Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   254 / 609
(#) bobz válasza reloop hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

(#) reloop válasza bobz hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Nyugodtan ráengedném a 2x40V-ot. Elég nagy felülettel érintkezik a ventillátorok által mozgatott levegő.
(#) bobz válasza reloop hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Koszi. Mar minden kesz az erositobe. scak ossze kel szerelni. A vegeredmenyrol teszek fel kepet meg videot.
(#) david91 hozzászólása Ápr 13, 2011 /

Ti, hogy oldjátok/oldottátok meg a hűtőventilátorok külön +12V táplálását, külön trafóval, esetleg olyannal aminek van egy külön szekundere e célra, vagy más módon? Én eddig úgy gondoltam, hogy 12V-os zenerrel csinálnám, de az előbb számolgattam és elég halott ötletnek tűnik. +45V-os tápfesz után kell egy sönt ellenállás ugye, és utána a zenerrel földelni, ventillátorokat pedig a diódával párhuzamosan. Azonban az ellenállásra írdatlan mennyiségű teljesítmény jött ki. 12V-os zener esetén az ellenálláson esik 33V, és kb 750mA-nek kéne folynia, hogy két 5*5 centis ventit meg tudjon hajtani. 33V*0,75A=24,75W ennyit tilos elfűteni ellenállásokon.
7293-mas IC-ről van szó. (Tápfesz miatt írom, ha valaki sokallná.) Köszönöm előre is!
(#) reloop válasza david91 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Érdekes, épp ezen dolgoztam ma délután
Toroid trafóm van, felhajtottam rá 0,5 -ös huzalból annyit, hogy egyenirányítva 12V legyen. Letekertem tixoval, és egész tűrhetően néz ki.
(#) david91 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Igen, az jó megoldás! Nekem még nincs trafóm hozzá, rendelni fogok majd, szerintem lesz nekem is egy külön szekunder mint neked a ventiknek. 9V AC elég? 9*1,41=12,69V és az egyenirányítón még leesik 1,2V kb, továbbá ha terhelést rákötöm tovább esik egy kicsit.
(#) reloop válasza david91 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

A 9Vac jó lesz, ha teszel rá venti szabályzót akkor legyen inkább 10Vac.
Mivel trafó rendelés előtt állsz, javaslom legyen 2x9-10V rajta, hogy szükség esetén tudjál +/- 12V tápot adni egy előerősítő, szubszűrő, DC figyelő vagy hasonló számára. Ezekre előbb-utóbb szükséged lesz.
(#) bobz válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Igen azt tenyleg tedd meg. E is rakanyszerultem ratekerni meg pluszban a trafomra 12V-ot. Ha talalsz olyan trafot amin tobb van mint 12V pl 24 ig akkor hasznalhatsz feszultsegstabilizatort is. Pl 7812-est.
En kezzel tekertem meg magamnak a trafot. Ha gondolod van meg vasmagom, meg drotom is.
(#) reloop válasza bobz hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Szia, sziasztok!
Trafót tekercselek és megálltam elmélkedni.
Van egy TDA7294 hidam, és 2x30Vac trafóról járatom, bár semmi baja de szeretném gazdaságosabban üzemeltetni.
Egy adott 8 ohm-os hangfalat kell kiszolgálnia, szeretném azt a minimális tápfeszültséget megtalálni aminél még éppen kivehető az erősítő maximális teljesítménye. A hangoskodásnak az IC áramkorlátozója szab határt. A hangszóró ellenállása, mely ohmikus és induktív elemeket is tartalmaz függ a frekvenciától és a hangszóró mechanikai tulajdonságaitól, az az számomra ismeretlen
Nem tudom továbbá, hogy mekkora az a maradék feszültség ami a végfeten és a csatoló ellenálláson tovább nem csökken.
Szkópom, jelgenerátorom sajnos nincsen, a mellékelt teszt mérőkört állítottam össze. Két mérést végeztem, addig növelve a hangerőt, míg a V voltmérőn érzékelhetővé nem vált az a feszültségcsúcs amit már nem lép túl torz hang esetén sem.
A tápfeszültség (teljes) terheletlenül 80,0V. A teszt áramkört 80V-ra kötve a diódán mért feszültségesés 0,5V.
Az első mérésnél 8 ohm hangszóróval terheltem és 64,1Vdc-t mértem. A táp 76V-ra ment le.
Sorba kötöttem a két hangszórómat (16 ohm) és megismételtem a mérést. A V voltmérő ekkor 70,3Vdc-ig ment fel, a táp 78V-ra esett vissza.
Ezek után az alábbi feltételezéssel élek:
A tápfeszültségemnek tartalmaznia kell 64,1+0,5V-ot, 78-(70,3+0,5)V maradék feszültséget és 4V tartalékot a terhelés számára. A számítás eredménye 75,8V.
Előre is köszönöm a segítségét mindazoknak akik veszik fáradságot és elbírálják a feltételezésem helyességét.

Teszt.jpg

(#) Darkness hozzászólása Ápr 17, 2011 /

Sziasztok! Elkeszitettem az mellekelt kapcsolas alapjan az erositot. 2db keszult. Az egyik normalisan mukodik, szepen szol, a masik viszont szol, de sokkal halkabban. Az ellenallasok ugyanolyan ertekuek, a kondikat, mar kicsereltem, es IC csere is volt, de mind hiaba.... Lenne valakinek valamilyen otlete, h mi lehet a baj? Fontos lenne. Elore is koszonom!

tda7294.zip

(#) Darkness válasza Darkness hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Es meg csak annyi, hogy ugyanarrol a traforol, es szuresrol probaltam mind a kettot...
(#) reloop válasza Darkness hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Az erősítést a visszacsatoló ágban lévő 22k és a 680 ohm határozza meg, mérd meg újra őket.
Ilyen hibát okozhat, ha 470nF bemeneti csatoló kondenzátor a valóságban 470pF (volt már ilyen), esetleg a visszacsatolásban lévő 22µF szakadt.
(#) Darkness válasza reloop hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Az ellenallasok ertekei rendben vannak. A 470n kondit kicsereltem meg elotte le is mertem. Az elkokat szinten mindet kicsereltem, de nem jobb.
(#) reloop válasza Darkness hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Jó kis feladvány Marad a nyák. Kikapcsolt állapotban a 3-as láb és gnd között 22k? A 680 ohm mérhető-e a 22uf konditól a testig.
Biztonság kedvéért mérd meg: a 9 és 10 lábakon a feszültség meghaladja-e a 3,6V-ot.
(#) Darkness válasza reloop hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Megvan a hiba. A cin valamiert nem vezette a jelet az ellenallas labarol a kondira, ujracineztem, es most szepen mukodik. Koszonom szepen a segitseget!
(#) Kovidivi válasza Darkness hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Ha már mindent cseréltél, akkor nyákhiba, kis mértékű átezetés, bemenetnél a kábel lehet rossz, vagy ebben az esetben bármi. Egyébként én is arra tippeltem, amit reloop írt felettem, kiforrasztva érdemes az ellenállásokra nézni.
(#) DJmike hozzászólása Ápr 20, 2011 /

Üdv mindenki!

600va-s toroidnak kell építenem lágy indítót vagy nem?
(#) epyn válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Kell.
Az én kérdésem pedig az lenne,ez az IC alkalmas-e szervo végfokként üzemelni,DC módban?
Vagy egy másik IC(LM38** sorozat)jobban bevállna erre a célra?
Van 4 db TDA ic-m,jelenleg is használatban,ezeket szeretném használni,konkrétan galvo-hoz(galvano metrikus lézer scanner)
(#) Alkotó válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 20, 2011 / 2

Nem a teljesítmény dönti el, hanem a bekapcsoláskor fellépő "áramlökés" nagysága. Azaz a vasmag gerjesztésének mértéke akár fontosabb is lehet, mint a teljesítmény.
Aztán ehhez még hozzájön a "mihez képest" faktor, mert nem tudjuk mekkora áramlökéseket visel el az a hálózat, amihez csatlakozni szeretnél.
"Normálisnak" nevezhető körülmények között, éppen a 600W körüli trafóméret a választóvonal, ami fölött már szokás használni lágyindítót, alatta pedig nem.
Azért jó ezt átgondolni, mert egyes "elvetemültek" azt állítják, hogy simán hallják még a hangszóróvédelem reléjének minőségét is a hangban. És ha ez igaz -nekem van némi kétségem-, akkor nem célszerű további reléket is építgetni a feszültségek útjába, és bizony a lágyindítókba szokott lenni relé.
(#) lacek29 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2011 / 1

"Egyes "elvetemültek" azt állítják, hogy simán hallják még a hangszóróvédelem reléjének minőségét is a hangban". Mikrofonból van a fülük
(#) reloop válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Alkotóval 100% egyetértek. Primitív teszterem: 20m hosszabbító, rákötve 60W izzó, az izzó mellé rákapcsolom a trafót, és nem halványul be a lámpa akkor felesleges a lágyindító. Ez ugyan nem mérőeszköz de összehasonlítást lehet vele végezni.
Van két 300VA toroidom egyikhez kellett lágyindító a másikhoz nem. Ez utóbbinak jóval több a voltonkénti menetszáma. Nem vagyok trafós, de biztos jelent valamit.
(#) ptesza válasza lacek29 hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Nem azt hallják , hanem azt ,hogy 1-2 év múlva serceg recseg-ropog mint egy rossz poti.
(#) highand válasza lacek29 hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Bele kell tenni a visszacsatoló körbe és akkor a jóisten se fog hallani semmit.
(#) Bassmester válasza lacek29 hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Ez is olyan dolog, mint a hangfalkábel, vagy a csatlakozó.
Szükséges, de sosem lesz tökéletes. Érzékelhető különbségek valóban vannak közöttük, de nem úgy fest a dolog, hogy az egyik állati jól szól, a másik pedig borzalmasan.
(#) szinten hozzászólása Ápr 21, 2011 /

Hali! Ha érdekel valakit egy kis üzlet a témában az PM-eljen rám!
(#) sanykaraj hozzászólása Ápr 24, 2011 1 /

Üdv:

Én is szettnék egy ijen erősítőt de nem-e tud valaki küldeni hozzá egy kapcsolási rajzot de mindenre vevő vagyok ezzel kapcsolatban.
De ne irjátok azt hogy olvasam el mert ez elég nagy feladat .
kösz
(#) David 3g hozzászólása Ápr 24, 2011 /

sziasztok! Az a kérdésem lenne hogy elszálhatott e attól a Tda 7294-em hogy ha csak az egyik táp került rá? ( + GND - ) és csak a ( + GND ) és hát azóta nem szól de még a tápommal is lehet gond. Válaszotokat elöre is köszönöm.
(#) sanykaraj válasza sanykaraj hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Ha valaki tud akkor kérem szépen segítsen rajtam
ha tud valaki sztereóba ha nincs majd megoldom kösz
TDA7294 szeretném megépíteni kösz
(#) peter1995 válasza sanykaraj hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Fönt rámész a kis fényképező ikonra és kihozza a téma össze képét.
(#) peter1995 válasza David 3g hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

NEkem régen tranyós erősítvel volt ilyen hogy csak egy oldal tápfeszt kapott.Utánra ráadtam mind akettőt és ment.
Következő: »»   254 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem