Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Nem vagyok hozzáértő, csak szeretnék érteni hozzá. Nem tudok PIC-et programozni, anno a fősulin assembly-ben megoldottam egy feladatot de az már nagyon régen volt. De ezzel is úgy vagyok ahogy a többi programnyelvvel el kell kezdeni plusz kell egy jó könyv vagy doksi. Az rs232-őt úgy ahogy ismerem, égetőm sincs plusz még a PIC-et sem szereztem be. Szal csak tapogatózom hogy hogyan álljak neki hogyan érdemes kezdeni. De ha egy hozzáértőnek nem sok akkor nekem az, a lényeg hogy nem lehetetlen azaz előbb utóbb sikerülni fog, és mire sikerül sokkal sokkal okosabb leszek..
Ok, köszönöm. Plusz mindenkinek aki eddig válaszolt. Honlapot holnap átnézem, eddig a gps modul pinoutját tanulmányoztam plusz dolgozni is kéne..
Idézet: „és mire sikerül sokkal sokkal okosabb leszek..” No látod, ez biztos!
Én egy Globalsat BR355-ös modult használok PIC-hez
(RS232 szintillesztővel), SIRF protokollal, PicBasic Pro-PicKit2 ketyerével programozva. Olcsók, megbízhatók. Ne kérdezd hogyan, ugyanis már három éve (mármint GPS-PIC témával) foglalkozom vele, így nem két mondatos téma. De, ha már konkrét kérdés, van jöhet.
Egyelőre nem mondd sokat a SIRF protokoll, de majd ennek is jól utánnanézek. Ma sikerült életet lehelni a gps modulokba és összekötni a pc soros portjával. Remekül mutatta (egy letöltött progi segítségével) a koordinátákat. Ha minden igaz lesz vagy 10db garmin gps 25-ös bontott modulom ingyé. Köszönöm a hozzászólást és a felajánlást a kérdésfeltevéssel kapcsolatban.
Sziasztok!
Lenne egy számotokra nagyon egyszerű kérdésem! Sajnos én nem jöttem rá 16F877-es panelen, p18f4520-al szeretnék bemeneteket kezelni. Nevezetesen az Rb0-t és az Rb1-et. Beállítottam a TRISB-t 1-re és az ellenállásokat is felhúztam (NOT_RBPU = 0) De a PortB-t mégis hiába olvasom! Szégyenllem, de hirtelen nem tudom mi a baj ezzel! Mit felejtettem el beállítani? Köszi
A PORTB-n van AD átalakító, azt tiltsd le vagy a konfig biteknél, vagy a megfelelő regiszterben.
Szia!
Köszi szépen! Ez tényleg segített és szerintem eszembe nem jutott volna! Valaki használta már a 24LC256-os eeprom-ot? Ha igen akkor tudna nekem egy kis példát küldeni? Játszottam már én is egy memóriával, csak az olyan picike volt, hogy nem kellett lapozgatni! Előre is köszi! Üdv. Zoli
Hali!
Szeretném pontosítani az előző kérdésemet! Időközben sikerült írnom és olvasnom az EEPROM-ot (random_read & write). 0x0000 -tól 0x7FFF ig terjedő címtartományba tudok vele dolgozni. 256-os memóriánál ennyi az összes, vagy valahogy lapot kell váltani? Köszi
A parncsbájt $A0-t kell növelni ($A2,$A4.....), mivel a 2-3-4-dik bit határozza meg a lapozást.
Idézet: „Ez tényleg segített és szerintem eszembe nem jutott volna!” Nem véletlenül mondjuk, hogy mindig az adatlapot kell figyelni! Nem működik a PORTB-->mi lehet, ami miatt nem működik-->megnézed a PORTB-t az adatlapban-->ott megtalálod, hogy van AD konverter, és azt le kellene tiltani. Az EEPROM az valami I2C-s? A 256kbit-es memória az 32kB, aminek a címtartománya pontosan az, amit beírtál.
Hali!
Köszi az eddigieket! Szeretném megkérdezni, hogy a Serial EEPROM Evaluation Board V2.0 (1996)-os Microchip-es panelhoz van-e még valakinek valamiféle programja??? Sajnos nekem már nincs meg amit adtak hozzá eredetileg és neten sem találtam sehol! Nagyon fontos lenne! Köszi! Üdv.: Zotya
ChipCAD -nek írj e-mailt, nekik tuti megvan. Ha szerencséd van még el is küldik mailben.
http://forum.chipcad.hu/ fórumán is próbálkozhatsz
Sziasztok!
Még mindig a "Nulláró a robotokig"c. cikkről kérdeznék. Megépítettem az első égetőt és feltelepítettem az ICProg-ot. Megnyitottam, de kiírta, hogy NT alapú rendszerem van, ezért beállítottam a leírtakat, de mikor újraindította, kiírta, hogy a hozzáférés megtagadva, aztán leokézás után, hogy a rendszer nem találja a megadott fájlt, majd, újra, hogy NT alapú a rendszer. Ez után lefagy a program. Szerintetek mi a baja?
Hogyan gondoltad? Menet közben nem lehet...mármint működés közben nem tudja az egyik átadni a másiknak az aktuális utasítást, illetve a kezelendő információt...
Ha viszont arra gondoltál, hogy az egyiket kiolvasni, és abban az esetben, ha ez nem kódvédett, akkor áttölteni a programot egy, az előbbivel teljesen megegyező típusúba...ez viszont lehetséges és egyszerű megoldás!
Azért egy EEPROM chip nem is olyan drága csak az időzítésekre kell figyelni nehogy egyszerre próbáljanak írni és olvasni.
Áruld el, milyen adatot akarsz áttölteni? Attól függ, hogy lehet-e, és ha igen, hogyan.
Jelentem, megszületett a III-rész is! Bővebben: Link
:worship:
yes-yes-yessssss! ide ezekkel! Timer rész érdekelt belőle, az lehetne kicsit bővebb (egyéni érdek, stoppert kéne írnom, de nem megy , nem kell foglalkozni vele ) Tetszik! Így tovább!
Szokásomhoz híven két kiegészítés:
A W és STATUS regiszterek mentésére szolgáló változóknak nem a 0x20 címtől kell lefoglalni a területet, hanem a 0x70 címtől. A 0x20 és 0x70 közötti terület nem minden bankban azonos területre mutat, így ha a főprogram pl. a bank1-ben van, amikor a megszakítás érkezik, akkor a bank1-ben levő 0x20 és 0x21 címre menti el a processzor a W és STATUS értékét, aztán ha a megszakítás rutin végén a bank0-ban levő címekről állítjuk vissza ezen regiszterek tartalmát, akkor máris van egy hibánk. A 0x70-0x7F terület az minden bankból ugyanoda mutat, direkt erre a célra. Idézet: „TMR0 használat esetén, le kell mondanunk a WDT-ről, és fordítva.” Csak az előosztó közös. Ha egyikhez hozzárendeljük, akkor a másik előosztás nélküli jelet fog kapni. Tehát némi megkötéssel használhatók együtt.
Javítottam mindent, és egy szó kijavításával egyértelművé tettem a WDT vs. TMR0 kérdést.
Nem lehetetlen, de azt már PIC égetőnek hívják! Mint mondom, nem lehetetlen, csak nem egyszerű! Nézz utána, hogyan kell programozni egy PIC-et és megoldható, akár 13V nélkül is!
Persze ez nem röptében való forrásátadás lesz. Először felprogizod-módosítod a memót, aztán ráadod a vezérlést. Érdekes téma amúgy!
Üdv mindenkinek!
Azt kérdezném, hogy SMD Pic-et akarok felprogramozni, létezik hozzá foglalat, hogy könnyen fel tudjam programozni? Zoli
Létezik DIP/SMD (SO és TSSOP) adapter a Chipcad nél. Ára 20 e körül van, úgyhogy az ICSD vel jobban jársz...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |