Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC távirányítás modellekhez
Lapozás: OK   19 / 48
(#) pucuka válasza Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Vagy itt is körülnézhetsz, Junoszty antenna akár jó is lehet
(#) Fényt Kibocsájtó Leddióda válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Köszönöm mindkettőtöknek, nekem van rossz junosztom, az antenna hosszát esetleg kisérleti uton beállithatom ugy hogy nem huzom ki teljesen?

Azt is megteheted, de attól tartok ha kihúzod teljesen, még akkor is rövid lesz. 27 MHz -re kb 2.5 m hosszú antenna kéne, ez nemigen férne a modelledre. Esetleg, ha csökkenne a hatótávolságod, akkor az antenna tövében levő hosszabbító tekercsből (ha van egyáltalán) kell néhány menetet letekerni.
(#) Pixi válasza Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Ez olyan RC aminél kivehető a vevő?

Ilyenre gondolok!

Vagy be van építve a modellbe?
(#) Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólása Ápr 18, 2011 /

Kivevési hely nincsen rajta.
Hogy belül kivehető e ha szétcsavarozom nem tudom még nem szedtem szét.
De rosszul foglalmaztam, nem tank, hanem lánctalpas, valami narancssárga markolóféle.
A távirányitója is narancssárga.
Szerintem nem ilyen komoly mint a fotón látható, valami 10 000 Ft ért kapható tesco bovlinak gondolom.
A bruhuhuhu csak poén volt, már törött antennával vettem, 1000 Ft-ról 500 ra alkudtam le.
A minősége javára irható, hogy tölthető akkutelep van benne.
Nem hinném hogy 2.5 méteres antennája lett volna, nem nézem ki ezt a fröcsöntött vacak távirányitó külsőből, de ezt a belső tekercs kérdést meg fogom nézzni.

Ha 2.5 méteresnek kéne lenni de gyárilag se annyi annak mi a jelentősége?
Köszi

Persze nagy antennája sohase volt, 2.5 m antennával elég nehéz lenne mozogni, nomeg a kihúzhatósága is elég problémás. Ezért mondtam, hogy a lehangolásához szokott lenni hosszabbító tekercs, de az sem mindíg.
Úgyhogy nyugodtan beleapplikálhatod a Junoszty antennádat.
(#) Jax hozzászólása Jún 16, 2011 /

Sziasztok!
Olvasgattam, keresgéltem, nem találtam. Tudom, mindenkinek ugyan ez a kérdése, és megint egy amatőr, aki ugyanazt keresi, mégsem találja, de azért megpróbálkozok vele.
Én egy rádió frekvenciás távirányítóval vezérelhető fűnyírót szeretnék irányítani, hasonló képp, egy RC táv. autóhoz, gondoltam arra, hogy kiszedem a kapcsolást, egy olyanból, de mégse, mert ha a szomszéd kisfiú jatszadozni kezd egy ugyan azon frekin működö kisautóval, elszabadulna a masina.
Tehát, egy 4 csatornás adó, és vevő kellene, de mindenféleképpen kapcsolási rajz, mert építeni szeretném, nem megvenni a készet.
Arra gondoltam, hogy reléket vezérelnék, és azokkal kapcsolgatnáám a feszültséget, 2 db villanymotorra.
Annyiban különbözne a működés, a kisautóétól, hogy mind 2 motor, a hátsókereket hajtaná, és elöl, két bolygókerék helyezkedne el. tehát, ha a bal oldalit előre, a jobb oldalit hátra hajtanám, jobbra fordulna a gép, és fordítva.
Valaki tudna segíteni?
Fontos, hogy csak kapcsolási rajz, működési elv kellene, de sajnos nem tudok HT-12-icéket se szerezni, és pic-et programozni sem. Amiket ebben a témában találtam, mind jó, és nagyszerű, de egyikkel az a gondom, hogy programozni kell, másikkal, hogy nem kapható hozzá alkatrész, harmadikkal, hogy nincs vevő hozzá, stb..
De ha valakinek van hasonló szerkentyűje, és hangulata/türelme hozzá, megrajzolhatná a kapcsolásirajzát, és feltolhatná, sokat segítene azzal is.
Még nézelődök neten, gondolkozok, esetleg hogyan/miből lehetne kialakítani egy ilyet, de kíváncsian várom a válaszokat.
Előre is köszönöm a segítségeket!

Üdv.: Jax
(#) echo11 válasza Jax hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Hello!

Én első körben arra gondoltam, hogy dróttal távirányíthadnád, mert feltételezem elektromos a gép és onnan kapná a tápfeszt, így csak egy másik néhány eres drótot kell melléfogatni (ha benzines, akkor nem foglalkoznék vele, mert az akku nem bírná).

Egyčbként nem éri meg az egész adó-vevő részt megcsinálni, mert úgy komolyabb zavart kaphat, mint a szomszéd gyerek felől, és 1400,-ért már tudsz venni olyan modulokat, amik akár 200m es hatótávval is rendelkeznek és nem érzékenyek a zavarra. Azonban ehhez mikrovezérlők kellenek, amik sajnos felejthetők. De igazán jó hajtásvezérlés csak ezekkel lehet elérni.

Elsőre emnyi...
(#) trudnai válasza echo11 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Idézet:
„(ha benzines, akkor nem foglalkoznék vele, mert az akku nem bírná).”

hogy erted, hogy nem birna? Amugy a legtobb model auto es repulo robbano motoros, es a vezerleshez elegendo igy egy kisebb akkumulator csomag amivel 2-3 orat biztonsaggal el lehet lenni.

A 200m hatotavolsag csak egy mondva csinalt szam amugy. A hatotavolsag sokmindentol fugg, idojarastol paratartalomtol, kornyezeti feltetelektol stb. Levego-levego vagy levego-fold kapcsolat sokkal nagyobb is lehet -- tipikusan egy repulogep modell nagyobb tavolsagot lat ugye, mint egy auto, ahol nagyjabol fold-fold a kapcsolat jellege. Es itt ugye a funyiro gyakorlatilag egy taviranyitasu auto, tehat ugyanazok a szabalyok huzhatok ra.

A teljesen egyertelmu, hogy nem erdemes radiot epiteni, folag ha nincs ilyen iranyu tapasztalat. Az is vilagos, hogy csak digitalis kommunikacioval erdemes megoldani, ahol ha baj van fle lehet ismerni a problemat es le lehet allitani a funyirot (mert akarhogy is nezem azert az nem jatek, oda biztonsagos megoldas kell).

Az otlet amugy jo, csak nem szabad Mekk Elek modra nekiallni, hanem esszel, atgondolva, es ha nincs a projectre penz vagy tudas, akkor nem szabad neki allni -- velemenyem szerint.
(#) echo11 válasza trudnai hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Hello!

Én csak elmondtam a véleményem és segíteni próbáltam...

A kerékmeghajtással az a gondom, hogy nem ismerem ezeket a tologatósakat, de ahogy kivettem neked valami benzines önjáró szerkezeted lehet. (Én egy sima NEM magától mászkálósból indultam ki, de nem is említetted ezt az elé fontos részletet, így azt gondoltam, hogy elektromotorokkal gondoltad, ami viszont tényleg nem kis dolog fogyasztásilag).

És itt van az első gond egyben. Mivel nem láttam még ilyet, ezért megkérdezném, hogy hogyan gondolod a két hátsó kereket;

1)eltérő irányba forgatni.

2) mivel autót veszel alapul, ezért gondolom nem a helyben forgást veszed alapul, szóval igazából nem is az ellentétes forgatással csinálnád meg, hanem eltérő fordulatszámmal.

3) az első két pont valamelyikét garantálni kell a forduláshoz, de ahhoz lehetőleg 2 egymástól független motor kell (illetve az első pontot megvalósítva, lehetne egy fogaskeret úgy elmozgatni, hogy a kerekeken megjelenő forgásirány ellentétes legyen két oldat, de ehhez is ugyanúgy 2 motor kell + valamilyen áttétrendszer amivel ezt lehet kivitelezni, viszont gyengébb motorok is jók lennének).

Feltételezem a sebesség a motor fordulatszámától függ és mindkét hátsó kereket együtemben hajtja, így a 3. pontban leírt módszer lenne jó, vagy az első kerekeket kellene kormányozni.

Ez csak a mechanika, és még az elektronika nincs is említve.

Abból kiindulva tanácsoltam mégis a digitális megoldást, hogy nem akarsz AVR-t meg PIC-et programozni, hanem forrasztani, mert analóg módon ezt lehetetlen kivitelezni. De most mégis azt írtad, hogy ezekkel gondoltad... Én ezt nem értem .

És itt megjegyezném, hogy az említett modulok nem hivatalosan többet is tudnak, mivel itt egy fórumozó leírta a tapasztalatait róluk és ha jól emlékszem, akkor ~400m-t írt.

És ahol a tologatós nyíróval lehet munkálkodni, ott feltételezem nincsenek valami hihetetlen hegyes-dombos viszonyok, plusz a rálátásnak is meg kell lennie, hiszen még egy autót sem küldünk a vakvilágba nemhogy egy fűnyírót...

Én csak segítenék hiszen feltettél egy kérdést, és én is kaptam választ amikor ilyen helyzetben voltam, de szerintem itt ebben a helyzetben nem nekem kellene megjegyzéseket beszúrogatni mert nekem sem kötelező oldalakat írnom és törni a fejem a te gondodon.
(#) trudnai válasza echo11 hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Huh, most latom Jax helyett veletlen Neked valaszoltam es igy teljesen ossze keveredett a dolog, hiszen nem is en voltam a kerdezo Elnezest.
(#) Fizikus válasza Jax hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Van itt robotfunyiroval / RC funyiroval foglalkozo topik.
Ezeket nezzed meg:

Bővebben: Link
Robotfunyiros topik
(#) echo11 válasza trudnai hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Hello!

Én meg nem tudok olvasni... . Azért is reagáltam így, mert azt hittem, hogy közben már a kérdező javítgat ki, és ez egy kicsit felbosszanott. De persze így mindent visszaszívnék...

Milyen jót fog majd nézni a kérdező ha elolvasgatja ezeket...

Amúgy már a gépem kész, de egyszerűen arra sem tudom rávenni, hogy a bekötött főmotorral repüljön. Szerintem a súlyponttal kellene játszanom, de nem nagyon erőltetem mert még a végén eltörik.

Repulogep? Tudsz parametereket mondani -- hatha tudok segiteni, pl szarny felulet, suly, egyenes szarnu-e vagy delta pl, mekkora motor, propeller parameterei stb.

Hello!

Följebb volt már volt erről szó és linket is írtam, de ha beírod a google-be, hogy "First Stage Sry" akkor biztosan megtalálod minden paramérterét. Hangsúlyozom, hogy nincs benne vevő, mert azt magam akarom megcsinálni eddig csak teszteltem, hogy érdemes-e belevágnom.

Hat bevallom nem talalom a linkedet, es a googli a megadott szavakra keresve buvar felszereleseket hoz ki

http://sry.atw.hu/FS.htm

Búvárfelszerelés?!

Igen, ha azt irom be, hogy "First Stage Sry", akkor buvar felszerelesek jonnek be, mivel a "Sry"-t szepen Dry-nak kijavitja, es a "First Stage" ebben a kontextusban az elso nyomascokkento szelepet jelenti Namost ha csak annyit irok, hogy "First Stage", akkor azert bejonnek raketak is a keresesi talalatokba

Valoszinuleg mas lenne a helyzet ha Magyarorszagrol keresgelnek. Koszi a linket amugy, megnezem.
(#) Jax hozzászólása Jún 17, 2011 /

Sziasztok!
Na igen, nagyot néztem
Igazatok van amúgy a kerékhajtásos megoldással, meg hát mivel nem vagyok annyira benne az eklektronikában (pl PIC égetés stb..), azt hiszem muszálylesz ezt félbehagynom.
A válaszokat nagyon köszönöm, és hogy rávilágítottatok, hogy még ezzel várjak, amíg meg nem értem, vagy meg nem tanulom ezeket.

Üdv.: Jax
(#) echo11 válasza Jax hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Hello!

Hát nem egy egyszerű dolog az biztos, de ha a továbbiakban hasznát vennéd ennek a tudásnak, akkor megéri elkezdeni.

Feltételezem elsősorban kényelmi szempontból szeretnéd megcsinálni (na meg a szomszédok csak pislognának ), de nekem tetszik az ötlet, bár én már továbbfejlesztve megtanítanám a telket és akkor a távirányító csak egy stop gombból állna. Vagy csinálnék takarítórobotot, ami mindenféle szenzorral ténferegne a lakásban és közben tisztítana (legalább 2 motor egy komolyabb AVR és pár távolságmérő szentor kell hozzá és persze nedves rongy az aljára).

Szóval nem kell lemondani semmiről még ha nem is programozál előtte, akkor sem bonyolult annyira csak meg kell érteni.
(#) trudnai válasza Jax hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Tenyleg jo otlet, es bar elegge off tmea, de azert azt is vegyuk szamitasba, hogy a fugyujtot is uriteni kell
(#) Jax válasza echo11 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Pontosan!
Ez a cél
azt hittem, egyszerűbb dolgom lenne vele, mint egy FM poloskával, de tévedtem sajnos.
az a gond, hogy én nem is tudom megtanulni a programozást, mert autóelektronikai műszerésznek mék, ott pedig kicsit máshogy megy, tehát egy autó elektronikájába belenyúlni, nem olyan, mint egy rádióvevőt megépíteni, és belevinni a programot.
Azt hiszem, maradok csak az erősítőépítgetésnél..
(#) Jax válasza trudnai hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Heheh.. na ja
Megkéne vele próbálkozni, mert ez tényleg nem hülyeség, nem úgy mint pl.: biciklire riasztó
Mert megcsináltam azt is, mozgásérzékelősre, csak egy relével kapcsolgattam a 12V-ot egy szirénára, de autóé nem szól olyan hangosan, mint az a piezó. ha valaki meglökte, a rajta lévő dobozban lógott egy csavar, egy alátétbe, és ha összeért, feltöltött egy kondit, ami nyitva tartott egy tranyót, ezzel feszültséget adva, egy relére, és az nyitott.. csak amikor már építettem volna fel, beszéltek le rólla, hogy ez baromság, hagyjam rá, szóval most is csak porosodik az áramkör a fiókban. :-/
Mondjuk, csinálam már neonfényt is az aljára, volt kék, piros, aszt hiiszem még zöld is, és egy párhuzamosan kötött kondival olyan lett, hogy lassan veszített a fényerejéből, míg ki nem kapcsolt, és lassan erősödött a fényereje is, míg be nem kapcsolt teljesen.
(#) galidor hozzászólása Jún 23, 2011 /

helló!

Szeretnék építeni egy RC repülőt de a vezérléssel gondban vagyok mert nem találok adót és vevőt ahoz hogy vegyek meg nincs elég pénzem ha valaki tud tervrajzokat az legyen szíves küldjön ha jól számoltam 5 csatorna bőven elég lenne előre is kösz
(#) cosmo válasza galidor hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Ezzel az építéssel van egy apró gond. Ha belezavarsz egy másik csatornába(mert elméretezed, rossz minőségű alkatrészt használsz, stb), akkor leeshet valakinek a repülője. És hidd el, nem lesz őszinte a mosolya.
Érdemesebb lenne körbenézni különböző webshopokban. Pl hobbykng. Én autós távot vettem 16 dollárért. Ja, és ez 2,4 G-s rendszerű már, ergo nem tudnak véletlenül rádkapcsolni.
(#) galidor hozzászólása Jún 24, 2011 /

nincs olyan ember a közelben aki RC-vel játszana annyi a szerencsémre (vagy nekik) ezért gondoltam hogy építenék eggyet.
(#) trudnai válasza galidor hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Figyi, senki sem mondta, hogy ne epits, csak azt, hogy egy radio epitesehez erteni kell. Azt be kell tudni merni es ugy kell megcsinalni, hogy az jo legyen. Ha nem felel meg az eloirasoknak, akkor nemcsak, hogy mas modellezoket potencionalisan veszelyeztetsz, hanem meg szabalysertest is kovetsz el (Tavkozlesi Felugyelet ralep a t...re, mar elnezest a kifejezesert).

Ha radiokkal akarsz foglalkozni akkor elobb lepj be egy radioamator klubba, ahol az oreg szakiktol eltanulhatod a mesterfogasokat, es kozben a klub muszereit is lehet hasznalhatod mericskelesre.
(#) galidor hozzászólása Jún 24, 2011 /

ok kösz
(#) galidor válasza trudnai hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Háát Fadd-tol Budapest elég messze van nem baj megoldom
(#) bboyatty hozzászólása Aug 11, 2011 /

Helló.
Előre kijelentem, hogy nem vagyok nagy elektronikai zseni, mert ha az lennék akkor nem fordulnák hozzátok. Szóval van egy Rc autóm (nem a legkomolyabb, de nagyon szeretném megbütykölni) és nem tudom mi lett vele de nem megy se előre se hátra. Úgy kezdődött a dolog, hogy először csak akadozva ment hátra majd megszünt a hátramenet és ugyan így előre is. Akkor piszkálgattam ott valamit a vevőn és ment előre de mostmár akármit csinálok meg se moccan. A kormánymű az megy de hiába nyomom, se előre se hátra nem megy. A napokba szereztem egy vevő egységet de hát nem passzol az eredetivel, szóval az érdekelne, hogy lehetne a két vevőből csinálni egy működőt? Képet is mellékelek és ha kell még csinálok amennyit kell ha van rá esély, hogy még működésre bírjam. Ha hülyeséget írtam akkor bocsi.
Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv Atti.

DSCF1525.JPG

Következő: »»   19 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem