Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fényorgona
Hello!
Nem ismerem a készüléket, de úgy látom, hogy az ellenállás és az előtte lévő kondi, valami zavarszűrő tagot alkot. Ha a kondi zárlatos lett, akkor van oka füstölni az ellenállásnak. De hogy ezért lenne érzéketlen, annak valószínűsége nulla. Ha lenne rajza, akkor lehetne tippelni mit kellene megnézni. Minden esetre a potiakt érdemes lenne megnézni ohm mérővel, nem-e ennek kontakt hibája okozza az érzéketlenséget és a "villogást". De csak kellő óvatossággal, mert itt minden hálózati feszültségen van! üdv! proli007
Az érdekesség az, hogy az előtte való kondira ha rámértem a nyákon keresztül, rövidzárat jelzett. Kiforrasztottam a kondit, ott viszont nem jelzett rövidzárt, ezért is gondoltam a Triac-ra, mint hibaforrás.
Rajzom sajnos nincs, pedig elég sokat gyártanak ezekből a fajta fényorgonákból. A mikrofon két S9014-es tranzisztorra csatlakozik. Majd igyekszem kicserélni, és akkor meglátjuk mitörténik. Ja és a potik pedig jók!
Üdv!
Egy kis segítség kellene nekem, kellene egy olyan kapcsolás ami mikrofonról véve a zene mélyhangjait, kapcsolgatna egy triakkal egy 230voltos ezközt. Tulajdonképpen egy egycsatornás fényorgonára lenne szükségem. Előny lenne, ha maga az áramkör is a hálózatról menne trafó nélkül. Aki tudna segíteni akár itt, akár privátban, nagyon megköszönném!
A csatolt kapcsolás életképes? Megépítette már valaki?
Ha csak az egyik csatornáját építem meg ez jó is lenne nekem szerintem. Bővebben: Link
Sziasztok. Ha a rajzon a bekertezett részt (az 1k ellenállásoknál) kiegészítem tranzisztorral és ledekkel akkor használható lehet? Led, tranzisztor munkabeállítását meg tudom csinálni. Engem csak az érdekel hogy ha megcsinálom működhet-e?
Minden további nélkül működni fog ,építsd meg nyugodtan
Valaki? Hozzáértene a kérdésemhez?
Szia, tetszik a fényorgonád!
Hogy oldott meg a hangvezérlést? Hova tetted a mikrofont? Meglehetne oldani, több led-el, kb. 15-20darab szinenként?
Sziasztok!
EZ a fényorgona működhet?
Rendben! Köszönöm a választ! Akkor keresek másikat.
Szia Proli007!
Egy nagyon régi hozzászólásodhoz szólnék hozzá. Szerinted ez a kapcsolás megfelelő lenne-e számomra, ha csak a zene ütemét szeretném kijelezni? Itt legfőképpen arra gondolok, hogy vonalszintű, 100mV-os és 700mV-os jelről is hasonlóan villogna a LED? Köszi!
Hello!
Próbáld meg megépíteni, nem egy nagy kaland és meglátod milyen. Már többen nézegették, de szerintem nem építették meg. Pedig még nem láttam dinamikusabban működő "effektet". Szerintem, ha készítettem volna róla egy videót (amit nem tudok) sokkal népszerűbb lett volna. A bemeneti jel illesztése nem gond, mindössze az R3 értékét kell megválasztani a bemenő jelhez. üdv! proli007
sziasztok. nemrég kaptam egy fényorgonát hogy nézzem meg mi lehet a baja és fogalmam sincs róla a mikrofonról levolt szakadva mind három kábel de visszaforrasztgattam viszont nem tudtam melyiket hova ezért mindenféleképpen megpróbáltam de nem működött. az alkatrészek jónak tűnnek viszont egy tekercs közvetlenül a bemenet 0 pontjánál zúg házilag tekercseltnek tűnik de nincs megszakadva meg semmi égés nem látható rajta én egyedül a mikrofonra gyanakszom és arra lennék kíváncsi hogy tudom letesztelni hogy az-e a baja mert van másik mikrofonom de annak csak két kivezetése van még az eredetinek három amiből a szürke vezeték egy fényerő szabályozó potméterhez kapcsolódik és onnan át van vezetve közvetlenül a panelre is a vezeték. Előre is köszönöm a segítséget.
Szia!
Kipróbáltam. Egyszerűen tökéletes! A bemenő jel, ha 10% és 100% között van (kb. 500-700mV maximum), akkor tökéletesen villan a LED, a basszus elején, a dinamikai csúcsban, nagyjából ugyanúgy, bármekkora is a bemenő jel. A kapcsolást Te készítetted? Ha igen, akkor gratulálok, nagyon jól ki vannak számolva/próbálva az időállandók! Egy dolgot vettem észre, ha nem kap jelet, akkor kb. 2-5mp múlva a LED elkezd világítani. A bemenő jelet 100k-val lehúztam a földre, ha nincs hozzá csatlakoztatva semmi, akkor is világít. Ez számomra nem zavaró, sőt Ez vajon az LM324 offset feszültségéből származhat? Köszönöm, hogy megosztottad a kapcsolást!
Hello!
Igen én készítettem (találtam ki). Az említett hibával nem találkoztam, de vélhetően valóban az U1b erősítő offset hibája okozhatja az eltérést. Az R11-nek kettős feladata van. Részben biztosítja a komparátor visszabillenéséhez szükséges kis különbözeti feszültséget, részben a neminvertáló erősítő kisebb bemeneti impedanciát lát, így az offset-bias feszültsége is kisebb a nem invertáló bemeneten. Ezért nyugalomban a kimenetnek alacsony szinten kellene lenni. Persze ha az IC két bemenetének offset árama jelentősen eltér egymástól, akkor megjelenhet a kimeneti feszültség. (Vagy ha esetleg C9 szivárog.) De ezzel azért nem lőnek nyulat, mert ez csak egy effekt, és nem egy analóg erősítő. A bemenetre alapból felesleges a 100kohm, mert nyitott bemenet esetén U1C erősítése egyszeres, míg ha valamihez kapcsolódik, akkor tízszeres az erősítés mértéke. Valamint a passzív csúcs-egyenirányító (amúgy zavaró) holtsávja biztosítja, hogy kis bemeneti zajfeszültségekre még ne legyen kimeneti jel. Nem tudom, hogy a 4017-es részt is megépítetted-e, mert igazából azzal együtt látványos a megoldás. üdv! proli007
Szép munka! Elképzelhető, hogy C9 a ludas, ha zavar a "hiba", majd ránézek. Csak összepókoltam, a 4017-es rész nélkül. Ha lesz rá időm, lehet azt is összedobom, a kapcsolás java már úgyis meg van Egyébként jó sokat kutattam egy ilyen kapcsolás után, nem is szerepel sehol hasonló, csak olyan, ahol egy potival kell belőni a bemenő jelszintet... Nekem meg nincs időm egész nap egy potit állítgatni
mrobi: A fejlécben olvasható, hogy melyik hsz-ra válaszoltam, ott rá is tudsz kattintani, és itt is: Bővebben: Link
Sziasztok!
Régebben építettem egy ilyen fényorgonát:Bővebben: Link de nem indult így el lett dobva. Most megint előkerült nem bírok életet lehelni belé. Volt olyan ,hogy csak az alsó 4-5 led világított de volt ,hogy semmi. Nem tudjátok ,hogy mi okozhatja ezt? És még az baj lehet-e,hogy BAT85 helyett BAT 86 van illetve BC547B helyett BC548B van benne? Mivel csak ezt kaptam.
Ez biza egy kivezérlés mérő és nem fényorgona. A teljes cikk itt van: Bővebben: Link
Hello!
Meg tudnád mondani, hogy hogyan is villognak a ledek? Olyan mint egy kivezérlésjelző?
Nem. A zene dinamikai csúcsaira villan a LED. Olyan, mint a keverőkön a BPM jelzésére szolgáló LED. Hangerőtől szinte független, a basszus dinamikáját követi.
Itt kezdődött a történet. Kérlek, kattints rá erre a linkre, majd látni fogod, hogy Proli007 egy régi hozzászólására válaszoltam. Kattints rá, és ott leírja, hogy a kapcsolás hogyan működik. Szia!
Összedobtam az "alját" is, elég látványos kapcsolás! Biztosan beépítem, szerintem a következő dobozolás alkalmával, jól fog mutatni
Egy kicsit régi komment ez, de mennyi az esély hogy ez működőképes?
Nekem már az is elég ha a szünetben világít, nem kell bele halványodás. A kapcsolásom ua mint amire proli válaszolt.
Itt van az a rajz, ami nálam működik.
De ez a csendre-villogás, borzasztóan idegen az emberi agytól. Én is normál csatornaként használom, de a panelterv tudja mindkét verziót.
Meg se kellett keresni.
Egy kérdés ezzel a LEDes kapcsolásra. Ha a felső részt építem meg, milyen gyakran villog maga a LED, mert arra gondoltam hogy strobi vezérlésre használnám, de ez egyelőre csak egy ötlet.
Köszi a választ, nem néz ki rosszul. Egyébként van még ezen kívül valami extra a neten keringő változathoz képest? A direkt fényt látom, mást egyelőre nem látok.
Hello!
Fogalom zavarban vagy. A fényorgona nem strobi, és vica-verze. De villogni nem fog, hanem amikor semmi nem ég a csatornákban kigyújt a "sötét lámpa" ahogy a neve is mutatja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |