Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv. Volna egy problémám. Az inverterem 24v de a generátor csak 12v nem tudom hogy tudnám tölteni az aksikat. Valaki tudna segíteni?
![]()
Üdv!
Az előttem szólóknak igaza van, viszont szerintem nem kell megijedni a huzalvastagságtól. Persze a 0.4 -es szerintem is vékony de mivel nem trafót tervezünk nem kell annyira aggódni. Az oka a jobb hűtés, ráadásul a generátor is akkor pörög nagyon ha nagyon fúj a szél. Az első kísérleti generátoromat 0.8 -asból csináltam. Egyik hibája lett a nagy belső ellenállás. 12 tekercs volt benne abból 6-6 sorba majd párhuzamosan. Egyszer iszonyatos szél fújt. Még akkor volt kint pár napja. Mennem kellett valahova úgyhogy rövidre kötöttem a generátort, gondoltam hátha fékezi. Majd otthagytam (sürgős volt). Visszaérve kivert a víz mert láttam hogy a kerék több százzal pörög a rövidzár ellenére. A lapátot is túlméreteztem úgyhogy pörgött mint az állat. Első gondolatom hogy ez tutira leégett, kész vége. Gondolhatod mennyi áramot hajtott át a tekercseken. És láss csodát semmi baja nincs a tekercseknek élnek és virulnak. A mostaninál már jobban odafigyelek a dolgokra. nézd meg ha gondolod: Bővebben: Link Egyébként én is most csinálom az állórészt. A menetszámot én speciál kikisérleteztem. A forgórészem adott volt. (2x18 db 40x20x10 - es neodym). 1 db próba tekercs megmértem az értékeket és innen tudtam mindent számolni.
hali!
A te rendszered hány Volt-os lesz? Mennyit kell mérni egy tekercsen ha 48V akarok a végén? (kb.) Az én generátorom is 18 pólusú lesz a tervek szerint. A mágnesek itt is 40x20x10-esek lesznek. A tekercs sablont is a mágnes méretére készítettem. (40x20x9) üdv.: kla
Üdv!
24 V - ra van tervezve. 16 db tekercs fér el a formában. A tekercsek egyik kivezetése egy közös csillagpontra lesz kötve, a másik végekre pedig kétutas egyenirányítás lesz téve. A töltésbelépés olyan 110-120 rpm körül lenne, hogy legyen elég lendülete. Így tekertem 230 menetet 1 tekercsre. Így pont két szembenső tekercs fölött lesz ugyanabban a "fázisban" (időpillanatban) a mágnes. Ez a két tekercs adja ki a töltőfeszt (tehát 460 menet). Direkt nem 18 db tekercset terveztem mert így a tekercsek nem egyszerre vannak a csúcson. Üdv!
Hali!
Nem is rossz ötlet a 16 tekercs csak így most nem tudom, hogy 1 tekercset hány menettel tekerjem, mivel az én inverterem 48V-os így ahhoz kell terveznem a tekercs menetszámot. Hány menetes legyen egy tekercs akkor és hány mV-ot kell leadnia 1 tekercsnek? Bocs a sok hüle kérdésért, de nem vagyok elektro szaki. üdv.: kla
Szia4
igen a működése elég összetett... Az akkuk jobb oldalon a +12 --200Ah és lejjebb a -12V 60-120Ah feliratok melletti rajzjellel.... ezn 2-t generátor van - a kisebbik csavarbehajtóból , a nagyobbik gk. generátor-ezen van a feszültség kétszerező egyenirányitó6-8V ból is tud tölteni kisebb teljesitményen.. szerintem ez az optimum ilyen felépitésben .. HA egyszerűbbre gondolsz: talán, A 230V Dc generátor- számitógép táppal tölti az akkut. de ilyet én nem csináltam, csak piciben kb 5W +mobiltöltőből--riasztót vitt.
Üdv! Abban az esetben ,amit feltételezek hogy sorban van kapcsolva a két 12 voltos aksi úgy lehet 12 voltos generátoral tölteni hogy diódákat alkalmazúnk. A generátor + kivezetéssét diódán keresztül csatlakoztatjuk az egyik aksi + potjához .A másik generátor kivezetését a - pontot az aksi közös pontjához dióda nélkül. A generátorból kijövő + vezetékre ismét tegyél egy diódát tehát a + kivezetésen két dióda van már rá csatlakoztatva és csatlakoztasd az aksi összekötési pontjával vagyis oda ahol a + és- össze van kötve .A generátor minuszát diódán keresztül kösd a aksi szabadon maradt pontjához.
Szia!
ha autógenerátor : akkor fessz szabályzó átállitással /cserével lehet 24 V-t varázsolni esetleg feszültség 2X -l is. PL: igy is ez két generátor + fesz 2X a 2X12V akkuról megy az inverter (24V )
Üdv!
1 tekercs (230 menet) 10V körül adott le 110-120 -as fordulaton. Nekem 2 tekercs fogja kiadni a töltőfeszt 24 V - ra (460 menet). 48 V - ra akkor kétszer ennyi kell, feltéve ha megegyeznek a viszonyok. Nálam 460 menet már tölti a 24V - os akkucsoportot.
hali!
Tehát, ha jól értelmezem akkor nekem 460 menetet kell tekernem 1 tekercsre (1mm-es huzal) és 20V-ot kell mérjek egy tekercsen? üdv.: kla
Az azonos viszonyok alatt 2x18 db 40x20x10 - es N42 - es neodymot 2x32 cm átmérőjű 7 -es vastag vaskorongon értek. A tekercsek (inkább állórész) maximális vastagsága 9-10 mm legyen. Igen ebben az esetben 460 menet tölt 24V os akkucsoportot, 120 -as fordulaton. Viszont én nem tekernék 460 menetet egy csévére mert az 8-9 mm vastagon "medvetalp" nagyságú lessz. Főleg 1 - es huzalból. Egyébként az 1 -es szerintem vastag. Bár ezzel a többiek vitatkoznak. Inkább tekerj te is 230 menetet 1 csévére és kösd őket sorba. Így 4 sorba kötve adja a töltőfeszt 48 voltra. Az állórészbe mindkét oldalra érdemes tenni erősítést. Én vágtam bele üvegszövetet. Hamarosan lesznek fönt képek is a honlapomon. Ott majd láthatod mekkorák a tekercsek és hogyan férnek el.
Üdv.
hali!
Rendben! Akkor 4 tekercs sorba. így jön ki a 48V. A 3 db sorba kötött tekercset kell egyenirányítanom, 3 db híddal. 230 menet, 0.8-as huzalból. Nem tudom az mennyire játszik szerepet, hogy az én mágnes tárcsáim csak 5mm vastag lemezből lesznek. A Neodymek olyanok mind a tied (40x20x10). Várom a fotókat. udv.: kla
Áhhhh. Elírtam. 4 db sorba kötött tekercs, 4 db híd.
JA! ÉS! Köszönöm az eddigi válaszokat. Na de így 4 fázis lesz?
Nem lesz az. De így nem is jó. 18 db esetén lenne jó de az már nem fér el a formába. 12 db tekercs lesz a jó neked. Csinálj 12 db 310 menetes tekercset. Ha van 18 pár mágnesed, akkor minden második tekercs felett lesz mágnes egy időpillanatban. köss 3-at sorba a párosokból majd megint hármat a párosokból. A két hármas csoportot párhuzamosan majd egyenirányító. Ugyanígy csináld a páratlanokból is. Az a gond hogy a mérések 24V - ra lettek csinálva. 48 V -hoz dupla menetszám kell, viszont a tekercsek sem lehetnek nagy medvetalpak. Egy 460 menetes tekercs összelapítva 8 mm -re már túl nagy. Ezért kell még a méretnek is elfogadhatónak lennie de a menetszám is legyen meg. 2 tekercsből necces lenne kihozni. Háromból már jobb de 18 mágnespár esetében csak a 18 vagy a 12 tekercs a jó. 18 db nem fér el marad a 12. Vagy ha mindenképpen a maximális tekercset akarod beletenni (16) akkor a két szembensőt sorba majd rávinni egy csillagpontra az egyik végét a másik végét kétutas egyenirányításra.
Na a végén már kicsit sok mindent írtam. A lényeg ahogy a képen látszik így fér el 16 db 230 menetes tekercs. A tekercsek egyik végei össze vannak fogva egy csillagpontba. A tekercsek másik végei rámennek egy egy kétutas egyenirányítóra. Ez 24 V. 48V -nál én úgy kötném hogy nem egy tekercs megy a csillagpontra hanem kettő sorba kötve. két szemköztit kötnék sorba. Így csak fele annyi egyenirányítás kéne. Üdv!
Minden elismerésem, igazán szép, profi munka!
Köszi. Igazából munkatársam ötlete volt az elrendezés. Így férnek el a legjobban.
Szia. Autó generátorom van. Az inverter 24 voltos ezért sorba kell kötnöm az aksikat.
hali!
Köszi a választ. Akkor így fogok elindulni. A tiéd igen jól néz ki. Gratulálok hozzá. Szép munka! Jajj az enyém milyen lesz? ![]()
hali!
Kell e töltés vezérlő a generátor után vagy sem? Egyszer írjátok hogy kell, egyszer meg nem. Most akkor mi az igazság? Simán rá lehet kötni a generátort az akkupakkra egyen irányítás után? üdv.: kla
Az függ a generátor teljesítményétől, és az akku teljesítményétől. egy akkut az óránkénti leadott teljesítményének 10%-lékával lehet tölteni normál esetben, 10-órahosszáig. most meg kel nézned az akku és a generátor viszony értékét. ha egy a harminchoz akkor elhagyhatod már nem roban fel az akksid háromnapos töltés után sem. kb enyit tudok ismeretek hiányába mondani.
![]()
hali!
Elnézést, hogy állandóan visszakérdezek. Tehát ha jól értem, akkor egy - teszem azt - 100Ah-s aksit 10A-rel lehet tölteni 10 órán keresztül anélkül, hogy felrobbanna. Ha viszont ebből van négy, akkor max. 40A-rel mehet rá a töltés? (sorba vannak kötve)
Ez ciklikus üzemre igaz. Tehát feltöltöd, majd lemeríted, stb. Mint egy akkus fúrógépet.
De a szélgenerátornál inkább puffer üzemben működik az akku, mint egy autóban, vagy motorban. Tehát bármennyi ideig töltheted, ha betartod a maximális töltőáramot, és feszültséget. Egy riasztóban is állandó 13.8V-on vannak tartva az akkuk, áramszünet esetén arról üzemel tovább a készülék. Ha van újra áram, akkor újból töltődik (csepptöltéssel).
ekkora hülyeséget.. ha túltöltöd az ólom aksit szépen elbonja az elektroliban levő vizet és tönkre megy. Kell egy töltés vezérlő ahogy a riasztóban levő zselés akuumlátorhoz is van. másképpen nem megy.
Sorba kötve nem nő a maximális töltőáram. De nem kell aggódnod a felrobbanás miatt mert rövid ideig még enné nagyobb áramot is elvisel. Az autó is akár 50-70 A-rel is tölti indítás után egy kis ideig. Attól meg nem tartanék ,hogy tartósan 2Kw-ot ad le a generátor. Hacsak nem valami hatalmas darab.
![]()
Idézet: „ekkora hülyeséget” ![]() Csináld ahogy akarod. Én nem ajánlottam olyat, hogy töltésvezérlés nélkül használja, ennyire nem vagyok bolond.
Idézet: „ekkora hülyeséget..” Irta Ő is: Idézet: „Tehát bármennyi ideig töltheted, ha betartod a maximális töltőáramot, és feszültséget.” Gyakorlatilag ez a töltésvezérlést jelenti, ezért kellene figyelmesebben olvasnod.....
nem. akármilyen figyelmesen olvasd ez azt jelenti, hogy barmennyi ideig töltheted. különösen azért is, mert a cellafeszültség alapján kell az ólom akkuumlátort tölteni és nem a töltő áram és feszültség szerint...
innentől további vitának nincs értelme..
Nem értelek miért akarsz ilyenen vitázni?! Akkor az elmondásod szerint a riasztó akkuk töltője rossz, mert állandóan tölti az akkut (éveken keresztül). Persze ez nem szélgenerátor téma, és ezen a téren nem is tudok hozzászólni, mert még nem építettem ilyet, de azért az akkuk töltésével már csak tisztában vagyok.
Szerintem is figyelmesebben kellene olvasnod, mert azt írtam, hogy az áram és a feszültség figyelembevételével töltető akármennyi ideig egy ólom akku. Na most ha én teszem azt 13.8V-on tartom az akku kapocsfeszültségét, akkor a töltőáram le fog csökkenni egy olyan minimális értékig, ami még fenn tudja tartani ezt a feszültséget. És ez mondom, bármennyi ideig rajtamaradhat az akkun. Tudom, fogjam be... :kuss:
Veled tényleg nincs értelme vitázni, bár én nem is akartam, csak arra szerettem volna rávilágitani, hogy kár rögtön hülyézni.
Neked nem húzza alá a helytelenül irt szavaidat a helyesirásellenőrző? |
Bejelentkezés
Hirdetés |