Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   866 / 1210
(#) kissi válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Szia!
Órajelet hol kap a PIC ( ezek még nem mentek belső óráról tudtommal !)?
(#) Pali79 válasza kissi hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Szia!
A felirat nem stimmel, először egy 16F886-tal, majd egy 18F26K22-vel próbáltam, ugyanaz az eredmény.

Aha... a kvarc egyik lába nem ér véletlenül a házhoz ( és a panelen keresztül GND-re ! ) ?
(#) sonajkniz válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Ha jól látom, a 11-12-es lábon van az órakvarc.
A18F26K22-es a 9-10-es lábra kéri.

Nem. Már próbáltam másik oldalról beépíteni, akkor sem csinált semmit. Illetve annyit tapasztaltam, hogy ha a mellette lévő lábat földre húzom akkor van, hogy elindul, de akkor sem mindig.

A kondik nem kicsik ( még nem használtam 32 kHz-es kristályt, ez az lehet...!) ?!
(#) kissi válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Szerintem ezt a T1-hez akarja külön.
(#) Pali79 válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Kissi jól látja a Timer1 oszcillátora az RC0, RC1 lábakon van.

Igen 32,768 kHz, ugyanazokkal a kondikkal megy a próbapanelen is.

Nekem ez a bizonytalan működés arra utal, hogy a kondik körül kellene körülnézni...Nem látom a 27 pF-os kondik ajánlását ehhez a frekihez, Te találkoztál vele ( az, hogy a próbapanelen megy, lehet szerencsés véletlen is ! ) ?!
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Biztos hogy ugyanazok a kondik, a nyákon mintha smd lenne . Mutival méregesd, PIC-kel és anélkül is.
(#) Pali79 válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Már a nyákra is barkácsoltam furatszerelt kondikat, de azzal sem ment. Az én multim sajnos nem tud ilyen kis kapacitást mérni rendesen.

Tegyél rá 33 pF-osokat ( nem tűnik sokkal nagyobbnak, de ezen a frekvencián ezt ajánlja, igaz, hogy a normál oszcillátornál! Bővebben: Link ) !

Én is pont ezt a doksit böngészem Túrok valahonnan. Majd referálok! Köszönöm a segítséget mindenkinek!

Nem is a kondit gondoltam méregetni, pl. a lábak között ellenállást.

Ja! Értem! Úgy néz ki mégiscsak a kondikkal lesz a gond. Találtam egy panelt amiben 33 pF volt, kibontottam gyorsan és betettem, most jónak tűnik! Kíváncsi vagyok, ráteszem az LCD-t elindítom az órát, reggel megnézem, mert tegnap is több mint 4 órát ment, aztán megállt.

Korai volt az öröm, elsőre elindult ment is szépen. Kikapcsoltam, rátettem az LCD-t aztán még egyszer már nem indult el.

Hát ez nagyon ronda ! Kontakt, PIC ?!

Építs a kvarcból egy oszcillátort, és úgy próbáld ki, vagy simán egy külső órajellel.
(#) cross51 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Én mikor késztetés éreztem 8 bitről 16 bitre "gyaloglásra", akkor direkt olyan PIC-et néztem amiben még VBAT láb is volt, na én is rengeteg szívtam vele, hol megállt, hol elindult és mire ment akkor még pontatlan is volt (de az lehet az én hibám volt), megelégeltem megcsináltam DS1307-el na hát persze az is pontatlan, úgyhogy én azóta nem szenvedek, DS3231 nincs (külső) kvarc, az bevált pontos és működik szépen ebay-en 200 Ft.

Szerk.:
Ja persze csak egy ötlet, ha a keret olyan, hogy mindenképpen a PIC-el kell megoldani akkor sajnos nem segítettem semmit
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016

Ugyanezeket az alkatrészeket átteszem a próba panelre, ott működik, sőt még 22 pF-os kondival is. Ezért nem értem, hogy itt mért nem.
@kissi: biztos nem a pic és nem valószínű a többi alkatrész sem. Mivel csak ebben a panelban csinálja, gondolom azzal van valami csak nem tudom mi.

Megméregetem a lábak ellenállását egymáshoz csak nem tudom mi a jó érték.

Idézet:
„Megméregetem a lábak ellenállását egymáshoz csak nem tudom mi a jó érték.”

Üres panelen nézd ( ott sejted a hibát !), ott a szakadás vagy a rövidzár ( pl. szakadás van a NYÁK-on !!) !
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016

Rövidzár keresővel nem mutat semmit, ellenállás mérésénél 2-3 Mohm ellenállás van a lábak között.

Üres panelen többnek kellene lennie.

Szakadásnál többnek kellene lennie ( gyantamaradvány ?!), a "csíkokon" nincs szakadás ?!

Hát nem tudom... Körbekapargattam a lábakat, kétszer elindult, harmadikra megint nem. Holnap átsikálom az egészet újra más ötletem nem nagyon van.

Alkoholos lemosás... !
(#) sonajkniz válasza kissi hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Közel sem ilyen kényes a kvarc. Smd alkatrészekből építettem órát egy PIC18F14K22-essel. Mivel piszkosul sietett, össze vissza cserélgettem a kondikat és a kvarcot. Végül kiderűlt, a programban írtam el valamit. A sok alkatrészcserétől olyan gyantaszennyezett a panel, hogy rossz ránézni, mégis hibátlanul működik már két hete.
(#) Pali79 válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

De nekem mégsem meg a beültetett panelba. Átsikáltam denaturált szesszel, de nem segített. Megpróbálom kicserélni a PIC foglalatát mert már másra nem nagyon tudok gondolni. Vagy ha kiveszem a foglalatot megnézem, hogy mekkora ellenállás van a lábak között. Megnéztem az első, selejre sikerült panelt és a 20 Mohm méréshatárral nem tudtam ellenállást mérni a lábak között.
(#) sonajkniz válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Ezzel a PIC tipussal még nem próbáltam órát készíteni, de arra gondoltam, nem akarja-e összeszinkronizálni az órajeleket. A 14K22-esnél is okozott ez problémát, ha le akartam altatni.
Következő: »»   866 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem