Fórum témák
» Több friss téma |
Engem is foglalkoztat a kürtöskalács sütő. November körül beszéltem egy esztergályossal, megcsinálja a formákat, de még szárad a fa. Valaki meg tudná mondani, hogyha hivatalosan akarom eladni a kalácsot akkor milyen engedélyeket kell beszerezni és ez anyagiakban hol áll meg?
Ha visszaolvasol kicsit, akkor látod hogy Helem foglalkozik ilyesmivel és szép summáért cserében akár be is tanít.
Ha komolyan érdekel a téma, keresd meg őt privátban, biztos meg tudtok egyezni.
Szerintem érdeklődj először a helyi okmányirodában, ott meg tudják mondani, hogy pl. ilyen tevékenységre milyen végzettség kell, illetve előtte még tanulmányozhatod a TEÁOR listát. Gyanítom, hogy valami élelmiszeripari vagy pék OKJ-s papír kell hozzá, azzal tudsz kiváltani egyéni vállalkozóit, vagy BT-t csinálni.
Egyéb ügyekben keresd meg az ÁNTSZ-t, hogy mik az ilyen mozgó árusítás, sütés élelmiszerbiztonsági előírásai. Utcai árusításhoz a helyi örkormányzatnál, jegyzőnél kell kitelepülési engedélyt kérni. Áruházparkolóban meg az áruháznak tejelni.
Köszi az infót! Így már tudom milyen irányba induljak! Nem lenne rossz, ha bejönne, mert közel van a Balaton.
Szia! ( Sziasztok! )
Átolvasva a teljes témát, több jó (ígéretes) megoldás is elhangzott már a hőfokszabályzás megvalósítására. 1: ''Egy jó minőségű és olcsó forrasztó páka szabályozó panelja.'' Előnye, hogy a termoelemet közvetlen ((természetesen szigetelve)) a fűtőbetétre lehet rögzíteni és így közvetlen szabályozható a fűtőbetét főmérséklete. Szerintem nem csak 300 fokig. A termoelemek az igen magas hőmérsékletet is jól viselik... :yes: Egy izmosabb kapcsolóelem ( TRIAC vagy SSR ) kellhet. Bár, a BT139-es triak megfelelő hűtéssel, elég jó teljesítmény vezérlésére alkalmas 230V-on. ( BT139 - 600. 600V 16A ) 2: Hőfokszabályzók GRILL-ekhez és egyéb villamos működtetésű sütőkhöz. STB. Mivel ez járatlan út, ezért keresni kell a megfelelő hőmérséklet tartományú típust. De fontos szempont, hogy fokozatmentes legyen a szabályzás! Ez a szabályzás nem tartozik a fokozatmentesek közé. De egy próbát azért megér... Zárt sütőtér esetén ez lehet a legegyszerűbb megoldás. 3: Direkt nyitott üzeműnél. Nyitott sütőnél csak kísérletezéssel lehet a megfelelő teljesítményű fűtőbetétet megtalálni. Szerencsére sokféle alakú és teljesítményű kapható. S ebben nagyon sokat tud segíteni egy jó barátunk a :google: ... Idézet: „Fűtőbetét.” S a kísérletezést egy fázishasításos teljesítményszabályzó tudja a legjobban segíteni. Amit persze egyéb célokra is jól alkalmazható! PL:Szétszerelt fázishasításos teljesítményszabályzó. Összeszerelt fázishasításos teljesítményszabályzó. Köszönöm. Üdv. _jani_
Szia Ha én készítenék egyet, akkor igen csak a legegyszerűbbel változattal kezdeném. Nyitott vagy félig nyitott kivitel Kézi pörgetéssel. Fűtőteljesítmény meghatározása és a legjobb betétforma kiválasztása. Optimális távolság belövése. STB.( Talán az elsőnél szándékosan túlméretezett fűtőbetéttel. ) Az biztos hogy a legjobb hatásfokú készülékhez egy pár változatot el kell készíteni... De lényegében ez a téma erről szól!
Persze fejlesztésnél határ a csillagos ég... UI: Zárt térben talán az 500W is elég S nyitott ( szellős ) kivitelnél lehet, hogy az 1500W is kevésnek bizonyulhat. Persze ez csak egy példa. S arra akartam rámutatni, hogy sokat számít a sütő kialakítása. Mindkét változatra voltak képí példák...
Jó biznisz a kürtőskalács sütés csak rengeteg befektetéssel jár! A vattacukor gép se kutya, de azt hagyjuk.
A lényeg hogy ha valaki árúsitani is akarja akkor a gépet engedélyetetni kell. Kb 200eFt. Azonkivül a tésztakészitéshez az ÁNTSZ által megszemlélt és jóváhagyott helyiséggel kell rendelkezni. Ez is nagyon húzós. Akinek nincs 2-3 millája az bele se kezdjen az üzletbe. Egyébként én rugalmasabban megoldottam a problámát. Esztergáltattam keményfából egy hengert. A hengert bevontam alufóliával igy nem kell olajozni meg nem ragad rá a tészta. A henger forgástengelyét kifúrtam amelybe 8-as menetes szárat tettem. Készitettem két idomot a gáztűzhely fölé amelyre ráteszem vizszintesen a hengert a rátekert tésztával. Folyamatosan forgatom és kicsit jobbra balra tologatom. A hőfokot tudom szabályozni a láng erősségévela tészta magasságával. Elnézést kérek, tudom nem cukrász fórum, de igy is meg lehet oldani a házilagos sütkérezést. Csak ötletnek szántam.
Küldtem egy pár képet a gépemröl egy hete lett kész nagyon jol müködik.
Gratulálok hozzá! Látom Te faszenes fűtéssel oldottad meg. Kiváncsi lennék pár képre hogy hogy sült meg (át) a tészta!
Végolvastam hat oldalnyi hozzászólást, és elkell csodálkoznom, hogy az egyszerű megoldást senki nem javasolta. Nem kell más, mint egy egyszerű teljesítmény szabályzó. A lényeg, hogy a sütő fűtőteljesítménye nagyobb legyen valamejest a szükségesnél. Lefele tudunk szabályozni, de a max. az adott. Egyszereű triakos szabályzó megfelel, mivel ohmikus fogyasztót kell szabályozni.
a házilagos sütéshez megfelel egy régi forgónyársas grillsütő, hozzá alakított kürtőskalács nyárssal. Itt talán még a teljesítmény is megfelelő lessz. Az "ipari" többnyársas sütők láncos meghajtást alkalmaznak. A parázsos, vizszintes elrendezésűn egy ablaktörlő motor által hajtott kerékpár lácra helyezett, lánckerékkel ellátott, vizszintes továbbhaladásban megakadályozott nyársakkal sül a finom csemege. A gázas, vagy elektromos sütőknél a lánchajtás tengelyre étített lánckerekeket forgat, melyeknek szögletes tengelyirányú csatlakozásuk van a nyársakhoz.
Egyébként a fütést meg lehet oldani szieszta kályha fütö rendcszerével amit használtan lehet kapni pár ezresért,vagy elektromos kályha fütöszállal.Nekem a faszenes az igazi. : :smoke:
big daddy, nagy pofatlansag lenne megkerdezni mekkora a futoszal teljesitmenye es merete?koszi
Engem az érdekelne hogy azt az ablaktörlő motort hogy lehet életre kelteni ill a fordulatszámát szabályozni. Elég sorba kötni vele egy változtatható ellenállást vagy kell valami elektronika?
Mivel az ablaktörlő motor kefés, igy a fordulatszámár csak az áttétellel tudod variálni. Soros előtétekkel felesleges próbálkozni, az csak a feszültséget csökkenti és ezáltal a motor teljesítménye is csökkenni fog.
Aha, oks.
és az autókba milyen elektronika van hozzá amivel a sebességét lehet változtatni?
Szerintem meg PWM-el úgy szabályzom, ahogyan csak akarom. Fúrcsa is lenne, ha nem lehetne szabályozni a fordultszámot.
Atesz nagyon tetszik a géped elárulod nekem hogy milyen alkatrészekből raktad össze a forgo részeit mert énis csináln szeretnék egyet magamnak üdv csr
köszi, igen pwm-mel lehet :d tapasztalat.
Sziasztok!
Én is egy kürtöskalácssütőt szeretnék elkészíteni. Néztem a feltett rajzokat, és valami hasonlóra gondoltam. Nekem valami műszaki rajzféle kellene. Tudtok feltenni, küldeni olyat? Előre is köszi!
A én sütöm sima kazánlemezből készült lézervágással.
(volt ismerős aki megcsinálta és kihozta különben horror áron lett volna) A motor ami hajtja a cuccost egy ford escort ablaktörlő motor és egy pwm generátor segítségével szabályozom a fordulatszámot. A hajtás sima bicikli lánc és a bicikli hátsó koszorújáról származó fogaskereket. Ezenkívül a sütök m8 as rozsdamentes menetes szárakra húzott esztergált fa dolgok, itt van is egy kis baj mert sokszor lelazulnak. Létezik rozsdamentes önzáró anya?
Szerintem létezik.
Köszi az infót. Mondjuk valószínűleg én elektromos kialakításút csinálok, nem faparazsast, úgyhogy talán nem kell hozzá kazánház. Még egy kérdés. Milyen távolságokra tetted a fogaskerekeket?
110mm az osztás.
Én szeretek grillezni, most hétvégén is azt csináltuk a kedvesemmel hogy begyújtottuk meggrilleztem 4 húsit amiből csináltunk hamburgert majd utána sütöttünk kalácsot desszertnek :smoke:
A csapágyat is esztergálva tetted fel? Még ezzel szenvedek kicsit, mert van vascsövem háznak, de nincs hozzá megfelelő csapágy, és fordítva.
Mekkora fordulatszáma kell legyen a szerkezetnek kb.? Én is ablaktörlő motorra gondoltam, de be akarnám lőni valahogy egy fordulatra. Az enyém is készen lehetne már, de az nem megy olyan gyorsan. Főleg úgy, hogy csak fejből dolgozom.
Sziasztok!
Kész lett a kürtöskalácssütőnk! Az eredmény a mellékletben, a képeken.
Még néhány kép, csakhogy teljes legyen.
Szép, de még csak majdnem! Majd ha lesz mellette szép aranyszínű kürtőskalács, akkor van kész!
Tegnap csináltunk a baráti körben, faszénen, kézzel pergetve! Jó lett...ahogy emlékszem... Ment a halászlére... Üdv Inhouse
A sütőformát honnan szerzitek? Szeretnék venni párat, miután nincs itthon esztergakészülék.
Kapták tavaly karácsonyra, most lett beüzemelve...nem tudom hol vették... Én is gondolkoztam rajta, mivel csinálhatták. Szerintem egyszerűbben mint az eszterga, de hasonlóan. Az én tippem egy forgatott fahenger és egy adott hosszúságú ferdén odanyomott hántoló kés...
Üdv Inhouse
A kürtöskalács a 13-as képen látható. Bár a fényképező nem a legjobb, így az aranybarna szín rajta elég halovány. Élőben szebb volt!
Mi a Cora-ba vettük a sütőformát, kb. 1500Ft-ért.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |