Fórum témák
» Több friss téma |
szia Erbe!
Ezt az egyszerű teljesítmény számolást ugye átekercselés után gondolod,nem erdeti tekercsekkel?
Nem árt egy marós is hozzá.
Korábban kérdezősködött valaki, fölraktam néhány lapot a méretezés módjával. Ide is felteszem: Ez a fórum mégjobban zsugorítja a képeimet, mintazindex. Talán még olvasható.
"Ezt az egyszerű teljesítmény számolást ugye áttekercselés után gondolod..."
Ez csak egy előzetes értékelés, hogy mire lenne képes az a motor. Természetesen a kívánt fordulatszámhoz és feszültséghez kell méretezni a tekercseket. Elvben az eredetiből is ezt a teljesítményt tudod kivenni, csak ki tudja, milyen feszültségen. Ha mindegy a kijövő feszültség (akármilyen nagy lehet), a célponton alakítod a kívánt értékre, mondjuk step-down konverterrel, akkor az eredeti tekercs is használható. Annyi hátránya lehet, hogy ha nagy fordulatú a tekercselés, több póluspárú forgórésszel áttekercselve jobb eredményt érhetsz el.
Ijen kicsit bárhonnan.
Ilyen nagyot már nem mindenhonnan: magnet-shop 100x100x30 -alul magnet-shop kerek átm. 2 x 1mm supermagnete magyarul De itthon is van több: borsmagnet, stb.
Mellékletben a rajz. UC 3843-as ic-vel csináltam, mert kevés alkatrészt igényel és filléres dolog (kb150Ft).
A lényeges alkatrészekröl írnék: FET: két BUZ21 párhuzamba vagy két IRF540N párhuzamba. Ez utóbbi a jobb, mert többet tud és kevésbé melegszik. D: Schottky dióda MBR1060 10A-es L: Toroid 35×14×8mm 12 menet 1,5mm-es huzalból (nem muszáj pont ez a méret, de valahol a közelében legyen) Ilyen kicsi induktivitást nem mér a műszerem, de kb 16uH-nek számoltam. DE ha valaki igazán dögöset akar építeni, az IRF1405-ös fetet használjon (169Amper!!) és MBR3060PT diódát. Ez két 15A-es egy tokban és párhuzamosítani lehet (30A). A 4 db 0,22ohmos ellenállás esetében kb 5,2A kimenőáramnál kezd el az áramkorlát életbe lépni. Ezt 27V kimeneti feszültségnél mértem (140W). Nagyobb kimenő áramhoz még párhuzamba kell 0,22 ohm. De ezt már csak a dögös változatnál használjuk. Én a toroidra amugy dupla szállal 1,8mm-es huzalt tekertem. Bombabiztos. A FET Gate-jén lévő (ic 5-6 láb) dióda tipusára nem kényes. Én 1A-es gyors diódát tettem (pl BYT42) A potival a kimenő fesz állítható kb 20és 30V között. A bemenetre MAX 30V adható, de inkább ezt ne érjük el. A bemeneten és a kimeneten lévő 470µF-os kondik lehetőleg low esr tipusúak legyenek, de a simával is megy ha nincs más. A bemenetre legalább 15A-es biztosítékot kell tenni.
Ez nekem volt itthon ezért ebből csináltam.
De bármelyik mágneses oldalon kapható kb. 200Ft/dbAz oldal 2/3 nál 5x20mm-es
Csinált már valaki ferritmágnessel légmagosgenerátort mekkora teljesítményt adhat le a neodymiummoshoz viszonyítva?A tapadó erő a tizede ahogy néztem(gondolom ez befolyásolja az indukciot)viszont az ár is.Egyenlöre a semminél jobb lenne.
Nekem a rotortengely van felfelé eltolva,és az egész cucc hátrahajlik.A rotoron fellépő erő ilyenkor elfordítja az egész gépet
Ez ferritmágneses generátor terve.
Köszönöm szépen! Remélem nem sokára beszámolhatok arrol hogy miként müködik.
Szia Riggs,
az általad közölt kapcsolás esetében milyen változtatások kellenek, ha 12 V-os akkut szeretnék tölteni vele gyenge szélben ?
Mivel az uc 3843-as ic 8,5V-tól indul, így vagy ettől a feszültségtől lehet használni, vagy az ic 7-es lábát (ic+táp) át kell kötni a kimeneti oldalra(akku pakk +).
Továbbá a kimeneten lévő ellenállásosztó 10K-s tagját (potival sorba) 2,2k-ra kell cserélni. Mást nem kell változtatni. Ezt a változatot a hétvégén lesz időm kipróbálni, így a teljesítmény viszonyokról csak akkor tudok nyilatkozni.
Köszi a gyors választ, izgatottan várom a hétvégi próbád utáni információkat.
A ferritmágnes valószínüleg csak vasmagoshoz jó. Az ellenzői a "ragadás"-ra hivatkoznak. Ez leküzdhető, a lapátozást kell az igényekhez igazítani. Tipp a googllén, a lap magyar fordítása is jó:
http://www.windstuffnow.com/main/microwave_wind_generator.htm http://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.wind...gle.hu
Szia erbe!
a PM generátoroknál mikor következik be "erővonal leszakadás"? egy próbadarabon tapasztaltam : meghajtva , terhelve növekszik a P, azután egy fordulat felett elkezd esni /a meghajtó telj .is. köszi.....
Nem tudom. Ehhez nálam komolyabb hozzáértőt kellene megkérdezni.
Tudomásom szerint az autógenerátoroknál is a kialakítással állítanak be teljesítménykorlátot. Elvben minél kisebb a légrés és minél nagyobb az állandó mágnesek energiája, annál később léphet be ilyenféle korlát.
Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy: van egy lada samara generátorom, amit rá szeretnék rakni egy szélgépre, de ahhoz hogy áramot is termeljen kell a generátornak egy kis gerjesztés. Ezt hogyan oldjam meg? Két csatlakozási pont van rajta az egyik amin leadja a 12V, a másik pedig a tőltés visszajelző. Amúgy a generátor egy G.224-es 14V 55A-es. Előre is köszi a válaszokat.
Az autogenerátorok nem igazán alkalmasak szélkerékre, de ha mégis ezt akarod felszerelni akkor fel kell tudnod pörgetni legalább 1000f/perc-es fordulatra, a töltésvisszajelző kimenetére rákapcsolsz egy 1-3W-os izzót, + áramot adsz neki és már tölt is.
De ha netán eltudod érni a 3-4 ezres fordulatot, akkor felgerjed magától is a remanencia miatt.
szia!
bár igaz ezt nem lada -hanem traktor generátorrl készitettem.. DE IGY működik:
Sziasztok.
Lehár írta ezt nekem régebben. A 32 darab ebben a méretben,ha neodim,akkor kb,2OO-25O Wattra számithatsz. A tekercseket ez esetben O,3-O,35-mm-es huzalbol(vastagabb huzal felesleges),tekercsenként 12O menetet,Amire nagyon vigyázz ez esetben a tekercsek vastagsága ne lépje tul a 5-6 mm-t.Ellenkezö esetben nagyon lemegy a generátor teljesitménye Ha 3 fázisura akarod,akkor 12 tekercset,ha 4 fázisura,akkor 16 tekercset,és 4 db egyenkét 2-3 A-es egyenirányitót.Az utobbi esetben kb. 1O-15 százalékos teljesitmény növekedést érsz el.Igaz sokak szerint ez vitatható,de én tapasztalati uton jutottam erre az eredményre.De ha van lehetöséged,probáld ki mind a két változatot. Az lenne a kérdésem hogy ha a mágnesek számát 32-ről 36-ra növelem, a tekercsek pedig ilyen elrendezést (nagyon tetszik köszönöm) kapnának. Akkor ez milyen változásokat eredményez.
Kösz a segitséget egyenlöre vasmag nélkülit építek,a mágnesek 2x16db(28,5mmx10)már a tárcsákon vannak.Fele tekercs is kész 1.3-as drot 80 menet azért ennyí mert ez még elfért a sablonban.Ez elött beszeltük mennyí drót kéne,a hat tekercs és 52 menet és ennyí volt az egy kg.
persze hogy nem lett elég, sulyokat amit mértem irtam hogy 2x0,8 huzal 55 menet.Te viszont 1.3 as és 80 menetet használsz igy az átméröd kb 30 % a menetszámod 45% többb ezt hozzá kellett volna venni.
a szervomotor amiröl beszéltünk az neked kicsi .100 fordulaton 100W az nem kevés azt kb 2KW os generátor tudja.Általában szélkerék generátorok névleges teljesítményét 400- 500 fordulaton adják meg.
A tekercsek magjának illene formázni a mágnesek méretét és alakját a lehető legjobb teljesítmény elérése végett. Így is fog működni, csak kissebb teljesítménnyel.
Lehár nagyon jól írta, hogy 4-fázissal nagyobb a teljesítménye, mert bármely pillanatban több mágnespár és vele eggyütt tekercs dolgozik effektív töltőfeszültség felett azonos fordulaton.
Szia Dzsos.
A 100 a minimális fordulat tegnap 600-720 körül forgott.Maga a rotor szélsebesség km/h-ban /1 fordulat erre tettem1:25-ös áttételt.4 km/h-nál indul+ áttétel tehát 100 a minimális fordulat.
Érdekelne a 100w-os motor csak még nem válaszoltál a levelemre.Most rendeltem még egy kiló drótot, jól jár velem a posta 2500 a drót 1690 a posta.Azt jó lenne meg saccolni mekkora teljesítményre lesz képes ez a generátor?
Üdv mindenkinek!
Olvasgattam tegnap a fórumot ( de csak az utolsó kb. 40-50 oldalt) és kisérletezős kedvem támadt.... A minimálköltségvetésű generátoron gondolkodtam el ,tehát ma feláldoztam egy olcsó generátort...( Golf I , Bosch, 55A ) Gyári fesszabályzójával, direkt gerjesztéssel , 600 ford / perc üresjárati fordszámú fúrógéppel tekerve... nem voltam elégedett. Gyorsan széttéptem, és külön kivezetékeltem a fázisokat.Egyenként egyenirányitva ,pufferelve (1000mikro)és sorbakötve nem is volt rossz... Terhelve 13 V 4A cca 400-450 ford/perc Gyorsabban tekerve (cca 700-800 ford/perc) , akkut töltve vele 13,5 V , 15-20A között produkált. ...Aztán leolvadtak a forrasztások az egyenirányitókról Ha valakinek van kedve kisérletezni vele, szivesen felajánlom e nemes célra Üdv: hp
Ezt a tekercset nem én csináltam félreértettél.
Ez csak az elrendezési minta. Ez alapján csinálnám meg az enyémet. EZEN VISZONT FÁZIS VAN.
Hibbantpasi:
nem tudod megmérni esetleg, hogy az adott fordulatokon kb. mennyit eszik a fúró, mikor pörgeted? Hogy sejteni lehessen egy hatásfokot?
mekora furógéppel tekerted?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |