Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 324
(#) matyusz hozzászólása Dec 24, 2010 /
 
Üdv mindenkinek. (kellemes ünnepeket)
A problémám az lenne, hogy megépítettem egy töltőt amit itt találtam a témában de nem úgy működik ahogy kéne. A baj az, hogy beállítom neki a 4,1V-os végfeszt és még annál tovább is viszi ha töltöm az akkut. Bővebben elment 4,3 V ig is.
(#) zoly15 válasza matyusz hozzászólására (») Dec 24, 2010 /
 
Szia! A feszültség osztód nem pontos! Biztos hogy 1% os ellenállásokat használtál? Valamint a megadott értékűt?
(#) matyusz válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Üdv.
Nem 1%-os ellenállásokat használtam de nem is ez volt a probléma hanem a táp most már rendesen működik. És ezt építettem meg(mellékelt fájl)
(#) zoly15 válasza matyusz hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Szia! Én másik kapcsolásra gonodltam...
(#) matyusz válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Azért köszönöm a választ.
(#) Br1aN hozzászólása Dec 26, 2010 /
 
Hi!
Vettem egy modell RC autót, és szeretenék bele, Li-po akssit venni, mi a külömbséga hagyományos akksik és a li-po aksik közöt, ill. milyen aksit érdemes venni, ha a kocsba 2db akksi hely van és alapból, 7,2v os és 1200mah-es aksit adnak, 1db-ot. és ezzel lehet kb 20-25 percet játszani, ezt szeretném növelni kb. 1órára, ugytudom minnél nagyobb mah annál tovább bírja,
e-mellett szeretnék gyors töltést használni. Szóval mit tanácsoltok, és mi a külömbséga felépítésben stb.?
Üdv: Br1aN
(#) puli122 válasza Br1aN hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Ha LiPo akksit választasz akkor ügyelj arra hogy a feszültsége megegyezzen a gyári akkupackével. Ezen túl minél nagyobb a kapacitása, vagyis minél nagyobb miliamper számú, annál tovább fog menni az autód, de annál tovább is tart a töltés. Figyelj ara is hogy az új akkupack-ot be tudod-e tenni, illetve hogy ott tudod-e majd rögzíteni.
Amúgy tölteni nem olyan egyszerü, mindenképp gyári töltőt használnék hozzá. Vannak már nagyon jók 10eFt körül, jellemzően 12V-ról vagy 230V-ról üzemelnek. Ezekkel a 3000-3500mAh-s akkupackot fél-egy óra alatt lehet föltölteni.
(#) Br1aN válasza puli122 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Hi!
Hát ennek, az autónak egyik nagy előnye, hogy tunning motor van benne ami birja a nagyob veszültséget, alap 2 db akasival, 30mph+ sebesség, 2 db alap szintű aksival 50mph+ és youtuben 130mph+ értek el 2db li po val, nem tudom milyen li po az, de énis szeretnék egy brutál erős aksit, venni töltövel, 30-ból kijön 2db akksi és töltő hozzá?
Üdv: Br1aN
(#) puli122 válasza Br1aN hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Hát a töltőre 10e körül számolj szerintem, és még 10-10 egy-egy akkupack, az úgy kijön talán, de nézz körül van neten rengeteg modellbolt.
(#) freechat hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Vettem egy helikopter modellt amihez elvileg 3,7V-os LiPo akksi van.
A töltöje nem sok jót ígér, de a régi repülőmhöz van egy LiPo töltőm.
A kérdésem az, hogy a 3,7V-os az hány cellás és van-e más kritérium arra, hogy a régi töltőmet használjam.
Mit nézzek meg rajta mire kell figyelni stb...
Amit most kaptam úgy néz ki, mint egy 400mA-es sima adapter...
(#) gaben62 válasza freechat hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
A Li-ion, Li-pol akkuk alapból, cellánként 3,7V-osak, azt hogy hány cella van sorba kötve, akkor 7,4V, vagy párhuzamosan azt a gyártó dönti el, mekkora teljesítményre, kapacitásra van szükség, az adott modellhez.
Arra kell figyelni, műszerrel megmérni, az akkufesz.g töltés végén ne haladja meg a 4,25-4,3V végfeszültséget.
A töltőáram lehet az akku kapacitásának, az 50-60%a ,így az adaptered, ennyivel tölthet hosszútávon, az akku károsodása nélkül.
Pl.1200mA akkucellát 750mA, állandóárammal, melegedés és károsodás nélkül tölthetsz.
Lásd mobiltöltők.
(#) freechat válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Köszönöm, így akkor az akksim egy cellás.
Természetesen a töltőm csak 2, 3 cellást tud tölteni
u.itt.: 2,3 cellás jó Lipo töltő eladó
(#) tamas88 hozzászólása Jan 4, 2011 /
 
Sziasztok.

Találtam egy jó kis li-on töltő ic-t. Még nem építettem meg,ezért várok véleményeket,hát ha,már valaki foglalkozott ezzel.
Bővebben: Link
(#) tamas88 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Üdv.

Látom poénos kedved van.Én se ma kezdtem,de azért köszi a véleményed.
(#) mtomihun válasza tamas88 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Helló

Én már megépítettem pár db-ot és teljesen jól működik, de kicsivel több pénzért 1-A-os verzió is van, amihez szintén csak pár külső alkatrész kell!
Persze, ha neked elég az a max 500mA, akkor ez is tök jó!
(#) tamas88 válasza mtomihun hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Szia.

Na erre voltam kiváncsi,kössz az infót.Elég lesz 500mA is,mert csak 700mAh-s akkuhoz kell.De ha már megemlítetted,az 1amperos verziót hol lehet kapni?Link?
Előre is kössz.
(#) kisbatyu75 válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Megnéztem ezt az UCC3957-es Texas ic-t. Én úgy látom, hogy ez nem balancer, hanem egy túltöltés-túlmerítés elleni védelmi ic.
Balancernek én ezt találtam a neten:
link
Ha megnéznétek és elmondanátok a véleményetek, azt megköszönném!
(#) mtomihun válasza tamas88 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Helló

A ChipCAD-nél kapni. Én 3 féle Ic-t vettem tőlük. Az egyik, amit te is írtál, aztán az 1A-os:MCP73833-FCI/UN. Ennek az a baja, hogy elég kicsik a lábai, de azért beforrasztható.
A 3.:MCP73863-I/SL. Ez 1,2-A-es, normál smd méretű.
Utóbbi 2-nél lehet szabályozni a töltőáramot, tehát kisebb akkukhoz is jó.
(#) raczg válasza menyus hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szia! Engem érdekelne ez a kapcsolás csak kéne egy kis segítség. Ezt az IC-t hol lehet beszerezni?
Előre is köszi.
(#) erbe válasza raczg hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
ChipCAD
Árlista > Microchip > Analóg áramkörök > Tápellátással kapcsolatos áramkörök
Tápellátással kapcsolatos áramkörök
(#) raczg válasza erbe hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Köszi a gyors választ.
(#) kovacslajcsi hozzászólása Jan 10, 2011 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy Dremel stylus gravírozóm, ebben 2db 18650-es Li-Ion cella van, de ebből egy el is pusztult. Szétszedtem, és nincs benne ballancer! egyik akku jó, a vele sorban levő másik 1,3V-os, teljesen halott. Ez a ballancer hiánya miatt lehet, vagy pech? Simán sorba vannak kötve, így tölti, meg van egy NTC közé ragasztva, ez állítja le a töltést. 200mA a töltőáram.
(#) bankimajki válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 / 1
 
Én tennék bele a helyedben védelmet. (Nemrég édesanyám is tönkretette az egyik cellámat. (Igaz az én hibámból.) Teszteltem a Power LED-es bicikli lámpámat, és nem volt benne még védőelektronika. (6 cellából 5 túlélte, 1 zárlatos lett. (Mivel nem egyformán voltak feltöltve és édesanyám hangulatvilágításként felkapcsolta.) A védelemnek egy egyszerű FET + hiszterézises komparátorból kell állnia. Ha 3V alá megy a cella fesz., akkor lekapcsolja azt a cellát. (Sorba kötött celláknál megszakítja az áramkört.)
(#) kovacslajcsi válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Szia!

Van benne védelem. Persze nem cellánként. Ha 6V alá esik a fesz, lekapcsolja a motort. Persze jelen esetben ez úgy jön össze, hogy egyik akku csurig van, másik meg halott.... Van valami tuti működő rajzod ilyen védelemhez?
(#) bankimajki válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Nekem gyári elektronikák vannak benne. De mint írtam az előző hsz.-omban, nem kell hozzá sok alkatrész.
(#) Tarbur hozzászólása Jan 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Szétválasztottam egy kétcellás li-po akkupakkot helyszűke miatt, hogy a cellák távolabb legyenek egymástól. Ezt viszont csak a vezetékek cseréjével tudtam megoldani. A kérdésem, hogy a két cellát összekötő vezetéken mekkora terhelés keletkezhet? Akkora mint két végpóluson amit már a fogyasztóra kötök, vagy kisebb, esetleg semmi? Ennek függvényében választanék vezetéket hozzá.
Köszi előre is!
(#) Tarbur válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm a gyors választ!
Elég nagy terhelést kap, konkrét adatot nem tudok, még nem mértem meg. Minden esetre nagyot. Akkor minimum 1,5mm-es sodrat.
Köszi mégegyszer!
(#) idlob válasza Tarbur hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Mivel sorba vannak kötve a cellák, az összekötő vezetéken pontosan ugyanakkora áram fog folyni, mint az akkupakk kivezetéseinél. (Lásd: Kirchhoff-törvények, főképp az I.)
Azaz legalább olyan vastag legyen mint a kivezetés.
(#) Br1aN hozzászólása Jan 19, 2011 /
 
Hi!
Lenne egy kérdésem mivel az a topic ahova kéne ezt irnom halott ezért tétlen vagyok, szóval, a karácsonra vásárolt traxxas e-revo vxl 1:16 autó amit vettem, és azt terveztem veszek bele li-po-t kicsit elcsúszik, mert a szabályzó elfüstölt, nos a szabályzó külföldön van a cégnél, de hetek, még válaszolnak is rá, valamit, ezért szeretnék egy házilag készített, szabályzóval használni addig, mert ha cserélik a szabályzót garival, akkor kidobok 20e-t az ablakon, nos érdeklödtem másik forumon hogy meglehetne-e oldani tud-e valaki segíteni de fullhalott az ügy, időközben találtam kapcsolási rajzot, és véleményeteket, tanácsaitokat szeretném kikérni, hogy szerintetek, müködne e az autó azzala szabályzóval amit találtam kapcsolási rajzot, ha igen tudna-e valaki segiteni ennek megszerkesztésésben, vagy legalább anyit hogy alkatrész lista vagy bármi, és én össze raknám itthon, továbbá, találtam, gyórs töltö, kapcsolási rajzot, azzal is az a gondom nem tudom kisilabizálni, mi kell bele, nos, mellékletbe megtaláljátok a becsomagolt filet, remélem tudtok segíteni a legfontosabba szabályzó, és minnél elöbb össze szeretném raknia szabályzót, mert már nagyon türelmetlen vagyok, nagyon boldog lennék ha valami nagyon okos ember tudna segíteni, ha ez a szabéályzó nem jó, akkor ha valaki tudna kapcs rajzot, vagy lenne kedve összedugnia fejét velem és valami brutál szabályzót csinálni, az meghálálnám.
néhány link:
Traxxas E-revo 1:16 VXL
Eredeti Szabályzója
ÜdV: Br1aN
(#) Tarbur válasza idlob hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Rendben, megfogadom! Köszönöm a választ!
Következő: »»   25 / 324
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem