Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tapskapcsoló
 
Témaindító: deniel, idő: Jan 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 30
(#) Bigiboy77 hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Sziasztok!

Kérlek segítsetek, hogy jó-e a gondolatmenetem.
Jópár kapcsolást láttam a bejegyzésekben. Én az 555-öset választottam. A tápfeszt viszont 220-ról fogom megvalósítani.
78-cal csinálnám a stabilizálást és egyutas egyenirányítás + egy kondi lenne a táp. A 220-at meg leosztanám ellenállásokkal. Szerintetek ez megoldható? Vagy túl nagy wattos R kellene?

Vagy csináljam úgy, hogy egy kétutasba minden diódához tegyek egy-egy zénert, ami leszedi a fesz nagy részét és utána puffereljek meg 78azzak?

Válaszotok előre is köszönöm!

AVE!
Bigi
(#) proli007 válasza Bigiboy77 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Hello!
A 230-as táplálásnak nem sok értelme van. Nem gondoltad végig? Ha a relé 12V-os, akkor az áramkörnek kb. 50mA áramigénye van. Ha ezt ellenálláson, zéneren vagy akármin ejted, akkor a 230V-ból is 50mA-t vesz fel. Ha kiszámolod, akkor ez kb. 11,5W-ot fűt. Ha fázol a szobában, akkor oké, de ez évente 100kWh villanyt jelent, ami kb. 50Ft-al 5000Ft évente..
Ha ugyan ezt kistrafóval készíted, a 12V/1,5VA-es trafó, kb 1200Ft és a fogyasztása 1VA alatt marad. Éves fogyasztás ehhez kb. 440Ft.
Kondenzátorral is lehet tápot készíteni, de igényes X2 kondi kell. Valamint elég egy tranziens, vagy rossz kapcsoló, a meghibásodáshoz.
üdv! proli007
(#) jocka0012 hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy ez a tapskapcsoló kapcsolás üzemképes?Bővebben: LinkMennyire érzékeny?Hangosan kell tapsolni , hogy érzékelje ?(kb 3-5 méter távolságra lenne tőlem)
(#) zoltan0801 válasza jocka0012 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Helo!
Én megépítettem ezt a kapcsolást, működik is rendesen, viszont a mikrofon érzékenységével lehet játszani, ha kisérletezős kedvedben vagy. 3-5 méter távolságra nálam simán kapcsol.
(#) jocka0012 válasza zoltan0801 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Értem , az jól hangzik , és módosítottál valamit ?Arra gondolok , hogy leárnyékoltad , nem zavarja be semmi?Na meg , hogy a mikrofon érzékenységét melyik ellenállásal tudom kalibrálni , illetve módosítottál - e valamit?
(#) zoltan0801 válasza jocka0012 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Én nem módosítottam semmit, mivel csak egy fogadás miatt csináltam az egészet. Nem árnyékoltam semmit. Egy sima szobalámpát kötöttem rá, és talán ha 3-4 alkalommal használtam, szóval nem is mentem bele annyira, hogy az érzékenységén állítsak, csak még annó valaki elmagyarázta, hogy mit is kéne/ azóta el is felejtettem/. Ráadásul egy olyant akartam csinálni, amihez nem kell külön táp, viszont arról lebeszéltek...
(#) jocka0012 hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
Nekem valamiért nem működik .Szerintem az előerősítő részével van gond , mert nem erősíti fel eléggé.Rákötöttem egy ledet próbának és csak felvillan egy fél másodpercre amikor tapsolok de nem billenti át a bistabil kört .Mi lehet a baj?
(#) zoltan0801 válasza jocka0012 hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Milyen mikrofont használtál? Milyen tranzisztort használtál? Milyen relét tettél bele?
(#) berni12345 hozzászólása Ápr 19, 2013 /
 
Sziasztok!

Vettem 2 kínai tapskapcsolós lámpát. Persze nem működnek jól, kb. 20 cmről érzékelik, hogy tapsolok. Az egyiknek az időzítése se túl jó, kb. 10 sec múlva kikapcsol.
Tud valaki segíteni nekem, hogy tudom orvosolni a problémát? Állítási lehetőség nincs, valamit hekkelni kéne az áramkörben... de én sajna nem nagyon értek hozzá... egyelőre..
Egyébként gárdonyi vagyok, ha van innen valaki, meg is tudnám mutatni.

Köszi: Attila
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) proli007 válasza berni12345 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Hello! Ahhoz, hogy valaki bármit mondani tudjon, vagy ismernie kellene a lámpát, vagy a rajzát, vagy legalább egy fotó kell.. üdv!
(#) fox11 hozzászólása Ápr 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni! Egy olyan,9V-ról működő áramkört szeretnék megépíteni,mely ha hangot érzékel,akkor felkapcsol 3-4 ledet. Jó lenne,ha lehetne állítani a ledek világításának idejét(valami potival),illetve azt,hogy mennyire legyen érzékeny a mikrofon. Hangerőre,vagy hangszínre?? Sajnos nem nagyon értek az elektronikához,így nagyon megköszönném,ha valaki segítő kezet tudna nyújtani! Kapcsolási rajz,illetve a hozzá való alkatrész leírás már nagyon nagy segítség lenne. Panelt ki tudnám maratni,mert alap cuccokat csinálgattam saját magam.

Előre is köszi!!!
(#) Vacok hozzászólása Ápr 26, 2013 /
 
Sziasztok!
Ez a kapcsolás így helyes? Programban szimuláltam, ott működőképesnek tűnik, de a valóságban is megállja a helyét? Természetesen lesz még előtte egy erősítő fokozat és egy relé a végén.
Ez a kapcsolás azt hivatott megoldani, hogy a két tapsolás egy bizonyos idő intervallumon belül hangozzon el, és csak akkor kapcsoljon.
Ha csak egy impulzus éri a bemenetet, akkor egy idő után az elektronika visszabillen alaphelyzetbe és ismét kettőt kell tapsolni, hogy a kimenet aktív legyen.

kapcsoló.JPG
    
(#) proli007 válasza fox11 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Hello!
- A megoldás, egy erősítő fokozat, és egy monostabil multi. De..
- Nem mindegy, hogy milyen teljesítményű, színű az a "három Led". Bár ha 9V-os elemet használsz sok esély nincs.
- Nem mindegy, milyen hosszan kapcsolódjanak fel a Led-ek. 1percig még az 555 is jó lehet.
- Az még érthető, hogy hangerőre. De hogy hangszínre, az hogy gondolod? Nem az a helyet, hogy Te nem tapskapcsolót, hanem fényorgonát építenél? Mert akkor rossz topikban vagy.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Hello! Nem lehet, hogy kissé túlkomplikáltad? Két tapsi. üdv!
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Hangszínre magas,vagy mélyebb hangra gondoltam,igaz rosszul fogalmaztam. Ez számomra már valóban bonyolult lesz elkészíteni,a múltkori alkonyos 9V-os cuccal is szívás volt,de végül sikerült tutira összehozni.
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Szia!
Megtaláltam ezt a kapcsolást a fórumon, viszont a működését illetően azt látom benne, hogy teljesen mindegy, hogy az első tapsot követően mennyi időn belül következik a második taps (akár órák múlva is) a relé akkor is meghúz, de javítsál ki, ha nem így van.
Ezt szerettem volna kiküszöbölni. Ha valaki pl. kimegy az ajtón és csapódik, akkor lép egyet a 4017, aztán ha visszajön, akkor lép még egyet és a lámpa felkapcsol.
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Hello! Ez nem így van. A következő képen működik..
- Táp bekapcsolásakor C5 töltődik, így magas szintre húzza R9-en keresztül a Reset lábat. Ettől a számláló, nullára áll be (Q0 "H" szintű, többi alacsony).
- Ha egyet tapsikolsz, a számláló, át lép Q1 kimenetre. Ha ez az állapot tartósan fenn áll, akkor R10, kisüti a C5 kondit. Vagy is R9-en keresztül a Reset ismét magas szinten lesz, amitől a számláló vissza áll nulla állapotra.
- Ha C5 kisütése alatt (Reset előtt) még egyet tapsolsz, akkor a számláló átlép a Q2 kimenetre, és bekapcsolja a lámpát. ekkor Q1 alacsony szintre kerül, és a C5 ismét visszatöltődik. Ez az állapot bármeddig fennállhat.
- Ha még egyet tapsolsz, akkor a számláló átlép Q3 kimenetre, D1 diódán keresztül a számlánc törlődik. Így vissza áll a kiindulási állapot.
- Tehát azt az időt, míg elfogadja a két egymás utáni tapsolást, R10 és C5 ideje határozza meg. Ez jelenleg hozzávetőlegesen 3 másodperc.
üdv!
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Szia!
Így most már minden világos, köszönöm a tájékoztatást. Így valóban egyszerűbb ez a kapcsolás mint az enyém.
Annyi még, hogy ezzel a módosítással két taps a bekapcsolás és két taps a ki, és az értékek is jók így, ugye?
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Hello! Így sajnos nem jó. Gondolj bele. Ha a lámpa be van kapcsolva, a Q2 magas. De ha egyet tapsolsz, a Q3 lesz magas szintű, a lámpa meg egyből kikapcsol. Ez után már teljesen mindegy mi történik. A másik a Reset vezérlése. Ha Q1 magas, Q3 alacsony szintű. A két ellenállás feszültségosztóként működik, a Reset féltápot kap. Annak meg valahol épp ott van a küszöbértéke. Vagy töröl, vagy nem. Ha oda-vissza két tapsikát szeretnél, akkor más megoldás kell.
Lehet az is megoldás, amibe kezdtél, csak sokkal célszerűbb más ICt-választani, vagy a két IC között, a tranyók feleslegesek, mert ugyan azt a jelet viszik tovább. (A-negált és A-negált=A) A megoldás, amit választottál, hogy az első taps indít egy monostabilt, aminek idején belül kell érkezzen a második taps. Ha belül van, lépteti a tárolót. Csak épp a tároló Ste-Reset bemenete nem lóghat a levegőben, valamint alaphelyzete sincs, mikor megjön a táp. Monostabilnak egy CD4538, sokkal célszerűbb lenne.. üdv!
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Hello! Ha esetleg 4017-el szeretnéd megoldani, valahogy így kell. üdv!
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Szia!
A két IC közé olyan megfontolásból tettem a tranzisztorokat, hogy késsen egy kicsit a jel ami a második IC reset lábára érkezik, mert féltem attól, hogy úgy az első taps is indítani fogja a második monostabilt is. Szimulációk során ez be is bizonyosodott, a valóságban egyenlőre még nem sikerült kipróbálni. Egyenlőre elméleti síkon próbálgatom.
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Szia!
Hosszas keresgélés után találtam EZT a kapcsolást, egyszerűbb mint ahogy én azt korábban elgondoltam és a 4017 helyett 4013 és a LM358-as erősítővel gondolom működőképes lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Hello! Oké, egyébként én ezen a rajzon is találok hibákat. Ha a 4017 bekapcsoláskor mondjuk a Q3 kimenetre áll be, akkor tapsikolhatsz kedvedre, míg újból a Q0-ra ér. A 4017 EN 13-as lába nincs a GND-n, vagy is az órajel nincs "engedélyezve", pontosabban rosszabb, a levegőben lóg. Egyébként a kapcsolás kritériuma, hogy a C2 felől érkező tranziensnek rövidebbnek kell lenni, mint a C7*R10 időállandójának.
De én még mindig maradnák, a 4538-nál,mert az élvezérelt. Így mire a második monostabil engedélyezve lesz, az él már elszaladt, nincs idő anomália. üdv!
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Szia!
Ilyesmire gondoltál?
Megépítettem a két monostabilból álló logikát, működött, az alkatrészek értékei még finomításra szorulnak.

taps.JPG
    
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Hello! Igen ere gondoltam. üdv!
(#) pappsandors hozzászólása Máj 6, 2013 /
 
Sziasztok !
Szeretnék csinálni egy 230 v-on müködő tapskapcsolót, de nem találok semmi megfelelő nyáktervet , ezért szeretnélek titeket kérni , hogy valaki tervezzen nekem egy 230 voltos jó tapskapcsoló nyák tervet és egy képet vagy vmit amin jól látszik hogy az alkatrészeket hova kell kötni , meg egyáltalán milyen alkatrészek kellenek hozzá pontosan .

Előre is köszönöm !
(#) vicsys válasza pappsandors hozzászólására (») Máj 6, 2013 /
 
(#) pappsandors válasza vicsys hozzászólására (») Máj 6, 2013 /
 
de ez 12 voltra van
(#) kadarist válasza pappsandors hozzászólására (») Máj 6, 2013 /
 
Szia!
Illessz hozzá egy dugasztápot és meg is van oldva a 230V-os táplálás.
(#) pappsandors válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2013 /
 
és azt hogy illesszem hozzá ?
Következő: »»   21 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem