Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RF antenna rajzolása NYÁK-ra
Témaindító: pusztait75, idő: Feb 16, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
868 Mhz-es frkvencián szeretnék "adatátvitelt" megvalósítani. Konkrétan most ablaknyitás érzékelését akarom továbbítani vezeték nélkül egy mikrokontrollernek. Első próbálkozásom ebben a témában. Ehhez az IA4221 adót és a IA4320 vevőt használnám. A adó antennáját mindenképpen a NYÁK-ra szeretném rajzolni. Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim. Általánosabb jellegű kérdéseim a témában: 1., Egy lakáson belül a téglafalak mennyire árnyékolják a jelet? (azt adó és a vevő lakáson belül "légvonalban" max 20-30 méterre lehet) 2., Az előző kérdésből adódóan: megfelelő-e ez a frekvencia (a leírások szerint 868 és 434 Mhz az európai szabvány)? 3., Ha nagyobb hatótávolságú antennát választok az jobban "átvisz" a falakon? Konkrét kérdéseim: Az Integration Associates "Antenna Selection Guide" ja alapján hozzáláttam antennát rajzolni. A TX antennáknál a NYÁK hátoldalán van egy idézem "DC path to the VCC", azaz ha jól értem egy földelés. Ez egy vékony vonalka amely az antenna középvonalában fut. Egyik vége GND-re a másik pedig... Na itt nem értem pontosan a leírást. Mintha egy furattal át lenne kötve az antennához a NYÁK másik oldalára. Jól értem így van ez? Előre is köszönöm a segítséget: Pusztai Tamás
Szia!
Valahol már volt a szabadon használható sávokról szó ezen a lapon, csak hirtelen nem találtam, melyik témában. De emlékeim szerint a 432 MHz körüli sáv az, amit szabadon felhasználhatsz egyedi rendszerekhez (itt megy a távirányítók legtöbbje, ezért kódolni kell az adást, a zavarások elkerülésére). Ezen a linken pont egy PCB antenna látható, egyik formájában, ahol az antenna egy hurok, két végén kondenzátorok kapcsolják a végfoktranzisztorhoz, kb. a közepén pedig egy induktivitás köti a Vcc-hez. A hurokként szolgáló vezetősáv szélessége, alakja, hossza egy induktivitást eredményez, ez lesz a kimeneti rezgőkör része. Vannak olyan nyák-antennák is, amiknek egyik vége nyitott, illetve vannak egy végükön földeltek is. Azt, hogy neked ezekből mire van szükséged, szinte teljes mértékben az alkalmazás dönti el, mindegyiknek van előnye, és hátránya is. Csatoltam egy file-t, abban van pár példa, még méretezve is vannak. Továbbá, ajánlom figyelmedbe az AN3621 és AN3622 számú segédleteket (a Maxim honlapjáról letöltheted), azok is ilyesmi antennákról szólnak, érdemes megnézni. És ha pl. rfPIC vagy hasonló, RF kimenettel rendelkező eszközt építenél, az AN831-es számú segédlet (Microchip) szintén méretezési példákon át taglalja, hogyan kell az ilyen nyák-sávokat méretezni, illeszteni, ez is nagyon hasznos doksi. Az árnyékolásról meg annyit, hogy téglafalú társasházban az első emeleten lakom, de akár az alattam lévő garázsban, akár a ház előtt parkol a kocsi, a linken látható távirányítóval a lakás minden pontjáról elérem, csak arra kell fordítani. Bízom benne, hogy segítettem egy kicsit
Szia
A IA4221 datasheetjében található pár PCB-s nyákrajzok nem felelnek meg? Amúgy jól gondolod, az antenna kimenet (RFN és RFP hurok közepén egy VDD-s táp van a másik oldalról furattal.
De, megfelelő az IA4221 -ben található rajz, továbbiakat is töltöttem le.
És hogy "szokás" ezen a lyukon kersztül összekötni a nyák két oldalán található rajzot? Átdugok egy kis vezetéket és odaforrasztom mindkét oldalon? (ha a kérdéseimből azt látnád, hogy nem vagyok túl jártas a témában, akkor jól gondolod...) Üdv, Tamás
Üdv.!
Szemezgetek a 433.92MHz-es TX-4MSIL adó és a BC-NBK vevő modulokkal. A kb. 17,3mm-es antennákat hozzájuk mindenképpen a nyákon szeretném kialakítani. Melyik alternatíva lenne jobb az antennára? Bővebben: RAJZ Továbbá a vevőoldalon hálózati feszültség van (lesz) a nyákon. Van valakinek tapasztalata hogy ez a gyakorlatban mennyire befolyásolja a vételt? Üdv.: Attila
- Az 1 megoldás jobb (gondolj arra, mi a különbség mikor egy antennát kifeszítesz, illetve csak összegombolyítva csak a sarokba dobsz)
A rajzon azonban nem látszik az ellensúly kiképzése. Ez nagyban befolyásolja az antenna karakterisztikáját. A hálózati feszültség felől érkező zavarok , bár tapasztalatom modulokkal nincs, teljesen meghiúsíthatják a vételt.
#181469 sz kobold válaszában mellékelt pdf-ben jól látható a rajzokon a "groundplane" valami hasonló szerencsés lenne. Amennyiben a modul olyan kialakítású, hogy egyik oldal telefólia az is megteszi akár.
Minden antenna dipól szeretne lenni, de ezeket szimmetrikusan kell táplálni. A koaxhoz való illesztéshez aszimmetrizáló - balun - trafó szükséges. Ha egy dipólt függőlegesen állítunk fel, és a lefelé lógó ágat a koax árnyékolásához (GND) kötjük, akkor körsugárzóhoz jutunk (GP). A lefelé lógó ágát hívjuk "ellensúly"-nak. A gyakorlatban általában 3-4 ágú, kb - a függőlegestől - 45 fokban helyezkednek el.
Ezek méretével lehet kijátszani az optimális illesztést (talpponti impedanciát,SWR-t) Nyákrajzolaton is kialakítható, bár itt az elnevezés nem annyira találó... Biztosan láttál már ilyet, rendőrség, tűzoltóság épületeinek tetején gyakran megfigyelhető.
Természetesen ebben az esetben nem az a feladat, hogy nyereségesen, de legalább a lehető legkisebb veszteséggel, sugárzási ellenállással adjunk, vegyünk.
Mivel az áthidalni kívánt távolság arányos az antenna nyereségével azért érdemes a tervezésnél erre is figyelni.
Nos, idáig eljutottam: Bővebben: Nyákterv
(A TX-4MSIL modul a panel jobb alsó sarkában van.) Teliföld legyen-e és ha igen, akkor hogyan/hol? A nyák egyik vagy mindkét oldalán? Jól gondolom, hogy a teliföld az alkatrészoldalon nem 'fedheti' az antennát, hanem valamivel beljebb kell lennie? Egyáltalán; alkatrészoldalon vagy a forrasztási oldalon, netán mindkettőn legyen teliföld? Üdv.!
Megterveztem a nyákokat, remélem működni fognak az RF modulok ezzel az antenna-kialakítással:
Az adó és a vevő nyákterve Az antennát sárgára színeztem hogy jobban látszódjon. A vevőoldalon 230V van a panel bal oldalán, ez majd kiderül hogy mennyire jelent gondot. Viszont a modult úgy fordítottam hogy az árnyékolt háta nézzen a panel belseje felé, illetve az antenna és az alkatrészek közé a nyák jobb oldalán végig GND-t tettem. Üdv.!
Sziasztok!
Én is a HEStore-ban kapható aurel gyártmányú RF adót és vevőt néztem ki magamnak, de nem tudom, hogy mekkora hatótávolságot lehet elérni ezekkel akár nyákra rajzolt vagy sima (drót) antennával. Van valakinek tapasztalata ezügyben?
Szia Attila !
Mire jutottál a TX-4MSIL adó és a BC-NBK párossal? Én négyszögjelet ,10-100Hz -t szeretnék átvinni de instabil a dolog , igaz csak egy méretezett drótot használtam antennának de nem sokkal lett jobb. Az "ellensúlyos teli nyák" megoldás javítana valamit a dolgon ? Üdv
Üdv.!
Gyakorlatilag semmire, mert azóta nem foglalkoztam a dologgal. A teliföld biztosan javít a dolgon, illetve a modulok adatlapjukon lévő gyári ajánlású nyák-kialakítást is mindenképpen meg kell fogadni.
Sziasztok!
Van egy gyári pici RF modulom, aminek tápot kell adni és távirányítóval lehet billegtetni a kimenetét (relét vezérel bistabil módon), a leírásában az szerepel, hogy a megfelelő tüskére egy 28cm-es drótot kell tenni, kérdésem az lenne, hogyha a nyákon amin a tápja van és amire a relét is ráterveztem U alakban meghagyok neki egy 1mm széles 28 cm-es sávot, az megfelel antennának? Köszi; E.
Nem biztos. A gyári antennák strip-line technológiával készülnek a nyákra, a méreteik pontosan tervezve vannak. Ettől, még szerencséd lehet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |