Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Üdv
Na ez az, ha nem azonos a hőtágulása a cellának és a gyantának elképzelhető melyik a gyengébb. Mondjuk nyáron +60 télen -20.........
A nagyobb gond, hogy télen is van +30-40 fok a -20 mellé. Szóval törik.. és nem is a cellák hanem a gyanta válik el az üvegtől és olyan lesz mint a törött edzett üveg. A cellák elég jól bírták, de egy tél alatt kuka lett az egész.
Mikor a szomszéd feketén fel akarja tölteni az akkumulátorát az inverterre kötött szolárpanelokról
Szerencsére a polaritást eltalálta.
Ez komoly......?
Igen, komoly. Múltkor észrevette hogy én is arról töltöm az aksikat,gondolta kipróbálja Ő is. Csak azzal nem számolt hogy be van kapcsolva a grid tie inverter és nem tölteni fogja az aksit hanem jól megszívni. Az az egy szerencséje hogy haver mert baseball ütővel mentem volna át hozzá .
Üdv
Neked bevált az inverter? Én most vettem olyat amit mutattál kinából de még nincs itt. Kerti locsoláshoz szándékozom használni amikor egész nap megy a szivattyú, akkor nem tud visszatáplálni
A 10.8-28V-ra gondolsz? Az bevált, a másik 14-28V-os az viszont nem nagyon, szerintem nem 18V-os panelekhez való mert nagyon sokszor az optimális munkapont 12-14V között van.
Nekem FedEx hozta azt hiszem 4 nap alatt itt volt. Nálam a fagyasztók eszik meg a fogyasztás 50%-át. E héten mérem őket, napi 5kWh-t fogyasztanak, szóval van még szabad kapacitás
Tedd ki őket valami kinti helységbe. Nálunk drasztikusan visszaesett a fogyasztás, főleg télen
Jaja, csak nincs hova , télen biztos ezek is kevesebben mennek
Sziasztok!
Én egy szivattyús projekthez most vettem invertert. A szivattyú 1000W-os az inverter 1500, de még így is kellett lágyindító, hogy ne verjem haza az induktív terheléssel az inverter félvezetőit. Tehát a kerti locsolással vigyázni kell az induktív lökések miatt (legalább 7, 8x!). Főként, ha még nyomást is tart az a szivattyú. én az Bővebben: Link oldalról vásároltam. Hozzá kell tennem, hogy a valós szinuszosnak mondott inverterek is inkább "szinoid" jelet adnak ki, de a motor ezzel már gond nélkül megy. Mellesleg kerti locsoláshoz a fúrógépes szivattyú+DC motor is jó lehet, ha nem kell magas vízhozam és akkor nem kell inverter
Üdv
Hát majd jól kapunk a pofánkra hogy megint igy elkanyarodott a téma A locsolás azért más mint a többi fogyasztó. Se akkora napelem sem akku kapacitásom nincs, hogy egy fél napig vigyen egy kb. 750W os motort direktbe. Napelem ad kb 160W ot a többit a hálózat fedezi. Igy elérem azt hogy enyivel kevesebbe kerüla locsolás.
Milyen típusú invertereket használsz?
Ezt a típust használom 200W-osat
Bővebben: Link
Hello mindenki! Már egy ideje nem jártam errefelé.
Közben szereztem 12V autó akkuból 45Ah és 44Ah-t. Lehet őket sorosan kötni? ill. direktbe rá lehet kötni a max 26V-ot 3,6A-t leadó napelemre?
Szerintem mind két kérdésedre igen a válasz.
Hali
26V az üresjárati feszültség vagy 3,6A-nál adja le?
Üdv
Szerintem igy konkrét választ adni nem lehet. Ha 2 uj akkuról van szó, sorbakötheted, de ha bizonytalan az előéletük akkor nem ajánlanám, nem tudni mekkora a valós kapacitásuk, Sorba meg ugye csak egyformákat szabadna. 24V os akkuhoz a 26 V töltöfeszültség kevés. Ahoz hogy rendesen feltöltödjön kell a 28-29 V és azt időben lecsökkenteni a normál nagyjából 27 V ra a csepptöltés szintjére.
Rendben. Az eredeti cél a notim működtetése lett volna napelemről akkuval. Akkor a jobbik akkut felhasználva szükségem volna:
- 1db step down converterre, ami előállítaná a töltő fesz-t - 1db töltésvezérlőre - 1db step up converterre, ami előállítaná a 19V-t Ez egy megoldásnak elfogadható lenne? vagy talán megvenni ezt és ez megoldaná a töltés problémát?Bővebben: Link
Hello! 26V-nál 3,3A-t mértem (elvben max. 3,6A/cella) Stev.
Üdv
Ez igy tuti? Egyszerre mérted a feszültséget és az ármot? Az én paneljeim is olyan 28V osak üresjáratban de leterhelve van hogy csak 16-17 V Előző kérdésedre visszatérve nem kell úgy megbonyolitani. Ha veszel egy olcsó pár ezer ft os szolár töltöt akkor azzal egyből rákötheted az akkura a napelemet. Ha meg csinálni akarsz akkor csinálsz egy PWM es megoldást, és az ólomakkuk töltési karakterisztikája szerint állitgatod a kitöltési tényezőt. Utánna persze kell valami step-up konverter hogy meglegyen a 19 V de azt hiszem az nem nagy ügy.
Idézet: „elvben max. 3,6A/cella” Rövidzár esetén, ahol ~0V a kapocsfeszültség.
Úgy van, hogy 3x16 cella van sorosan kötve, és full napsütésnél mértem a 26V 3,3A-t egymás után mert csak 1 multiméterem van. Még nem kötöttem rá fogyasztót, egyenlőre a keretet, tartót készítem hozzá. Megfelelő step-up-ot eddig még nem találtam.
Üdv! Szóval van a próbapanelom (kép csatolva) ami ha kirakom a napra belül bepárásodik. Kissé zavar a jelenség. Próbáltam már hogy derékszögbe felállítom és megkezdem a tetejénél kb 5cm-en hogy kipárologjon a belül lévő víz, de nem mentem sokra vele. A közepénél ugyanúgy párás marad. Ugyanígy lefektetve de ez se segített. Van valakinek vlami ötlete hogyan lehet megoldani a párátlanítást? Stev.
Épp feltekerhető napellenzős árnyékolást tervezek az erkélyre, azt méregetem. Eszembe ötlött: vannak már felcsavarható napelemek. A kettő kombinációjáról (a ponyva másik fele napelem) valakinek van tapasztalata? Vagy ez roppant drága?
Az nem kifejezés hogy drága.
Q...a drága. Azt nem erre a célra találták ki.
Hali
Ma még drága de ha ráállnak a kínai gyárak akkor kiszorítja majd a most használt poly és mono celláinkat. De erre szerintem még 4-5 évet várni kell. Szerintem a szerelése sokkal élvezetesebb lesz , bárhova rakhatod, még a redőnyre is. Bővebben: Link
A fagyasztót 10cm-es nikecellel borítod kivülről minimális lesz a fogyasztása. Láttam ilyet az éleken alulemez ami összefogta az egészet. Érdemes kipróbálni
Én is ezt tervezem, de nem feltekerhetőt, hanem félig, meddig átlátszót.
Üdv
Én kompresszorral nyomattam át rajta a levegőt. Alul felül megbontod és a forróságban egész nap szellőzteted, csak vigyázz a tulnyomás el ne törje az üveget. Finoman szabályozni mert igen csak tud dudorodni az a merevnek hitt üvegtábla |
Bejelentkezés
Hirdetés |