Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Én úgy vagyok vele,hogy minél nehezebb annál jobb,mert a nagyobb súlyú gép nem fog berezonálni marás közben az anyagba,nem véletlen van az,hogy a gyári hobbi marógépek(16cm*20cm munkaterülettel) is olyan 120kg körül mozognak.Arra figyelj szerintem,hogy az orsókon ne legyen nagy súly a dinamika miatt,a váz akár lehet 600kg is,mint a nagy Strington marógépeknél. ![]()
Nem is gondoltam hogy bipolban is igy üködik .
Az izzok teljesitménye attol függ hogy hány voltot szeretnél " fénnyé " alakitani ![]() Ha a pihentetésnek elég 1,5V akkor olyan izzot kell sorba tenni amin 10,5V körüli feszültség van ( a léptetö áll ) ha a bemeneti táp 12V . Lehet tenni nagyobb feszültségü izzot is a lényeg a feszültség esés .
Szia hát a sulyával nincs gond most már nem birom mozgatni ahol most van ottmarad amig teljesen nem lessz kész.Az orsokon nincs semennyi suly hisz a terhet a köszökült rudak viszik jol sikerült nagyon ha nincs viszintbe a gép és nincsenek fennt a golyos orsok magátol megindul,nagyon jo dolgozni a lineáris csapágyakkal surlodás /szinte/semmi.persze pontosan be kell állitani és hézagolni mert beállitás nélkül ezek sem jok.
A suly az ott van csak a linperselyek miatt nem kell plussz erövel számolni a megmozditáshoz és a megállitáshoz .Ne csapjon be a könnyü mozgás .
Azokon a perselyeken egy 1kg -os és egy 100kg-os tehet is ugyan olyan könnyen fut mégsem használunk egyforma mellékhajtást hozzá , érthetö okokbol .
Értem most már a (sulyt) elinduláskor és megállitáskor kell figyelembe venni ha jol értem.ezért nem /padlo sebességgel/ indulnak és állnak meg a motorok.Ezért raktam az y-ra 6mm menetemekedést az x re pedig 10mm mert ott már kissebb a suly és kevesebbet kell cipelnie a motornak.Jol értelmezem?
![]()
Szia
Pontosan , jo a gondolat meneted . A gyorsulási ( rámpa ) sebesség bizonyos munkáknál föleg a relief-ek készitésénél ( 3D marás ) ahol a Z tengely sokat dolgozik rengeteget számit és a nagy munkaterületü gépeknél szintén ( 1000mm feltt ) . Törekedni kell hogy a rámpa grafikája ( Mach3 - motor tuning ) minél közelebb legyen a merölegeshez .1000 - 1500-as érték már elég jonak mondhato de lehet sokkal feljebb is menni ( föleg golyos orsoval ) . Ezekért a dolgokért fontos ( lenne ) a lépcsözetes tervezése a gépeknek , már jo ideje csak igy csinálom de még igy is vannak változások a kivitelezésben .
Találtam egy képet az oldal merevitéssel kapcsolatban .
Valami ilyesmi lehetne .
Hol és mennyiért vetted a golyós perselyeket? (találtam ebayen, de a szállítással kapcsolatban azt írták, hogy 20-50 nap, és lehet, hogy elveszik közben...)
Szia
Nem kell az Ebayra menni emiatt . Van itthon is . Küldtem mailt .
Nagyon ismerős a számítógép konzol (a készítő is mcp-n nevelkedhetett), olyan mint az ős unixos marógépeink elülső kezelőpanelje.
Nem adok veszek topik, de nem is a haszon a célom, hanem inkább felajánlás, így nézzék el a modik nekem ezt:
Most, hogy pakolászok a műhelyben, előkerült egy mechanika alap. Régóta prosodik, így inkább továbbadom, hátha tudja valaki hasznosítani. Erről lenne szó. Nagy reményeket ne fűzzetek hozzá, de egy kis takarítás, állítgatás után akár még jó is lehet. Postaköltségért cserébe, vagy személyesen ingyen elvihető.
Tanulgatni még én is elfogadnám, ha nem lesz rá olyan jelentkező akinek nagyobb szüksége lenne rá! Ha tudnál időt szánni rám, akkor el is mennék érte, legalább egy-két dologról el is beszélgethetnénk!
Egy pöppet messze vagy tőlem. De ez is egy lehetőség. Szakdolgozat témámat elfogadták, így van egy kis szabadidőm most.
A többit privátban, vagy mailban!
Sziasztok elöre is bocs modik de nem látszik megoldodni az sla 7026m problémám ha valakinek van otthon elfekvöben kérem jelezze felém.
![]()
7024 nem jó?
Pár napja már én is gondolkodom a cnc vázon, majd meglátom mit hoz a jövő sínvásárlásban.
Most még ez a skicc a vázra, 760 mm magas, legszélesebb pontja az X nél 760mm Y nál 760 mm, Y maradhat, jó ez így, X magassága sok, majd ezen alakítok ha lesz minimum 2 darab legalább 700 as sín 4 kocsival. Az X szélessége maradhat, legalább merevíthetem. Még nincs kész a skicc sem, maga a mozgó asztal alapja nincs még megmerevítve rendesen. Vezérlő az X híd egyik szélén lesz. Az XY sínek eddig robotron írógép sínek, de remélem legalább az X változik, Z kap normális 15 ös síneket jó kocsikkal.
Érdekes konstrukció! Jó masszív gép lesz az már biztos
![]() miből készül ?
Mdf lapból.... Érdekes inkább az X miatt, mert a robotron sín az 150 mm széles. Elég lenne 300-250 mm az X tartó részének, de nem elég mert nem férne sehová az orsó. Ha nem lesz sín akkor talán felteszem a tetejére az egyik sínt, a másikat pedig az X tartóra és akkor elég a 250 mm X tartó szélesség is, elfér nyugodtan az orsója.
Z nél be akarom tenni a főorsót a sín alá, így közelebb lesz az X tartó elméleti síkjához... Szerk.: Csak azért skicceltem megnézzem elég lesz e az anyag. ha maradok a robotron sineknél a maximális mozgástér 460x460 az XY on.
Sziasztok!
Valami jó ötletet(eket) szeretnék kérni tőletek az alábbi megvalósításához (csatolt kép). Egy XY mozgató-asztal fölé szeretnék valamilyen motoros mozgatású, "szögben döntő" mechanikát, amely egy fejet mozgat. A lényeg az, hogy megvalósítható legyen... viszonylag egyszerűen. (Azt a megvalósítási lehetőséget elvetném, hogy az O forgatási középpontban egy tengellyel valami erőkart forgatok)
Én két esztergatokmány közé fognék be egy "kalitkát,amire a marómotor rögzítve van.Van egy téglalap alakú munkalap amin van a motor és ennek van két oldala.A két oldalból egy-egy tengely lóg ki,amik a tokmányokba vannak befogva.
Ilyesmire gondoltam
Hát pont ez az, amit leírtam, hogy szeretném elkerülni. Ha más ötlet nem lesz valami hasonló megoldás marad.
Használhatsz íves lineáris vezetékeket is, és egy bordás szíjas hajtással vagy lánchajtással hajthatod.
Viszont sokkal célszerűbb a munkadarabot forgatni, vagy több mozgásból összetenni ezt.
Ha a munkadarab súlya, mérete a nagyobb a fejet kell mozgatni, ha pedig a főorsóé akkor a munkadarabot.
Ha pedig csak 90 fok kell akkor a fejet érdemes mozgatni. Richy92 jó kis mechanikát linkelt, kell hozzá egy kottyanásmentes hajtómű (4. tengely topic a hobbycnc-n) és két csapágyház egyenként két ferde hatásvonalú összefeszített csapággyal, ami semelyik irányban nem lóg. Azaz egyszerű ez csak összehozni nehéz. Végállások mindenképp kellenek, de legalább egy referencia kapcsoló, ez sem egyszerű. Esetleg robotkaros topicban lehetne még szétnézni, arra is akasztanak néha marómotort.
Viszont benne van a fórum címében is, hogy házi, az én olvasatomban készen bontásból fellelhető alkatrészekből.
Fej mozgatásához íves pályán sokkal több alkatrész és egyedi elem szükséges, ezért nem célszerű. Robotkaros megoldás pedig.... Nem lehetetlen, viszont a pontossága erősen kérdéses. szép felületet nem vinne ha megmunkálni kellene vele. Nem is beszélve arról, hogy a vezérlés nehezebb ügy mint maga a mechanika.
Házilagos megoldásnál is kell egy kottyanásmentes hajtómű, jó nagy nyomatéka és áttétele legyen.
Azt hiszem találtam egy jó és egyszerű megoldást. Holnapra felskiccelem az elgondolásom és "megköpködhetitek"
![]()
Szia
Olyan nagyon nem akarok beleszolni de ezt a követelményt ( mozgást) egy sima CNC két tengelyével letudod modelezni .Csak G code kérdés az egész .Kell két tengely egymástol 90 fokra a többit a szoftver megcsinálja .Illetve kell a harmadik is mert a kamerának merölegesnek kell lenni a sikra , ez is megoldhato viszonylag knnyen . Azt a linkelt forgatot drágábban tudod megcsinálni mint az egész gépet és csak egy rádiuszu a forgáspontja .
Milyen pontosságú kellene neked? Mert amit rajzoltál - abból kiindulva - csinálnák egy ívet és arra görgőket. Kell még egy darab fogazott szíj (az ívre) nomeg egy stepper. Lényegében ennyi. Ha gondolod lefirkantom
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |