Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Ha visszatermelsz, ( termelő berendezés) akkor max ennyi kW-os max teljesítményű invertert engedélyeznek. Ha nem termelsz vissza teszel amit akarsz. És ez nem a szívatás miatt van, hanem jól felfogott érdeke(d) .Nekünk még adtak 5kW-ra engedélyt, de ha lenne még valaki az utcába napelemes, többet állna túlfeszültség miatt az inverter, mint termelne. ( Így a megtérülés is igen kétséges lenne)
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2025
Nem tudom, én ilyesmit nem vettem ki a szavaiból. Lehet átsiklottam fölötte...
![]() Én ott tartok, hogy szigetüzemet akar akkumulátorral. De ezt egy fázisra nem hajlandó neki senki megcsinálni, legalább is akiknél eddig próbálkozott. De mint említettem neki, szerintem csak nem jó felé keresgél, csak nem akarja megérteni...
Nem! Kötik az ebet a karóhoz, hogy három fázis és engedély. akkor is, ha határozottan nem akarok visszatáplálni. Sziget üzemet akarok, a hálózati igényem mindösszesen csak annyi, hogy ha nincs saját áramom, akkor ne legyen sötét.
Egy állítólagos indoklás az egyik kivitelezőtől: Idézet: „A hibrid rendszer beállítása teszi lehetővé, hogy az akkumulátoros tárolóegységben termeli a plusz energiát és nem táplál vissza a hálózatra , ezt mi tudjuk önnek lehetővé tenni a rendszer beállításával.” Tehát ők minden áron olyan rendszert akarnak rám sózni, arra épült a bizniszük, hogy visszatápláló rendszert építenek, aminek a követelménye a három fázis. A sziget üzemet ők csupán csak az inverter beállításával gondolják megoldani, csakhogy így gyakorlatilag jogos a szolgáltató követelése, mert a beállítás bármikor megváltoztatható, mert nem fizikai eszköz akadályozza a visszatáplálást. Nagy lehúzós biznisz az egész! Rá vannak kattanva a dőlő pályázatos pénzekre, és semmi mást nem hajlandóak csinálni. Ezek szerint te is elolvastad az idézett szabályt, ami szerintem a visszatermelő berendezésre vonatkozik. Az az elképesztő, hogy szerintem ha kérnék egy árajánlatot teljes szigetüzemre, totál hálózat nélkül, akkor is eljátszanák a három fázisos, engedélyes játékot! Sőt, még azt is kinézem, hogy a szolgáltató kijönne vizsgálódni, én meg elküldeném őket melegebb éghajlatra.
Kôszönöm, szerencsére nem vagyok veled egy klubban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2025
Már 3 napja mondjuk mi a gond veled, de nem érted. Sok sikert!
Ha a házában alapbol 3 fázis van az elosztoban, akkor a sziget üzemnek is 3 fázisunak kell lennie, vagy csak a inverterböl huzhat egy hosszabbitot oda ahol világitani akar, de nem kapcsolhatja a meglevö hálozatra. De ezt ö képtelen az agysejtjeivel felfogni.
Idézet: Ennek én örülök a legjobban! „Kôszönöm, szerencsére nem vagyok veled egy klubban. ” Idézet: Már három napja nagyobbnál nagyobb szemétségeket és marhaságokat tolsz, és oktatni próbálsz, miközben szemmel láthatóan gőzöd nincs az itteni szabályozásokról. Köszönöm, de nem kérem. Bunkót úton -útfélen találok, ide azért jöttem mert megfordulnak itt tapasztalattal és ismeretekkel rendelkező korrekt emberek is. „Már 3 napja mondjuk mi a gond veled, de nem érted. Sok sikert!”
Ha visszaolvasol, néhányan már túl vagyunk ezen. Senki nem fog neked ebben az országban sziget üzemű rendszert telepíteni. Az oka is megvan, én nem tudom pontosan, ők igen, de az az egyik fő ok ha jól tudom, hogy ennek itthon a mai napig nincsen kidolgozva a jogszabályi alapja. Tehát, ha akarna se tudna neked ilyet telepíteni, ugyanis a magyar hatóságok csak olyan invertert fogadnak el ilyen alkalmazásban amit ők maguk is bevizsgáltak, ilyen meg a mai napig ha jól tudom egyetlen inverter sincs. Az őket nem érdekli, hogy Kínában vagy kukutyinban van rá hatósági engedély, itt Magyarországon nincs és kész. Ezért erőlködnek az engedélyekkel.
Mezei szünetmentes csinálhatsz, de ez ugye más. Az én invertreme az pl. ilyen, akár van rá engedély akár nincs, mert ez kizárólag akkuról tud működni, ez az egyetlen üzemmódja. Minden nagyobb inverter közvetlenül elő tudja állítani a kimenő feszültséget a PV DC feszültségéből is, az enyém az nem tudja, ez a szó szoros értelmében az ami az oldalára van írva: inverter és charger. Tehát az enyém csak olyat tud, hogy a napelemből akkut tölt, majd az akkufeszből állítja elő a kimenő feszt. Pont mint egy szünetmentes, csak itt pluszban ott a PV string is a bejövő hálózat mellé, s én döntöm el hogy melyiket hogy részesítse előnybe. Ha minden inverter ilyen lenne akkor szerintem nem akadékoskodnának, csakhogy nem ilyen. Azért nem ilyen, hogy jobb legyen a hatásfok, meg lehessen spórolni egy oda-vissza konverziót. De 2-3kW esetén ez még nem lényeges, 10kW-nál már igen. Én a telepítéskor a környékemen lévő mind a 6 napelemes céget felhívtam, még az eon-t is, mind elhajtottak, sőt az eon-os fickó még azt is mondta, eszem be se jusson sziget üzemet létesíteni ott ahol szolgáltatás (hálózat) is van mert balhém lesz belőle. Ha lesz majd valaha ennek kidolgozott háttere akkor majd elmennek megcsinálni, de az ezeknél a cégeknél alap, hogy az elsőtől az utolsó szögig mindent maguk akarnak csinálni, mert hát a lehúzás csak úgy működik, a több ember több napi munkabérét csak úgy tudják bevasalni ha legalább valami látszólagos tevékenység is van mögötte. Hálózat nélkül viszont nyugodtan kérhetsz telepítést, meg fogják csinálni, sokkal olcsóbb (pl. tanya esetén) mint 30 millióért odavinni egy oszlopon a villanyt.
Hát a bunkoságokat föleg töled lehet itt olvasni már több napja. Még egy tyuknak sem kell elmagyarázni, hogyan kell tojást tojni.
![]() Ráadásul nem egy kézimunka forumon vagyunk, hanem egy elektrochnikain, a te hükye meséidböl eddig még az sem derült ki, hogy hány fázis megy a házba,amit a szakember már 100 méterekröl lát, mi nem, neked meg ezt eddig nem sikerült közölnöd. Ennyit a bunkoságról. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2025
Én az elejétől követem a hozzászólást és legalább ötször leírta hogy egy fázisa van és nem is akar többet.
Laca13:a jófogáson vagy a vaterán láttam a napeleminverter hirdetéseknél hogy egy fázisra szigetüzemre telepítést vállalnak nézz szét ott.
Szia!
Ezekhez adaléknak; Lakókocshoz 3,2kW inverter 3 fázisúban ? S ezt komolyan gondolták volna ---legalább az ügyfél elhajtotta őket ! Utólsó bekezdéshez; " "Hálózat nélkül viszont nyugodtan kérhetsz tel".. Ilyen helyen is 5-10 millióra gondolnak. --Meg pályázzon! A reális ár helyett .
Ha ez igy akkor bocs, de többnyire arrol volt szo, hogy 1 fázist akar ( az nem egészen ugyanaz). De mindegy már nem fogok neki semmit mondani.,
Laca!
A termelő berendezés maga a napelemes blokk, az inverterrel, akkuval, panelekkel. Ez akkor is egy termelő berendezés, ha nem csatlakozik a szolgáltatói hálózatra, hiszen a nap energiáját felhasználva elektromos energiát termel. Az már a szolgáltató kikötése, hogy ha te visszatápláló rendszert akarsz kiépíttetni, akkor miket engedélyeznek. 2,5kVA-ig lehet egy fázisú, felette csak 3 fázisú a visszatáplálás. Ennek meg van az oka az elosztó hálózat terhelhetőségének jelen állapota miatt. Ha te úgy akarod használni, hogy ne legyen kapcsolatban az elektromos hálózattal, akkor megteheted, de azt figyelembe kell venni, hogy energia csak akkor termelődik, ha van mögötte napsugárzás. Vagyis nappal lesz energia, este meg nem. Erre szolgálnak az akkumulátor telepek, hogy ha te este akarod elhasználni a napközben megtermelt energiát, akkor az rendelkezésre álljon éjjel is. Vagyis ebben az esetben az akkumulátoregység nem kerülhető ki. Ezt hívják sziget üzemű napelemes rendszernek, és ezt megcsinálhatod magadnak akár, vagy egy erre szakosodott villanyszerelő, napelem telepítő csapattal is. Újabban a sznobok Fotovoltaikus paneleknek hívják ezeket, de csak azért, mert gőzük sincs arról, hogy erre már létezik évtizedek óta magyar terminológia. ![]()
Kikerülhető az akku, mert a hibrid inverterek általában tudnak kiegészíteni oda vissza, azaz ha épp elmegy a nap mert beúszik egy felhő akkor rásegít a hálózatból, és fordítva, ha hálózati üzemben megy, arra is rá tud segíteni napelemből ha jön be bőven PV. Ezekből szoktak a gondok lenni, mert ilyen üzemmódban visszarugdosnak a hálózat fele is, azaz bizony néha néha ráküldenek (rátermelnek) egy egy impulzust a hálózatra. Ezt ugye nem szabad. De, ezekhez sem árt legalább egy kis akkupakk ami legalább néhány órát át tud hidalni, éjszaka meg az inverter átengedi magán a hálózatot (bypass üzem) mintha ott se lenne.
A valódi szigetüzem az (amikor egyáltalán nincs szolgáltatói hálózat) ahol nagy kapacitású akkupakk kell, mert ott nem néhány órát hanem akár napokat is át kell hidalni, nem beszélve a téli időszakról amikor eltelik úgy akár 3 hét is, hogy nem is látni a napot. Nyilván akkora akkupakk horror áron van csak, olyan időszakra még egy dízel aggregátor is olcsóbb.
Igy van ahogy irod, de kihagytad a rendszer legérzékenyebb pontját az átkapcsolást a hálozatrol a szigetüzemre. Az ugyanis nem olyan egyszerü kérdés és az átkapcsolo rendszer hitelesitett, és ezért drága. A hibrid inverter ugyanis leáll, ha nincs villany a hálozatban. Azaz hiába van akkud stb. meg süt a Nap. A házban sötétség marad, ha nincs a kinti hálozatban villany. Ezért drágább az ilyen szigetrendszerü megoldás ami ellátja a lakást energiával kinti áramszünet esetén.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2025
Idézet: „A hibrid inverter ugyanis leáll, ha nincs villany a hálozatban. Azaz hiába van akkud stb. meg süt a Nap. A házban sötétség marad, ha nincs a kinti hálozatban villany.” Azért az érdekes lenne, ha a hibrid inverter tele töltött akkuval leállna mert nincs hálózata... Mert akkor mi értelme lenne az akkunak egyáltalán? Szerintem a "hibrid inverter" kifejezés használata nem kialakult, többféle értelmezésével is találkoztam már. Nekem Powland SPH 3k inverterem van, az szerintem hibrid, mert napelemről, hálózatról és akkuról is működik. Amiatt is hibrid szerintem, mert az akkuból és a napelemből egyszerre táplálja a fogyasztókat. Egy esetben nem működik, ha nincs rajta akku. Én ezt már évekkel ezelőtt vettem, azóta sok invertert láttam, ami akku nélkül is működik. Ez az SPH 3k hálózat nélkül simán működik, az enyém december óta le van kapcsolva a hálózatról. A fogyasztói csoportokat kézzel át tudom kapcsolni, ha az akku nagyon lemerülne, akkor a fogyasztókat kapcsolom át a hálózatra. Az inverter maga tudná ezt (bypass üzemmód), de ezt a funkciót a továbbiakban sem akarom kihasználni. "Vész esetben" az akkut egy különálló töltővel is tudom tölteni, bár már annyi napelem van rajta, hogy téli napokon is fenn lehet tartani az akku töltését (fogyasztók nélkül).
Leáll az enyém is ( Fronius GEN24 ) söt ezt a szabály irja elö, mert a hibridnek elöször is szinkronizálni kell a hálozatra,( ha nincs akkor nincs mire) s ha leválasztott szigetüzemre akarod kapcsolni, akkor egy extra bemenetre egy jelet kell adni, ami leválasztja a hálozatrol és elinditja a belsö orajelet és elkezdi az akku áramát nyomni a belsö hálozatba ami közben le van választva a külsö hálozatról ( a külsöbe soha nem az akkubol nyomja az áramot). De ezt szerintem manuálisan nem igen lehet kapcsolgatni, mert te nem küldhetsz villany a külsö éppen áramtalan hálozatba).
Ez a kör hatoságilag van hitelesitve ugyanis ki kell zárni, ha bármilyen okbol nincs villany a külsö hálozatban ( pl karbantartás stb) nehogy véletlenül az inverterröl kerüljön ki áram az utcai hálozatba. Az átkapcsolás szigetüzembe 5 sec alatt megtörténik a visszakapcsolás hosszabb, mert biztosra kell menni, azaz, ha ujra megjelenik az áram a külsö hálozatbol akkor vár ( nem tudom mennyit, de percekig) s ha közben nem szakad meg ujra ( a bemeneten nem jelenik meg az átkapcsolo jel) akkor lekapcsol az akkuról és ha van mit , visszatáplál a külsö hálozatba, vagy leáll hiszen van villany. Nemrégen valaki itt berakta a kapcsolási rajzot is tanulmányozhatod. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2025
Szia!
Igen --valóban "nagy a katyvasz". De ilyen "Schumacher Electric, Caterpyllar ,PowerDrive " stb. márka nevű invertereknél valóban leáll --s esetleg 4-5sec után lassú felfutással elindul a másik része, ami csak akkuról megy . Ott nem tudom elképzelni a kettős üzemet .(a hálózatból kiegésziti a hiányt ) Ez az átkapcsolás érdekes még; Mindenki a kihagyás mentes áttérést erőlteti. pedig egy 10-20sec kihagyás -klima, hűtőnél meg a 3 perc sokkal egészségesebb. Persze akkor nem kéne a kapcsoló üzemű tápokat javitani, meg a "lapos TVket ,LApTopokat"selejtezni. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2025
Itt egy aktuális kép tegnaprol.,
A zöld vonal az akku töltési szintje kb 11:30 kor már tele volt. A szürke felület a visszatáplált energia, alul a sárga a lakás fogyasztása . s látni, hogy az akku zöld vonala sima egyenes kb 19 óráig azaz addig minden energia igényt vagy a napelem vagy az akku szolgáltatja. 19:00 után már minden energia az akkubol jön. Lent az a tüskés kék vonal a pillanatnyi fogyasztást jelöli ( hütögépek stb). Ha leválasztott szigetüzem van, akkor eltünik a szürke felület - visszatáplálás.,
Szia!
Az akkutöltés;-- Nálad nem fordul elő, hogy a 100Ah akku 2-3 óra és 1-3A töltőáram mellett feltöltődik? Én azt tapasztaltam , hogy csak a "Coulomb számlálós " akkutöltő a megbizható. Tehát nem a feszültség szint szerint tölt , hanem számolja a töltés-kisütés Asec-t.
Nem tudom az akkunak saját energiamanagmentje van ami kommunikál a Froniusszal én meg csak ezt látom.
Nem értetted meg amit írtam... A tied olyan lehet, ami hálózatra visszatápláló, csak tud sziget üzemet is.Az enyém egy sima szünetmentesre hasonlít legjobban, csak a hálózat mellett a napelem is tudja tölteni az akkuját.
Az enyém csak akkor áll le, ha nincs akkuja, illetve akkor el sem indul! Sőt a kezelési utasításába bele van írva, hogy először az akkut kell bekapcsolni, utána lehet a hálózatot, vagy a napelemet rákapcsolni. De hálózat és napelem nélkül is működik, december óta minden nap estétől reggelig ez az állapot van. Legelőször 2 db 7Ah-s akkuval próbáltam ki (24V-os a rendszerem), akkor néztem meg, hogy kapcsol át bypassról oda-vissza. A hálózatra szinkronizál, de csak azért, hogy a bypassra átkapcsoláskor jó pillanatban váltson át. Az átkapcsolás egy periódus alatt (20 ms) alatt megtörténik. Idézet: „a napelem vagy az akku szolgáltatja.” Helyesen: a napelem vagy a hálozat szolgáltatja. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2025
S mivel hogyan kapcsolod le meg vissza a hálozatra (ha vissza is táplál, ha nem, akkor mi választja le a belsö hálozatot a külsöröl,, amikor nincs villany a külso hálozatban, de a belsöbe nyomod a delejt?
Amikor még rá volt kötve hálózatra az inverter, akkor azt tapasztaltam, hogy az automatikus átkapcsolást a hűtők, fagyasztók észre sem vették.
De ha működött éppen a kompresszoruk és akkor dugtam át a villásdugót a hálózatiból a szünetmentes aljzatba, akkor jónéhány másodpercig hatalmas áramot vettek fel az akkuból, aztán semmit, majd sokkal később indultak el (gondolom valami védelem miatt). Szerintem a legrosszabb a pár másodperces áramszünet a hűtőknek, a pár ms-os vagy a pár perces nem érdekes.
Múltkor a töltők összehasonlításához megcsináltam a gyors kismegszakítós átkapcsolást, de az akkufeszültséget nem mértem, mert egy időben nyilván az a legjobb töltő, amelyik a legnagyobb árammal tölt. Mondjuk jobban jártam volna, ha egy adott időben mindig egy töltő hatásfokát mérem és akkor teljesen mindegy a környezeti körülmény. Kettő 55W-os izzó volt sorosan bekötve terhelésnek, hogy legyen hova mennie az ampernek. Lehet, hogy a teszt végére az jobban leszívta az akkut, a mérés meg nagyon ugrált a felhős idő miatt, megtalálhatott a lakatfogó egy pillanatnyi nagy csúcsot (2,8A).
Egyébként megközelíthette, mert névlegesen 30W-os a modul és +3% teljesítménytoleranciával gyártják, tehát lehet 30,9W is. A teljesítmény hőmérsékleti tényezője pedig -0,5%/C, a legjobb esetben 4 foknál lehet 34,14W. Persze ehhez kell még az 1000W/m2 is. Egy hétig az első, sima savas töltő volt rajta és ma délelőtt 13,85V-on voltak az akkuk. Ma 26,58W volt a csúcs, amit mértem. Tiszta időben újra megvizsgáltam és a mellékelt táblázatot produkálták. Látható, hogy másképp dolgozik a PWM töltő és egy MPPT, mégis szinte ugyan olyan a teljesítmény. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2025
Ez egy ipari, komolyabb szünetmentesbe a cégünk úgy oldotta meg, hogy magát az átkapcsolást gyakorlatilag szünetmentesen tudta megcsinálni. Ez két ellenpárhuzamos tirisztorkapcsolóval van megoldva, az inverter oldalival van egy mágneskapcsoló párhuzamosan kötve ( hogy ne legyen a tirisztorokon veszteség ) a hálózattal meg sorban van egy mágneskapcsoló, ami a hálózatkieséskor kikapcsol. Természetesen össze vannak szinkronizálva az inverterek a hálózattal. Ha nincs hálózat, akkor kvarcról kapja egy PLL hurok a vezetőjelet. Ha van hálózat, akkor mindig szinkronban mennek az inverterek a hálózattal. Ha nincs akkor kb 20 s alatt automatikusan átszinkronizálnak a belső kvarcra. Ha újra megjelenik a hálózat, akkor 20 s alatt ismét rászinkronizál a hálózatra.
Egy hűtőgépnek nem kell abszolút szünetmentes by-pass, de egy számítógépteremnél már megkövetelik. Otthon a laptopban van akksi, tehát nem bonyolítják el. A valódi online szünetmenteseknek a legnagyobb bajuk az, hogy mivel egy inverter zárlati teljesítménye ( árama ) töredéke a hálózatinak, egy nagyobbacska biztosítót már csak hosszú idő alatt olvaszt ki. Ez ideig pedig nagyon kis feszültséget szolgáltat, tehát a többi fogyasztó kieshet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |