Fórum témák
» Több friss téma |
Találtam két 15A/250A(imp)-s orosz diódát, csak az a baj csak 100V-ig jók.
De legalább megtaláltam azt a kondit ami a zárlatot okozta. A mi az invertert illeti túl gyorsan lemeríti az akksit. Minek is csodálkozom, ha autó akksikhoz lett méretezve? Majd valamit kitalálok.
Nos az este kísérletezgetem egy kicsit, és következtetéseket vontam le.
1. az inverter helyett, készítek egy egyszerű, egy tranzisztoros meghajtású tápot, hasonló a sorkimenőhöz, kisebb menetszámú. 2. A kapcsolót be kell még járatni, és csak egy hibát találtam, a középső felhúzó rúd elgörbült, tehát erősebbre kell cserélnem. 3. már nem csökken kondibank fesz (hálle-lújjá).
Egy komplett IGBT félhidat elég pocsékolás lenne egy ilyen kis coilgunba tenni. Egy nagyobb tirisztor való bele.
Köszi a tipptett, de nem is a kapcsolómmal van baj mert csak egy alkatrész kell egy erősebre. Most inkább egy egyszerű tápot fogok építeni, a kondibankhoz ami kevesebb áramot eszik.
Igen. Ez előbb is eszembe juthatott volna. A képen látható tápot eredetileg sorkimenő lenne, de mivel a szekunder csak kb.250 menet, így csak néhány száz V, 80-100mA már csak be kell dobozolnom.
Itt a videó, amit ígértem.
Kép az új tápról.
Egy angol-magyar szótárat tarts azért kéznél. 320V esetén pedig eléggé veszélyesek ezek a mindenfelé lelógó vezetékek, pláne, hogy mobilra készítetted.
Ok. Már csak a burkolatot kell elkészíteni. A videón pedig az első tesztüzem látható.
Ma délután készítettem rá burkolatot is.
Már biztonságosabb is. A youtube-on valaki comment-t is, valamint fel is iratkozott csatornámra. Szerintem rendes tőle.
Gyerekek, sok hülyeséget láttam már az életben, de...
Amikor megláttam a bal oldalon, hogy coilgun, azt mondtam: na ez tuti valami baromság, vagy szakzsargon... nem lehet, hogy már em-kézifegyvereket csinálnak. Na jó, talán valami hatalmas ágyú... talán már fejlődött annyit a technika, hogy az ERASER filmben látott méretű ágyút lehessen csinálni. Aztán idejöttem, megnéztem, kerestem fotókat, videókat, leírásokat és... le vagyok nyűgözve! Lenne itt egy kérdésem is: a legtöbb em-fegyver amiről fotót, videót láttam ma, mindössze egy tekerccsel rendelkezik és elég brutális mutatványra képes. Na most az lenne itt a kérdés: ha megfelelőek kiszámítjuk a tekercsek helyét és gyújtásuk idejét... mondjuk felszerelünk 20 tekercset egy 1,5m-es csőre... mekkora végsebességre gyorsíthatjuk a lövedéket? Jól sejtem, hogy akár szuperszonikus sebességeket is elérhetünk és a dolog kb olyan, mint egy részecskegyorsító, ahol csak a megtett távolságon (na jó, meg még néhány tényezőn ) múlik a gyorsulás? Jól sejtem, hogy elméletileg akár több ezer km/h sebességre is felgyorsíthatnánk a lövedéket? Egyébként hajrá, mert ma ez volt az első igazán szórakoztató dolog, amivel találkoztam!
Helló.
Nos nem igazán mondanám baromságnak, mert ez eredetileg NÁIER (Nagy Áramú Impulzus Elektronikai Rendszer). Négy alkotó elemből épül fel: Tápegység, kondenzátorbak, nagy teljesítményű kapcsoló, vagy Tirisztor, és a munkatekercs. Idézet: „Jól sejtem, hogy akár szuperszonikus sebességeket is elérhetünk és a dolog kb olyan, mint egy részecskegyorsító, ahol csak a megtett távolságon (na jó, meg még néhány tényezőn ) múlik a gyorsulás?” Jó lenne, mi? Képzeld csak el, lövöldözöl, egyszer csak át lősz a kerti színen is, ami mögött áll szomszéd néni, és abban fog megállni. Idézet: „Jól sejtem, hogy elméletileg akár több ezer km/h sebességre is felgyorsíthatnánk a lövedéket?” Esetleg ha van egy nitrogén hajtású ágyúd. Inkább néhányszor 10m/s.
Pedig komolyan gondoltam! Ugye, ha el tudjuk érni, hogy a lövedék egyszer se érjen a falhoz, akkor a súrlódás csak a levegőé. Ha minden tekercs között kellő mennyiségű szellőzőnyílás van, akkor se vákumhatás, se légnyomás nem lassítja a löveget. Amennyire tudom, egy pisztolygolyó el tudja érni a pár száz km/h sebességet, egy puska akár a többszörösét is. Itt, ha folyamatosan újabb és újabb tekercsek vonzzák a lövedéket, miért ne lehet elérni mondjuk az 1000 km/h sebességet? Hisz egyetlen egy tekercs is brutális sebességre képes.
A coilgun-ál az a lényeg hogy minél a erősebb a mágneses tér, annál gyorsabb lesz a lövedék.
Igaz létezik tömbszegmentes coilgun is.
Azért nem lehet, mert nem tudod elég gyorsan létrehozni, és eltüntetni a tekercs mágneses terét. Ilyen célra railgun való, vele el lehet érni többszörös hangsebességet, és ott nincs semmilyen tényező, mivel a lenz erő tolja ki a lövedéket, a lövedék illetve armatúrasín meg maga az elektromágnes.
A coilgun inkább csak játékszer, pár %-os a hatásfoka. Egy 8MJ-os railgun: Bővebben: Link
Jó, hogy említetted, mert lehet hogy jövő héten elkezdem. Terv is van, még valamikor ősszel rajtoltam ezt a vázlatot.
A régi sín elvan repedve, és a ha még egyet lőnék vele fel is robbanhat. Itt van a vázlat.
Itt egy újabb videó a legutóbbi lövöldözésről.
A kondibankot(5250uF) 350-360V fesszel töltöttem fel, Azért jelentős pusztítást végez.
Mintha nem egyforma lenne a lövedék sebesség. A lövedék kiindulási pontja mindig 1 helyen van? Mert én úgy vettem észre az enyémnél, hogy 1mm elmozdulás is nagyon befolyásolja a végsebességet.
Nos, a lövedék sebességét nem ismerem, de tegnap volt a születésnapom, és tegnap rendeltem meg ezt. Tud 1000képkocka/másodperc-s (FPS) videót, az-az 1képkocka=1ms.
Már csak egy mérő skála kell hozzá. Állítólag ma délután fog megjönni. Csak most az a bajom, hogy a fúró aksi 5-6 lövéshez elég.
Ez egy jó fényképező, csak a felbontás miatt a képminőséggel akadnak problémák..
Ha a fúró akksi csak 5-6 lövésre elég, akkor az rossz.
Jó. Az a helyzet hogy már nagyon öreg is, majd valamit kitalálok.
Holnap elkezdem inkább a Railgun-m. De a hordozható coilgun-at sikeresnek könyvelem el.
Ma ép összeszedtem railgun-m új alkatrészeit.
Már csak a rézsín, még egy-két apróság hiányzik. Még lesz egy új vázlat is, valamit kompozit anyagor is használok. A fényképező amit rendeltem nem volt raktáron,kicsit később lesz meg
Ma sikerült elkezdenem, és úgy döntöttem, hogy most vízszintesen fogom elhelyezni a csavarokat, mert talán nem fogja széttépni a Lenz erő.
Holnap fog megjönni a kamerám is.
Azért talán akkora erőhatások nem lesznek ott, hogy széttépjék a sínt
Mi is az a railgun?
De néhány kg biztosan. Meg meg érkezett a kamerám is, egész délután 1000fps videókat vettem fel, valamint mércét is készítettem. A lövedék 6ms alatt tesz meg 10 cm-t. Most kell vissza emlékeznem a sebesség képletekre.
Szintén egy elektromos meghajtású fegyver.
Idézet: „Most kell vissza emlékeznem a sebesség képletekre.” Hát ezt illene tudni kapásból. Megtett út = sebesség * idő. Nálad a sebesség 16,6 m/s. Ha leméred a lövedék súlyát meg lehet állapítani a kinetikus energiát, és a coilgun hatásfokát is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |