Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   3 / 246
(#) TyeDa válasza pbalazs hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Enyém 15MHz-es, 3230-ra 10MHz-et írnak. Örülnék, ha elküldenéd nekem e-mailben a diksiját, hátha megtalálom benne hol a hiba!
A többiektől is várok ötleteket!
Köszi, DAni
(#) pbalazs válasza TyeDa hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Elindult a mail. Két részletben megy, Total commanderrel daraboltam.
(#) TyeDa válasza pbalazs hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Köszönöm, nem pont olyan a belseje, de átnézem a doksit! :yes:
(#) Tomi20 hozzászólása Feb 3, 2008 /
 
Heló

Van egy EMG TR4655/2 (1568/2) szkóp. A problémámról inkább videót készítettem, úgysem tudnám pontosan leírni. Ez a jelenség kb egy perc után történik, miután bemelegszik a szkóp. Valami a nagyfesz. résznél lehet, mert amíg "hideg" addig tökéletes a fényerő, és a fókusz. Miután elkezdi, a fényerő potira nem reagál, és a fókusz is el állítódik, bár azt még tudom állítani közben. Egy elégett ellenállát találtam(R246), a cső mörötti nagyfesz résznél, de szerintem nem ez okozza a problémát. Szerencsére a panelon fel van tüntetve, hogy melyik áramköri rész mit csinál. Az Unblanking résznél van egy 2N-es tranzisztor ami melegszik, ez okozhatja? (még nem mértem ki, de mindjárt megteszem) Egy kapcsolási rajzot tudna valaki küldeni legalább egy hasonló szkópról? Ha máshogy nem sikerül megoldani, akkor hozzá tudok jutni másik szkóphoz a javítás idejére, de azt sem tudom, hogy mit kell(ene) mérnem...
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
és a kép az ellenállásról

DSC00304.JPG
    
(#) proli007 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
A 1567-nek meg van a rajza, az talán segíthet rajtad. Túl sok különbség azért nem lesz. Ezeknek legtöbbször a tápjukkal van baj.

EMG-1567

üdv! proli007
(#) Tomi20 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Köszi, akkor szétnézek a táp részen.
Felrakom a videót wmv formátumban is, lehet, hogy valaki nem tudta megnyitni a 3gp-t.

DSC00315.wmv
    
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Méregettem, és arra jutottam, hogy a -15V lehet a rossz. Amíg nem szórakozik a szkóp, addig -14,7V van rajta, mikor megint csinálja, akkor -7,8V és -14V között ugrál. Már csak az a kérdés, hogy a tápfesz miatt rossz a kép, vagy valami leterheli a -15V-ot... Kipróbálom úgy, hogy lekötöm az eredeti tápot, és egy 7915-tel szabályzom a feszt. (remélem nem rontom el jobban)
(#) huba válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Kekem is hasonló jelenség lépett fel az lengyel szkópomban. Ott a táp egyik tranzisztora csinálta az agyát. Mérésre tökéletes volt, üzem alatt elkezdett vacakolni. Sajnos azt a szkópot elszurtam megrepedt a képcső nyaka.
(#) Tomi20 válasza huba hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Köszi. Mégsem raktam be 7915-öt, mert nagyon meg kellett volna bontani, és nem is biztos, hogy jó lett volna... Akkor holnap megyek ua723-as IC-ért meg tranzisztorokért. (minden tápfesz ua723-as IC-s kapcsolással van stabilizálva)
(#) Sebi válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Először azt mondanám, mérj a a -15V os részen áramfelvételt, akár úgy is, hogy megkeresed az áramfigyelő ellenállást és azon mérsz (mutatós műszerrel jobban látható), hogy ingadozik-e az áramfelvétel, ill. meghaladja-e a kb. 0,7V-ot a fesz-esés. Ez arra utalna, hogy a táp nem a saját hibája miatt változik, hanem a (túl)terhelés hatására az áramkorlát belépése húzza le a kimenőfeszt.
(#) Tomi20 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Kössz, megmértem azt is, szerencsére a táp volt a rossz. Kicseréletm a ua723-ast, BC212-t, meg a BD242-t és ez a problémám megszűnt. Az időalap forgókapcsolója nem kicsit kontakt hibás. Hogyan tudom hosszútávra megjavítani? Kontakt spray nem korrodálja az érintekzőket? Ezeken szokott lenni grafit réteg, mint a potikon? (csak a csiszolás miatt kérdezem). Milyen paraméterekkel rendelkezhet ez a szkóp?
(#) László zs válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Grafit az biztosan nincs rajta.
Szkóbokban esetleg aranyozás az előfordulhat (enyémben is az van) de az már messziről látszik. Aranyozásnál csak a közzé szorult pormacskát kell eltávolítani.

Tegyél fel róla képet és megmondjuk a javítás módját.
(#) Tomi20 válasza László zs hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Köszi, majd este jobban megbontom, és megnézem. A kondin a 39J az 39p? Most jöttem rá, hogy a Rádiótechnika évkönyvekben tökéletesen le van írva minden erről a szkópról, most olvasgatom, és nagyon örülök neki, kb 40 oldalnyi dokumentáció, nyákrajzokkal, meg mindennel...
(#) TyeDa válasza pbalazs hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Átnéztem, és találtam egy kapcsrajzot, ami az enyém paneljének az elődje lehetett.
Tételezzük fel, h az R1038as ellenállás füstölt és a B305ös "glimm" (zz1000) izzik! Mi lehet zárlatos?...
Élőben átnézni csak hétvégén tudom.

Valakinek van esetleg PM3231es szkóphoz kapcsolási rajza? Az lenne az igazi.
Üdv: DAni

PM3230.pdf
    
(#) proli007 válasza TyeDa hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Hali!

Ránézésre igazad lehet, csak nálad más képcső van, amihez más feszültségek tartoznak.

Az is előfordulhatott, hogy semmi zárlat nem volt, csak egy lökés, és az ellenállás megszakadt. A képen is látszik, hogy az ellenálláson a szakadás hatására ív keletkezett. Az íven keresztül már akkora áram is folyhatott, amitől a "Glimm" akár meg is sértődhetett.
- Minden esetre ellenőrizném az összes ellenállást-potit és a C1028-at ebben a körben, hogy mindenki életben van-e. Mert a kondi átvezetése esetén az R1038 bizony elfüstölhet.
A B305 kinézetre egy Glimm, de a rajzon egy hidegkatódos stabilizátorcső van. Sajna ennek feszültsége 60V-tól akár 400V is lehetne. De bízzunk abban, hogy tényleg csak 60V, mert csak a rácsfeszültséget kell stabilizálnia, a -1100V-ból. Be kell rakni, tényleg egy glimm lámpát, persze aminek nincs előtét ellenállása. Aztán majd ha működik, megláthatod, hogy a fényerőszabályozás elegendő mértékű-e vagy sem.

üdv! proli007
(#) djusee hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
Hello. Hat nekem is lenne egy problemam, kaptam egy regi jugoszlav oszcilloszkopot es sehogyan sem tudok hozza kapcsolasi rajzot szerezni,raadasul meg sosem javitottam ilyent. Akitol kaptam azt mondta hogy hidegrol vittek be es ugy kapcsoltak be,azota nincs rajta kep.Esetleg gondoltam hogy a nagyfesz resznel uthetett vmi at,de nemtudom hogyan tudnam pontosan lemerni a magasfeszultsegeket.A tipusa ISKRA MA4072. Hat ha vki tudna segiteni nagyon orulnek neki.koszi
(#) Imi65 válasza djusee hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Szerb lapokon sem találsz semmit? Nem hinném, hogy túl sok lenne belőle az országba. Valószínű, hogy a gyorsítófesz átüthetett. Körül kell alaposan nézni, nem látható-e valami árulkodó nyom, égés, ívnyom. Elképzelhető esetleg az is, hogy "valakikről" másolták, így más gyártmányra is hasonlíthat.
(#) djusee válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Nem talalok sajna semmit szerb oldalokon sem.Sajna nem latszik rajta semmi eges,vagy hasonlo.Hulye kerdes, a hideg melegtol a kepcso megserulhetett?Hogyan vennem eszre? Szetneztem mar a kepcso bekoteset megtalaltam egy masik szkopban tipusa Philips D14-364GY ezt egy HAMEG HM203-7 szkopban hasznaljak.Ez utobihoz megvan a kapcsolasi rajz is,de nemigen hasonlit az enyemhez.Probalok esetleg kepet kesziteni a belsejerol hatha az segitene.
(#) djusee hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
Nem nagyon ertek hozza,de ez a modul lehet a felelos a magasfeszre? Ezen lehet beallitani a fokuszt es az intenzitast.Atellenoriztem szinte mindent rajta, negy dioda nem vezetett,azokat kicsereltem,de azota sem mukodik.

DSC02522.jpg
    
(#) djusee hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
errol a reszrol szarmazik,ha segit vmit

DSC02524.jpg
    
(#) KTobi válasza djusee hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Szia!

Az ISKRA gyártmányok elég sokáig birják (oszciloszkóppal nem volt még dolgom).
Szerencséd van, egy ilyen szkóp van a suliban, csak annak a képcsöve hibás. Kellene bele másik cső. Nem tudom, hogy most mi van vele, könnyen lehet, hogy leselejtezik, és megszerzem, akkor tudok segíteni. Bővebb információ péntek este, vagy utánna.

Üdv. Tóbi
(#) djusee válasza KTobi hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Szia!
Nem sok ISKRA keszulekem volt meg.Ha barmi infod lessz,nagyon orulnek.Ok.Ha mas nem lessz akkor nekiesek es egyenkent kiszedek belole mindent es leellenorzom.Idoigenyes tudom,de ha segit akkor megerne,mert egy uj szkop hat mit is mondjak ......
(#) Doncso hozzászólása Ápr 11, 2008 /
 
Sziasztok, az egyik nagyon jó barátom kapott egy kicsi orosz szkópot, a tipusát pontosan nem tudom de ilyen lencse van gyárilag a képernyő előtt mert annyira picsi, a lényeg az, hogy elvileg müködik, csak az a kis probléma van vele ,hogy a vonal kizárólag a középponttól balra látszik, próbáltuk tekergetni az összes potit kivül belül, mindegyikre reagál valamit csak nem hozza teljesen ki, mérni tudunk vele, szinuszt mutatja, csak nagyon zavaró hogy az egyik fele látszik, van rajta egy jobbra-balra poti az elején, ezt ha teljesen jobbra tekerem , ugye akkor kellene jobbra kiúsznia a vonalnak, de ő csak a közepéig megy el, pontosan olyan mintha a közepe lenne a széle, gyakorlatilag az egész el van mászva a jobb oldalra, nincs esetleg valakinek ötlete mit nézzünk meg, ha kell teszek fel képet is róla.
Előre is köszi ha segit valaki.
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Szia!

Gyanítom, valamelyik táp hiányzik a vizszintes eltérítésnél.

üdv! proli007
(#) huba válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Nem lehet hogy a balra téritő lap tranyója halott? Esetleg nem fényesebb a közepe?
(#) Doncso válasza huba hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Hát nagyon még nem nézegetttem meg, csak az oldal trimmereket tekergettük, reagál minden potira, az előlepon lévő vizszintes potira is csak nem akarja teljesen bal oldalra kihozni a vonalat, középen megáll és ha teljesen balra tekerem a potit akkor ugye összemegy egy pontba szépen folyamatosan, a poti tekerésével arányosan, gyakorlatilag jól müködik csak minha el lenne fordulva bal oldalra az egész. Egyébként hogy tudom meg hogy melyik a balra eltéritő tranyó?
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Ezt hogyan tudnám kimérni?
(#) oldman válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
A leírás alapján OML-5M tipusú lehet. ennek a rajzát valahol láttam a NET-en. Valahol volt leírásom hozzá - ha boldogulsz oroszul megpróbálom előkotorni. Úgy azért egyszerűbb mint tekergetni a potikat találomra!
(#) Doncso válasza oldman hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /
 
Szerintem az lesz az amit te mondasz, tudod ilyen lencse való az elejébe, elég idétlenül néz ki szegényke, de a barátomnak szeretnék segíteni hogy ismerkedjen egy kicsit a szkóppal, a rajzot nagyon megköszönném mert akkor legalább a többiek is meg tudnák mutatni hogy merre keresgéljek.
Előre is köszi, Üdv: Doncso
Következő: »»   3 / 246
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem