Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Coilgun

Témaindító: a1356, idő: Márc 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 24
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Találtam két 15A/250A(imp)-s orosz diódát, csak az a baj csak 100V-ig jók.
De legalább megtaláltam azt a kondit ami a zárlatot okozta.
A mi az invertert illeti túl gyorsan lemeríti az akksit. Minek is csodálkozom, ha autó akksikhoz lett méretezve?
Majd valamit kitalálok.
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Nos az este kísérletezgetem egy kicsit, és következtetéseket vontam le.
1. az inverter helyett, készítek egy egyszerű, egy tranzisztoros meghajtású tápot, hasonló a sorkimenőhöz, kisebb menetszámú.
2. A kapcsolót be kell még járatni, és csak egy hibát találtam, a középső felhúzó rúd elgörbült, tehát erősebbre kell cserélnem.
3. már nem csökken kondibank fesz (hálle-lújjá).
(#) Zuzmo_farok válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Szia.
Szerintem egy ilyen sem rossz beruházás:
Bővebben: Link IGBT 400A 600V

Hajrá!
(#) Collector válasza Zuzmo_farok hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Egy komplett IGBT félhidat elég pocsékolás lenne egy ilyen kis coilgunba tenni. Egy nagyobb tirisztor való bele.
(#) alfa007 válasza Zuzmo_farok hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Köszi a tipptett, de nem is a kapcsolómmal van baj mert csak egy alkatrész kell egy erősebre. Most inkább egy egyszerű tápot fogok építeni, a kondibankhoz ami kevesebb áramot eszik.
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Igen. Ez előbb is eszembe juthatott volna. A képen látható tápot eredetileg sorkimenő lenne, de mivel a szekunder csak kb.250 menet, így csak néhány száz V, 80-100mA már csak be kell dobozolnom.

100_0514.JPG

(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Itt a videó, amit ígértem.
Kép az új tápról.

100_0525.JPG

(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Egy angol-magyar szótárat tarts azért kéznél. 320V esetén pedig eléggé veszélyesek ezek a mindenfelé lelógó vezetékek, pláne, hogy mobilra készítetted.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Ok. Már csak a burkolatot kell elkészíteni. A videón pedig az első tesztüzem látható.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Ma délután készítettem rá burkolatot is.
Már biztonságosabb is.
A youtube-on valaki comment-t is, valamint fel is iratkozott csatornámra.
Szerintem rendes tőle.

100_0526.JPG

(#) netnet.hu hozzászólása Jún 15, 2011 /

Gyerekek, sok hülyeséget láttam már az életben, de...

Amikor megláttam a bal oldalon, hogy coilgun, azt mondtam: na ez tuti valami baromság, vagy szakzsargon... nem lehet, hogy már em-kézifegyvereket csinálnak. Na jó, talán valami hatalmas ágyú... talán már fejlődött annyit a technika, hogy az ERASER filmben látott méretű ágyút lehessen csinálni.

Aztán idejöttem, megnéztem, kerestem fotókat, videókat, leírásokat és... le vagyok nyűgözve!

Lenne itt egy kérdésem is: a legtöbb em-fegyver amiről fotót, videót láttam ma, mindössze egy tekerccsel rendelkezik és elég brutális mutatványra képes. Na most az lenne itt a kérdés: ha megfelelőek kiszámítjuk a tekercsek helyét és gyújtásuk idejét... mondjuk felszerelünk 20 tekercset egy 1,5m-es csőre... mekkora végsebességre gyorsíthatjuk a lövedéket? Jól sejtem, hogy akár szuperszonikus sebességeket is elérhetünk és a dolog kb olyan, mint egy részecskegyorsító, ahol csak a megtett távolságon (na jó, meg még néhány tényezőn ) múlik a gyorsulás? Jól sejtem, hogy elméletileg akár több ezer km/h sebességre is felgyorsíthatnánk a lövedéket?

Egyébként hajrá, mert ma ez volt az első igazán szórakoztató dolog, amivel találkoztam!
(#) alfa007 válasza netnet.hu hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Helló.

Nos nem igazán mondanám baromságnak, mert ez eredetileg NÁIER (Nagy Áramú Impulzus Elektronikai Rendszer).
Négy alkotó elemből épül fel: Tápegység, kondenzátorbak,
nagy teljesítményű kapcsoló, vagy Tirisztor, és a munkatekercs.

Idézet:
„Jól sejtem, hogy akár szuperszonikus sebességeket is elérhetünk és a dolog kb olyan, mint egy részecskegyorsító, ahol csak a megtett távolságon (na jó, meg még néhány tényezőn ) múlik a gyorsulás?”

Jó lenne, mi? Képzeld csak el, lövöldözöl, egyszer csak át lősz a kerti színen is, ami mögött áll szomszéd néni, és abban fog megállni.

Idézet:
„Jól sejtem, hogy elméletileg akár több ezer km/h sebességre is felgyorsíthatnánk a lövedéket?”

Esetleg ha van egy nitrogén hajtású ágyúd. Inkább néhányszor 10m/s.
(#) netnet.hu hozzászólása Jún 16, 2011 /

Pedig komolyan gondoltam! Ugye, ha el tudjuk érni, hogy a lövedék egyszer se érjen a falhoz, akkor a súrlódás csak a levegőé. Ha minden tekercs között kellő mennyiségű szellőzőnyílás van, akkor se vákumhatás, se légnyomás nem lassítja a löveget. Amennyire tudom, egy pisztolygolyó el tudja érni a pár száz km/h sebességet, egy puska akár a többszörösét is. Itt, ha folyamatosan újabb és újabb tekercsek vonzzák a lövedéket, miért ne lehet elérni mondjuk az 1000 km/h sebességet? Hisz egyetlen egy tekercs is brutális sebességre képes.
(#) alfa007 válasza netnet.hu hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

A coilgun-ál az a lényeg hogy minél a erősebb a mágneses tér, annál gyorsabb lesz a lövedék.
Igaz létezik tömbszegmentes coilgun is.
(#) Collector válasza netnet.hu hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Azért nem lehet, mert nem tudod elég gyorsan létrehozni, és eltüntetni a tekercs mágneses terét. Ilyen célra railgun való, vele el lehet érni többszörös hangsebességet, és ott nincs semmilyen tényező, mivel a lenz erő tolja ki a lövedéket, a lövedék illetve armatúrasín meg maga az elektromágnes.
A coilgun inkább csak játékszer, pár %-os a hatásfoka.
Egy 8MJ-os railgun: Bővebben: Link
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Jó, hogy említetted, mert lehet hogy jövő héten elkezdem. Terv is van, még valamikor ősszel rajtoltam ezt a vázlatot.
A régi sín elvan repedve, és a ha még egyet lőnék vele fel is robbanhat.
Itt van a vázlat.

100_0541.JPG

(#) alfa007 hozzászólása Jún 21, 2011 /

Itt egy újabb videó a legutóbbi lövöldözésről.
A kondibankot(5250uF) 350-360V fesszel töltöttem fel,
Azért jelentős pusztítást végez.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Mintha nem egyforma lenne a lövedék sebesség. A lövedék kiindulási pontja mindig 1 helyen van? Mert én úgy vettem észre az enyémnél, hogy 1mm elmozdulás is nagyon befolyásolja a végsebességet.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Nos, a lövedék sebességét nem ismerem, de tegnap volt a születésnapom, és tegnap rendeltem meg ezt. Tud 1000képkocka/másodperc-s (FPS) videót, az-az 1képkocka=1ms.
Már csak egy mérő skála kell hozzá.
Állítólag ma délután fog megjönni.
Csak most az a bajom, hogy a fúró aksi 5-6 lövéshez elég.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Ez egy jó fényképező, csak a felbontás miatt a képminőséggel akadnak problémák..
Ha a fúró akksi csak 5-6 lövésre elég, akkor az rossz.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Jó. Az a helyzet hogy már nagyon öreg is, majd valamit kitalálok.
Holnap elkezdem inkább a Railgun-m.
De a hordozható coilgun-at sikeresnek könyvelem el.
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Ma ép összeszedtem railgun-m új alkatrészeit.
Már csak a rézsín, még egy-két apróság hiányzik.
Még lesz egy új vázlat is, valamit kompozit anyagor is használok.

A fényképező amit rendeltem nem volt raktáron,kicsit később lesz meg
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Ma sikerült elkezdenem, és úgy döntöttem, hogy most vízszintesen fogom elhelyezni a csavarokat, mert talán nem fogja széttépni a Lenz erő.

Holnap fog megjönni a kamerám is.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Azért talán akkora erőhatások nem lesznek ott, hogy széttépjék a sínt
(#) David.zsombor válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Mi is az a railgun?
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

De néhány kg biztosan. Meg meg érkezett a kamerám is, egész délután 1000fps videókat vettem fel, valamint mércét is készítettem. A lövedék 6ms alatt tesz meg 10 cm-t. Most kell vissza emlékeznem a sebesség képletekre.

100_0580.JPG

(#) alfa007 válasza David.zsombor hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Szintén egy elektromos meghajtású fegyver.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Idézet:
„Most kell vissza emlékeznem a sebesség képletekre.”

Hát ezt illene tudni kapásból. Megtett út = sebesség * idő. Nálad a sebesség 16,6 m/s. Ha leméred a lövedék súlyát meg lehet állapítani a kinetikus energiát, és a coilgun hatásfokát is.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Az olyan kb.5g körül van.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Ez 0,68J kinetikus energia. 300J elektromos energiával számolva ez 0,22% hatásfok.
Következő: »»   13 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem