjal, és beleforgatni kristálycukorba. Megsütni. Nagyjából ennyi! A kérdésemet nefelejtsük!
Egyetértek simpi-vel. Valami komolyabb áramokra tervezett kapcsoló kell neked. Villamos boltban tudnak neked ajánlani ilyet. 10 Amper (2300 Watt) jónak tűnik.
Vegyél kettőt és kapcsold külön a kettes és a négyes sütést. Vagy vegyél egy ilyen hasonló kialakításút csak 3 állásúban.
Jó a Ganz, csak fokozatkapcsolós verziót kell kérned. :yes: Bővebben: Link
OK. A főkapcsoló már meg van, de ezzel áram alá helyezem az egészet a fűtőszál meg csak dolgozik maximumon. Amit felraktam 7állású kapcsolót az nem lenne jó, az egy sütőkapcsoló 7 fokozattal. Gondolom azt ha feltekerem 7-esre akkor fűt csak mximumon, 4-5-ösön pedig nem. Vagy tévedek? Ide is felrakom a kapcsolót.
Köszönjük a receptet.
Ezt a kapcsolót esetleg megpróbálhatod : duplakapcs (15A-t bír -> kb. 3500 Watt-ig terhelhető, bár ennyire nem hiszem hogy szükség lenne)
Egy egyszerű triac-os szabályzóval, olcsón megoldható, a fokozat mentes teljesítmény szabályozás. :yes:
Vagy találtam egy energiaszabályozós kerámialapot, ez egykörös, ez jó nekem? Ennek van 2 körös kivitele is.
És a 320 fok az megfelelő a sütéshez? Szépen rápirul a cukor?
A kalácsot mindenképpen forgatni kell mivel a cukor állóhelyzetben lefolyna róla. Most már kezdem belátni hogy valóban hőfokszabályzóval kell megoldani.
Ha megfelelő teljesítményű a fűtőszál és bírja a folyamatos üzemet, akkor a távolsággal is tudsz játszani hőfokszabályzó helyett.
Alacsony fordulatszámú motor jó lenne forgatni, vagy áttétellel egy gyorsabb motor.
[off] Építesz egy sztereó GU-50 PP-t, rátekered a tésztát, majd zenehallgatás közben sütöd a körtőskalácsot. Ezzel a módszerrel 4-et tudsz egyszerre sütni, + egy mini kalácsot a meghajtócsővel.
Balatonparti emlékeim szerint a kalácsokat nem folyamatosan forgatják sülés közben, hanem inkább rászórnak (rászitálnak) egy kis cukrot, aztán amikor rásült akkor továbbforgatják.
Aki esetleg több tapasztalattal rendelkezik, netán már csinált is ilyet, az esetleg állás foglalhatna
Sziasztok!
Véletlenül láttam meg ezt a topikot, amúgy elektronikai témában szeretnék máshol írni. Akinek nincs kedve házilag építgetni kalács sütő gépet ****** ** ********* ******. http://***********.********.hu/ Már egyszer kiszedtem a hozzászólásodat innen. Ez nem az ingyen reklám helye! szamóca |
Bejelentkezés
Hirdetés |