Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a válaszokat.
Tehát, kell a töltés vezérlés. A generátorom nem túl nagy. A turbina most készült el. Majd hozok képeket róla. Szép lett. ( nekem teccik ![]() Ami viszont fontos, hogy forog rendesen. Még kis szélben is megvan a 100 120-as fordulat. Persze majd kiderül terhelés alatt mit mutat. Töltés vezérlés ügyben viszont szeretnék még segítséget kérni. 48V-os lesz a rendszer (4x12V akku, minél nagyobb Ah). Egyenlőre 1 akku pakk, aztán lesz még több is, remélem. A generátort is arra tervezem. Szóval, mivel laikus vagyok, nem tudom mi kell egy töltésvezérlőhöz. Gondolom figyelni kell valamivel a bejövő A-t és ha kevés lekapcsolni a töltést. Ha túl nagy szintén. Vagy azért ennél bonyolultabb a dolog? Mi kell egy ilyen vezérlőbe? Meg tudom e házilag építeni ezt a vezérlőt? Vagy készíttessek egyet egy hozzá értő elektroműszerésszel? üdv.: kla
Sziasztok !
Új vagyok itt, de egy-két éve már építgetek otthon vawt turbunákat és szeretném megosztani veletek az eddigi videóimat. A generátorom egy vawt-500-as (permanent.hu), de még nem sikerült kicsikarnom belőle az 500 wattot, mivel 200-as fordulat kell neki. Egy biztos, ha nagy fordulat kell, akkor kicsi átmérővel kell számolnom. A nyomaték növeléséhez pedig a turbina magasságát kell növelni. Bővebben: Youtube (Hanzy) Sziasztok Hanzy
szia!
Én is hasonló következtetésre jutottam. Igaz nekem ez csak a 3. turbinám. Az első kettő széles volt. Gondoltam a nyomaték, meg ilyenek. De alig forgott. Aztán véletlenül készítettem egy három méter magas furcsa kinézetű valamit, ami keskeny, magas és még nyomatéka is van. Hogy miért véletlenül? Véletlenül így maradt. Ha kell elmesélem. ![]() Sajnos most melóból írok ide, nem tudok képet adni. Majd este otthonról. Szóval most úgy gondolom, erre már készítek egy generátort is. Meglátom mit szól hozzá. üdv.: kla
Szuper! Az ilyen véletlenek szoktak nagy löketet adni
![]() Üdv: Hanzy
Az A-t nem kell figyelni, csak a feszültséget mint az autóknál. Állandó mágnesnél a fordulat csökkentésével lehet szabályozni. Szerintem átlagos szeleknél szinte felesleges. Ha eléri a feszültség a maximális értéket egyszerűen le kell kapcsolni az akkukról. Vagy terhelést kapcsolni rá, vizet szoktak melegíteni ilyen esetekben.
Hali!
Itt van az ígért kép. Kicsit már sötét lett mire haza értem.
Köszi! A youtube-on van egy srác, akinek a teraszán van vagy 4 ilyen, csak az övé középtájon kicsit `hasas`. Ő ametek dc generátorokat használ. Holnap kikeresem neked a linket, ha érdekel.
Szia !
miért 48V -a telefon központokon kivül semmi nem megy erről.a 12-24V szokásosabb.
U*I, ugyanahhoz a teljesítményhez nagyobb fesz esetén kisebb áramerősség kell, vagyis kisebb kábelkeresztmetszet használható, ill. u.a kábelellenálláson kisebb a teljesítményveszteség (I*I*R).
léteznek 48V-os égők is ![]()
hali!
Az inverterem 48V-os. Ezért kell a 48V. De mint pipi is írja, kisebb kábel keresztmetszet, stb... De persze nem ez az elsődleges. Az inverterem egy 4 akkus szünetmentes. üdv.: kla
hali!
Láttam a videóját, azt amin az egyenes (henger) változat van. Valami ilyesmi volt az enyém is. Aztán leszereltem mert nem nagyon akart forogni és nem volt túl nagy a nyomatéka. Aztán mikor újra össze raktam, tettem a középső dobra távtartókat, amik kicsit el tolják kifelé a lapátot. Majd, mikor végeztem a távtartókkal már eléggé besötétedett és sietségemben elfelejtettem a felső végeit lefogatni egy felső dobra. Felállítottam és elkezdett forogni. De olyan nyomatékot éreztem amit az előbbinél nem. Pedig csak szellő volt. Na mondom ez lesz a tuti. A lényeg, hogy mivel a felső végek kicsit kifelé állnak, tölcsér formája lett. Gyanítom, hogy a felső harmadában harap bele jól a szél és nyomja rendesen. Tegnap este a vihar úgy meg forgatta, hogy azt hittem el száll. Fordulatot nem mértem, de olyan gyorsan forgott, hogy úgy nézett ki mint ha a lapátok függőlegesen meg dőltek volna. De ez csak egy érzék csalódás volt. Majd mérek pontos fordulatot is a hét végén, ha fúj majd. üdv.: kla
hali!
Nem igazán értem, hogyan mondtad a tekercsek bekötését. Mellékelek egy rajzot. Megtennéd, hogy pár tekercsnél berajzolod a kötést és vissza teszed ide? Előre is köszi. üdv.: kla
Sziasztok!
Nem régen kapcsolódtam be a témába. Az otthoni villanyszámlát szeretném csökkenteni s gondoltam belefogok egy szélgenerátor építésébe. először arra gondoltam, hogy egy 12 v-os egyenáramú motort használok és ezt a szél energiájának felhasználásával töltöm az akkummulátort. de gondolkodóba estem, ha változik a szél sebessége, akkor hogy alakul a feszültség? Utána megtaláltam Hugh Piggott és Mulder honlapját s eldöntöttem, hogy ezek alapján építem meg. De itt újabb problémákkal szembesültem. Pl a neodym mágnesekkel kapcsolatban, ha Mulder leírását veszem alapul a 36 db mágnes beszerzése már egy vagyon. Ha az itt közölt feszültség érték 24V és én csak ténylegesen 12V-os akarok, akkor a mágnesekből hagyjak el vagy a tekercsekből? Ha a tekercsekből akkor mennyi legyen a menetszám, s milyen vastag huzalból? Ja és a mágnesek vaslapra ragasztásával, honnan lehet megkülönböztetni az észtaki és a déli pólust, hiszen tudjuk a vasnak mindegy, hohy melyik pólus vonzza. Mi van akkor ha nem vaslemezre, hanem alu lemzre vannak feltéve a mágnesek? Szóval egy csomó kérdés amira nem tudom a válasz. Ha valaki tud rá választ szívesen venném. üdv.
iránytűd van? az megmutatja az irányokat.
a vaslemezen keresztül záródnak az erővonalak, jobb hatásfoka lesz. lesz ám ott jó nagy erőhatás, ne használj alulemezt, ráragasztani is nehezebb
Szia!
Rendben marad a vas, de a menetszámokkal, illetve a huzalvastagsággal mi a helyzet?
Régebben átolvastam az egész topikot, felmerült bennem pár ötlet... a vastárcsán is is fennakadtam mert szerintem a mágnesek erejéből ill. erővonalaiból sokat "szív" magába.
Maga az egész szélgenerátor projekt elégé labilis dolog, törekedeni kell a elérhető legjobb hatásfokra. Ha mindenféleképp vastárcsára van lehetőség szerelni akkor próbaképp tennék a mágnesek alá réz ill. alu lapot. Törekedni kell szerintem a minnél laposabb tekercsekre, illetve az lenne az igazi ha egymással szemben lévő mágnespárok között a tekercs szinte légrés nélkül lenne. A jó közel lévő, egymást vonzó magnesek között brutális erő lapul. A tekercsek terhelésekor próbálnak az erővonalak kiszorulni a tekercsekből, illetve keresnek más utat az erővonak záródásához. Szóval sokat lehet agyalni, hogy lehetne jó hatásfokú könnyen forgó generátort készíteni. Többen gondolkoztak és próbálkoztak autógenerátorral, az én fejemben is megfordult a gondolat róla. Probléma a gerjesztés állandó fogyasztása többekközt. Egy próbát megér, eltávolítani róla a teljes töltésszabályzó részt, mert nem baj ha nagyobb feszültséget nyom. A gerjesztést pedig a forgórész forgásához kötni, valamilyen egyszerű elektonikával. Pl. forgás érzékelőként megfelel a tengelyre helyezett mágnes darab, egy reed cső, hozzá egy R-C tag tranziztorral ami a gerjesztést kapcsolgatja ill. szabályozza. Még jut eszembe, csavarbehajtó szerszámok esetében a mágnes erővonalait koncentrálják a csavar irányába, hogy a szerszám jelentősen ne legyen mágneses, ill. csak a kívánt irányban. Ezt is réz illetve nem mágneses közgyűrűvel oldják meg. Ezeket az apró megoldásoat lehetne kamatoztatni a házi építésű generátorokban is.
kicsit visszaolvasol, máris találsz paramétereket pl 260.oldalon
Teljesen elhibázott a gondolatmeneted, a vastárcsák az erővonalvezető szerepét töltik be, enélkül a mágnesek közti erővonalak a levegőben záródnának, és mint tudjuk a légrésnek nagy a mágneses ellenállása.
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, vagy tényleg rosszul értek valamit.
Elméletileg egy(ill. kettő) vastárcsára gondoltam amin a mágnesek vannak, ez a tárcsa forog a tekercsek előtt, a tárcsán felváltva vannak É-D elhelyezésel a mágnesek.... (én az egyszerű síktárcsás generátorra gondoltam, bár abból is a dupla mágneses megoldásúra-->mágnes-tekercs-mágnes<--; É-D->L<-É-D változatra)
Bár értem mire gondolsz, egy sor mágnessel és tekercsel, vastárcsa nélkül romlana a hatásfok
Üdv!
Ha 12 tekercset akarsz én így kötném be. A tekercseket 310 menetesre tekerném. Az ábra kicsit móricka de remélem azért látszik minden.
szia!
Rendkívül jó lett a rajz. Köszi szépen. Így fogom csinálni. Még egyszer köszönöm. üdv.: kla
Sziasztok!
Tervbe van véve egy légmagos generátor építése, és itt olvastam, hogy az alu tárcsa nem jó mágnest rögzíteni. Kérdésem az lenne, hogy mennyire nem jó?? Ki van esztergálva, mehet a kukába? ![]()
Hello sziasztok. Új vagyok itt a fórumon eléggé kezdő a témában. Végig olvasva a topikot gondolkodóba estem. Mi lenne ha én is készitenék szélkereket? Most már ott tartok, hogy nem tudom melyik lenne alkalmasabb a vizszintes vagy függőleges tengelyű szélgenerátor. Nekem a nagy fogyasztók ellátása lenne a cél. Ha áldozni kell rá egye kutya csak legalább müködjön is. Én 24v-ra gondoltam tervezni. Ehez mekkora mágnesek és mekkora tekercsek kellenek? Legyetek szivesek okitsatok már 1 kicsit. Válaszaitokat előre is köszönöm.
Üdv: Binya
Szigorúan csak szerintem.......nem jó az alu, már csak abból kiindulva hogy kb ezer oldalt néztem már át, de mindenhol vas tárcsát vagy féktárcsákat használtak. Ne dobd ki, valamire csak jó lesz, de ha már megvan akár ki is próbálhatod, hátha egyből meg is cáfolsz.
Más. Nem tudja valaki hogy milyen forrasztó anyaggal lehet monokristályos napelemekre drótot vagy fémszalagot forrasztani? A német oldalakon valami speciális anyagot emlegetnek, valami ALU tartalmut, más helyen meg réz tartalmút. Nem találkozott már valaki korábban ilyesmivel? ![]()
Hello. A kérdésedre a választ nem tudom, de ha lehetne érdeklődnék 1 kicsit. Ha jól emlékszem te csináltál már függőleges tengelyű szélkereket. Neked mi a véleményed melyik a jobb? Most érdeklődnék a többiektől is de ha már itt vagy gondoltam kérdezősködök. Köszi a válaszodat.
Üdv:Binya
Sajna nem egyszerű megválaszolni a kérdésedet mert ennek millió összetevője van. Ha van egy légmagos generátorod akkor mind a vízszintes mind a függőleges elrendezés jó lehet. Az biztos hogy a vízszintessel gyorsabban végzel és viszonylag könnyű tuningolni. (több lapát, vagy más méretű alakú lapátok stb) A függőleges annyiból jobb lehet hogy a kavargó szelet és az alacsony szélsebességet is munkára tudja fogni, de ehhez nagyon sokat kell szívni, mire sikerül kideríteni hogy az adott generátorhoz melyik felépítmény és milyen méretben passzol. Nekem most csak vízszintesek vannak, de szeretnék egy függőlegeset is majd idővel. Azt mindenesetre eldöntöttem a korábbi tapasztalatok alapján hogy ha csinálok akkor mindenképpen terelőlemezeset csinálok. (Középen van a viszonylag kis átmérőjű sok lapátos forgórész és körülötte fixen rögzített terelőlemezek minden irányban) Ezzel lehet normális fordulatszámot és megfelelő nyomatékot elérni. (Úgy legyen.
![]() Napelem forrasztás ügyben help valaki.....céccicéccicécci
Az az igazság hogy a függőleges felé hajlok inkább. Ha kb 80rpm-es átlagot számolok te mekkora tekercseket és mágneseket alkalmaznál? Egyébként ugyis keresni foglak mágnes ügyben.
Én csak gyári generátorral próbáltam, az fd 300-1,5 szélgenerátor-generátorával. Kellett volna neki 10x-es attétellel, meg még nagyobb felépítmény, vagy terelőlemezek. (kb 20db félbevágott pvc csőből volt és kb 1m átmérő és 1 méter magasság)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |