Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Hát nem látom pontosan, azt kellene megnézned, hogy van-e benne valamilyen szénkefe.
A kondi olyan 1-20 mikró közötti. Ez általában motoronként változik, legtöbbször fel van tüntetve a motoron valahol.
Itt nézz körül. A kép is innen van.
link
Nagyon kösz! Nézek ezerrel
![]()
Ehhez a motortípushoz nem kell kondi. Viszont nem tudom miért van 3 lába, talán 120/220-as. A legnagyobb ellenállású vezetékpárra ráadhatod a delejt, mennie kell.
Nem szénkefés,valszeg aszinkron lesz,nemlátszik jól a képen,de ahova a p-sz bemegy,az egy tekercs,ami körbeöleli az állórészt valahogy félig.
Na hétfőn folyt. THX!
Szentem is Sebi-nek van igaza, egy rövid próbát ki kell bírjon a motor, ha nem indul el akkor próbáld a kondenzátoros megoldást. De az 1-10µF ehhez a motorhoz túl sok lesz!
Inkább 100nF-1µF közöttit próbálj! Ha megméred a kondis, ill kondenzátor nélküli tekercs áramfelvételét, közel azonosnak kell lenni.
A transzformátoroknál és a motoroknál is igaz az, hogy a kisseb (OHM-os ellenálláshoz) menetszámhoz kisseb feszültség tartozik!
Ha fájdalommentesen akarod próbálni a motort, köss a legnagyobb ohmétékű tekercsel sorba egy (ellenállást) hagyományos izzót. Az izzó teljesítménye először 40W legyen, majd 60- 100- 150W, és közben mérni kellene az átfolyó áramot, valamint a motor kapocsfeszültségét -esetleg a tekercs melegedését is, nehogy az indiánok beleköltözzenek ![]() Az izzó fényerejéből sok-sok dologra lehet következtetni. PLD: kedődő menetzárlat, kontakthiba : vilódzik az izzó; vagy rosszulkötött tekercsvégek : névleges áramon nincs nyomaték... Közvetlen hálózati fesszel csak akkor próbáld, ha 100%-osan tisztába vagy a motor paramétereivel!!! Mindenképpen alkalmazz a próbák során biztosítékot! Sok sikert...
Dekár, hogy a motor tipusa a fényképen nemlátszik.
060324_103239.jpg Típust a google-ba és hátha kidob valami hasznos infót ![]() Utóirat: Fekete - Szürke.
Halio
A segédfázis is kissebb ellenállású a főfázis tekercsénél ! A trafóknál a nagyobb ellenállású a nagyobb feszültségű ! Majd később még leszek. Csövi.
A szürke - fekete beött tényleg! Csak rossz fele forog... Hétfő..
![]()
Rákerestem, semmit sem találtam róla.Kösz a hozzászólásokat!
Ilyen szétszedve,tehát kefe nincs, a lapátokat fordítom meg és akkor talán sikeres leszek
![]() ![]()
Ha, elsőre feltetted volna a képet, hamarabb kaptál volna pontos választ!
A motorod 1értelműen asszinkron, csak 1 irányba forgómorgó (az állórészen levő réz rövidrezáró gyűrűk határozzák meg a forg irányt). Ne próbáld machinálni, ha megszakad, a motorod tönkremegy! Nagyon nehéz házi körülmények között javítani. 220V-ra a két tekercset együtt, sorba kösd be, nem kell indítókondi!! (azt a célt szolgálja a rövidzár). :yes:
Úgy tudod ellenkező forgásirányra bíri, hogy a forgórészt fordítva szereled be - vagyis az ellenkező oldali tengelycsonkot használod kihajtásnak.
![]() Ez is segédfázisos motor, csak a rövidrezáró gyűrű a sf.:yes:
Kezdek tisztában lenni a dolgokkal, meg még sokan mások is gondolom. Siettem, azért nem szereltem szét korábban,mindegy,mert időnk van
![]()
Vagyis a tekercsen fordítassz 180Fokot. / :circling: /
Szevasztok! Ráakadtam egy rossz mikróra, azonnal megnéztem benne a transzformátort.
GAL 700E [link=http://4ourhouse.co.uk/cgi-bin/product.pl?PID=588840§ion=8770](szóval ez)[/link] Mit lehet megtudni erről a transzformátorról? kis segítség jól jönne
olyan 700 800W korul kell lennie enyit tudok rola de lehet h nagy marhasag!!!
Általában 2,5..3V 20A fűtőtekercs és 800...1200V talán100mA nagyfesz van rajta.
Akkor az nem annyira rossz
![]() Egy Nile mikróból származik, a hátoldalán 800W leadott teljesítmény van feltüntetve. Szerintetek lehet valamire használni? Vagy túl nagy? -Sokan írogatták, hogy ha mondjuk erősítőt akarsz építeni, akkor először is trafó beszerzéssel kezdd, (mondjuk ez egy jó nagy trafó akkor lehetséges, hogy lehet belőle építeni nem kis teljesítményű erősítőt?) -Labortáphoz megfelelő? Tápegység része már készen van, csak trafó hiányzik, 2A tud egy tranzisztorral, +tranzisztor beültetésével további 2A-t összesen 4A. Üdvözlet.
Ha áttekercseled, nagy valószinüséggel.
Ehhez ezért némi gyakorlat, szerszámok, hely és anyag is szükségeltetik.:yes: Kezdőnek nem igen ajánlom, bár nem ördöngősség.:no:
Hát ha azt veszed, hogy 700W-os, és te mondjuk egy 0-30V közötti tépot akarsz belőle építeni, akkor megkapod, hogy pl 30V, 700W, vagyis
700=30*I => 23,3A. Szóval egy 23A-es tápot lehetne belőle csinálni. De viszont a kimenő feszekkel baj van. A 3V-os oké hogy 20A, de azzal sokra nem mész... A 800-1200V-os kimenete meg sok feszben és kevés áramban... Leginkább mikrót lehetne belőle építeni ![]() ![]() Egyébként vidd el egy szervízve, és ha látják hogy jó állapotú, még adnak is érte pár ezer forintot... ![]() Bár lehet hogy egy egyenáramú hegesztőt lehetne belőle készíteni, de ahhoz meg azért 20A lehet hogy "vékonyka" ![]() Én csak áttekercselésre tartanám meg... Üdv. Topi
Én mondjuk nem használnék mikrótrafót erősítőbe(áttekercselve), van egy 1000W körülim, ami terhelés nélkül is majdnem 2,5A-t vesz föl 230V-ról. Drágább lenne a leves mint a hús!
2,5 A terhelés nélkül? Biztos minden oké azzal a trafóval?
![]() Mire használod?
Szerintem áttekercselni nehéz lesz, mivel össze van hegesztve a vasmag. De, ha mégis megoldható, biztos, hogy nem fogom áttekerni...
Mikró kilőve, az nem kell ![]() Nem tudom, de az ilyen nagy trafókhoz, (mondjuk erősítőbe, nekem azt mondták, -igaz ,hogy toroid trafóról volt szó-, de azt mondták, hogy 300VA-felett ún. finomindítás szügségeltetik. (vagy hidegindítás ![]() De akkor ezekszerint áttekersé után lesz csak arra használható. Szerintem 2 választásom maradt. Vagy elviszem, tekerni, vagy elviszem egy szervízbe, és otthagyom azért a néhányezer forintért.
A trafóval minden ok! Jelenleg csak a szekrényemben porosodik:no: . A szekunderén 2000V feletti fesz van. Áttekercselni sajna nem lehet mert az egész impregnálva van + a magot végig hegesztették a négy sarkánál.
Hali!
Nekem erősítőhöz kellene tarfó, de hülye vagyok hozzá, nem tudok semmit róluk ![]() Nekem most még csak egy tda2030-ba kellene, de lehet később lesz még egy Quad is... Ma voltam piacon, láttam egyet: 24V 0,8A 100VA Ezek most mit jelentenek? Mit kell nézni, mikor veszek? Rozsda? Ha erősítőhpz kell, akkor mit kell avval csinálni még? Egyenirányítás? Kössz! ---ZoLee---
A biztonsági transzformátor adatlapján a legfontosabb adatok:
Primér feszültség. Ez azt adja meg, hogy mekkora az üzemi fezültség (feszültségek) amellyel meg lehet táplálni a transzformátort. Jelölése általában Up, és ehhez tartozik egy vagy több érték. PLD: 240V; vagy 120/240/400V; de lehet csak simán 400V is. Primer áramerősség. Névleges primerköri áramerősség. Jelölése ált.: Ip (Esetleg javasolt biztosíték értéke.) Szekunderfeszültség (feszültségek). Az a feszültségérték, amit a tranzformátor le tud adni. Jel: Usz PLD: 12V; 24V; 42V; vagy többkivezetéses (megcsapolásos) kialakítás esetén 3/6/9/12/24V. (CSAK MEGJEGYEZNÉM, Hogy PLD a 12/24Voltos trafó felfogható úgy is, mint 2*12V! Szekunder áramerősség. Névleges szekunder áramerősség. Jelölése ált. Isz Ezzel az áramerősséggel terhelheted le tartósan, károsodás nélkül a trafót. (Esetleg javasolt biztosíték értéke.) Transzformátor teljesítménye. Ez a tranzformátorf névleges teljesítményadata. Jelölése: V/A = Volt/amper (relatív). De a Watt is elfogadott... Igen! A szekunder feszültséget egyenirányítani, szűrni (pufferelni) mindenképpen kell... A tápegységekről a fórumban is találhatsz témát PLD: KERESÉS fülbe írd trafó; transzformátor; tápegység, és máris ömlik az infó... Vagy a cikkek között, az Egyenirányítók - tápegységek-et is merem ajánlani. :yes: :yes: :yes: :felkialtas: Csak hibátlan és épp csévéjű trafót vásároljatok piacon! :felkialtas: :felkialtas: De az üzembiztonságára még ekkor sincs garancia!!! ![]()
a 2×12es trafóból lehet 12/24et csinálni, fordítva viszont nem biztos...
V/A=ohm, W=V*A (vagy csak egyszerűen VA - ha nem vesszük figyelembe a reaktív összetevőt) |
Bejelentkezés
Hirdetés |