Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Jelentem pár smd-t beforrasztottam. Kép is lenne, ha a gép nem lenne ennyire körülményes.
Akkor köv-nek kamerát építek. ![]()
Ööö... meglátszik hogy tapasztalatlan vagyok. Láttam már plottert de csak iyen home-made szerűt. Nem baj, attol még megépítem, így gondolom olcsóbb meg ugye az építés öröme. Azért köszi a felvilágosítást.
Sziasztok!
Egy nyákot szeretnék készíteni, amin egy relé, 4 tirisztor, és 8 dióda van. Kb. 40x40 mm méretűre kiférne az egész. Tina8 nevű programmal elkészítettem a kapcsolási rajzot, és ennek a programnak van egy nyáktervező része. Sajnos még kezdő vagyok benne, és nem annyira tudom kezelni. Amikor odarakom az alkatrészeket, összevissza keresztezett piros zöld, és fehér vonalak vannak. Egy részét lehet mozgatni, másik részét nem. Valaki tudna segíteni, hogyan kell kezelni a progi ezen részét? Valami pdf oktatólecke, vagy hasonló jól jönne. Esetleg egy használhatóbb progi. ![]() A másik kérdés pedig az lenne, hogy a sósavhoz mit kell hozzáadni, hogy feloldja a rezet? (most ilyen itthon megtalálható alternatív cuccokra gondolok, mert nincs hidrogénperoxidom, és fogalmam sincs, h honnan lehet szerezni, meg egy áramkör miatt tuti nem veszek ) Ha nincs más mód, akkor van egy gravírozóm, meg kézügyességem, és szépen körbeszaladok a vezetékek mellett vele, és gól, bár savazni jobban szeretném.
Tina-ban nem tudok segíteni, de ajánlani tudom az EAGLE nyáktervező programot. Használható, egyszerű, tud magyarul is és 100x160-as panel méretig ingyenes.
A peroxidot fodrász boltban tudod beszerezni, pár száz forintos tétel.
Ezt úgy tudnám elképzelni , hogy az előhívott panelt lefújod és ezután egy gumilappal lehúzod a festéket a fóliáról (elvileg ahol nincs fólia ott gödör van ) ott megmarad a festék , és száradás után lemosod a fóliát
próba szerencse ![]()
Lehet a dry fóliával feliratot csinálni. Egy gond van vele, hogy kékes lila. Nem kell semmi csak egy negatív film az alkatrészekről, le kell világítani előhívni és utána még uv-val adni neki. Csak az erős lug oldja le, de hol kap egy nyák erős lugot mikor még az eső is savas most már? (Jó Kolontárnál lejött volna róla a felirat, bár szerintem ott nem az volt a fó gond, hogy a nyákról lejött a dry fóliás felirat.)
Jó lett, gratula. Úgy látom, hogy a kijelző panelen összeérnek a vezető sávok. Azt még azért kapard ki. Célszerű meghagyni a föld szigeteket, hogy ne kelljen ennyire sokat maratni.
Én előlapot próbáltam így "szitázni". Dry fóliát felvasaltam, levilágítottam, előhívtam és fehér festékkel lekentem. Nem mondom, hogy nem lett jó, de valami más festék kellene hozzá, mert amit használtam elég gyorsan lejött a felületről. Persze a felület előkészítése sem volt tökéletes, de csak kísérleteztem. Ezzel a módszerrel pozíciórajzot is lehet készíteni, bár én nem szoktam.
Ja, azt én is észre vettem, javítani is fogom ! Köszi!
Köszi, de azért nem csináltam teliföldes cuccot, mert kevés a festék a nyomtatóban, és csíkos lett volna, meg hogy spóroljak. Amúgy is a panel széle mindig sérül nálam, és ott a lakk előhívódik, és csúnya lenne úgy.. :yes:
A panelt a maratás után vágjuk méretre! Előtte ha mód van rá, pár mm-el nagyobbra haggyuk.
Nagyobra szoktam hagyni..
![]()
Sziasztok! Itt van, hogy hogyan forrasztottam be az SMD-s cuccokat.
![]()
Nem is elsőre, másodjára. Egy 555 SMD-t már forrasztottam.
![]()
Szépen beforrasztottad. Ha egy kicsit kevesebb ónt használsz, még szebb lesz. csak így tovább, remek lett.
![]()
Jó lesz. Még 1-2 jótanács:
A panelt rendesen tisztítsd meg. Itt-ott még látszik rajta a fotolakk. Készíts minden alkatrészt és szerszámot magad elé majd egy nagyon finom csiszoló papírral (600-800 -as) csiszold át szép fényesre a rajzolatot. Ezután nedvesíts meg egy papírzsepit alkohollal és töröld le vele a lecsiszoláskor keletkező port. Ekkor már az ujjaiddal ne tapogasd a panelt. Ott van a papírzsepi, fogd meg azzal. Persze még ez előtt készítsd el a furatokat és vágd méretre a panelt. Látom, hogy nem fúrtál. Így utólag nehéz lesz és ha megszalad vagy eltörik a fúró, még kárt is tehet a beforrasztott alkatrészekben. Ha túlfolyik az ón, vagy túl sok kerül valahova, használj ónszívó harisnyát. A kiforrasztáshoz úgyis fog kelleni, ezért szerezd be mihamarább.
Szia! Köszi a jó tippeket, majd alkalmazom!
![]() Én amúgy nem harisnyát, hanem ónszippantót használok! ![]() Zoli_bácsi Köszi szépen! Már sokszor említettem , de újra elmondom, milliószor megnéztem a videódat ! ![]()
Jó dolog az ónszippantó. SMD-nél már nem férsz hozzá. Pl.: befolyik az ón a TSSOP lábai közé...
![]()
Mi az a TSSOP? Copp, mikor a tésztát szívom a levesből?
![]() ![]()
Én a lakkot úgy szoktam leszedni róla, hogy maratás után visszateszem a levilágítóba és adok neki, aztán fürdés. Öblítés után alkoholos lemosás és lehet gyantázni vagy ónfürdetni.
Üdv, labortápot építek és nem tudom eldönteni hogy milyen módszerrel készítsem a nyákot, 2 lehetőség van: kézzel rajzolva(nem tul szépen de működőképesen) vagy várjak pár napot és vasalással(első vasalt nyákom lesz). Azt szeretném kérdezni ti melyiket választanátok?
Várj pár napot próbáld meg vasalással, ha szép akkor jó, de ha nagyon csúnya akkor marad a rajzolás
![]()
Én a helyedben vasalnék. Nézd meg az összes videót amiben segítenek, hogy hogyan kell, majd kövesd az utasításokat.
Ha nem sikerült lemosod, és ujra vasalod, vagy akár már végső esetben rajzolhatsz is. ![]()
Én is arra gondoltam, csak kételkedtem abban hogy képes vagyok rá... már végigolvastam rengeteg dolgot a vasalásrol, de videót nem láttam még, na megyek nézelődni, köszi mindenki a segítséget.
Így nem szabad hozzá állni! A gyakorlat teszi a mestert!
![]() A Video menüben sokat találsz róla, és keress rá Attila86 videójára a YouTube-on!!!
Elhatároztam, először egy egyszerű kapcsolást csinálok vasalva. Láttam egy ilyen görgős vagy milyen szerszámot ebben a videóban, azt szeretném tudni azt miböl/hogyan lehet csinálni? van elképzelésem de hátha van tipp... elméletben már jol megy, de gyakorlat, még nem próbáltam, am nem lehet nehéz... Köszi a segítséget.
Na, remélem ezért a video készítője nem fog megharagudni rám, de szerintem ez egy picit rossz útmutatás a kezdőknek. Ne hengerezz, hanem nézd ezt végig, és mindent próbálj így csinálni: Bővebben: Link
Ő nagyon profin csinálja a nyákokat, itt nem leszel félrevezetve az biztos. Görgő helyett zsepit használj, mint a videóban ! Üdv! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |