Fórum témák
» Több friss téma |
Igen.
igy va megoldva http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/d6/d619539d697b49b6692d9...cd.jpg Remelem eleg lesz.
Nyugodtan ráengedném a 2x40V-ot. Elég nagy felülettel érintkezik a ventillátorok által mozgatott levegő.
Koszi. Mar minden kesz az erositobe. scak ossze kel szerelni. A vegeredmenyrol teszek fel kepet meg videot.
Ti, hogy oldjátok/oldottátok meg a hűtőventilátorok külön +12V táplálását, külön trafóval, esetleg olyannal aminek van egy külön szekundere e célra, vagy más módon? Én eddig úgy gondoltam, hogy 12V-os zenerrel csinálnám, de az előbb számolgattam és elég halott ötletnek tűnik. +45V-os tápfesz után kell egy sönt ellenállás ugye, és utána a zenerrel földelni, ventillátorokat pedig a diódával párhuzamosan. Azonban az ellenállásra írdatlan mennyiségű teljesítmény jött ki. 12V-os zener esetén az ellenálláson esik 33V, és kb 750mA-nek kéne folynia, hogy két 5*5 centis ventit meg tudjon hajtani. 33V*0,75A=24,75W ennyit tilos elfűteni ellenállásokon.
7293-mas IC-ről van szó. (Tápfesz miatt írom, ha valaki sokallná.) Köszönöm előre is!
Érdekes, épp ezen dolgoztam ma délután
Toroid trafóm van, felhajtottam rá 0,5 -ös huzalból annyit, hogy egyenirányítva 12V legyen. Letekertem tixoval, és egész tűrhetően néz ki.
Igen, az jó megoldás! Nekem még nincs trafóm hozzá, rendelni fogok majd, szerintem lesz nekem is egy külön szekunder mint neked a ventiknek. 9V AC elég? 9*1,41=12,69V és az egyenirányítón még leesik 1,2V kb, továbbá ha terhelést rákötöm tovább esik egy kicsit.
A 9Vac jó lesz, ha teszel rá venti szabályzót akkor legyen inkább 10Vac.
Mivel trafó rendelés előtt állsz, javaslom legyen 2x9-10V rajta, hogy szükség esetén tudjál +/- 12V tápot adni egy előerősítő, szubszűrő, DC figyelő vagy hasonló számára. Ezekre előbb-utóbb szükséged lesz.
Igen azt tenyleg tedd meg. E is rakanyszerultem ratekerni meg pluszban a trafomra 12V-ot. Ha talalsz olyan trafot amin tobb van mint 12V pl 24 ig akkor hasznalhatsz feszultsegstabilizatort is. Pl 7812-est.
En kezzel tekertem meg magamnak a trafot. Ha gondolod van meg vasmagom, meg drotom is.
Szia, sziasztok!
Trafót tekercselek és megálltam elmélkedni. Van egy TDA7294 hidam, és 2x30Vac trafóról járatom, bár semmi baja de szeretném gazdaságosabban üzemeltetni. Egy adott 8 ohm-os hangfalat kell kiszolgálnia, szeretném azt a minimális tápfeszültséget megtalálni aminél még éppen kivehető az erősítő maximális teljesítménye. A hangoskodásnak az IC áramkorlátozója szab határt. A hangszóró ellenállása, mely ohmikus és induktív elemeket is tartalmaz függ a frekvenciától és a hangszóró mechanikai tulajdonságaitól, az az számomra ismeretlen Nem tudom továbbá, hogy mekkora az a maradék feszültség ami a végfeten és a csatoló ellenálláson tovább nem csökken. Szkópom, jelgenerátorom sajnos nincsen, a mellékelt teszt mérőkört állítottam össze. Két mérést végeztem, addig növelve a hangerőt, míg a V voltmérőn érzékelhetővé nem vált az a feszültségcsúcs amit már nem lép túl torz hang esetén sem. A tápfeszültség (teljes) terheletlenül 80,0V. A teszt áramkört 80V-ra kötve a diódán mért feszültségesés 0,5V. Az első mérésnél 8 ohm hangszóróval terheltem és 64,1Vdc-t mértem. A táp 76V-ra ment le. Sorba kötöttem a két hangszórómat (16 ohm) és megismételtem a mérést. A V voltmérő ekkor 70,3Vdc-ig ment fel, a táp 78V-ra esett vissza. Ezek után az alábbi feltételezéssel élek: A tápfeszültségemnek tartalmaznia kell 64,1+0,5V-ot, 78-(70,3+0,5)V maradék feszültséget és 4V tartalékot a terhelés számára. A számítás eredménye 75,8V. Előre is köszönöm a segítségét mindazoknak akik veszik fáradságot és elbírálják a feltételezésem helyességét.
Sziasztok! Elkeszitettem az mellekelt kapcsolas alapjan az erositot. 2db keszult. Az egyik normalisan mukodik, szepen szol, a masik viszont szol, de sokkal halkabban. Az ellenallasok ugyanolyan ertekuek, a kondikat, mar kicsereltem, es IC csere is volt, de mind hiaba.... Lenne valakinek valamilyen otlete, h mi lehet a baj? Fontos lenne. Elore is koszonom!
Es meg csak annyi, hogy ugyanarrol a traforol, es szuresrol probaltam mind a kettot...
Az erősítést a visszacsatoló ágban lévő 22k és a 680 ohm határozza meg, mérd meg újra őket.
Ilyen hibát okozhat, ha 470nF bemeneti csatoló kondenzátor a valóságban 470pF (volt már ilyen), esetleg a visszacsatolásban lévő 22µF szakadt.
Az ellenallasok ertekei rendben vannak. A 470n kondit kicsereltem meg elotte le is mertem. Az elkokat szinten mindet kicsereltem, de nem jobb.
Jó kis feladvány Marad a nyák. Kikapcsolt állapotban a 3-as láb és gnd között 22k? A 680 ohm mérhető-e a 22uf konditól a testig.
Biztonság kedvéért mérd meg: a 9 és 10 lábakon a feszültség meghaladja-e a 3,6V-ot.
Megvan a hiba. A cin valamiert nem vezette a jelet az ellenallas labarol a kondira, ujracineztem, es most szepen mukodik. Koszonom szepen a segitseget!
Ha már mindent cseréltél, akkor nyákhiba, kis mértékű átezetés, bemenetnél a kábel lehet rossz, vagy ebben az esetben bármi. Egyébként én is arra tippeltem, amit reloop írt felettem, kiforrasztva érdemes az ellenállásokra nézni.
Üdv mindenki!
600va-s toroidnak kell építenem lágy indítót vagy nem?
Kell.
*** Az én kérdésem pedig az lenne,ez az IC alkalmas-e szervo végfokként üzemelni,DC módban? Vagy egy másik IC(LM38** sorozat)jobban bevállna erre a célra? Van 4 db TDA ic-m,jelenleg is használatban,ezeket szeretném használni,konkrétan galvo-hoz(galvano metrikus lézer scanner)
Nem a teljesítmény dönti el, hanem a bekapcsoláskor fellépő "áramlökés" nagysága. Azaz a vasmag gerjesztésének mértéke akár fontosabb is lehet, mint a teljesítmény.
Aztán ehhez még hozzájön a "mihez képest" faktor, mert nem tudjuk mekkora áramlökéseket visel el az a hálózat, amihez csatlakozni szeretnél. "Normálisnak" nevezhető körülmények között, éppen a 600W körüli trafóméret a választóvonal, ami fölött már szokás használni lágyindítót, alatta pedig nem. Azért jó ezt átgondolni, mert egyes "elvetemültek" azt állítják, hogy simán hallják még a hangszóróvédelem reléjének minőségét is a hangban. És ha ez igaz -nekem van némi kétségem-, akkor nem célszerű további reléket is építgetni a feszültségek útjába, és bizony a lágyindítókba szokott lenni relé.
"Egyes "elvetemültek" azt állítják, hogy simán hallják még a hangszóróvédelem reléjének minőségét is a hangban". Mikrofonból van a fülük
Alkotóval 100% egyetértek. Primitív teszterem: 20m hosszabbító, rákötve 60W izzó, az izzó mellé rákapcsolom a trafót, és nem halványul be a lámpa akkor felesleges a lágyindító. Ez ugyan nem mérőeszköz de összehasonlítást lehet vele végezni.
Van két 300VA toroidom egyikhez kellett lágyindító a másikhoz nem. Ez utóbbinak jóval több a voltonkénti menetszáma. Nem vagyok trafós, de biztos jelent valamit.
Nem azt hallják , hanem azt ,hogy 1-2 év múlva serceg recseg-ropog mint egy rossz poti.
Bele kell tenni a visszacsatoló körbe és akkor a jóisten se fog hallani semmit.
Ez is olyan dolog, mint a hangfalkábel, vagy a csatlakozó.
Szükséges, de sosem lesz tökéletes. Érzékelhető különbségek valóban vannak közöttük, de nem úgy fest a dolog, hogy az egyik állati jól szól, a másik pedig borzalmasan.
Hali! Ha érdekel valakit egy kis üzlet a témában az PM-eljen rám!
Üdv:
Én is szettnék egy ijen erősítőt de nem-e tud valaki küldeni hozzá egy kapcsolási rajzot de mindenre vevő vagyok ezzel kapcsolatban. De ne irjátok azt hogy olvasam el mert ez elég nagy feladat . kösz
sziasztok! Az a kérdésem lenne hogy elszálhatott e attól a Tda 7294-em hogy ha csak az egyik táp került rá? ( + GND - ) és csak a ( + GND ) és hát azóta nem szól de még a tápommal is lehet gond. Válaszotokat elöre is köszönöm.
Ha valaki tud akkor kérem szépen segítsen rajtam
ha tud valaki sztereóba ha nincs majd megoldom kösz TDA7294 szeretném megépíteni kösz
Fönt rámész a kis fényképező ikonra és kihozza a téma össze képét.
NEkem régen tranyós erősítvel volt ilyen hogy csak egy oldal tápfeszt kapott.Utánra ráadtam mind akettőt és ment.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |