Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Arrol nem is beszélve, hogy már egy komoly napelemes rendszer kell ahhoz, hogy egy e-autot is el tudj tartani. Az e-auto 100 km utra kb 20-30 kWh energiát igényel, ami általában több mint egy modern családi ház napi fogyasztása. Nekünk már aránylag nagy a rendszerünk. Idén eddig ápr.4.-én tudtunk valamivel több mint 40 kWh energiát termelni. A ház fogyasztása aznap 14 kWh ora volt, azaz elvben tudtunk volna az e- autoba kb 120 km-re elég energiát nyomni. Ennek a 3xsát kellett volna a hálozatbol venni ahhoz, hogy az auto egy nagyobb utra töltve legyen.
Én e autót még hobbiból sem mernék venni ide ahol lakom. Nálunk 3x16A van, egy e autó minimum 1 fázis 16A-t kér a töltéshez, tehát az egyik fázist olyankor teljesen szabadon kellene hagynom, hogy az autó ne csapja le a kismegszakítót.
Ha meg nem itthon tölteném akkor meg jóval többért autóznék vele, meg eleve ott a többszörös vételár, szóval csak ráfizetés lenne. Teljesen mindegy, hogy az élet mely területét nézzük, ki van ez találva, hogy a kis ember még véletlenül se járhasson jól. Emlékszem amikor elkezdtük töltögetni a teszkós 180Ft-os étolajat a dízel autókba, azonnal kitalálták hogy tilos, büntetés jár érte, és meg is emelték hamar az étolaj árát 400Ft körülire, hogy véletlenül se érje meg. A napelemmel majd ugyanez lesz, ha netán eljut arra a szintre, hogy megérje egy normális sziget üzemű rendszer, majd tesznek valamit ellene hogy ne építhesd meg. ![]()
Én sem vennék ilyent - de jártam ilyen kocsival vagy 10 éve - ipari hulladék magánkézben.
Arrol nem is beszélve, hogy nyilvános gyorstöltön egy töltés (cca 300 km) többe kerül ( meg 40-50 perc idö), mint a dizelkocsimba üzemanyag 1000 km-re. ( 5-6 perc).
Nálunk 3x10A van és vígan elvagyunk! Az EVSE-k nagy százaléka tudja korlátozni az áramot azaz be lehet állítani, hogy mennyit vehet fel az autó nekünk 3x6A van korlátozva ami átlagban 4kW ot jelet és mellette némi kompromisszummal lehet élni! Nyílván a nagyfogyasztók ilyenkor nem mehetnek, de például nyáron 2 klíma vigan elvan töltés közben!
A bővítés tervben van 3x25A, de az majd csak ősz környékén tud megvalósulni!
Azt is számoltad hány orát tudod az autot 4kW-l tölteni? Mert az sem mellékes.
Itt szerintem a lényeg az a 10év! Hol van az már? Akkor még alig volt normális elektromos autó. Ebből bármit levonni szerintem elég.....
Azota is jártam több e-autoval. Ép tavaly összel estem ujra pofára, amikor egy 500 km-s utra egy vadonatuj svéd ( kinai ) traktorral 2x kellett megállni a gyorstöltön (150 kW-s) , hogy célba érjek, mindezt éjszaka ( a második töltö környékén még egy klozet sem volt nyitva és ott veszödtem a tök sötétségben jo 40 percig ) és annyiért, amivel a dizel kocsimmal 2000 km-t tudtam volna kocsikázni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2025
Tehát most egy traktort haonlítasz össze egy autóval, értem.
![]() Manapság is vannak még elég rosz elektromos autók, de nem mind az, sőt! Ugyanazt csináld meg egy normális eletromossal is. Egy jobb az max 1 töltést kér egy ilyen útra az is max 15 perc. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2025
Szerintem felesleges ezen lovagolnod. Ha neked nem éri meg, mert olyan a felhasználási szokásod, akkor járj dízellel. De azt kijelenteni, hogy másnak se éri meg, azt hiszem csak a te szubjektív véleményed. Egyébként meg mindenki azzal jár, amivel szeretne/tud/telik rá, a három jelző pedig anyagi helyzetétől függően változik.
Én csak számolni tudok, meg néha fizetni a töltésért. Akinek ez megéri az valahol el van tévedve a számok világában.
( nem traktor volt, csak annak csufolják egy svéd csucsmárkás e-SUV 80 kWh akkuval).
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2025
Hetente 1x töltjük az autót általában hétvégente, este szoktuk akkor nem mosunk és nem használjuk a villanytűzhelyet! Este 8tól reggel 7ig 11 óra van az akksi 40kWh, ha 0%ra van merülve akkor is feltöltődik egy este! De 0% ra még soem merült le!
Én azt vallom, hogy arra használja az autót amire kitalálták! Egy villanyt nem 1000kilóméterekre terveztek ezért nem is használnám arra, viszont egy dieselt meg nem a városba találták ki hanem a nagy távolságokra ennek ellenére rengeteg ember küszködik nap mint nap télen a diesellel a városban, hogy mire megérkezik pl:melóhelyre be sem melegszik és hidegen állítja le. Mi évente kb 5 alkalommal megyek hosszabbtávra ilyenkor bérelek autót! Amúgy mindenki azt mondja, hogy az ő dieselje elmegy egy tankkal 1000km-t és amikor megkérdezem milyen sűrűn teszi ezt meg akkor az a valász, hogy évente max pár alkalom! Ezért döntöttünk úgy, hogy inkább veszünk autót arra az évi 360napra amire nekünk elég a villany és az 5 napra meg bérlünk autót, mint, hogy vegyek egy autót évi 5 napra és a maradék 360 napon meg csak kínozzam a rövid távokkal!
Nicsak már privát Napod is van, hogy a kocsidat éjjel töltöd napenergiával
![]() Ha majd te is 10000 km- ket vezetsz évente esetleg olyan helyen ahol a lakásod. 60 km-re van a városban a munkahelyedtöl. akkor máshogy fogsz beszélni. Ahogy irtam nincs e-autom. Valoszinü sohasem vennék. Nejem kapott egy évtizede egy kis e-autot a munkahelyére (15km) járt mert ott volt töltö is. Arra jo volt. Több mint 30 éve csakis márkás dizelautoim vannak, igy tudom mennyit tudnak, és egyre jobbak. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2025
Ez államtól nagyban függ, mert pl Kaliforniában már elképesztő napelemes kapacitások vannak, és az akkumulátorokat is szerelik ezerrel. Azt nem tudom, milyen arányban van HMKE, de nagy napelem parkokból is akad bőven. Sőt mivel változik az áram ára a fogyasztók számára, akkora különbségek vannak, hogy már megéri annak is akkut venni, akinek nincs napeleme. Déli órákban feltölti, este meg abból fogyaszt.
Szia!
Csak ott nincs Állami áramszolgáltató, egységes hálózat se , rezsicsöki sem, S a szereplők se minimálbéresek...... Meg szociális vetitési alap?(28 800ft)
Meg szélkerék parkok is vannak, olyanok mint amit Bud Spencer filmjeiböl ismerünk. Talán termelnek pár kW-t oránként egy olyan országban, ahol más energiaforrás alig van az olajon kivül, hideg viszont keményen elöfordul.
Igen vannak szereplök akik nem minimálbéresek, meg Tesla tulajdonosok, de tavalyelött honapokig sztrájkoltak a szálloda alkalmazottak, hogy fizessèk ki legalább a 2,5 dollár orabért. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2025
Kedves szakik!
Ezt szerintetek hogyan kell értelmezni egy nem visszatáplálós rendszernél, mert ezt kaptam a kivitelezőtől. "Egyfázisú termelő berendezés általában 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra. 2,5 kVA egységteljesítmény felett kizárólag 3 fázisú csatlakoztatás megengedett. Amennyiben a felhasználó egyfázisú ellátással rendelkezik, akkor több egyfázisú termelőegység is csatlakoztatható, de ezek össz névleges teljesítménye NEM haladhatja meg az 2,5 kVA-t." Mert számomra az "Egyfázisú termelő berendezés" az a szolgáltató számára nem termelő berendezés, mert a hálózatát nem veszem igénybe, nem termelek rá! Mindenkinek köszönöm az értékes hozzászólásokat, főleg amelyek eligazítanak a helyes kifejezések használatában, és a technika rejtelmeiben. Mindig jól jönnek a támogató szavak.
Igazad van, sokkal jobb ha a bankban vagy a párnacihában romlik a pénzem. Tudod az a vicc, hogy aki öt éve megcsináltatta a napelemes rendszerét, annak már az infláció miatt is megtérült a pénze.
![]()
Nekem az a gyanúm, hogy jobban járnál, ha legalább egy ismerős, vagy "ismerős ismerőse" villanyszerelőt (persze aki érti is rendesen a szakmáját és rendszeresen dolgozik is benne)
sikerülne felhajtanod, és vele karöltve magad oldanád meg a problémát. A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2025
Idézet: Értem én ezt a macsós fílinget, mert ha e-autó akkor egy valamira való férfinek minimum a Tesla, vagy valami még menőbb ugrik be. Csakhogy itt valójában egy helyi használatú végge felé közeledő Honda Jazz kiváltásáról van szó, aminek a legnagyobb napi futása, talán tíz kilométer. (munka bolt). Másra ott a 6-os Mazda.„Arrol nem is beszélve, hogy már egy komoly napelemes rendszer kell ahhoz, hogy egy e-autot is el tudj tartani.” ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2025
Erre csak annyit mondok, hogy a "villanyszerelő ismerős" villanyt szerel, és épp úgy átverhető a jogszabályokkal mint bármely hétköznapi polgár. Ahhoz hogy ez ne így működjön, jogász villanyszerelőket kellene képezni.
Így van, az valóban vicc.
![]() Szerintem olvasgass még egy kicsit (inkább sokat) a témában, nehogy úgy járj mint itt pár éve valaki aki hasonlóan "tájékozott" volt, aztán a nagy befektetésnek a vége a nagy csend lett... Majd elfelejtettem. ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2025
Idézet: Pont ugyanerről beszélek! Csak azon a szinten, hogy a profitot termelő napelem park az oké a hálózatban, de ha én nem is akarok visszatermelni, csak tárolt energia hiányában a biztosított mértékig vásárolni, akkor is szívatnak három fázis meg miegymás. Miközben ha tisztességesen leválok a hálózatról, akkor nekik se több (szerintem ez a bajuk) se kevesebb. „Teljesen mindegy, hogy az élet mely területét nézzük, ki van ez találva, hogy a kis ember még véletlenül se járhasson jól.”
Aha. Magadnak szerelted. És számolod hogy ennyi idő alatt mennyit mentek fel az alkatrész árak, mennyivel magasabbak a munkabérek? Persze, ha magadnak szerelted, nem releváns, én viszont nem szerelném magam, annyira nem vagyok csúcs. Öt év alatt, csak a munkadíjak legalább egy harmaddal drágultak, hogy az alkatrészekről ne is beszéljünk, a panelek ára csak egy apró részlet. Én sem vagyok gazdasági szakember, csak figyelek minden részletre.
A legjobban az zavar, hogy ha egyáltalán nem is kapcsolódnék a hálózatra, biztos lenne olyan g@ci jogszabály, amiért az áramszolgáltató meg@baszhatna mert annyi és olyan napelem van a tetőmön amilyen. Legfeljebb azzal érvelne, hogy ha mégis, meg az én védelmemben. Tele van a zoknim a kisemberek egymás szív@tásával, meg a szolgáltatók végtelen hatalmával, amit a profitért elkövethetnek A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2025
Nekünk olyan volt amivel a nejem järt (egy UP), napi 30-40 km és a munkában volt töltö, azaz otthon nem kellett tölteni. Az is tiszta ráfizetés volt . Én biztos nem fogok ilyen e-autot venni. S még egyszer még az a meseauto is többet zabált mint a házunk normális igénye, azaz ha otthon töltöttük volna akkor is dupla annyi energia kellett volna mint anélkül. És ez a gond.
Most akkor mit akarsz? Ha a szolgáltato hálozatát nem veszed igénybe, akkor elvben azt csinálsz amit akarsz. Ezt hivják szigetüzemnek, de akkor elvben le kell a házi hálozatot kapcsolni a külsö hálozatrol. Ami azt jelenti, hogy akkor lesz villanyod, ha megtermeled magadnak. Este meg beállitasz egy szoba bicajt dinamoval és tekerheted.
A szaki bizonyára tudta, hogy kihez van szerencséje ezért mondta ami a szabályokban van, azaz egy olyan hibrid rendszer, hogy ha nincs napenergiád akkor majd jön az utcárol. Ennek semmi köze a visszatápláláshoz csakis a kényelmedhez. És ha csak egy fázisrol van szo, akkor csak annyirol tud beszélni.
Kezdem elveszteni a fonalat. Eddig azt mondtad, senki nem akar neked egy fázisra szigetüzemű rendszert kiépíteni. Erre kell egy szakmához értő villanyszerelő, az meg tudja csinálni.
Nem értem, ki verné át a villanyszerelődet akit te fizetsz? A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2025
Miért kellene szobabicikli? Hallottál már ATS kapcsolóról? Az ott megfelelő ahol van hálózat.
Ahol nincs hálózat ott szoktak dízel vagy gázgenerátort telepíteni, amennyiben igény van rá. A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2025
Hallottam (nekem is van mert szigetüzem is van), de a kolléga nem akar ilyesmit, ha jol értjük, persze vehet generatort is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |