Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Na, ezért hoztam fel ezt a problémát, és kérdeztem rá hogy a jobb minőségű gyári cuccokban hogyan oldják ezt meg. Bár a jobbféle gumiérintkezőknél esetleg kisebb lehet az átmeneti ellenállás, azért szerintem ott sem elhanyagolható értékű - összevetve a mikrokapcsolókéval, vagy a rugólapos nyomógombokéval.
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a 16F676 helyett használhatnám-e a 16F505-öt. Kell-e módosítani a programot hozzá ha használható helyette. Nagyon megköszönném ha valaki ezt megtenné, s felrakná a hexet ha megoldható, mert ez még mindig nem megy nekem! Itt a forráskód. Köszönöm!
Szia!
A 16F505 -ben nincs A/D, a 16F506 -ban már lenne, de ezek a Baseline családhoz taroznak. Nincs megszakítási lehetőségük, Timer1 időzítőjük, a vermük 2 szintű. Nem való nekik a C... Egyszerűbb megvenni a 16F676 -ot.
Sziasztok!
Adódott egy kis problémám az mplab x-el. A gdd x-et feltelepitettem, látszik is a tools alatt. Ha el akarom inditani akkor ezt az üzenetet kapom: Create a new MPLAB X 16/32 bit project under MLA directory and Set as Main Prject. Typically MLA directory is named as "Microchip Solutions v YYYY-MM-DD". Do not add any files in to the project. Ezután nem enged tovább lépni. Hiába probálkoztam ilyen könyvtárat hozzáadni, mindig ugyanez marad. Microchip Solutions v 2012-04-03 fel van telepitve a gépre. Meg tudná mondani valaki hogy hová/hogyan hozzam létre ezt a könyvtárat, és mit tegyek bele? Az MPLAB X helpjében nem találom. Előre is köszi kszabi
Ellenőrizd, hogy oda telepítetted-e az MLA-t ahova ő ajánlja (nálam C gyökere). Ha ez megvan, nem könyvtárat hanem egy új projektet kell létrehozni az MPLAB segítségével. A projekt mindenképp 16/32 bites vezérlőt kell használjon.
A Te esetedben valahogy így kéne kinézzen: C:\Microchip Solutions v2012-04-03\kszabi_projekt Mivel az MPLAB egyszerre több projektet meg tud nyitni, meg kell győződj arról, hogy a "kszabi_projekt" az alapértelmezett(projekt neve vastagon szedve). Ellenkező esetben jobb klikk és "Set as Main Project". Így már mennie kell...
Szia!
Kösz a segitséget. Kipróbáltam, a könyvtár igy már jó lenne, viszont 32 bites java-t kér, a windovsom meg 64-es. 64-es java-val megy az mplab-x is. Egy másik gépen viszont működik, úgyhogy most költözik a hivatal. Udv kszabi
Sziasztok!
Pár sorral feljebb írtam a 16f676-os voltmérőről. Kész van, megvan a pic is. A programozáshoz nem értek ha valaki lenne olyan kedves, hogy segít az nagyon jó lenne. persze ha megoldható! Lehetne esetleg a programot módosítani úgy, hogy egy bizonyos eszültségnél /mondjuk 23 voltnál/ egy kis piezót rákötve hangjelzést adjon? Előre is köszönöm!
És a rajz lemaradt. http://www.electronics-lab.com/blog/?tag=pic16f676
Sziasztok!
Egy feladaton dolgozok:egy pic-ből egy frekvencián kéne több különböző pic-nek információt eljuttatni... Addig értem, hogy aszinkron átvitellel kéne (start, stop bit) és kéne valami címzés az elejére, hogy melyiknek szól... A kérdés az, hogy milyen eszközzel tudom ezt megtenni? Több megoldás is érdekel alkalmasint... (olvastam olyat, hogy párhuzamos portról egy erre készített hardverbe megy az infó és az elvégzi a sorossá alakítást, vagy lehet közvetlen is soros jelet kipréselni a pic-ből és venni a másikkal?) ti mit ajánlotok? Milyen eszközt? Vagy milyen eljárást? Köszi a válaszokat előre is! Üdv: TBence
UART, RS-485, vagy DMX512 kulcsszavakra keress, és olvasgass! De létezik LIN busz, CAN busz meg mindenféle grimbusz is... A Microchip honlapján az alkalmazási mintapéldák között is érdemes szétnézni.
Szia!
- Egyirányú az adatátvitel? Ekkor a master PIC ad, a táviratban szerepel egy kitüntetett adat, ami meghatározza, hogy melyik vevőnek szól. A táviratot el lehet küldeni a beépített MSSI -vel aszinkron módban is. - Kétirányú az adatforgalom? Ekkor a fenti mellett ki kell építeni egy huzalozott vagy kapcsolatot a master pic vételi vonalán. A protokollt úgy kelll megtervezni, hogy egyszerre csak egy egység adhasson. - Nagy a távolság az egységek között? RS485 konverter... - Csak egy láb áll rendelkezésre? BlackNet lehet a megoldás...
Pl a Pbus. Egy huzalos protokoll ahol tobb PIC kozott valosit meg kommunikaciot.
Helló!
SEGÍTSÉG! Ugyan ez a bajom nekem is, tudom hogy le kell kezelnem pclath-t is, de a movfw pcl utasításra a pch értéke NEM íródik pclath-ba a PIC-embe (A szimulátor szerint se...) A PIC-em PIC16F887-es. Sehogyan sem tudom rávenni a PIC-et, hogy pch tartalmát megmutassa nekem pclath-ban! Segítsetek ha tudtok! Előre is köszi: Panzer
bocsi, 400 oldallal arrébb írtam!
Tehát a probléma, hogy ha pcl-ot módosítom kiszámított ugráshoz, akkor írnom kell a pclath-t is előtte, ez tiszta sor, de a pch tartalmát nem tudom kiolvasni pclath-ból, mert a movwf pcl utasítás nem teszi bele!
A PCH tartalmát pl. alul láthatod szimulátorban a PC felső byte-jaként ( még nem az MPLABX-et használom!)!
Idézet: ez miért tenné bele, hol látsz benne PCH-t ?!„mert a movwf pcl utasítás nem teszi bele!” Nézd meg a PCLATH értékét a szimulátorban és ha az utasítás megfelelő, akkor biztosan beleteszi a megfelelő biteket a megfelelő helyre! Steve
Azt írta, hogy ha plc-t kiolvasom pch tartalma automatán belemegy pclath-ba, de nem!
"alul láthatod szimulátorban a PC felső byte-jaként"
Ez mit jelent? hol alul? MPlab IDE-t használok a watch-ban szoktam nézni.
Na ez így nem megy, olvasd el mégegyszer ( 2x, 3x, stb. ) !
Hol olvastad, ha nem változik a véleményed ? Steve
Szia!
A 16F kontrollereken ez nincs kiépítve. A 18F kontrollereken a movf PCL,w beállítja A PCLATU és PCLATH regisztereket, de az addwf PCL,f nem olvassa ki ott sem...
Sziasztok!
Mplab 8-ban szeretnék egy projektet save as- al menteni másik könyvtárba. Az új könyvtárba meg is jelenik a projekt az összes file-al együtt, de ha az mplab-ból próbálom valamelyiket megnyitni akkor a rendszer nem találja a megadott elérési utat. Az include search path át lett állitva. A projekt viszont lefordul, és a megfelelő helyen találja a file-okat. Mit kell még beállítani? Vagy eggyesével hozzá kell adnom a file-okat? (elég sok van.) Üdv kszabi
System, vagy user fájlként adtad az eredeti projekthez a fájlokat?
Ha system, akkor abszolút elérési utat tárolt, ezért nem találja azokat.
ÚÚÚ... bocsi, másik PIC leírást néztem.... ezért ne programozz este...
Azért köszi mindenkinek!
Az Element14 szakmai közösségi portál tervezői versenyt hirdetett. A pályamunkákat augusztus 31-ig lehet beküldeni. Feltételek:
1. A beküldőnek regisztrálnia kell az Element14 portálon 2. A Eagle 6-tal tervezett kártyáról képernyőképet kell beküldeni 3. A tervezett kártyán Microchip mikrovezérlőnek vagy jelvezérlőnek (gyk: dsPIC) kell szerepelnie. 4. A rövid leírás angol nyelvű legyen. Pályázzatok és nyerjetek!
Szia!
Ezt hogy tudom kideriteni/módosítani? Üdv kszabi
Szia.
Ha az egér jobb fülével kattintasz a munkaterület ablakra, előjön egy menü, ott a Preferences-t válaszd. Állítsd be, hogy mindenhol a teljes elérési utat (full path) mutassa, akkor meglátod, milyen fájlokat tartalmaz a projekt. Nekieshetsz a Notepad-del a .mcw (vagy .mcp?) fájlnak, de ott szerintem könnyű elrontani, hagyd meg végső lehetőségnek.
Szia!
Megcsináltam ahogy írtad. Az eredeti és a mentett projectben is látszik a megfelelő elérési út, a file-ok ott vannak TC alatt. Mplab-ból ha meg akarom nyitni:A rendszer nem találja a megadott elérési utat. Üdv kszabi
Mutass egy képet róla, valami nem gömbölyű...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |