Fórum témák
» Több friss téma |
A MCLR fel van húzva? Töltsd lef ide a hex -et.
Sziasztok,
Sikerült megírnom egy próba programot a DAC-hoz (PIC16F1825). Működik, de biztosan lehetne ezt sokkal elegánsabban is csinálni, mit javasolnátok? Valamint a továbbiakban azt szeretném, hogy a DAC értékeit átalakítsam Volt-ra, ezt sajnos nem tudom hogy kellene megvalósítani. Segítenétek? Később majd ezt az eredményt szeretném kiolvasni UART-on keresztül.
Ezt egyszerűn megteheted. Az ADC által beolvasott értéket beszorzod az (Uref_max - Uref_min /ADC_felbontás) értékkel.
Köszi!
De én majd decimálisan szeretném kiíratni soros porton keresztül. Pl, beolvas 250-es értéket, 4.096V-os +vref-nél írjon ki nekem majd 1.000V-ot. Az UART összehozása meg még egy külön történet lesz nekem... még olyat sem próbáltam ![]()
Itt a fotó, mert privátban nem lehet...
Idézet: Ezt mikor érdemes használni ezt a képletett?? „(Uref_max - Uref_min /ADC_felbontás)”
Hát akkor, ha meg akarsz mérni egy feszültség értéket és eredményként nem arra vagy kívncs, hogy például
835. Hanem egy konkrét értékre. Pl 3,25 Volt.A két példabeli értéket ne kösd össze, mert csak találomra írtam. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2017
jaa pl egy töltés méröt is lehet csinálni .
Köszönöm .
Most nézem, hogy kétszer is DAC-ot írtam, nem is értem... köszi a kiemelést!
![]()
Akár.
Gondolj bele ha a referencia feszültség tartományod 5V, a 10 bites ADC 1024 részre osztja ezt, akkor ha a kapott ADC értéked 1, akkor a mért feszültséged 5/1024 Volt. Ha ADC 143, akkor (5/1024)x143. stb. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2017
Nincs mit! Sejtettem, hogy csak elírás.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2017
Persze. MCLR oké. Eredeti terv szerint egy akkumulátor feszültség őr készült az áramkörből. Csak mivel voltak olyan darabok amik nem működtek, így lebutítottam a programot egy villogó LED sorra, hogy minden hibalehetőséget kizárjak. A kész és működő akkuőr .hex-ét csatolom.
Üdv. Egy egyedi LED szalag fényerőszabályzót szeretnék építeni. Az hogy most milyen terhelésre, még én se tudom, nem lényeges anynira, Mostfet függő. Készítettem egy programot, ami 16F628Ara van ,,írva,, (folyamatábrás programozással készült), és azt csinálja hogy 0Vtól fokozatosan megy fel a feszültség 5Vig. Hogyan tudnám erre rákötni a LED sort? Fet elé ellenállás, fet lábait hova, stb.
Mit akarsz kezdeni a 0-5 V feszültséggel? A LED szalagok 12 V-ról mennek. Számomra logikusabbnak tűnik az áram, vagy a kitöltés szabályozása a feszültség változtatása helyett.
LED tápfeszültség - és PIC tápfeszültség - összekötése. Ide csatlakozik a MOS-FET Source elektródája. PIC PWM kimenete egy kis ellenálláson keresztül a MOS-FET Gate -jére megy. A MOS-FET Drein elektródája a LED szalag katódjára, a LED szalag anódja a + LED tápfeszültségre. Arra kell még ügyelni, hogy az impulzus szerűen folyó nagy LED áram ne zavarja a PIC működését. A két táp összekötése a lehető legközelebb legyen a LED tápegységhez, a LED áram külön vezetéken menjen a MOS-FET Source -jéhez.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2017
A PIC16F877A-nak van még több open drain-es kimenete a 6. lábon kívűl?
Az ellenállás 470R volt, fet IRF4905. Pont úgy kötöttem be, mégis állandóan világitott az izzó (ez volt próbára)
Én úgy látom, hogy csak az RA4 lába az open drain -es.
Nah a módosított hozzászólásnak csak egy része jelent meg.
![]() A linkelt oldalt nézd át a configod szempontjából.
Lehet, hogy nem indul a programod, a PWM láb nem kimenet. Ha a Gate kör nagy impedanciás, a FET bekapcsolhat a statikus töltés hatására is. A PIC PWM kimenete és a föld közé néhány k -s elleállással megoldható, hogy ne kapcsoljon be a FET, ha a láb még nem kimenet.
Kérdés: Az AN0-án mi lóg? Miért van bekapcsolva?
Valamiért pereg a PORTA.RA3 bemeneten lévő gomb és a néha a többi is.Miért??
Lehet a kódom hibás kérlek ellőrizéttek. Müködése annyi hogy ha megnyomunk egy gombot akkor 2. rá néz a gombokra és végre hajta a funciokat. Ha történt gomb lenyomás és felengették akkor Resetelek mindent.
ADC van bekapcsolva, azon nézem az akkumulátor feszültségét, egy feszültség osztón keresztül. Csak az RA0 csatorna van kiválasztva. Illetve az RA1, RA4 és RA5 lábakon kapcsoló van. Az összes többi láb kimenet. Nem szeretném kiadni a kapcsolási rajzot de bármilyen kérdésre válaszolok.
ok. Akkor teszt céljából kapcsold ki az AD-t azon is és úgy nézd meg mit mutat az a két láb.
Amit korábban linkeltem lebutított villogó áramkört (nem az akkuőrt), abban már ki van kapcsolva és nem történt változás. Még egyszer csak az inicializáló:
Kezdem feladni az egészet!!!
![]() ![]()
Először forrasztani kellene megtanulnod. Az első képen a vezető sávokat is összeforrasztottad, ha jól látom.
Nem találtam neki jobb helyet... De mivel végülis PIC-be szánom ezért ide vág!
Soros porton fogadott kb 40-50 karakter hosszuságu Stringet szeretnék "feldarabolni! sajnos a "mondat" hossza valtozik, igy a bizonyos adatcsoportok nem mindig ugyan ott vannak, ezért a sima helyiértékes darabolást nem tudom alkalmazni! A PIC-re is Flowcode-ba irok programot a C-t meg pláne nem nagyon ismerem, De elég sokat olvastam és jo pár stringfügvényt végogbujtam! Az adatcsoportok elötti karakterek mindig ugyan azok ( 2 betüből állo "előtag, az adatok pedig szóközzel vannak elválasztva!) AZ / EL / UP / DN Ugy meg lehet oldani hogy ?:?: Stringen belül rákeresek az AZ karakterre , az legyen mondjuk a hetedik helyen, akkor tudom hogy az AZ-hoz tartozó adatcsoport a 9 karaktertől kezdődik kimentetem tehát a stringből a 9-x-edik karakterig az adatot..... és ugyan igy járok el az összes többi adatcsoportnál... ??
Mondjuk igy elméletbe leirni sokkal könnyebb mint végiggurgulázni a c kodot.....
Ja igen, mert valahogy C be szeretném megszülni, mert azt tudom egyszerüen beilleszteni a FLOW-ba
Én ugyan nem tiltottam le semmit.
Mi több válaszoltam is neked. Vagy elolvasni sem tudtad amit írtam? Ezek szerint a te leveledben szereplő [Censored] megjegyzés nem tőled származik? |
Bejelentkezés
Hirdetés |