Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   157 / 507
(#) Dzsos válasza erbe hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

szia Erbe!
Ezt az egyszerű teljesítmény számolást ugye átekercselés után gondolod,nem erdeti tekercsekkel?
(#) erbe válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Nem árt egy marós is hozzá.
Korábban kérdezősködött valaki, fölraktam néhány lapot a méretezés módjával. Ide is felteszem: Ez a fórum mégjobban zsugorítja a képeimet, mintazindex. Talán még olvasható.
(#) erbe válasza Dzsos hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

"Ezt az egyszerű teljesítmény számolást ugye áttekercselés után gondolod..."
Ez csak egy előzetes értékelés, hogy mire lenne képes az a motor.
Természetesen a kívánt fordulatszámhoz és feszültséghez kell méretezni a tekercseket. Elvben az eredetiből is ezt a teljesítményt tudod kivenni, csak ki tudja, milyen feszültségen.
Ha mindegy a kijövő feszültség (akármilyen nagy lehet), a célponton alakítod a kívánt értékre, mondjuk step-down konverterrel, akkor az eredeti tekercs is használható. Annyi hátránya lehet, hogy ha nagy fordulatú a tekercselés, több póluspárú forgórésszel áttekercselve jobb eredményt érhetsz el.
(#) erbe válasza smate hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Ijen kicsit bárhonnan.
Ilyen nagyot már nem mindenhonnan:
magnet-shop 100x100x30 -alul
magnet-shop kerek átm. 2 x 1mm
supermagnete magyarul
De itthon is van több: borsmagnet, stb.
(#) Riggs válasza rossman hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Mellékletben a rajz. UC 3843-as ic-vel csináltam, mert kevés alkatrészt igényel és filléres dolog (kb150Ft).
A lényeges alkatrészekröl írnék:
FET: két BUZ21 párhuzamba vagy két IRF540N párhuzamba. Ez utóbbi a jobb, mert többet tud és kevésbé melegszik.
D: Schottky dióda MBR1060 10A-es
L: Toroid 35×14×8mm 12 menet 1,5mm-es huzalból
(nem muszáj pont ez a méret, de valahol a közelében legyen) Ilyen kicsi induktivitást nem mér a műszerem, de kb 16uH-nek számoltam.
DE ha valaki igazán dögöset akar építeni, az IRF1405-ös fetet használjon (169Amper!!) és MBR3060PT diódát. Ez két 15A-es egy tokban és párhuzamosítani lehet (30A).
A 4 db 0,22ohmos ellenállás esetében kb 5,2A kimenőáramnál kezd el az áramkorlát életbe lépni. Ezt 27V kimeneti feszültségnél mértem (140W). Nagyobb kimenő áramhoz még párhuzamba kell 0,22 ohm.
De ezt már csak a dögös változatnál használjuk. Én a toroidra amugy dupla szállal 1,8mm-es huzalt tekertem.
Bombabiztos. A FET Gate-jén lévő (ic 5-6 láb) dióda tipusára nem kényes. Én 1A-es gyors diódát tettem (pl BYT42)
A potival a kimenő fesz állítható kb 20és 30V között.
A bemenetre MAX 30V adható, de inkább ezt ne érjük el.
A bemeneten és a kimeneten lévő 470µF-os kondik lehetőleg low esr tipusúak legyenek, de a simával is megy ha nincs más.
A bemenetre legalább 15A-es biztosítékot kell tenni.
(#) Riggs válasza Riggs hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

A melléklet meg lemaradt, bocs.

002.jpg

(#) athor77 válasza smate hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Ez nekem volt itthon ezért ebből csináltam.
De bármelyik mágneses oldalon kapható kb. 200Ft/dbAz oldal 2/3 nál 5x20mm-es
(#) mokuli hozzászólása Nov 24, 2009 /

Csinált már valaki ferritmágnessel légmagosgenerátort mekkora teljesítményt adhat le a neodymiummoshoz viszonyítva?A tapadó erő a tizede ahogy néztem(gondolom ez befolyásolja az indukciot)viszont az ár is.Egyenlöre a semminél jobb lenne.
(#) Barret válasza rossman hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Nekem a rotortengely van felfelé eltolva,és az egész cucc hátrahajlik.A rotoron fellépő erő ilyenkor elfordítja az egész gépet
(#) athor77 válasza mokuli hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Ez ferritmágneses generátor terve.
(#) mokuli válasza athor77 hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Köszönöm szépen! Remélem nem sokára beszámolhatok arrol hogy miként müködik.
(#) Helifun válasza Riggs hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Szia Riggs,

az általad közölt kapcsolás esetében milyen változtatások kellenek, ha 12 V-os akkut szeretnék tölteni vele gyenge szélben ?

(#) Riggs válasza Helifun hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Mivel az uc 3843-as ic 8,5V-tól indul, így vagy ettől a feszültségtől lehet használni, vagy az ic 7-es lábát (ic+táp) át kell kötni a kimeneti oldalra(akku pakk +).
Továbbá a kimeneten lévő ellenállásosztó 10K-s tagját (potival sorba) 2,2k-ra kell cserélni. Mást nem kell változtatni. Ezt a változatot a hétvégén lesz időm kipróbálni, így a teljesítmény viszonyokról csak akkor tudok nyilatkozni.
(#) Helifun válasza Riggs hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Köszi a gyors választ, izgatottan várom a hétvégi próbád utáni információkat.
(#) sziriusz válasza mokuli hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

A ferritmágnes valószínüleg csak vasmagoshoz jó. Az ellenzői a "ragadás"-ra hivatkoznak. Ez leküzdhető, a lapátozást kell az igényekhez igazítani. Tipp a googllén, a lap magyar fordítása is jó:
http://www.windstuffnow.com/main/microwave_wind_generator.htm

http://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.wind...gle.hu
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Szia erbe!
a PM generátoroknál mikor következik be "erővonal leszakadás"?
egy próbadarabon tapasztaltam : meghajtva , terhelve növekszik a P, azután egy fordulat felett elkezd esni /a meghajtó telj .is.
köszi.....
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Nem tudom. Ehhez nálam komolyabb hozzáértőt kellene megkérdezni.
Tudomásom szerint az autógenerátoroknál is a kialakítással állítanak be teljesítménykorlátot.
Elvben minél kisebb a légrés és minél nagyobb az állandó mágnesek energiája, annál később léphet be ilyenféle korlát.
(#) Journey hozzászólása Dec 1, 2009 /

Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy: van egy lada samara generátorom, amit rá szeretnék rakni egy szélgépre, de ahhoz hogy áramot is termeljen kell a generátornak egy kis gerjesztés. Ezt hogyan oldjam meg? Két csatlakozási pont van rajta az egyik amin leadja a 12V, a másik pedig a tőltés visszajelző. Amúgy a generátor egy G.224-es 14V 55A-es. Előre is köszi a válaszokat.
(#) jani5 válasza Journey hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Az autogenerátorok nem igazán alkalmasak szélkerékre, de ha mégis ezt akarod felszerelni akkor fel kell tudnod pörgetni legalább 1000f/perc-es fordulatra, a töltésvisszajelző kimenetére rákapcsolsz egy 1-3W-os izzót, + áramot adsz neki és már tölt is.
De ha netán eltudod érni a 3-4 ezres fordulatot, akkor felgerjed magától is a remanencia miatt.
(#) Atis57 válasza Journey hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

szia!
bár igaz ezt nem lada -hanem traktor generátorrl készitettem..
DE IGY működik:
(#) athor77 hozzászólása Dec 1, 2009 /

Sziasztok.
Lehár írta ezt nekem régebben.
A 32 darab ebben a méretben,ha neodim,akkor kb,2OO-25O Wattra számithatsz.
A tekercseket ez esetben O,3-O,35-mm-es huzalbol(vastagabb huzal felesleges),tekercsenként 12O menetet,Amire nagyon vigyázz ez esetben a tekercsek vastagsága ne lépje tul a 5-6 mm-t.Ellenkezö esetben nagyon lemegy a generátor teljesitménye

Ha 3 fázisura akarod,akkor 12 tekercset,ha 4 fázisura,akkor 16 tekercset,és 4 db egyenkét 2-3 A-es egyenirányitót.Az utobbi esetben kb. 1O-15 százalékos teljesitmény növekedést érsz el.Igaz sokak szerint ez vitatható,de én tapasztalati uton jutottam erre az eredményre.De ha van lehetöséged,probáld ki mind a két változatot.

Az lenne a kérdésem hogy ha a mágnesek számát 32-ről 36-ra növelem, a tekercsek pedig ilyen elrendezést (nagyon tetszik köszönöm) kapnának.

Akkor ez milyen változásokat eredményez.
(#) mokuli válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Kösz a segitséget egyenlöre vasmag nélkülit építek,a mágnesek 2x16db(28,5mmx10)már a tárcsákon vannak.Fele tekercs is kész 1.3-as drot 80 menet azért ennyí mert ez még elfért a sablonban.Ez elött beszeltük mennyí drót kéne,a hat tekercs és 52 menet és ennyí volt az egy kg.
(#) Dzsos válasza mokuli hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

persze hogy nem lett elég, sulyokat amit mértem irtam hogy 2x0,8 huzal 55 menet.Te viszont 1.3 as és 80 menetet használsz igy az átméröd kb 30 % a menetszámod 45% többb ezt hozzá kellett volna venni.
a szervomotor amiröl beszéltünk az neked kicsi .100 fordulaton 100W az nem kevés azt kb 2KW os generátor tudja.Általában szélkerék generátorok névleges teljesítményét 400- 500 fordulaton adják meg.
(#) jani5 válasza athor77 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

A tekercsek magjának illene formázni a mágnesek méretét és alakját a lehető legjobb teljesítmény elérése végett. Így is fog működni, csak kissebb teljesítménnyel.
Lehár nagyon jól írta, hogy 4-fázissal nagyobb a teljesítménye, mert bármely pillanatban több mágnespár és vele eggyütt tekercs dolgozik effektív töltőfeszültség felett azonos fordulaton.
(#) mokuli válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Szia Dzsos.
A 100 a minimális fordulat tegnap 600-720 körül forgott.Maga a rotor szélsebesség km/h-ban /1 fordulat erre tettem1:25-ös áttételt.4 km/h-nál indul+ áttétel tehát 100 a minimális fordulat.
(#) mokuli válasza Dzsos hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Érdekelne a 100w-os motor csak még nem válaszoltál a levelemre.Most rendeltem még egy kiló drótot, jól jár velem a posta 2500 a drót 1690 a posta.Azt jó lenne meg saccolni mekkora teljesítményre lesz képes ez a generátor?
(#) hibbantpasi hozzászólása Dec 2, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Olvasgattam tegnap a fórumot ( de csak az utolsó kb. 40-50 oldalt) és kisérletezős kedvem támadt....
A minimálköltségvetésű generátoron gondolkodtam el ,tehát ma feláldoztam egy olcsó generátort...( Golf I , Bosch, 55A )
Gyári fesszabályzójával, direkt gerjesztéssel , 600 ford / perc üresjárati fordszámú fúrógéppel tekerve... nem voltam elégedett.
Gyorsan széttéptem, és külön kivezetékeltem a fázisokat.Egyenként egyenirányitva ,pufferelve (1000mikro)és sorbakötve nem is volt rossz...
Terhelve 13 V 4A cca 400-450 ford/perc
Gyorsabban tekerve (cca 700-800 ford/perc) , akkut töltve vele 13,5 V , 15-20A között produkált.
...Aztán leolvadtak a forrasztások az egyenirányitókról
Ha valakinek van kedve kisérletezni vele, szivesen felajánlom e nemes célra

Üdv: hp
(#) athor77 válasza jani5 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Ezt a tekercset nem én csináltam félreértettél.
Ez csak az elrendezési minta.
Ez alapján csinálnám meg az enyémet.
EZEN VISZONT FÁZIS VAN.
(#) durkonorbi válasza hibbantpasi hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Hibbantpasi:

nem tudod megmérni esetleg, hogy az adott fordulatokon kb. mennyit eszik a fúró, mikor pörgeted? Hogy sejteni lehessen egy hatásfokot?
(#) Dzsos válasza hibbantpasi hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

mekora furógéppel tekerted?
Következő: »»   157 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem