Fórum témák
» Több friss téma |
PICkit3-ról megy általában vagy a LM317-es szabályozható tápegységemről.
Értem. Akkor egyelőre nincs ötletem, hogy mitől mehetett tönkre... !
szerk. a dugdosós panelra csak az 5V megy, jól gondolom ?! A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2017
Én már beletörődtemMajd a többi PIC-nél jobban odafigyelek.Nehogy hasonló képpen járjon.Igen az 5V megy.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2017
Idézet: Na OK, de mire ?!! Az mindig gond, ha nem tudjuk, hogy mitől megy tönkre valami ( ráadásul 2 egymás után!), mert ezzel az erővel az összest tönkre lehet tenni ! „odafigyelek”
Veszek egy új PIC16F877A-t és eljátszom vele ugyanezt csak azzal kezdem,hogy az RA5-ös lábára rakok egy ledet, aztán telipakolom az összes portját leddel,ahogy most volt.Hátha megtudom figyelni mikor tönkre megy.
A hibásnak vélt pic kimenetet másik áramkörben -amiben semmi más bekötés nincs- kellene tesztelni. A programja csak annyi legyen, hogy ledet villogtat azon az egy lábon, vagy mindegyik lábat kapcsolja alacsony és magas szint között kb. 1s-enként, ledet bármelyikre téve tesztelhető. Ezzel kiderül, ha az órajel más mint kellene, ha más ütemben villog a led.
Megy egyáltalán a pic, órajel mérve megfelelő.
Sziasztok pic18f46k22 nél szeretném pwmet engedélyezni mert ahogy nézem sok az egyező CCP láb....
Hogyan lehet beállítani nekem megfelelő lábra a pwmet Mikro C be? 38,36,20 lábon lévő ccp szeretném aktiválni. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2017
Nekem nem sikerült még eddig, de lehet, akkor az USB-m gyengébb a kelleténél. (MacBook Air gépem van)
Kicsit utánna olvasgattam:
CCP2 CCP2MX 0 RB3 1(*) RC1 CCP3 CCP3MX 0(*) RE0 1 RB5 178 old ) és igy kell megadni?? CCP3MX= 1; RB5 CCP2MX= 0; RB3 A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
Sziasztok,
A csatolt képen látható ICSP bekötést használnám. PIC18F67J93-as IC-t programoznék PIC-kit 3-ról. Hiába csatlakoztatom az égetőt, nem ismeri fel az alkatrészt. Miben lehet a hiba? Remélem tudtok segíteni.
Az RB6 és RB7 lábakra mi van kötve? Első programozás, vagy sokadik?
Tápfeszültséget honnan kap?
PGD/PGC lábak lógnak a levegőben?
Azokon keresztül beszélgetne a PIC -el.
Legtöbb programnál (vagy rajzon), ha a vezeték neve ki van írva, akkor a másik ugyan ilyen nevű vezetékkel össze lesz kötve, még akkor is, ha úgy néz ki, mintha lógna a levegőben.
Persze a rajzon én nem látom hova mennek azok a lábak, és egyáltalán be vannak-e kötve, így a kérdésed jogos Amúgy meg elő kellene vennie a pic adatlapját és azt a fejezetet megkeresni, ami az ICSP csatlakozóról és a pic felprogramozásáról szól, ha az alapján köti be, akkor tuti menni fog. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
Sziasztok
Tételezük fel hogy van egy ledkockám és sorosan szeretném a ledkockát effektel "feltölteni" úgyhogy meg maradjon memoriába. Lehet e Rom memoriát megváltoztani sorosan vagy eepromba mentsem az animációkat. A két ezkösz szoftveres komunikációját hogy csinálnátok meg??? Szint illesztő mindenkép kell vagy elhanyagolható? Segítségeteket előre köszönöm. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
1 - Azoknál a típusoknál lehet a program memóriát programból törölni és újraírni, amelyeknél az adatlap kitér erre a funkcióra (self programming). 16F87x, 16F88x, stb esetében lehetséges. A program memóriát laponként lehet törölni és soronként lehet beprogramozni. Az adat EEProm byte-onként átírható. A programtárban általában több adat tárolható el, mint az adott típus adat EEprom -jában. Szóba jöhet még egy külső EEProm felhasználása is I2C (24FC512 - 64kbyte) vagy SPI felülettel.
2 - Parancsokat és az azokhoz szükséges táviratokat kell definiálni. Az UART adását és vételét gyűrűs pufferekkel, megszakításosan kellene kezelni. 3 - Szintillesztő a választott felülettől függően kell vagy nem kell: -- PC COM port - RS232 - illesztő (max232) - PIC -- PC USB - USB/RS232 átalakító - illesztő (max232) - PIC -- PC USB - USB/RS232 átalakító TTL kimenettel - PIC A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
--PC USB - HID szabvány. nem kell átalakító.
Ehhez tényleg nem kell szintillesztő, de rengeteg program mind a PIC mind a PC oldalon. Hasonló okból nem írtam azt a megoldást sem, hogy a mátrix vezérlő PIC legyen az USB COM port is egyben.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
Nem én keresem a megoldást, működik már számtalan verzió. A minimum 1 db npn tranzisztor a vételhez és egy db pnp tranzisztor az adáshoz.
Sok tényező nem ismert: - Milyen soros kapcsolatra gondolt? Van-e a gépén soros port? Lehet-e kék nyelv? Ahhoz kellene-e szintillesztő? ... És még 2^10 kérdésem lehetne....
PC nél usb változat van kéznél.
Sajnos magam se tudom melyik soros kapcsolatot tudnám használni RX,TX lábat használnám. Ha nem mondok hülyeséget az UART kapcsolatra jó. "Lehet-e kék nyelv" ezt sajnos nem értem PIC18f46k22 használok
Elírtam... kék fog akart lenni, azaz a bluetooth...
Ha PC -n soros, akkor az USB TTL átalakító (5V -os jelszinttel) megfelelő lesz. Az átalakító TX lábát kell a PIC Rx lábára kötni és az átalakító RX lábát kell a PIC Tx lábára, valamint a két földet össze kell kötni. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
Köszönöm a segítséget
Lenneegy kérdésem PIC18F46k22 Hogyan kell megadni a CCP3MX,CCP2MX értékeket?? Átakaron állítani a CCP másik lábra. Segítségedet köszönöm.
Sziasztok,
Szeretnék tervezni háttér világítást egy fali órához, ami úgy működne, hogy egy bizonyos sötétedési szint alatt elkezdi folyamatosan növelni az óra háttér világítását. Reggelre értelemszerűen pedig folyamatosan visszavenné a fényerőt, majd kikapcsolna. Én így gondoltam ki: Egy PIC12F1501-et választottam a feladatra. Tehát a fényt egy fotodióda érzékelné, majd a jelét felerősíteném egy műveleti erősítővel. Hiszterézist akarok a kapcsoláshoz adni. A PIC-ben van komparátor, ehhez lehet beállítani egy fix hiszterézist (25mV), de lehet ez kevés lenne, így maradna egy jól beállított külső komparátor. Ez majd még kiderül. Szóval amíg nem kapcsol a komparátor addig a PIC alszik, majd a kapcsolásra felébred és elkezd bizonyos időközönként (Timer0) mintát venni az OPA jeléből (ADC), ezt átlagolja, majd e szerint vezérelné a PWM-et. Ez így járható út? mit javasolnátok? Sajnos még sosem használtam ADC modult, ezért ennek a beállításához kérnék segítséget! Pl: mi szerint választom meg a referenciát, mintavételi frekvenciát, stb? Az adatlapban találtam leírást az ADC modulról, de nem minden tiszta! A 125. oldal -t nem értem! Köszi a segítséget előre is!
A megjelölt adatlap 125. oldala a DAC (Digital to Analog Converter) -rel foglalkozik.
121. oldal! Bocsi! "ADC Acquisition Requirements"
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2017
Szerintem ha elkezd szürkülni, akkor kell erősebb háttérfény, de éjjel teljes sötétben zavaró lenne, gyengébb fény jobb. Ami fénymennyiség szürkületben kell, az teljes sötétben bevilágítja a szobát.
Nem kell ezt ennyire túlbonyolítani. Fotóellenállás, ellenállás, meg is van a környezeti fényerő adat, amihez kell, felesleges pontosabb mérést eszközölni. Ilyen megoldás ebben: Bővebben: Link.
Egyébként fordítva kell, ahogy nagym6 is írta. Sötétben kell a kevesebb fény. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2017
A PIC -ben, az analóg bemenet kiválasztó áramkör után egy mintavevő-tartó áramkör van, aminek a kimenő felszültségét alakítja át az A/D konverter. A bemenet váltása után egy ideig még nem áll be a feszültség az A/D bemenetére. Ehhez a következő időket kell biztosítani:
Az elősítő beállási ideje (Amplifier Settling Time), a mintavevő-tartó áramkör kapacitásának feltöltési ideje (Holdig Capacitor Charging Time) és a hőmérséklet változásából származó idő (Temperature Coefficient)... A képlet azt az időt számítja ki, amit a max. 1/2 LSB hibához kell biztosítani.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
A fényerős dologra nem tudok mit mondani, kipróbálom többféle képpen! A +-Vref tulajdonképpen miért kell? ezek a tartományok között végez méréseket a konverter? Ha nem kell a teljes tápfesz tartomány, akkor pontosabb lesz a felbontás? Vagy teljesen rosszul gondolom? Többféle megoldást is kipróbálok majd! Az OPA-s dologra azért is gondoltam, hogy alacsony kimeneti impedanciával tudjam hajtani az ADC-t. |
Bejelentkezés
Hirdetés |