Fórum témák
» Több friss téma |
Igen ez jól hangzik, annyi változtatással hogy AVR lesz benne. Köszönöm a gyors segítséget.
Sziasztok! Mivel időközben elkészült a megoldásom, közzé is tettem a ki mit épített topikban: PT 1000 - 0-10V-os átalakító. A képeken látható működés közben.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy 4-20 mA tesztert. Ott akadtam el, hogy nem ismerem a feszültségszintet ami a két kimenet között lehet. Van erre valami szabvány? Ott ahol valamilyen távadót akarok szimulálni nincs gondom mert a 4-20mA vezetékpár adja a tápot is. De mi van akkor, ha egy adott vezérlő/szabályzó külső 4-20mA jelet vár és az alapján csinál valamit. Ilyenkor vajon mekkora lehet a bemenő feszültség?
Hello!
Általában ipari készülékek 24V-ig adnak ki feszültséget a 4..20-as kimenetre. De általában a maximális terhelő ellenállást szokták megadni. A készülék ami fogadja ott meg próbálják csökkenteni 100..250ohm között. Van úgy hogy a jelfeldolgozó műszer kimenete aktív, vagy is az táplálja meg a hurkot is. Egy nyomás távadó feszültségigénye 12V-nál nem szokott több lenni. (Mert ugyebár abból működik.) De nézz meg készülék specifikációkat és minden kiderül.. üdv!
Az a gondom, hogy én 'univerzális' megoldást szerettem volna.
Az a konkrét gép ahol kellett volna ilyet használnom (teszt célra) 4-20 mA bemenő jel alapján határozza meg pl. a kompresszor teljesítmény korlátját. És a csatlakozási pontról csak annyi infó van, hogy Input 4-20 mA. Semmi több. Én azt feltételezem, hogy, ha 12V feszültséget használok akkor azt a legtöbb bemenet 'megeszi'. De bíztam benne, hogy erre van valami szabvány vagy leírás, de nem találtam. A vezérlő/szabályzó egységeim többnyire Siemens vagy Carell. Meg kell kérdeznem azt is aki az épületfelügyeletet építette. Ő nem kérdezett tőlem semmit csak a 0-10V jelére rátett egy konvertert és így ad 4-20 mA korlátozó jelet. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
Hello!
Teszternek a 12V bőven meg fog felelni. Általános, hogy 24V-ot használna a hurokhoz, kivételes esetben szokott ez 30..40V lenni. De ez általában felesleges, mert a vezeték ellenállások nem túl nagyok, és a hurokban felfűzött készülékeket sem érdemes növelni 2-3nál többre. De a gyakorlatban ez inkább csak egy szokott lenni. üdv!
Hello!
Szeretnék egy kis segítséget kérni hogy az alább linket adatlapon szerepelt szervo motor hoz tudjak építeni egy 4-20mA-es vezérlő egységet. ha van kapcsolási rajz vagy válasz előre is köszönöm ![]() https://customer.honeywell.com/resources/techlit/TechLitDocuments/6...40.pdf
Hello! Ebből a hozzászólásodból, nekem nem igazán derül ki, mit is szeretnél. Az adatlapon egy komplett szervo vezérlés van, típustól függően 4..20mA-el, vagy 2..10V-al lehet vezérelni. Az áramnak megfelelően veszi fel a pozíciót, melynek két véghelyzete beállítható, ezen felül végálláskapcsolók is vannak benne. Persze kissé "Honeywell-es" az adatlap, vagy is nem túl bőbeszédű. De Te sem, mert még a pontos típusát sem írtad meg, vagy hogy miről akarod vezérelni, mivel és mihez, vagy mi a gondod.. üdv!
hello! annyi a feladatom hogy csinálnom kell egy 4-20mA-es vezérlőt amivel az adatlapon szereplő szervot betudom állítani/pillango szelepet mozgat/. Az akasztott meg hogy mi az a + és - pontok a szervon? ez a két pont mellet található egy F jelű csatlakozó is. Ergo elég lenne egy 4-20 mA-es áramgenerátor aminek a kimenetét egy pot méterrel állítom? Ennek egy hordozható egységnek kell lennie amivel unmond tesztelem a szervot. A szervo vezérlését később plc végzi. A pontos típusát én se tudom mert én is csak ennyi infot kaptam, Meg ezt a papírt amit csatoltam.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Szia
Csnálj egy feszültség vezérelt áram generátort. 723 IC ből. Azzal 37V ig használhatod. Majdnem a IC tranzisztorát használhatod. Mérő ellenállásnak kell egy stabill darab, amit ha kiegészitesz akkor akár a 1....10V ot is tudni fogja. Igaz itt bekötést kell váltanod, de lehetséges. A 4-20mA rendszereknél 24V ról van szó. Ebben az esetbe kb. 400....450 ohm a terhelhetőség. ( ha nem talász, rajzolok egyet. DE alkatrész értékeket, csak közelitőt tudok adni. Mindig a fiókba lévőkhöz építettem. ) Üdv.
Hello! A 3. ábrán látható, hogyan van bekötve a vezérlés. A 10. ábrán meg hogy az F pont valami teszt pont. De hogy mire jó, nem tudom. Minden esetre a 4..20mA-es bemenetű szervónak, 100ohm van a bemenetén, vagy is 20mA esetén ott maximum 2V feszültség kell/van. Így lehet egy sima 9V-os elemből hordozható áramgenerátort készíteni hozzá, mint a rajzon van. Ezzel 0..25mA-ig változtathatod az áramot. Így a maximális terhelő-ellenállása 250ohm lehet, ami a 100ohm-hoz bőven megfelel. üdv!
Szia
"De a gyakorlatban ez inkább csak egy szokott lenni." 1.; Pillanat müszer 2.; regiszter 3.; szabályzó, vagy vezérlő 4.; adatgyüjtő redszer 5.; és nem utósó sorba a védelmi rendszer. (és abbol két külön álló A és B rendszer. ) Nagyon kevés helyen találkoztam egy terheléssel. De, nem vitatkozni szeretnék. Mindeen tiszteletem a tied, de inkább azt mondanám, Egy terhelés, biztos van. üdv. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Hello!
"Ennek egy hordozható egységnek kell lennie amivel unmond tesztelem a szervot." Én ebből úgy vettem ki, hogy a helyszínen kellene hogy tesztelje a szervót. Nem a teljes áramhurok láncot, amit a PLC vezet. Mert akkor a PLC-ről is lehet teszelni a hurkot. Egyébként nem gondolnám, hogy egy PLC végrehajtó körében más is lenne, mint maga a végrehajtó.. Egy jelváltó-jeladó kimeneti áramkörében, már más lehet. Persze ha analóg a feldolgozás. üdv!
Szia
Abban teljesen igazad van, hogy a beavatkozó felé menő terhelésen, csak egy egység van. De ha 4-20mA rendszerről beszélünk akkor nem csak a beavatkozó felé menő terhelés van. pl.: a Gamma használt ~1980 előtt 30V ot. De manapság az 10 ohm os terheléssél nagyon sok feldolgózó egység használható, mig a 100ohm nál 5egységnél márt rezgett a léc. De tényleg, nem vitatkozni szeretnék. De ha csinálok egy áramgenerátort, akkor nem mondhatom azt, hogy ez csak ehhez a méréshez használható. Legalábbis szerintem. Honeywell áramgenerátorunk volt. 4 ceruza ellemel müködött. Igaz, volt benne egy DC/DC átalakitó, igy a 22V ot tudta, igaz nem a 24Vot de mindegy. Folyamatos használat esetén, ( nem mindig 20mA állt ) 8órát éppenhogy kibirta. Ha külső tápről ment majdnem egy hónapig birta az ellem. Monjuk itt ha 6V ot veszem alapul ami 4ellem vagy 5 tölthető akkumulátor, + a kijelző vagy a te álltalad ajánlótt vagy a 723 IC vel készitett áramgenerátor, 3db 80 as cigeretás doboz nagyságú, bobozba, kényelmesen betehető. üdv. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
"De tényleg, nem vitatkozni szeretnék."
Úgy gondolom nem is érdemes. Részben mert ezeket a gondokat én ugyan úgy ismerem mint Te, részben elcsodálkoznál, ha tudnád hányféle és darabszámú ilyen "teszt készüléket" építettem már az atomban. De arra kell koncentrálni, mi a kérdező igénye, feladata, lehetősége. Aztán majd Ő eldönti mit szeretne, mert helyette beszélni, gondolatait kitalálni nem épp ésszerű dolog. Mert ha valaki azt kéri, hogy cseréld ki az izzót a lámpájában, akkor csak nem kezdesz el előadást tartani neki a színdinamikáról és pszichoszomatikus hatásáról? ![]() Inkább azt áruld el, hogy van-e közöd az Ocskai Bélához, aki ha jól emlékszem a Szelim utcában lakott és a Lutring volt a barátja.. üdv!
Köszönöm a választ és a kapcsolást! igen ezzel csak tesztelnem kell a szervot és beállítani egy adott értékre.
Sziasztok! Lenne egy problémám. Egy univerzális kontroller (DICON SM) 0-20mA-es áramkimenetről lenne szükségem 0-100%-os PWM kimenetre, amivel fűtést vezérelnék. Körülnézegettem google barátunknál, de után építhetőt sajnos csak fordított irányban találtam...
Erre a legegyszerűbbnek tűnő megoldás szerintem egy Mikrokontroller. Gondolom a PWM jel csak vezérlő jel teljesítményszinten kell. Erre feladatra alkalmas lehet egy PIC12F683 a Program minimális 3 perc alatt megvan. ha gondolod küldök egy PIC-be égethető verziót.
Az adott analóg bemenetre kell kötni egy 250-500 ohm ellenállást ezen fog esni a 4-20mA nek megfelelő feszültség. Ga sok lenne akkor egy kis potival, vagy elenűllásokkal beállítot a 4-20mA tartományt a 0-5V-ra. ez egy analóg bemenet bemeneti jele lesz. a kimeneten meg megjelenik a program szerinti PWM jel. níilván meg lehet csinálni(?) 555-el is, de nem erőlködnék vele.Nem tudom az univerzális kontrollered kell-e a feladathoz? Mert az említett mikrokontroller bemenetre egy potmétert kapcsolva ez egynértékű. Vagy félreértelmeztem a feladatot? a kontrollered 4-20mA bemenetét kellene PWM-el hajtani?
Szia! Bár alapfokon "bohóckodom" pic-ekkel erre nem is gondolkodtam. Köszönöm az ötletet.
![]() A JUMO DICON SM egy univerzális (PID, fuzzy, stb) hőfokszabályzó. Ennek van egy 0-20mA-es áramkimenete, amellyel vezérelnem kellene egy 24V-os fűtőtestet. Erre gondoltam PWM-el a kapcsolóFET-et a pontos hőfokszabályozás miatt. Amúgy nagyon szépen köszönöm a programozásban felajánlott segítségedet, megpróbálom megoldani, saját kútfőből a szekrényben fellelhető alkatrészekből megoldva.
Üdv, végigolvastam a topikot, de nem jutottam dűlőre.
Egy folyadék nyomásmérőm van, ami 4-20 mA jelet ad ki. Ebből szeretnék, ha lehet 0-10V-ot. A kérdésem az, hogy milyen megoldást válasszak? http://peteropfinder.dk/_newsbin/itilu.html volt ez a megoldásajánlat. Nem igazán értem a +-5Vot. Azt mivel állítsam elő? A másik, ami saját fejből jött, a mellékletben található. Ebből nem lesz 0-10V, csak 2-10V. Ez a megoldás helyes-e így? Találtam még egy ilyen megoldást is, erről valami véleményt írnátok! Bővebben: Link Segítő hozzászólásokat előre köszönök!
Szia
"Nem igazán értem a +-5Vot. Azt mivel állítsam elő?" Neked +12.....15V ot és -5V ot kell előállítani. De táplálás kell, minden szerkezetnél. A -5V azért kell, hogy a kimenet 0Vnál kezdjen. De +/- 15V az márt jó neki. A 12V ot keveslem, mert, a 10V kimenethez kell az a 2,5.....3V plussz. ( amit ilyenkor lehet tapasztalni hogy 4-18mA között lineális a kimenet 2V és 9V között de 9V után egyre nagyobb bemenőáram kell hogy a kimenet elérje a kivánt feszültséget. "csak 2-10V. Ez a megoldás helyes-e így?" Ha zéner diódát használsz akkor, 10V illetve a zéner feszültség felé nem fog menni a feszültséged. Elvileg zéner mélkül, kell egy555,55 ohmos ellenállással, de akkor még ott van az hogy el kell tolni 2V ot. ( az más kérdés hogy a távadod, képes e, kezelni ezt a ~560ohm os ellenállást. ) Neked elvileg 8V ból kell 10V csinálni (erősíteni ) és 2V al ell kell tolni negatív irányba. Elvileg az első és a második linken a harmadik kép erre alkalmas. Amire esetleg érdemes figyelni hogy mennyi terhelést teszel a 4-20mA körbe. A terhelés 450 ohm nál nagyobbat teszel, akkor lehet nem tud elmenni, a végéig. (18......19,9mA nál tovább nem megy. Az igazi, az lenne, ha 21mA még tudja a távadó. ) A másik buktató hogy a 1 ohm nál, nagyot kell erősíteni, ezért, zajos lesz, így azt se ajánlanám. üdv A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Szia!
Ne gondolkozz űrtechnikában. Egyszerű Ohm törvény az egész. Fogj egy 500 ohmos ellenállást és "folyasd" át rajta a 4-20mA-t. A 4-20mA áram esetén mekkora feszültség fog rajta esni? -> 2-10V Ha műszerhez kötöd akkor eltolod a karakterisztikáját, ha Plc akkor meg skálázod... Egyszerű módon nem lesz 0-10V...
Köszönöm mindkettőtök segítségét!
A +/- tápfesz előállítására találtam egyszerű és bonyolultabb megoldás, az egyszerűbb pl a +12V és a GND közé két elektrolit kondi, ezzel kb +/-Ut/2 lesz a 0 és a +/- között. Másik megoldásnál LM741 ic alkalmazásával elérhető közel az +/-Ut. Most én azon gondolkoztam, hogy ha a 4-20 mA-ből Tomi javaslata szerint, előállítok 2-10Vot, 500ohmmal, vagy fongab szti 560 ohmmal, amim van is, akkor azt beköthetem a 0-10Vos bemenetre, mert fogja bírni. Ha berakok egy 10V-os a zenert, ahogy rajzoltam, akkor meg 10V fölé elméletileg nem mehet a feszültség. Szóval nem 0-10 volton fogok jelet kapni, hanem 2-10V-on. Magyarán használhatom így? Elméleti kérdés: Ha használható a 2-10V, akkor miért kell a 0-10Vos jel. Ha jól tudom a 4-20 mA pont biztonsági okból van, vagyis 0A-nál lehet tudni, hogy gáz van. Ha most én 4-20mA-ből csinálok 0-10V-ot, akkor honnan tudhatom, hogy baj van. Vagyis, ha 4mA-em van, akkor az 0V-ként jelenik meg, ha 0A van, akkor is 0 volt van.
Hát, ha neked nem kell, akkor minek akarsz 0V-ra menni? Azzal a sima ellenállás osztós megoldással meg van a 2-10V-od és -5V sem kell. Ha 0V, akkor gáz van, nincs jel, vagy vezeték szakadás.
A -5V előállítása valószínűleg nem jó így neked, hiszen a test pont változik, így nem köthető össze a 2 rendszer. Vannak kapcsolások erre, vagy pl. egy régi LAN kártyából is kibányászhatsz ilyen kész modult, pl. be +9V, ki 5V és földfüggetlen, lehet -5V is. Bár lehet, hogy 5-ből lesz 9V (fejből nem emlékszem, van vagy 2 fajta), de az már osztható lejjebb. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
Szia
"fongab szti 560 Ωmal" neked ilyen kellene de mint irtam a távadod csak 450 ohm ra képes. Tehát ezt nem tudod megcsinálni, csak akkor ha a távadod kb.:36V táplálást vagy az felett feszültséget kap. Akkor ez egy lehetséges megoldás: Bővebben: Link Vigyázz itt az ellenállás 600 ohm. De itt is kell segéd táp és a LM317 nek nem rajzoltam be a szürő kondikat. Így ez kiegészítésre szorúl, de elvi megoldásnak, jó. ÉN INKÁBB, amit elsőként linkeltél kapcsolást erőltetném!! Itt van egy trafó amivel működhet Bővebben: Link Igy a tápod 5000Ft ből kijön sőt ha jól válogasz akkor az egész. De te tudod, hogy mit fogsz megcsinálni. üdv. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
Üdv,
Úgy döntöttem, hogy az első megoldást választanám, mivel az mégiscsak "szebb". Találtam egy szerintem jó kapcsolást +/- 15Vra. plusminus15 Nekem van egy 24V-os adapterem, azután beraknék egy ilyet,azturán kötném be a Greatz híd utáni kapcsolást, akkor működne??? Ez lenne ugye az LM358 tápja. Erről a kapolásról beszélek A kapcsolásban 4 pontot nem értek, abban segítenétek megfejteni, hogy mi? 1 A -5V ugye nincs bekötve? 4-8 pont mi? 2. A -5V egy csatlakozóra megy, vagy mire? 3. At LSP5 bemenet? 4. -5 V-ot hasonló kapcsolással tudnék csinálni?
Ok, hülyeséget írtam, ahogy néztem a rajzot rájöttem, de akkor leírom mire gondoltam.
A "kapcs" -on kérdeztem, hogy mi az a 4-8 pont. Az az LM358 4-es 8-as lába, 4 Vcc-,8 Vcc+. Vagyis, a 4-es lábra -5V-ot kell kapcsoljak, a 8-as lábra pedig, ha jól értem +12-től +15-ig. 15-tel jobban járok. Most értettem meg fongab írását ![]() Akkor kérdést módosíttok ![]() +15V előállítására jónak gondoljátok-e ezt 24V-ból? Jó drága, de nekem a tracos cuccok bejöttek eddig Link -5V-tal még mindig bajban vagyok. Help please!
Meg lehet-e úgy oldani a +15V -5V tápot, hogy a +15V-os ágban 7815-öt, a -5V-os ágban 7905-öt használok?
Hello! Ha már ezt a rajzot választottad, meg lehet ezt oldani egyetlen +12V-ból is, amit a 24V-ból állítasz elő egy 7812-es stabival, kis többletalkatrésszel..
A 4mA-hez a két dióda mint referencia egyébként sem túl elegáns. Egy TL431 inkább megteszi. De ha csak a stabil 12V-ból osztanánk le, akkor is jobb lenne. A bementet az IS1 generátor, a kimenetet a VM1 műszer helyett kell elképzelni. Természetesen a az LM358-nak csak egyszer kell a tápot megadni a 4 és 8 lábán. Az csak a TINA miatt van kétszer. üdv! A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
Köszönöm!!! Megnézem és írok
|
Bejelentkezés
Hirdetés |