Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   128 / 151
(#) reloop válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Szia! Mehet 6V-ról, a kimenet maradékfeszültsége jóval a 2,5V alatt van még 15mA-nél is.
(#) kriszrap válasza reloop hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Koszonom
(#) kriszrap válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Sziasztok ismet en
Annyit szeretnek hogy roszaszin led pluszat es raknek meg bele pirosat led es annak a pluszat kapcsolgatnam szinvaltasert . A minuszt persze kozositenem. Lm3915 nem fog tole bedogleni ugye ?
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
(#) reloop válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Semmi gond, nem okozol vele túlterhelést.
(#) kriszrap válasza reloop hozzászólására (») Szept 26, 2015 /
 
Koszonom szepen ezt is
(#) olahtamas válasza szamóca hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Szia! Ezt a kivezérlés jelzőt át lehet alakítani, hogy autóban szimpla 12Vról üzemeljen, mint fordulatszám kijelzőként? Természetesen a bemenő jelet még meg kellene oldani, amivel még kísérletezek.
(#) zenebolond válasza V1rusH hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Helló!
Na nem szép a közös katódú ledek színátmnete, látszanak a különböző színek benne. De felötlött bennem a gondolat, mi lenne ha csak azért is az RGB ledeket használnám, csak a színeket egy kapcsolóval kombinálnám. Igaz itt 24 ledet kellene egyszerre kapcsolgatni. Tudsz-e olyan kapcsolást amivel ezt meg tudnám oldani. Analóg módban 24 érintkezőt kellene legalább 3 különböző képen kapcsolnom, az szép nagy kapcsoló lenne.
(#) wbt válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Szia,
Nem olcsó mulatság, de ha 6-patájú RGB LED-et használsz, akkor a közös pontok kapcsolásához elég lesz egy 3-állású kapcsoló. SMD-ben sok ilyen van, normál tokosban talán 1-2 típus.
(#) BEMcorp válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Anélkül hogy összebeszéltünk volna, hasonlón gondolkodunk.
Én valami ilyesmiben gondolkodom (melléklet). Természetesen ez csak egy részlete a rajznak, csak gyorsan leskicceltem.
Fet-nek hirtelenjében FDV301N logikai fetet néztem ki (ez volt a legolcsóbb a RET-ben )
Aztán hogy mindet külön vezéreled, vagy, csoportokba szeded (mint én) az már csak részletkérdés.
Kerestem ilyen 'FET-mezőt', de éccaka már nem találtam (pedig biztos létezik).
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
(#) wbt válasza BEMcorp hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Én úgy gondoltam, hogy a 6-lábú RGB közös-pirosakat /zöldeket/kékeket összefogni és azt kapcsolná 1db FET (per csoport). De akkor lehetne akár megháromszorozni a PNP csoportmeghajtókat és azok bázisát kapcsolni. Ha maradunk a Te, alsó-oldali, LED-enkénti kapcsolásnál, akkor, ha nem is olcsó, de kicsi megoldás lehet Texas-ék 3-ról1-re mini analóg multiplexere (LED-enként 1db). Sajnos, akik gyártanak nagy analóg kapcsolókat (pl. IDT), azok
mind 3.3V-os rendszerűek, igaz, mini tokban van 64 vagy 80-as tömb is. Még talán megemlíthető, hogy ha ezt az "alsó-oldali" kapcsolgatást választjuk, akkor (LED-típustól függően) 1 tranzisztor biztosan megspórolható: pl. kössük be a KÉK-et fixen, tranzisztor nélkül. Ha a zöld-piros kapcsolója nem vezet, akkor világít a KÉK, ha a PIROS-t bekapcsoljuk, akkor annak nyitófeszültsége jóval kisebb, mint a KÉK-LED-é, így a piros világítani fog, de söntöli a kéket. A zöldnél ez nem biztos, hogy bejön, de nagyon típusfüggő, akár még jó is lehet, ha kisebb a zöld nyitófesze a kéknél.
(#) BEMcorp válasza wbt hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Ez a spórolás jó lehetne, ha csak egy szín lenne egy időben.
De ha lehet, 'kipörgetem' az összes kombinációt (ha már egyszer RGB led van benne), így (ha az árnyalatokat nem is számítjuk) összesen 7 verzió van (a 000-t nem számolva, természetesen), amiből csak 3 amikor csak piros/zöld/kék.
Egy sima 3 bites számlálóval szeretném meghajtani a FET-csoportokat, így csoportonként 1db (azaz összesen 4) nyomógombbal tudom léptetni a színeket.
(#) wbt válasza BEMcorp hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Az így nem biztos, hogy menni fog, mert egymást söntölik a LED-ek, az áram eloszlik. De kipróbálás a jó megoldás / tapasztalat.
(#) BEMcorp válasza wbt hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Miért söntölik? Mindenek külön ellenállása van.
Valamit benéztem? (Szokott olyan lenni )
(#) wbt válasza BEMcorp hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Nem néztem, ennek a cuccnak fesz vagy áramgenerátoros a kimenet, ha áram, akkor áramosztás működik, ha direkt kapcsolgatja, akkor jó lesz.
(#) szamóca válasza olahtamas hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
A kaszkádot kell meghagyni, és kell építeni elé egy frekvencia/feszültség átalakítót. Ennek a kimeneti szintjéhez kell beállítani az LM3914-ek küszöbszintjeit.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
(#) zenebolond válasza BEMcorp hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Szia! Feljebb én felraktam az általam elkészített BA-s IC-vel készült kapcsolás paneltervét. Ilyen apró dolgokat még elkészítek én is, de hogy egy komplett kapcsolást megtervezzek, az már nekem magas. Én csak ellestem az elektronikát, azaz csúnyán kifejezve magam belekontárkodok. Sok mindent a magam kárán tapasztaltam meg, de szép panelt már tudok készíteni . Ha az én időmben lett volna egy ilyen oldal mint ez, akkor biztos, hogy nem követem el azokat a hibákat amiken átestem, és sok alkatrész megúszta volna a biztos halált. De sokat tanultam ezek kárán. Ma már odáig jutottam, hogy egy-két kis srácot akik még csak kezdik "rebesgetni szárnyaikat", tanítom őket, természetesen elmondva, hogy én nem tanultam csak ellestem. Én elmondom az én tapasztalatomat és amit ők tanulnak összerakják és kijön a végeredmény. Visszatérve a kapcsolásra, ezért én nem tudok hozzászólni. Én úgy osztanám el a ledeket, hogy 7 pl. zöld, 2 pl kék, és 3 pl piros, lenne és egy ilyen arányban váltogatnám a színeket. De ez már elég bonyolult a számomra. Van egy rádióm abban van egy kapcsoló ami egyszerre 6 dolgot kapcsol ki vagy be, vagy át. Mindez persze vezetékelve.
(#) BEMcorp válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Az arány természetesen egyéni szájíz szerint lehet osztani.
Én azért szeretném a 4+3+1+4 -et, mert a 8. led a ±0dB.
(#) V1rusH válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Igen, a fiúk nagyon belemerültek! Már komolyabb elektronika is felkerült, mint maga a VU méter!
A fetes vezérlés jó, ez eszembe jutott nekem is, de nem értettem a 3x24 kapcsolás lényegét! Most már értem, mert leírtad ezt az elképzelésed és látom azt is, hogy nem nagyon tudod egyszerűbben megúszni mint amit BEMcorp rajzolt, csak a vezérlést át kell kicsit alakítani, hogy maga a VU hajtsa meg a ledeket, de ezért cserében "egyenként" kell kapcsolgatni őket, ami egy mátrixot eredményez. Ettől egyszerűbben nem fogod tudni megoldani!
Vagy veszel dip kapcsolókat és vezetékelsz orba-szájba, ami egy elég rendes pókhálót fog eredményezni...
Elkezdtem rajzolni én is valamit, ami hasonló BEMcorp rajzához, de esti szórakozásnak kicsit fárasztó, így nem folytattam. Majd holnap tovább rajzolom, és közszemlére teszem, hogy a guruk méltassák és javítsák, ha elrontottam valamit.
(#) zenebolond válasza V1rusH hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Csináltam én már egy-két vezetékelést.

DSC_0132.jpg
    
(#) V1rusH válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Ezt sem úszod meg kevesebbel, ha kapvsolókban gongolkodsz, de a technika mai állása szerint nem szabad.
Nem vagyo nagy elektronikus, de azt látom, hogy ezt nem lehet leegyszerűsíteni. Nem űr trchnika, de a ledek kapcsolgatásán el lehet meditálni.
Az állandó számú ledet tartalmazó blokkok némileg egyszerűsítik a dolgot.
(#) zenebolond válasza V1rusH hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Csak egy használható rajz kellene, és a panelt én megoldom.
(#) V1rusH válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 8, 2015 /
 
BEMcorp jó nyomon jár, vagy is inkább mi tudunk az Ő nyomában járni.
Előbb valamit írtam, de leskiccelve hamar rájöttem, marhaság! BEMcorp rajza nem kerülhető meg, ezt a rendszert mit szeretnél így tudog kivitelezni. Annyi különbséggel, hogy a feteket a ledmeghajtó táplálja, és a fetek gétjét csoportonként és szinenként összefogod. Azaz 3x7, 3x2, 3x3 fet. Hogy a feteket passzívan, vagy aktívan vezérled, már részlet kérdés.
Tehát elvileg már van rajz, csak a Te áramkörödre kell illeszteni.
(#) BEMcorp válasza V1rusH hozzászólására (») Okt 8, 2015 /
 
Idézet:
„Annyi különbséggel, hogy a feteket a ledmeghajtó táplálja, és a fetek gétjét csoportonként és szinenként összefogod.”


Ezt nem értem teljesen. Miben más mint az én verzióm?
A FET-ek gate-jei csoportonként nálam is össze vannak kötve (a rajzom kicsit elkapkodott, és felületes, ezért nincs kirészletezve minden, csak nyilakkal jelöltem az RGB vezérlő jelek vezetékeit).
A mellékletben lerajzoltam pár variánst, ami az én csoportosításommal elérhető (természetesen nem mindet, és ez csak az egyik csatorna, a másik együtt 'fut' vele, nincs külön vezérelve)
LED1-2-3-4 = (-38_-30_-20_-10 dB)
LED5-6-7 = (-7_-4_-2 dB)
LED8 = (±0 dB)
LED9-12 = (+2_+4_+7_+10 dB)
(#) nagy-istvan válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Látom, h nagyon belemélyedtetek ebbe a kapcsolós áramkörbe. Számít valamit, ha megint az arduino-t hozom fel? LPD8806-os programozható ledszalaggal ezt 4 vezetékkel és egy kis programmal meg lehet oldani.
Bővebben: Link ebben a videóban a felső ledsor pont ilyen. Dot módban működik és a peakhold más színnel világít. Minden led külön kapcsolható és RGB kóddal külön színezhető. Azóta vettem egy 5 méteres 240 ledes szalagot, az is ugyanolyan gyorsan kapcsol.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2015
(#) V1rusH válasza nagy-istvan hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Szerintem is ez lenne a legézenfekvőbb, de zenebolond kifejezetten analóg technikát akar. Nyilván nem akar a progamozásba elmélyedni. Én tudom, hogy egyáltalán nem fekete mágia, de azt is tudum, hogy azért kicsit tudni kell mi miért, hogyan van. Főleg, ha variálnia akarja. Na meg hát már meg van nekinaz alap VU áramkör.
Bár ennyi erőfeszítéssel már simán eljuthatott volna oda, hogy egy arduinót felprogramozzon... Bár inkább költségvetési okai lehetnek, nincs arduinoja, ebay-t meg nem ismeri.
Kíváncsi vagyok a végkifejletre, de elhamarkodott koncepció kissé...

BEMcorp. A te rajzodon ha jól emlékszem 3 csoportokbaövan szedve. A nyilakat láttam, csak vezérlés nélkül nem kezdtem el logikázni a miérteken. Nagyjából átfutottam a rajzot, deönekem kicsit kusza, ami inkább az én gyengeségem, mint a teöhibád, magamnak meg nem rajzoltam át teljesen.
SPlan-ban felraktam 3x12 ledet és anódjaikra 3x12 fetet, de a csoport összefűzést és a leddrájveres meghajtást nem dolgoztam ki. Csak vázlatnak csináltam, de nem is foglalkoztam vele azóta.
Nekem nincs bajom a rajzoddal, de szerintem zenebolondnak bonyolúlt lesz.
Mikor felvetete a kérdést, ő kifejezetten passzív módban gondolkodott.

Én arra gondoltam, hogy minden ledmeghajtás kap 3 fetet (TH), 3 lefet és az összes kap megtáplálást, egyfajta busz meghajzásként, és a megfelelő szín csoport fetjei, (7, 2, 3) kapnak néhány voltot a gétre, és a kellő szín kapcsol be.
De minthogy mA-ek folynak, fetek helyett lehetne digitális kapu, vagy valami kapcsoló IC.
(#) zenebolond válasza V1rusH hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Arduinót felprogramozni nem tudok, az ebay-t ismerem, de nem rendeltem még onnan semmit. (pedig lehetne a mai magyarországi elszaladt árak mellett.)
És tényleg egy meglévő kapcsolást szeretnék variálni. De nem feltétlen ragaszkodom az analóg technikához, csak programozható dolgokkal sose foglalkoztam, és nincs meg hozzá a kellő felszerelésem sem.
(#) V1rusH válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Rakd össze a VU mérődet hagyományosan, ebay és más tekintetben is kapsz bősébes segítséget szerintem! Egyik szem olyan komplikált mint amilyennek tűnik. Természetes, hogy tartol tőle, én is is így voltam vele előszőr.
Az ardunió programozása is rém egyszerű! A program feltöltő program, un fejlesztő környezet, úgy néz ki kvázi, mint egy szövegszerkesztő, és szöveget is "töltesz fel". Az ardunios topik szinte nonsztop online.
Jobban járnál az arduinóval, mert a lehetőségek száma felülmúlja a képzeletedet!
Remélem jó lesz a link, mobilról másoltam ki.
Ezt a videót nézd meg. Elég meggyőző a programozható eszköz használata?
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2015
(#) kriszrap hozzászólása Okt 13, 2015 /
 
Sziasztok
Ebbe a kapcsolasba a 10k ellenállást helyére hányas potikel ha 3 voltos lehet a maximum ?
kapcs:link

Vagy inkább r2 helyére rakjam a potit és 10k ki??
Melyik jobb?
(#) V1rusH válasza kriszrap hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
R2, R3 a referencia fesz beállító. R2 helyére egy heli trimm. De akár az egész osztó elhagyható, és a 7 láb és a test közé teszel egy 10-20k heiltrimmert, a csuszka meg a 6 lábra kötve. Minél nagyobb potit alkalmazol, annál szélesebb tartományban, ill. finomabban tudod skálázni.
(#) kriszrap válasza V1rusH hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
10k helyére ( 1R ) ugyan ez van minél nagyobbat ?
Kb 50k poti?
Következő: »»   128 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem