Fórum témák
» Több friss téma |
Szintén kocka programozóként én is állíthatom, nagyon jó barát a CTRL+F és a stackoverflow
Ezért nem hagyom, hogy automatikusan frissítsen bármi.
Java-hoz meg egy jótanács. Az előző verziót mindig manuálisan távolitsd el. Automatikusan nem tudja. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2018
Szóval felsorolod azokat a rövidítéseket, utána pedig azt állítod, sosem olvastál róluk. Csernus után szabadon: "Hazudik!"
Már elfelejtetted, mennyire kényelmetlen érzés tud lenni egy kezdő szemével nézni az ilyen fórumokon a halom sok hieroglifikus rövidítést. Az nem szűnik meg addig, míg végig nem olvassa - állítólag feleslegesen - az egyik pic adatlapját, hogy lássa, mi mindenre lehet azokban megtalálni a választ, és később legalább arra emlékezzen, milyen kérdésre hol és hogyan találhatja meg a választ saját maga is a neten. Az kell hozzá, hogy valaki túlélje a zöldfülűség korát. Anélkül sosem lesz túl rajta.
Látom nem megy az olvasott szöveg értelmezése. Segítek egy kicsit:
Idézet: Tehát nem rólam volt szó!„Mi a rákért kellene neki végigolvasni” Idézet: Itt van rólam szó és még véletlenül sem azt írtam, hogy nem olvastam ezekről, hanem, hogy nem olvastam végig az adatlapot. „megfordult már egy-két PIC a kezembe amire írtam ezt-azt, mégsem olvastam soha egyetlen adatlapot sem végig.” Nagy különbség! A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2018
Leszedtem, újraraktam,de ugyanaz a verzió (java 8.0.1610.12).
A böngészőnek mi köze van hozzá? Amit én használok az nem is támogatja a JAVA-t. Az MPLAB X-nek kell a JAVA, mert ezen alapszik, a multiplatform kialakítása miatt.
Én azóta már visszakapcsoltam az automatikus FW letöltést és minden rendben működik. Bármelyikre átkapcsolhatok, gond nélkül és gyorsan áttölti a megfelelőt. Szerintem töltsd le a legújabb MPLAB X-et és JAVA-t. Majd nézzük meg mi történik.
Régen volt ilyen gondja, de már egy jó ideje szépen lepucolja magát. Legalábbis nálam Win10 x64 alatt.
Egyáltalán nem felesleges végigolvasni az egészet. Ha valahol elakad, legalább rémlik valami, hogy ezt már látta valahol, és nem rohan a fórumra, megkérdezni mi szösz az a FSR?
Különbözőek vagyunk. Változnak szemléletek, mindenben, nem csak tanulás esetén. Amikor én tanultam vezetni, a jobbra tartás szentírás volt. Ha valakit utolértek a belső sávban, már kocavezető, mazsola lett belőle. Manapság az a menő, ha valaki be tud sorolni, utána büszkén tötymörög. Akkoriban megkérdezni valamit, aminek könnyen után lehetett volna nézni, fekete pontot jelentett. Ha valakinek egy PIC program megírása nyűg, akkor teljesítménycentrikusan áll a dologhoz, és azt kikeresi az adatlapból, ami a konkrét feladathoz kell. Ettől még nem tudja a kontroller határait, nem tudja felmérni, mi mindent lehet(ne) megoldani vele. Hobbiról van szó, amit csinálunk, azt magas szinten szeretnénk művelni.
Esetleg innen Microchip download archive letöltesz egy régebbi verziót és kibányászod belőle a régebbi verziós firmware-t. Megtalálod a "Program Files (x86)\Microchip\MPLABX\vX.XX\mplab_ipe\lib\ext" könyvtárban, PICKIT3.jar néven. Ezt töltsd bele manuálisan. Ezután hátha rendesen letölti majd magára az újat is.
Egy kezdő ne olvassa végig egy kontroller adatlapját se, egy árva kukkot sem fog érteni belőle. Szerezzen egy kontrollert, egy programozót, egy dugdosós próbapanelt és pár, nagyon egyszerű példaprogramot. Utóbbiból lehetőleg olyat, ami elmagyarázza, melyik sor/utasítás mit csinál. Szerencsére a PIC-ekhez rengeteg példa áll rendelkezésre, ezzel nem lesz gond.
Töltse fel a programot a kontrollerbe és nézze meg, hogyan működik, kezdve a LED villogtatással. Ezután jöhet két LED, három LED stb. Miután az egyszerű dolgok működnek, akkkor érdemes az adatlapot nézegetni és összevetni a példaprogramokkal.
Tudom, hogy előbb-utóbb meg leszek kövezve, de minimum tucatnyi negatív like-ot fogok kapni, mégis kifejtem a nézeteimet.
Idézet: „Egyáltalán nem felesleges végigolvasni az egészet. Ha valahol elakad, legalább rémlik valami, hogy ezt már látta valahol, és nem rohan a fórumra, megkérdezni mi szösz az a FSR?” De igen. Felesleges. Mint már az előbb leírtam, 900 oldalnyi, egy kezdő számára ismeretlen és érthetetlen szakszövegből az ég-világon semmi nem fog megragadni benne. Ráadásul csak az adatlap böngészésétől egy árva led villogót sem fog tudni összerakni. Én jó ideig próbálkoztam saját kútfőből elindulni. Vásároltam a Chipcad-nél egy PICkit 2-es programozót próbapanellal és PIC-el. Majd nekiültem tanulni. Mégpedig adatlap alapján! Nem ment. Végül találkoztam valakivel, aki elmagyarázta alapfokon, hogyan épül fel egy mikrovezérlő, hogyan kell elkezdeni egy programírást, mi az az inicializálás, és hogyan tölthető fel a program. Valamint adott pár egyszerű mintaprogramot. Innen kezdve már ment magamtól is a tanulás, célzottan kereshettem rá dolgokra az adatlapon, és ha valamit nem értettem, jött az internet és a fórum. Aki nem járja be ezt az utat, hanem egyenest ide jön kérdezgelődni, és nem Pali79, vagy Bakman tanácsát követi, hanem egyből a könnyebb utat választva a magas szintű programnyelvek felé fordul, az nem ismeri meg a microvezérlők működését, nem izzad cirkalmas és fárasztó assembly programokkal, az sosem tanulja meg azt a gondolkodásmódot, amivel le lehet egyszerűsíteni a programokat, ki lehet használni az adott hardver adta lehetőségeket. Nem fogja tudni esetenként kicselezni a technikát, és olyasmire rávenni, amiről mások nem is álmodnak. Vagy az adatlap hívők utasításait követve addig zsibbasztja az agyát az adatlap megértésére tett kísérletekkel, míg el megy a kedve az egésztől. Na, Most lehet osztogatni a negatívokat!
Nahát, egy sulitárs
Engem 5 évig tanított a Tanárnő, hihetetlenül penge az informatikában és kiváló tanár!
És én személy szerint nagyon szeretem a könyvét, tényleg nagyon hasznos
Köszönöm a sok segítséget mindenkinek. Nem vihart akartam kavarni. De már most sok infót kaptam, s ez volt a célom. Tudjam hol kezdjem. Még fogok kérdezni, abban biztos vagyok. Most pl. azt, melyik az tipusú pic, amelyikkel érdemes kezdeni. Bár már rendeltem egy 16f628a-t. Utánépítés céljából.
16F628A elég univerzális, lehet vele kezdeni, van benne elég periféria amivel később tudsz bíbelődni , ha nem csak után-építésbe lesz beletéve, akkor kísérletezhetsz is vele.
2 db- ot rendeltem. Nagy elszántság van bennem egyelőre. Még próbapanelt kell vennem. De lassan összejön minden.
Begyűlik az. Én már jó pár éve kezdtem, autodidakta módon, internet, könyvek stb. Mostmár elég komoly felszereltség összejött itthon, különböző kontrollercsaládok (PIC, STM, Propeller) és már egész jól kiigazodok bennük (ám még mindig vannak számomra is csodálatos dolgok ) Ne add fel és szeretni fogod. Sok sikert !
Hát azért az nem volt a legszerencsésebb választás. Bár rengeteg program íródott rá és nagyon népszerű de az ADC nagyon hiányzik belőle.
Lehet. Még nem tudok mit mondani rá. Szerinted melyik lenne jobb?
Utánépításhez jó, új projekthez nem. Maga a kontroller nagyon öregnek számít. Ismerkedéshez inkább egy fiatalabb, nagyobb tudásút ajánlanék és ami a lényeg egy kezdőnél, nagy RAM/ROM területe legyen, amíg rá nem áll a gondolkodása az optimalizálásra. Kezdésnek inkább a PIC16F886-ost javaslom, később, némi gyakorlat után a valódi nagyágyúkat a nyolc bites kategóriában: PIC18F14K22, PIC18F26K22. Maga a K22-es széria szerintem nagyon jól eltalált család, viszonylag olcsó a tudáshoz képest és ami a lényeg, valóban nagy memóriaterületekkel rendelkeznek.
Nem kell megijedni, attól, mert sokat tud a kontroller, alkalmas az egyszerű feladatok elvégzésére is.
Mondjuk a 16F886. Olcsó és okos cucc. Persze a 16F628A is jó kezdés, de ha eljutottál a futófényig akkor egy lépés az ADC-vel a futási sebességet egy potival változtatni.
De a 628A-val is el tudod kezdeni a LED-eket, nyomógombot, LCD-t. Ezeken belül is rengeteg a lehetőség, alfanumerikus kijelző, grafikus kijelző, 7 szegmenses kijelző, LED mátrix és még sorolhatnám.
Hát ja, vélemények, ellenvélemények van minden vegyesfelvágottban, válassz belőle, ami tetszik
Ha az elméleti alapokkal legalább kezdeti szinten már okés vagy, akkor nézhetsz valami gyakorlatot is. Sajnos az már bonyolultabb lesz, azért is javasoltam az elméleti alapok nagyon erős elsajátítását. Az oka annyi, hogy jelenleg nem lesz elérhető az a kényelem, ami kicsit régebben még elérhető volt. Kezdéshez nagyon jó segítség, ha egyben kapsz programozót, próba panelt, teljes fejlesztői környezetet, tutorialokkal, példa kódokkal cakk-pakk csomagban, és máris próbálgathatod. 8-10 évvel ezelőtt még úgy is volt, ma viszont kicsi bibi van vele. Sajnálatos módon barkácsolnod kell azt is, nincsen kulcsrakész termék normális minőségben kezdők számára épelméjű áron, de még csak hibamentes minőségben sem. Ami opcióid vannak, azok a több pénz költése, vagy az alaposabb ismeret gyűjtés. Dióhélyban: 1. programozó eszköz, 2. próbapanel pic-el, 3. fejlesztői környezet, 4. ha nem ASM-ezel, akkor C-t külön kell telepítened a fejlesztői környezethez. Kezdésnek kell neked valami hardver, amin gyakorolhatsz. Részemről legeslegelső példának egy előregyártott panelt javasolnék, mert kezdetben ha mechanikai problémákkal is küzdened kell, nagyon elkeserítő lehet. Azok a panelek legalább mechanikailag egyben vannak. A dugiszálós panel egyébként handy, de azzal csak akkor kezdj, ha van amatőr építési gyakorlatod, hozzá vagy szokva a kísérletezéshez, és hibakereséshez. Hardver. Ami régebben még normális volt, az ez a termék: Bővebben: Link. Sajnos már nem kapható. A régi Mplab is utoljára win7 alatt települt, újabb windows-okon MplabX települ csak. Van ugyan egy utódja, ez a termék: Bővebben: Link, de már az is erősen kifutóban van, és ami a CD mellékleten van, csak akkor fogod tudni változtatások nélkül használni, ha régebbi windowsod van. A pickit3 programozó egyébként még okés, meg okés az a panel is, de ha win8/10-et használsz, MplabX-et kell majd telepítened (kicsit barkácsolnod kell majd a fejlesztői környezetet), mert a CD mellékleten lévő Mplab nem települ új windows-okra. Hardverből a "B" opció az ilyesmi panelek: Bővebben: Link, és hogy veszel PDIP tokos pic-eket, forrasztasz hozzá bedugható programozó tüskéket, meg olyasmi praktikus dolgokat. Úgy olcsóbban jön ki, csak macerásabb lesz az első működő példákat összehozni. Vagy vannak még egyéb köztes lehetőségnek az ilyesmi boardok: Bővebben: Link. Ebben a boardban az a jó, hogy azonnal programozóval egybe van építve, de a hátránya is az, hogy ha kinőtted, akkor kuka. Ízlés dolga, döntsd el. Szoftver. Azt a bizonyos emlegetett "Mplab" egy integrált fejlesztői környezet, editor, debugger, fordító, programozást segítő menüpontok. A régi Mplab utoljára win7 alatt települ, ha újabb windows-od van, MplabX-et kell telepítened. Lassabb, rigolyásabb, Java-alapú nyűgjei vannak, de win10 alatt például nincs más opció. Az Mplab-hoz (mindkettőhöz) külön kell telepíteni a C fordítókat. A Régi Mplab alá sima C fordítók voltak: Hi-tech C (pic10/pic12/pic16, 8 bit), C18 (pic18, 8 bit), C30 (pic24 / pic30, 16 bit), C32 (pic32-k, 32 bit), az új MplabX alatt települnek az XC-k is (XC8, XC16, XC32), de azokat részemről nem javaslom, mert hibával vannak tele. Részemről nem az X környezetet használom, mert én még win7 alatt vagyok, arról majd a többiek referálnak, hogy ha macerás régi fordítót rakni az új környezethez, amit tudsz vele kezdeni. Az ASM fordító egyébként mindegyik Mplab-nak része, de csak az, a C fordítók külön települnek. Némelyik nagyon új pic-et a régi C fordítók nem supportolnak (nincs benne a scriptje abban a környezetben), az új XC fordítók meg bugokkal vannak tele, szóval azokat a pic-eket kezdőként inkább még kerüld el. Kiforrott pic-et érdemes választani. Pár linket itt találsz egyben: Bővebben: Link Hát a fentiek jó sok választási lehetőséget adnak, részleteket terjedelmi okokból képtelenség lenne mindegyik lehetőséghez leírni, szóval válassz valamit. A fenti csak összefoglaló körkép a teljesség igénye nélkül, ha részletekhez érkezel, kérdezz. És ne feledd, az elméleti alapokkal kellene kezdeni..
Húúú.... Nagyon szépen köszönöm! Win7 van nekem is, akkor már törlöm is az MplabX-et Jött még mellé az Mplab Driver Switcher és az Mplab IPE. Azokra szükségem lesz?
A regi mplab alatt mit ertesz? En siman telepitettem w10 ala a kb. 8.89-est. Fel sem merult, hogy ne telepulne. A picit3-at is viszi gond nelkul.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |