Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   451 / 507
(#) gergobmwe30 válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
A saru rögzítésénél úgy gondoltam, követném a kis generátorom terveit, ha szerintetek is megfelel, tehát a 100 hosszú forgórész két végére felteszek 2db 15mm vastag alu pogácsát, amit a vashoz hasonlóan 6 lapra gyalulok, csak a mágnes vastagságát rajtahagyom a lapon még, és úgy rá a saru, az aluba meg menet és csavar, így a forgórészen teljes hosszban is lehet akár mágnes, nem kell a csavarnak "rést kihagyni". (remélem átlátható a tervem)
Vélemény??

Mágnessel meg úgy vagyok, ha vastag(6mm) és széles(40mm) mágnes kell, mint ahogy az elején volt, akkor elgondolkodnék a fele mágneses dolgon. De ha ennél jóval kisebb méretű is elég lesz, akkor én azt mondom, legyen minden pólus mágnes, mert akkor az a pár ezres plusz már talán megéri.

A ferde hornyot nem tudom egyenlőre, hogy tudom megoldani, mert egy nagy fémgyalu van meg egy eszterga, marógép sajnos nincs.. Meg kell néznem komolyabban esetleg a gyalu asztalát, lehet-e ferdén feltenni a satut rajta. Bár a kis generátoromon nem volt ferde horony, mégsem ragad egy dekát sem... Mintha az eredeti forgórész lenne benne- persze terhelés nélkül...
(#) gulyi88 válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Terheléses szim:
3 fázisú vezetés, 236 os EI, négyszög hullámforma, 2A kimenőáram.
Szerintem a fizikai állásszög megfelel a villamos szögnek (az a fázis éppen fluxus előjel váltásnál tart).
1mm-es a mágnes, hogy a terhelés hatása valószinűbben megfigyelhető legyen.
Amit én látok az üres és a terhelt esetek között, hogy az oszlopok indukciósűrűségének eloszlása eltolódik a forgásiránnyal szemben hátra (jelalaktorzulás) (nem pont erre számítottam).
De ha már ez van, akkor én azt mondon, hogy az optimális mágnes legyen olyan vastag, hogy a pólus feletti két szélső pszlop indukciója legfeljebb 5% ban térjen el (2A már túlterheli a vezetéket).

Saru rögzítés nekem tetszik, én is így csinálnám.
Ragadással én nem foglalkoznék nagyon. Ha a saru szélessége pontosan 50° mechanikai, akkor elég kicsi lesz szerintem. (ha meg mégis sok, akkor a sarut gyorsan le lehet dobni és másikat csinálni)
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
A 6 pólus már a múlt héten is elég egyértelmű volt.
Részemről is kösz a fáradozást a FEM-l. (Én egyenlőre épp a gépterhelés miatt nem igyekszem telepíteni.) A terheléses szimulációkat legalább ekkora, ha nem nagyobb kíváncsisággal várom. Igazából azok lesznek sokatmondóak. A koszorú, vagy fog max. kihajtás talán az épp alkalmazott vasmag geometriától is függ. (Meglevő gépekről lévén szó.) Szerintem vagy, vagy - amelyik indukció telítődése előbb bekövetkezik. És bármelyik esetben természetesen a használt dinamólemez Bmax értékétől durva közelítéssel. (A hiszterézis göbe H és frekvencia függésébe nem bonyolódnék bele. Itt szerintem felesleges.)
Megnyugtatott a 2 mm-s szimuláció. Miután a saját kreálású számsegédemben kijavítottam egy óvodás hibát - cm3-m3 átváltást, kételyeim támadtak használhatóságában, mert ~2,5 mm mágnesvastagság adódott N35-s neodyminum-bór, és 24 mm HF30 ferrit mágnessel. Megnézhetnéd ferrit mágnessel a FEM-l, ha időd és a laptopod hőmérséklete engedi. Lehet, hogy mégse véglegesen vetendő el a fapados analitikus módszer se. Idáig nem mertem előhozakodni a 2,5 mm-l. A terheléses számolásra még nem vettem rá magam, majd a FEM-ed.
A mágnestakarékos kép is megerősített a gerjesztések (+szórás, "tau"~1,2...1,5) egyenlősége elméleti fizikai tétel igazában.
(Az aszinkron forgórész teljesen jogos. Jobb lett volna a fényképes mondatom kitörölni amikor a közepén felderengett, hogy csak szócséplés, mint folytatni.)
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Bocs a FEM nemismerése miatti buta kérdésért: A FEM vajon tisztában van azzal, hogy állandómágnesből és mekkorából és milyenből származik a gerjesztő mágneses tér, vagy ne adj Isten, azt "gondolja", hogy bármi biztosít állandó fluxust?
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Igen. Van SmCo, kerámia (szerintem ferrit), NdFeB (32, 37, 40, 52 ), meg AlNiCo.
Én a NdFeB37-est használtam.
Most látom hogy lehagytam néhol a menetszám paramétert, úgyhogy az elöbbi terheléses szimuláció stornó.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Kerámia, ferrit - ugyanaz. SmCo = stroncium-ferrit.
Ezek szerint a terhelés csak a mágnestér torzulását, csak a fogakban levő indukció arányokat módosítja és elhanyagolható a többlet szóródás (fogakból "kiszorítás") hatása - ha jól értelmezem?. Ez is jó hír!
A 2 mm körüli vastagság előtt még mindig csodálkozva állok, annak ellenére, hogy most-már szerintem az én számolásom is jó, a FEM-éhez meg kétség nem férhet.
(#) btoti válasza btoti hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Aki berakta ezeket az undorító cset figurákat.... Azt se tudom, hogy mit jelent, nem is érdekel. Oda egy zárójelet írtam.
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Én meg most fogtam fel a végét is. Úgy érted, hogy 1A és nem N*1A tekercs-gerjesztéssel számolt a FEM? Nem mindegy.
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Én azt gondoltam hogy az SmCo az szomáriumkobalt.
150 menet*az adott helyen az áram amivel számolt (+-150 és 300 A gerjesztés).
Ezt az indukció eloszlás torzulást még nekem is emészteni kell.
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Sm, Sn - hagyjuk, mert öntudatlanul félre megyünk. (Sn a stroncium, Sm a samarium.)
Ebben a terheltben valami nekem se gömbölyű. Mintha külső forrásból származó 3f-ú áramnak tekintené, és nem a forgásból, fluxusmetszésből származónak, de ez se tuti. Ha kibogozol valamit (a FEM-t TE ismered) írd meg légyszíves, mert ez lenne a lényeg, a terhelt.
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
A mágneses mező torzulásról írtál a feltett képeknél, írtál fordulatról és furán az irányról. Na meg nekem, hogy most szinkron gépet méretezünk. Ha a FEM tudja a billenő nyomaték fogalmát, akkor minden rendbe, mert ez mágneses mező torzulást is jelent szinkron üzemnél.
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Az áramos részt én adom neki kézzel, hogy hol és mennyi.
2A-t vettem fel a 0.6mm-es huzalhoz, a menetszámot egy horonyban 150 kürölire saccolom (vagyis Sprint layoutban az adott horonymetszetbe) 158db 0.7 esforrszemet tudtam bepötyögni (furatinfóba meg megnéztem hogy hány darab).
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Az aramok előjele és elhelyezkedése összefügg azzal hogy merre forogna a gép, ezt megintcsak én döntöttem el. A Femm csak egy pillanatképet szimulál.
A szinkron gépes elmélet meg a forgórész kialakítás miatt érdekes.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) gergobmwe30 hozzászólása Márc 31, 2013 /
 
Szétnéztem a mágnespiacon.. Amiket én lehetségesnek találok:

40x20x5 N42, ebből pólusonként 2db, azaz 80x20x5 lesz egy pólus.

20x20x3 N45, ebből 5db, 100x20x3 egy pólus

20x20x5 N45, szintén 5db, 100x20x5 egy pólus

Valahogy a 30mm szélességet(mert úgy látom ezzel számolunk) nagyon nem tudom kihozni normálisan, ebben a tartományban nincs értelmes méretű és nem túl vastag, pedig már jópár oldalt megnéztem. Ami van, az meg pl.30x10 3 vagy 5 vastagon, de abból tegyek 10db-ot egy pólusra??? Elég érdekes megoldásnak tűnik..

Csak azért nézegettem, mert ha terveztek egy olyan mágnes méretre, amit nagyon nehéz összehozni, az még okozhat fejtörést.. Ha ez a 20 széles elég lenne, nem is volna baj..

Vagy amit találtam még 40x20x5 de N52, ez 60 fokig jó, félek a lemágneseződéstől...
(#) sziriusz válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
A "mégse ragad egy dekát sem" egyenes horonnyal megállapítást kétkedve olvasom, de el kell fogadnom. Ha összeáll részedről, hogy milyen mágnes, milyen saru alak, Excel-be leírom a méreteket, ebbe tudok tovább segíteni.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Én úgy emlékszem hogy annó generátor24 kollega átalakítása sem ragadt.
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
A menet sacc szerintem is jó, nyilván az áram "adagolás" is. Lehet, hogy én egyenlőre a képet nem tudom még teljesen értelmezni. Más ám egy képernyő képet nézni, ahol az output-ablak értékeiek jelentését is csak kitalálni igyekszem, mint paraméterezve a FEM-t értelmezni. Minden esetre csendes magányomban mindenképp agyalok rajta, megpróbálom összefésülni az analitikus modellezéssel, és figyelek. A terhelőáram hatása a gerjesztésre - kapásból azért nekem nem megy kiszámolni, ismétlés, puskázás.
(#) btoti válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Ha változatlanul hiszek a saját számításomnak, akkor az N42 40x20x5 x 6x2 már szinte luxus (1,6 mm vastagság jött ki), de 20 mm szélesség alá szerintem ne menj! N32, N35, N38-asok bőven elegendőek (nem légmagos generátor ez), ha találsz jó méretet.
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Én azt se értem, hogy mitől ragadna üresben? A sugár irányú vonzó-erők egyirányúak és a kör mentén egyenletes eloszlásúak. Ha csak nem a mechanikai pontatlanságtól, csapágy kotyogástól. Terhelten meg nem ragadás, hanem Lenz-visszahatás, energia megmaradás van.
(#) btoti hozzászólása Márc 31, 2013 /
 
Apropó!
Áldott Húsvétot mindenkinek!
(#) gergobmwe30 válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Pedig tényleg nem ragad. Meg sem éreztem rajta terhelés nélkül a pólusokat, terhelve talán, de nagyjából egyenletesen "fékeződött", nem ugrált...

Úgy látom, akkor marad a N42 40x20x5, pólusonként 2 db. Összesen 12db.
(Ezzel csak annyi a baj, hogy itthon nincs ilyen méret, supermagnete-n meg kifogyott, április végén lesz csak belőle... Nem baj végülis, addig nyugisan elkészítem a forgórészt)

Este ehhez megtervezem a forgórészt.

A saru az 5 hornyot ívelne át szerintem.
(#) gergobmwe30 válasza btoti hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Köszönjük és viszont kívánom én is Mindenkinek!!!
(#) gergobmwe30 válasza btoti hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Úgy néz ki a dolog, marad ez a mágnes. Bár ha türelmetlen leszek, megcsinálom inkább 30db 20x20x3as N45ös mágnessel, az van is raktáron a magnet-shop.net-en. Árban 1-2ezres a difi...
(#) gulyi88 válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Inkább a felületet növeld a vastagság rovására (2.2- 2.5 szeres koszorú keresztmetszet/pólusra, vastagság 2mm is elég).
(#) btoti válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Még mindig türelemre intenélek pár napig. Nem oszt, nem szoroz. Ha a terhelt vizsgálgatások is EGYÉRTELMŰEN azt mutatják, hogy a 2-3 mm körüli vastagság terhelés visszahatás szempontból se okoz galibát - akkor ugrás a beszerzésre. Aki marógéppel, esztergával dolgozik, annak meg nem jelenthet gondot majd a forgórész, kalap lerajzolása ("megszerkesztése") egy kockás papírra bármikor.
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Csak hogy legyen min agyalni.
Megküldtem árammal vegyes mágnesezéssel hogy egyszerrelássam a helyzetet.
Felső pólus meg az alsó pólus környezete az ami értékelhető.
1mm és 8mm mágnesekkel.

vegyes.PNG
    
(#) gergobmwe30 válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Okés, megpróbálom majd, csak annyira nehéz viszonylag nagy felületű 2-3mm vastag mágnest találni. De utánanézek...
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Ahogy emlékszem, Generátor24 kolléga elfelejtette megírni mi lett az alak és az eredmény, most sem szólt hozzá. Ha ezt megtette volna, most fix tippünk lenne.
A ragadás 10 perc alatt megmérhető. Annak nem az a mértékegysége, hogy könnyen forog, majd kiderül, hogy áttétellel meg nem indul. Most morogtam egy picit.
Egy kérdés: a szimuláció mellett érdemes lenne-e megmérni a mágnesek húzóerejét különböző légréseknél, és ebből visszaszámolni a légrés fluxusát (tudom, nem lesz annyi a generátornál).
(#) gergobmwe30 válasza btoti hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Persze, várok még vele.. Még a fizu sem jött meg, muszáj várni.. Meg tényleg jobba biztosra menni... Csupán a lehetőségeket mérem fel, milyen mágnest lehet beszerezni. Mivel tudjak majd tervezni stb... De most lehet inkább 25-30széles mágneseket keresgetek..
(#) gulyi88 válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Ha nincs más, akkor járható út az is hogy csak minden második pólus alá kerül be dupla olyan vastag mágnes mint egyébként.
Következő: »»   451 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem