Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RFID olvasó erősítése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) job335577 válasza zlanczky hozzászólására (») Jan 7, 2021 / 1
 
Sziasztok.
A 125 KHz-es RFID tulajdonsága, hogy pár centiről lehet csak olvasni. Ezt szándékosan így fejlesztették ki. Ez maximum 30-35 cm-re növelhető, de itt nem csak az antennán múlik, hanem azon is, hogy ezen a frekvencián egy olyan térerőt kell létrehozni, amivel tápot lehet adni a TAG-nek, és az így tudja visszaküldeni az információt. Az antenna, ha nem tudod méretezni, attól még megépíthető, sok-sok próbálkozásra. Én legalább 40-50 cs átmérőben gondolkoznék, és az olvasót is úgy kellene megépíteni, hogy meg tudja hajtani azt az antennát.
Az iparban használnak másfajta dolgokat, de az már nem hobbi árkategória. Ezt UHF PFID-nek hívják. Az UHF technológia miatt az olvasó és az antenna is elég drága, és otthoni körülmények között nem vállalnám ennek összerakását. (Van ilyenem, meg tudom mutatni.) Az UHF TAG-ek viszont olcsók, de csak nagy tételben. Az UHF RFID-vel vevőtől és antennától függően 4-5 méteres olvasás is elérhető. Mi az iparban és a sportban is használunk ilyet. Beléptetőként is lehet használni, például, hogy a kapunál ne kelljen kiszállni az autóból leolvasni a kártyát, és mégis kinyíljon a sorompó. Van ilyen kártyám, azt is meg tudom mutatni érdeklődőknek. Sőt... létezik, és nekem is van úgynevezett DUAL kártya, ami 125KHz-es, és UHF is egyben. Ez olyan helyeken használható, ahol például a vállalaton belüli gyalogos közlekedés is kártyához kötött, és a jármúvek vezetőinek is beléptetőhöz van kötve a benntartózkodás. Sport... olyan sportoknál, ahol elég a másodperces időmérés, (maraton, biathlon, triathlon) ezt használják, mivel ezt tömegesen és messziről le lehet olvasni, tehát egy célvonal áthaladásakor. Itt az antenna irányítottságával, és a teljesítménnyel játszanak, hogy honnan olvasható a TAG. Kereskedelem... áruőrként és raktárkészlet nyilvántartásként alkalmazható. Ha egy dobozban egy fajta termékből van X darab, és mindenre ragasztva egy TAG, (öntapadós) jó eséllyel az antennán áthaladva darabra megmondja a rendszer, hogy mi kerüljön be, vag ki a raktárkészletbe,-ből. Ipar... Nekem is van számtalan olyan TAG, ami iparban használatos. Egy ilyen példa: Egy olyan TAG, amit autógumira belülre fel lehet ragasztani, mint egy javítási foltot. A porán lévő antenna be és kilépésnél is le tudja olvasni, hogy az összes kerékben megvan-e a chip. Miért fontos ez? A sofőr ha eladja a havernak a gumit, mert Ő a cégnél a haveról kapott használtat majd kicserélteti a cégnél.... a többit rakjátok hozzá.
Ha valakit érdekel bármelyik RFID technológia, vagy TAG-ek, (írható, újraírható) és tudok segíteni, szívesen teszem.
(#) nedudgi válasza job335577 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
A kérdező 6cm körüli hatótávolsággal megelégedne. Speciális helyzeten használná, amikor a tag egy nem együttműködő alanyra lenne telepítve. A nagyobb hatótávolság nem cél, sőt káros lehet az eredményre.
Köszönjük bejelentkezésedet, légy szíves, kérj értesítést a megfelelő a megfelelő szaktopikokról.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem