Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Eladni biztos nem fogom, meg költeni sem akarok rá többet, mert nagyonsok pénzembe van.
Akkor nincs 3 sávos feszültség vezérelt hangszín szabályzó IC?? Már egy csomó helyen kerestem ilyet, de még nem találtam. Ha valaki ismer ilyet, az kérem szóljon.
én se találtam még...
amugy a lm1036-nél lehet variálni, hogy hol szabályozzon hangszínt.. mmint kondi értékkel, ez a doksijába is benne van.. üdv
Üdv!
Én is szeretnék készíteni egy LM1036-os hangszínszabályzó áramkört. Tudna valaki mondani róla vmit? Pl, hogy milyen minőség és hogy mennyibe kerül? Üdv: O'neill
Én pár hónapja építettem egyet, szerintem nagyon jó minőségű, nagy tartományban szabályoz és kis zaja van. Valamivel komolyabb végfokok elé is megfelelő, bár mindenki döntse el maga, hogy neki mi a jó hangminőség Én mindenesetre meg vagyok vele elégedve. Árban pedig az IC 500 Ft körül van (+ esetleges rendelési és szállítási költség), a többi alkatrész pedig párforintos dolog.
Egy problémám van csak, amit még nem sikerült megoldanom, bár annyit nem is ér a dolog, hogy a sorround sound (vagy mi a neve) kapcsoló "ki" álapotban maximalizálja a hangerőt, úgyhogy én direktbe kötöttem "be" állásban. Nem tudom másnak is jelentkezett-e a probléma, lehet csak én szúrtam el valamit ...
Hali! Lenne nekem egy kérdésem...szerintetek mennyire megoldható több LM1036N hangerejének szabályozása egy potméterrel. Például 4 esetleg 6 csatornás errőssítőbeni használatkor. Előrre is köszi!
Udv: Miki
valaki már 1* írta, hogy miértne lehetne, csak feszt oszt a poti..
én annyival egészíteném ki az ák-t, hogy a 17(asszem) referencia feszt állítanék elő 7805+dióda (~5,4V), mert az ic saját ref. feszje csak 5mA -t tud, azt elosztani 4 v 6 felé már kevés sztem :yes: üdv
Hali, én is megépítettem meg is vagyok vele elégedve egy dolog kivételével: nem tudom , hogy az adatlapján azt a zajszintet honnan a f...-ból szedték, mivel nálam a zajszintje minimumnál 50uV, max hangerőnél 135uV nagyságrendű.
Ami az én 36dB erősítésű végfokom kimenetén 8,7mV-os zajt produkál (a végfok 20W, 8ohmon), így a komplett erősítő 63dB-es jel/zaj viszonnyal rendelkezik ami hát nem a legjobb, főleg így, hogy az adatlap adatai alapján választottam ezt az ák-t. Hát mit tehettem vettem egy másik IC-t, kicseréltem, ezen még szarabb zajszintet mértem. Már csak arra tudok gondolni, hogy a sorozattal van gond ui. mindkettő ugyanabból a sorozatból van.
Hello!
Én is építettem egy ilyet, 1036os előfokot, és ugyan ez a bajom. Loudnes be állásban minden jól működik, de ha kinyomom felugrik a hangerő, a vol. poti minimumánál is maximumra és kb. 1 perc alatt mászik le a neki hivatalos - hetvenakárhány dBre. Igazából zavaró, mert ha kinyomom a Loudnest a hangszórók szét találnak esni, mire beáll a hangerő. :/ Esetleg valakinek valami tipje, mi lehet a baj?
Sziasztok!
Nemrég összeraktam ezt a mikrofon előerősítőt és kivállóan műxik egy dinamikus mikrofon és a számgépem között. Dehát nincs túl jó hangja. Gondoltam egy hangszínszabályzó segítene rajta és így találtam meg ezt az lm1036-ra épülő ákt. Meg tudnátok mondani, hogy ezt használható lenne-e számomra? Hová kössem ha megépítem? A mikrofon-előerősítő közé, vagy az előerősítő-számgép közé? Sajnos nem értek az elektronikához, ígyhát a rajzokból számomra ez nem derül ki. Előre is köszi!
sztem:
mikrofon-(elő)erősítő-hangszín-pc (vagy végfok)
Nagy nehezen sikerült összerakosgatnom, és műxik is!
De! A luodness nem nagyon megy nálam se, és sajnos nagyon nagy alapzaja van, pedig egy tuti fémdobozba raktam az egészet. Arra gondoltam, hogy talán a tápnál lehet valami baj? Egy sima állítható feszű adapterről kapja kakaót. Már jó pár napja keresgélek, hogy mit is kellene szűrőként közéjük kötözgetnem, de nem igazán jöttem rá. Talán egy 7809, vagy vmilyen kondi? Melyik, milyen, hova? Azt hiszem nincs több kérdésem...
Üdv!
Mit szóltok ehhez a NYáktervhez? A kérdésem az lenne, hogy láttok-e benne esetleg valami hibát, illetve, hgogy a potikat jól kötöttem-e be. (attól tartok fordítva rajroltam be őket)
Közben kicsit módosítottam, de a potik kérdése még mindig fennál: Ugye nem rajzoltam őket fordítva?
üdv
Üdv Mindenki!
Az elmúlt napokban kockásra olvastam a szemem, de sajna nem találtam megoldást a problémámra. A következőről van szó: Egy mikrofon előerősítőből és egy hangszínszabályzóból összebarkácsoltam egy kétcsatornás mic előerősítőt, amit a számgépre dugva használnék. /Képként felraktam a kapcsrajzokat./ Csakhogy szörnyen nagy az alapzaj! Nagyon magas sistergő hang van, ami lehalkul, ha letekerem a magas szabályzót, de hát ugye úgy a többinek sincs jó hangja. Fémházba raktam az egészet, de ez sem segített. Ha megfogom a házat, akkor egész tűrhetően eltűnik a sistergés. Gondoltam az adapter lehet a ludas, de egy sima 9V-os elemről működtetve is ua. a jelenség. Arról már nem is beszélve, hogy a loudness kapcsolóra semmi nem történik, de ez legyen a legnagyobb gond... Szóval, ha vki rájön, hogy mit szúrtem el, akkor örülnék a segítségnek!
van gnd? nekem az első erősítőm csinálta ezt, amikor nem volt a jack dugón bekötve a földelés! Sztem ez lesz a gond. Lehet ez segít: a jack dugó műanyag részét ha letekered a két/egy kis fülecske a jobb/bal és a kis "tartó" amit rá lehet nyomni a vezetékre hogy megfogja a gnd. most hogy ezt leírtam szinte biztos vagyok benne hogy a földelés a hibás...
Remélem segíthettem! még valami: a gnd-k össze vannak kötve?? az összeset össze kell kötni(táp gnd, be gnd, ki gnd)
Be van kötözgetve, sőt még a házra is rákötöttem. Márha a gnd alatt a "-"-ot kell érteni...
Ha fémházas potikat használsz, a házakat is kösd le a testre "-"-ra
Figyu!
Az alsó előerősítő részt körülveszi a föld fólia! Ezt a földhurkot azonnal szüntesd + !! Legközelebb jobban figyelj a földvezeték kialakítására! (rövid, vastag, sugaras, vagy lineáris kialakítással)
A potik nem fémházasak.
Idézet: „Ezt a földhurkot azonnal szüntesd + !!” Ha az alsó előerősítő C4 kondi és felső előerősítő volume közötti fóliát átvágom, attól megszűnik a hurok? Idézet: „...földvezeték kialakítására! (rövid, vastag, sugaras, vagy lineáris kialakítással)” Ennek hol lehet utánaolvasgatni?
Üdv!
Nos, próbáltam utánaolvasgatni ennek a földvezeték témának, de nem sokkal lettem okosabb. Egy helyen találtam egy olyan verziót, hogy két oldalas nyákra csinálták a cuccot, ahol az egyik oldal teljes egészében a föld. Nekem ez tűnik a legegyszerűbbnek. Ha ilyen módszerrel csinálom meg az új nyákot, elképzelhető, hogy jó lesz?
Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem. Igazából nem nagyon értek az elektronikához, de nagyon megtetszett ez a hanszínszabájzó: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hangszinszabalyzo.html?p...%3E%3E De lenne egy problémám. Nem nagyon igazodok ki a kapcsrajzon ezért kérem a segítségeteket. Légysz mondjátok meg hogy hova kössem a bemeneti mega kimeneti jel másik fázisát mert inputot meg outputot találtam, de a másik felét a zsinórnak nem. Ja meg azt sem tudom mi az a Vcc. Légyszi segítsetek!
Ez sztereó. Tehát ott van bejelölve az Input1, ehhez tartozik az Output1, ill. a másik csatorna az Input2 és az Output2. A Vcc meg a tápfesz. (Persze, a GND közös.)
Vcc =tápfeszültség + pontja.
input =bemenet, output= kimenet meleg pontja, a másik a hideg pont (átnyékolás) a testre kötendő ami egyben a táp - pontja is
Sziasztok!
Én is megépítettem az Urbános féle LM1036 előerősítőt csak egyre kell vigyázni. Az előfokot nem szabad egy dobozba a trafóval rakni. Mivel nekem egy dobozba van a trafó, a végfok meg minden. A trafó egy régi hipersil ami 250W-os. Na az aztán zúg is mint állat de majd a jövőhéten szétszedem. Meg minden zavaró jelet összeszed.
Hellosztok!
Kezdő vagyok még, úgyhogy nézzétek el hülye kérdésem Szóval olvastam én már sokmindent, azt tudom, hogy a hangerő szabályzáshoz logaritmikus poti kell, ez a többihez is jó? Vagy oda lineáris kellene? Előre is kösz a válaszokat!
Mivel fesz vezérelt, itt nem kell sehova logaritmikus.
üdv
Sziasztok!
Nekem ez az előfok TDA7294-hez lenne bekötve ha bekötötném. Az Urbán féle csomagot vettem meg és megépítettem. Minden szépen ment míg meg nem hallottam a hangját. :no: Semmi magas ami van az torzít, egy pici közép és rengeteg mély... Ezt ki szereti? Kikötöttem... Magába a TDA7294-es jobban részletez és több a magas és jobban ki lehet hajtani mint az LM1036N-nel. Bocs hogy nem tudok róla jó véleményt írni, de tényleg így van én ezt tapasztalom. Ha be van kötve fél hangerőnél úgy torzít hogy az nem emberi pedig nem kéne neki. Ha kikötöm akkor tudom csak Isten igazából meghajtani a hangfalat amúgy ha be van kötve max. negyed hangerő. Addig jól szól utánna elkezd torzítani. 14V feszültséget kap. Ez szerintem tökéletes. A zajjal nincs gond az szuper lenne de a hangminőség az valami trágya. Én ezek után nem hiszem hogy ez HI-FI kategória lenne. Lehet egy kisebb teljesítménynél jól dolgozik de egy 70W-os erősítőbe pazarlás beletenni mert a végfok hangminőségét lerontja. Erről ennyit. Szabi
Hello!
Ennyire rossz lenne Pedig tervezzem, hogy egyet meg fogok építeni, de ezek után... |
Bejelentkezés
Hirdetés |