Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Van egy elég régi Dewoo International L1711mn tipusó 17 colos monitorom, ami már egy ideje a gép bekapcsolása után sem kapcsol be, ki kell húznom a konektorból várnom kell még elalszik a bekapcsolást jelző LED utána bedugom és már van is kép. Mi baja lehet, elektronika videokártya vagy már megy tönkre kuka?????? A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
Üdv! Olvass vissza, páran írtuk már jó párszor hogy mik az első lépések.
Akkor mar csak azt nen ertem, hogy ha a monitor invetere helyett en komplett meghajto invertert teszek be, akkor ez hogyan kuszoboli ki azt a problemat, hogy a monitor letilt, ha nem erzekel megfelelo aramfelvetelt az inverterenel?
Az inverter védi magát, nem a monitor tilt le. Ha az inverter ki van kötve, nem védi magát.
![]()
Tehat akkor ha kikotom a ket inverter trafot, es oldalrol megvilagitom, lesz kep?
Akkor ezt egy egy ledcsikkal is ki tudom valtani, nem?
Felreertesek elkerulese vegett, egy panel a tap es az inverter.
Nem csinálsz semmit a gyári inverter résszel csak lehúzod róla a csöveket. Így le fog tiltani bekapcsolás után, de attól még az LCD panel működik rendesen. A ledes kiváltásról nekem nincs jó tapasztalatom: 120db/méteres led szalaggal próbálkoztam, nem volt olyan fényereje mint az eredeti csövekkel. Kivettem és megjavítottam az invertert.
Sziasztok!
Van egy XEROX XA7-17i monitorom ami minden előzmény nélkül tönkrement. Épp filmet néztem rajta és mintha kikapcsolt volna. Azóta nem tudom bekapcsolni sem. A csatolt képen látszik, hogy a kondik nincsenek jó állapotban, azokat kicseréltem. Pontosabban egyet nem, amelyik az égett panel mellett van, mert az 150µF-os és olyat nem kaptam egyenlőre. A másik képen látszik egy 8 lábú ic, ennek a lábán érdekes forrasztányomot látok, de mintha az nem utólag folyt volna meg. Eygébként tudja valaki ez milyen ic, mert én gyorskeresve nem találtam adatlapot róla. A monitorban két panel van, a mellékelt képen gondolom a tápegység rész van, a másik a jel részére. Azon is kicseréltem 3 db púposnak vélt 220µF-os kondit, de van sok kisméretű, sajna azok értékét nem néztem meg, viszont ezen a panelon nagyon nehéz nekem már kondit cserélni, az ónszippantó sodrony nem akar nagyon működni, a furatgalvanizálásból nem szippantja ki az ónt. Igérem utána olvasok a fórumban, ha már lett volna szó róla, de most nem sok időm volt. És ez sajnos egy kölcsönmonitor, ami épp nálam ment tönkre ![]()
Idézet: „A másik képen látszik egy 8 lábú ic, ennek a lábán érdekes forrasztányomot látok, de mintha az nem utólag folyt volna meg.” Az egy smd dual fet. Gyárilag van úgy összeforrasztva a nagyobb áramerősség miatt. Úgymond "közösítve" van valamelyik kivezetése ezt a rajzán megtudod nézni pontosan. Az ónszippantóval a következőképpen is próbáld meg. Tegyél egy kevés friss ónt pluszban a lyukhoz és próbáld meg úgy leszívatni a szippantóval. Egyre figyelj, sokáig ne melegítsd a panelt pákával és lehetőleg hőfokszabályozósat használj! Azt nem írtad mi a hibajelenség konkrétan: ledek világítanak?
Köszi a gyors választ! Sajnos nem találtam leírást a dual fet-ről, de majd még otthonról keresek tovább. Nem szippantóm van, hanem rézharisnyám , gondolom ezért azzal is működik a módszered.
Ilyen pákám van: Páka. Ezen lehet állítani a hőfokot, csak nincs kalibrálva de nem maximumon használom. Semmilyen működésre utaló jel nincs. Nem világít semmi led. Majd még mérni is fogok, hogy meddig megy az áram a panelben. A penelbiztik nincsenek kiégve, rövidzárat mérek rajtuk. A FET-eket gondolom ki kell forrasztani a méréshez.
Nem kell kiforrasztani a feteket és kondezátor csere után menni fog, ne bontsd szét előre az egészet feleslegesen.
Sokat kicseréltem már sajnos eredmény nélkül, de van még két 150µF-os kondi a megbarnult nyákterület közelében. Iyen értékű kondit nem kaptam az általam látogatott boltokban. Az egyik boltban azt tanácsolták, hogy nyugodtan tegyek bele egy 220µF-ost, mert ugyis 20%-os tűrésűek ezek a kondik, bele kell férjen a tűrésbe. Szerintetek kicseréljem olyanra?
Nyugodtan belrakhatsz 220µF-osat is és nem csak a tűrés miatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
De a feszültségre figyelj és hogy méretileg is beférjen! Ha kicserélted a kondikat, akkor lehetőleg soros izzóval indítsd a (csak) táp panelt és nézz rajta feszültségeket hogy minden ok -e.
Azok hiányában is legalább be kellene kapcsolnia. Tápfeszültségek megvannak?
hol vetted az alkatrészt? a szaki is ezt a bajt mondta
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Problémám van egy LCD monitor/TV -vel (Samsung) . A hiba a mellékelt képen látható. Mi lehet a probléma? Köszönöm a segítséget előre is.
Hali!
Ezen a csicsamicsa háttérképből nem igazán derül ki mi a hiba és mi a kép része. Valami homogén cuccot mutass szerintem, vagy írd le mit kell nézni/látni
A zöld csíkozások a probléma, de mindjárt csinálok homogén képet.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
Itt vannak a képek.
Lehúztam a csöveket, a jelenség ugyanaz. Néhányszor felvillan a LED, aztán kialszik.
A táp panelon az 5V az 5V, a 12V 11.7V, az adj on/off pedig 0.
Ha csatlakoztatom a vezérlőpanelt, akkor a 12Vból 20lesz, az 5ből 0.
![]()
Tehát rövidzár van az 5V-on. A scaler panelen keresgélj a feszstabok között.
Sajnos az LCD panelon van valami gixer, ha lehúzom a csatlakozóját jó lesz, ha visszadugom, zárlat.
Mondjuk elég érdekes maga a panel bevezetékelése, ha jól láttam zománcozott huzallal van megoldva az LCD és a panelja összekötése. Lehet valahol ez a zománcréteg sérült. Ezt nagy meló cserélni?
Sziasztok
![]() van egy samsung SyncMaster 223BW 22" monitorom. a probléma általában ugyan az mint a többinél hogy cserélni kell a kondikat rajta. A kondik amik benne vannak 820µF 25v 5db és 330µF 25v 2db. a 330-as kondikat csak csak beszerzem de a 820-at azt már nehezen találom ![]() a kérdés: esetleg ezeket tudnám helyettesíteni valamien más kondikkal, vagy kutakodjak tovább? jó lenne ha lehetne helyettesíteni. ![]()
Hali nyugodtan tegyél hejetük 1000uf osokat.
Az csak táp, semmi baja sem lesz, ha nagyobb kapacitás kerül bele, sőt..
Köszönöm válaszokat, ám a 330µF és 820µF helyére is tehetek 1000µF kondikat? tehát mind két érték helyére mehet az 1000-es 25 v-os?
![]()
Nézd meg, hogy egy X feszültségvonalon összesen mekkora kapacitás van. Fontos, ha van induktivitás is az áramkörben, akkor előtte és utána is kell legyen kondenzátor, de két 820-as helyére tehetsz egy darab 2200-est is, mert régebben még nagyobbak voltak a kondenzátorok, ez a nyákon kihagyott kondihelyeken is látszik.
A 330-as helyére 470-et nyugodtan tehetsz és, ha kettő 330-as van benne, akkor a kettő helyett is tehetsz egy ezrest, ha fizikailag befér.
Nos, kész is vagyok és működik
![]() ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |