Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézer érzékelő

Témaindító: spider, idő: Dec 15, 2005
Lapozás: OK   1 / 1
(#) spider hozzászólása Dec 15, 2005 /

Helló!

Vettem egy radar-lézer detektort, reménykedve, hogy talán megúszok néhány
gyorshajtást. A radar része tényleg jó, érzékeny és szelektív. A lézer
viszont már más megoldást kíván. Mivel rájöttek, hogyha a szélvédő helyett a rendszámon tükrözik a sugarat, akkor a szélvédő mögött lévő detektor sz!rt sem ér. Ezt 300m alatt megtehetik, mert akkor max 40cm a lézer átmérője.
Nem vagyok túlzottan jártas az elektronikában, gyenge közepesne nevezném
magam, ezért HELP! Lényegében egy 800-1100 nm hullámhosszon érzékelő áramkör lenne a megoldás, aminek a "szeme" a rendszám környékén
lenne elhelyezve. Úgy gondolom, hogy modulálják is a jelet, infom szerint 30MHz környékén.
Persze erre is létezik gyári megoldás,40e Ft-tól kezdődik a rablás. Ezek elvileg még azt is tudják, hogy a fenti hullámhosszon zavarják is a mérő
lézert.
Persze nem biztos, hogy ennyiért működik is, mert 180e ért is kapni ilyet. De az biztos, hogy töredékébe kerül az előállítása.
Bármilyen segítség jól jöhet...
(#) Sebi válasza spider hozzászólására (») Dec 16, 2005 /

Sztem szedd szét, nézd meg milyen az érzékelő és mi van körülötte (áramkör).Leg1szerűbbnek az tűnik, hogy az előerősítővel együtt kidrótozod az érzékelőt.
(#) spider válasza Sebi hozzászólására (») Dec 22, 2005 /

Erre gondoltam én is először, de megkértem ismerős rendőröket, hogy világítsanak rá. Ez a szar még annyira sem lát mint Steve Wonder.
Egyenlőre ott tartok, hogy egyszerű infra érzékelő ( vevő) áramkör lenne a
megoldás. Vannak olyan vevő ledek, amelyek szélesebb sávban (800- 1100nm)
hullámhosszban látják az infra fényt. Tulajdonképpen egy kapcsoló áramkör
kellene, amit nem zavar az sem, ha a fény modulált akár 30Mhz-el. Ez
kapcsolna egy hangjeladót. Sajna annyi tudásom nincs, hogy egy ilyen -
egyébként alapszintű- kapcsolást megtervezzek. Lehet, hogy van valami
hasonló, amit át lehet alakítani.
(#) ndavid87 válasza Sebi hozzászólására (») Okt 19, 2006 /

Sziasztok!
Ha valaki ismer ilyen radar - lézer detektoros kapcsolást az kérem jelezze.

Köszönöm!
(#) Einstein hozzászólása Máj 5, 2008 /

Üdv mindenkinek!
Én egy olyan lézeres dolgot szeretnék készíteni amely
egy postaládába kerülne. Amikor a postás a lyukon bedob egy levelet akkor a lézerfényt megszakítaná és a házban eszt jelezné, vagy a post. ládára szerelnék led-et és az világítana ilyenkor.
Ebben szerenék segítséget, kapcsolást.

(#) jozyt hozzászólása Feb 26, 2009 /

Helló
Véletlen akadtam erre a témára. Találtam anno egy kapcsolást lézer érzékelőnek, hátha valakit érdekel esetleg. Nekem még nem sikerült kipróbálni, mivel állandóan csak vinnyogott, lehet valamit félrekötöttem benne, mivel csak összeforrasztgattam nagyjából: http://images.flitsservice.nl/techniek/html/zelfbouw.htm
(#) boldivi válasza jozyt hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Sziasztok!

Készítettem egy időzítőt/vezérlőt vízcsepp fotózáshoz. Egy weboldalról vettem az ötletet lézer fény detektálására. Ott egy infra "adó" LED-del oldották meg, ami a mikrokontroller egyik komparátor bemenetén van, ha megvilágítom hagyományos fénnyel vagy egy távirányítóval, érzékeli azokat.
Kaptam egy egyszerű piros lézer pointert, de hiába világítom meg vele a LED-et, jó ha néhány mV-ot termel. Kipróbáltam 5mm-es sárga leddel is. Ha megvilágítom egy 3mm-es fehér leddel, több mint 1V-ot mérek rajta. A lézer pointerrel megvilágítva semmi.
Hab a tortán, hogy láttam egy videót a youtube-on, ahol a figura összekapcsol egy IR LED-et egy látható fényű LED-del, megvilágítja piros lézerrel és a LED világít. Természetesen nekem nem ez a célom, elég lenne ha 20-30 netán pár 100 mV eltérést produkálna a LED.
Hol a hiba? Erősebb lézer vagy más érzékelő?
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
(#) maripan hozzászólása 10:15 /

Lézeres szintező okosítás

Sziasztok
Hozzáértők véleményére lennék kíváncsi a következővel kapcsolatban.
Van egy LIDL-is szintező keresztlézerem. 650nmes tehát piros fényű.
Nem egy csúcskategória tudom ,de nem is várom el tőle a szuper pontosságot. Eddig párszor használtam beltéren de ott sem túl felhasználóbarát a láthatósága miatt.
Viszont most kültéren kéne használni kb 20méter távolságban. Kiróbáltam nappal. Eredmény siralmas.
Nem látszik semmi.
Arra gondoltam ,hogy kéne csinálni egy kézi elemes sípoló cuccot ami érzékeli a fényét.
Néztem vannak narrow bandpass filter lencsék pár dolcsiért erre a hullámhosszra.
Ezek mögé egy fototranyó meg valami potis erősítős sípolós kapcsolás alkalmas lehet arra ,hogy érzékelje a lézert? Úgy kialakítani ,hogy valami csőszerű lenne az érzékelő. Így talán nem zavar bele annyira a külső fény.
Persze tudom ,hogy jobb lenne ha valami moduláció lenne az adó oldalon de ez nem megoldható.
Csinált már valaki ilyesmit?
Érdemes időt fordítnai rá?
Működhet?
Jobb cuccot venni vagy bérelni nem szeretnék.
(#) gg630504 válasza maripan hozzászólására (») 11:05 /

Elegendő a fényt modulálni, ami egy forgó réses tárcsával nem nehéz. Ha hangfrekvenciás, akkor fototranzisztor és hangerősítő fejhallgatóval.
A hozzászólás módosítva: 11:07
(#) kaqkk válasza maripan hozzászólására (») 11:09 /

Kültérre a "slagvizi " az igazi , olcsó nem ráz és mindent tud a sípoláson kívűl ..
(#) Bakman válasza maripan hozzászólására (») 11:13 /

Napnyugta környékén feljelölöd a szinteket, másnap lehet dolgozni.
(#) Gabtronic válasza maripan hozzászólására (») 11:23 /

Szia, van erre kitalált céltábla, ha rákeresel a lézeres céltábla vízszintezőhöz vagy a lézer szintező mutató fólia szavakra válogathatsz. Természetesen az ár emelkedése javítja a láthatóságot. Vannak profi termékek, profi áron. Amúgy egy sima fehér papírlap is sokat tud javítani a láthatóságon.
(#) Massawa válasza Gabtronic hozzászólására (») 11:54 /

Meg kapni fénykapukat amik eredetileg LED-ekre lettek kifejlesztve ( hasonlo mint sok WC -n is használatban vannak az automatikus öblitéshez. Nálam egy ilyen már évek ota müködik és majdnem 14 m távolságot fog át és jelez, ha a beállo autok megszakitják a fényt, azaz tul közel mennek a ház falához. Annak az érzékelöje igen jol reagál a lézerfényre is, azaz azzal is használhato.
Persze egy csö az érzékelö elött jelentösen növelheti az érzékenységet, mert kizárhatja a külsö fény hatását.
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») 11:55 /

Csak ahhoz általában 2 ember kell ( ha ugyanarra a szerkezetre gondolunk).
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») 12:05 /

Én nem kezdek egyedül dolgozni abból mindíg csak a baj van
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») 12:21 / 1

Nicsak továbbra is hiszel az átkos jelszavában:
“Minden munkához ugy kell nekiállni, hogy más is odaférjen!“
A hozzászólás módosítva: 12:21
(#) kokozo válasza maripan hozzászólására (») 15:05 /

(#) Bakman válasza kokozo hozzászólására (») 15:09 /

Már csak az kell, hogy a meglévő szintező kompatibilis legyen vele.
(#) kokozo válasza Bakman hozzászólására (») 15:23 /

Mivel szigorúan titkos a pontos típus csak a színe adott, így akár még lehet kompatibilis is, mivel a legtöbb ilyen termék tud villogni. Ha meg nem akkor majd a kérdező rak elé egy kis motort pár lapáttal, és már villog is..
(#) wbt válasza Bakman hozzászólására (») 19:39 /

Szia! Nagyon kíváncsi lennék a pontosságára...valakinek van ilyenje az asztalfiókban?
(#) Bakman válasza wbt hozzászólására (») 19:50 /

Egyszer volt nálam javításon gyári vevő, olyan vagy hasonló, mint a mellékletben látható. Arra, amire maga a szintező lézer való, tökéletes, lévén maga a vonal, amit a szintező rajzol, eleve 2 - 3 mm széles. A vevő 1 - 2 mm mozgást enged fel-le mielőtt jelzi, hogy nincs szintben a masina a lézerfénnyel. Egy kis mikrokontroller van benne és a képen is látható, hogy több fotódióda vagy tranzisztor (már nem emlékszem) van az ablak mögött, ezek alapján jelez.

Hogy szabadban, napfény mellett hogyan/mennyire működik, nem tudom, műhelyben teszteltem.
(#) wbt válasza Bakman hozzászólására (») 21:12 /

Köszönöm! Igen,van a sok PIN-diódás megoldás (ami jó is lenne), csak nekem dinamikusan kellene feldolgoznom, ami 10msec-enként 50usec jelet jelent, szóval el kell kapni is... Az újabbakban meg csak 2 érzékelő van meg egy plexirúd, aztán hogy futásidő-különbséget néz vagy dinamikus fényerő eltérését, azt nem tudom. Mindezt kb. fél kilométerről 0.5mm pontossággal. Csak azért kérdeztem, hát ha valaki épp ilyet csinál Húsvétra az ovis Maci-csoportnak és megosztaná a (főleg analóg) titkokat Bocsánat, hogy eltértem a fő kérdéstől...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem