Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Üdv!
Nem lehet, hogy túl vékony a vezeték, ami a töltőig megy a PC táptól? Tegyél valami ohmos terhelést a kimenetre úgy, hogy kb 2A folyjon a körben. Mérd meg a kapocsfeszültséget közvetlen a terhelésen. Lehet hogy a vezeték túl vékony, ekkor segíthet az, ha a visszacsatolást a terheléstől viszed külön szálon vissza a PC tápba.
Hali!
Akkor vezeték lesz a baj, mert tényleg vékonyat használtam (a vezeték szintén pc tápból van de elég vékony fajtából). JA azt elfelejtettem mondani hogy a biztosíték helyére 60W-os izzó van kötve védelem szempontjából, 1,5A-nél már elég szépen villágít, ez lehet gond?
Üdv!
Igen, a 60W-os izzó is lehet gond! Az úgy sem fogja megvédeni a tápegységedet a nagy bajoktól, maximum a diódahidat védi,de pl a kapcsolótranzisztorok életére nem biztosíték. Vedd ki azt az izzót, szinte tuti az a gondja.
Kivettem az izzót, helyére betettem egy biztosítékot (F 4A). 13,56V a kimeneten, leterheltem 2 A-rel, kb. 3-4 századot esik csak a feszültség! És bírja, az izzó volt a gond, köszönöm segítséged. 2A-nél már cicergést hallok a trafóból ez normális? A következő lépés a fesszabályzás lesz. Szépen sorban haladunk. De szerintem nagy feszültség eltérésnél már leszabályoz, ezért muszáj lesz a 4-es lábon kiiktatni a védelmet.
Üdv mindeki, van egy igen régifajta PC tápom azt szeretném tudni hogy kiszedhetek-e belőle AC26V-ot, és ha igen mégis hogyan? Köszi előre is a segítséget. Nem fontos hogy szűrt legyen. Arra gondoltam lemérem azt az áramot ami rögtön a trafóbol jön ki.
mje13007 erre bizti talál
mugab: Köszi a választ.
Akkor egy másik kérdés mindenkinek, azt szeretném tudni hogy pc táppal lehetne-e AC feszültséget előállítani DC-ből? Csak mert olvasgattam hogy a bemenő áramot rögtön egyenirányítja és csak utána megy a trafókba(gondolom ebbül ujra váltót csinál valahogy). Arra lennék kiváncsi hogy ezt kb milyen frekvencián teszi, esetleg alacsonyabb feszültségen miként lehene ezt használni? Válaszokat köszi előre is.
Az 50Hz-es váltakozó áramot egyenirányítja, majd ebből csikál 10-20Khz-es váltófeszt, és ezt küldi a trafókra.
Ebböl a 10-20 kHz-ből lehetne csinálni valahogy 50Hz-et? Vagy ahhoz közeli AC feszültséget amiröl már lehet esetleg használni valamit ami mondjuk AC12V-rol működik?
Elkezdtem kitermelni egy PC-táp bemeneti oldalát, egyben, kettévágom a nyákot és így csak a trafó előtti rész marad meg. Van valami ötlet hogy miként tudnék vele egyenárambol váltót csinálni? Köszi az eddigi segítséget.
Ha nem feltétel hogy pc tápból legyen az eszköz akkor legegyszerűbb egy trafó, közvetlenül a hálózatra...
(Esetleg ha elárulod mihez kell az AC 26 volt talán találunk valami megoldást.)
Labortáphoz kellene de sehol sincs AC20V-nál nagyobb trafóm, és arre gondoltam ami a pc-tápban a trafók után van az már aránylag szűrt, de megoldom máshogy(valószínű a minidrillem tápjával) azért gondoltam hogy inkább a trafók előtti 10-20kHz-es árammal kezdenék valamit, mondjuk valahogy 50Hz közelébe és akkor máris van egy fél inverterem. Köszi a választ.
Huu ez elég zavaros, és gyanítom hogy van járható útja is
Ez a labortáp dolog nem világos, kifejtenéd?
Megépült a labortápom, arra kellett volna a pc-tápbol az AC 26V mert nem volt trafóm, de végül találtam 1 trafót és azt megoldottam. Most már csak arra kellene pc-táp hogy DC feszültségböl AC-t csináljak. Ehhez frekvenciát kell változtatni, méghozzá elég sokat, hogy 50Hz legyen belőle. Ha jol tévedek a kondikkal és az ellenállásokkal kell babrálni, mert más nincs is benne, kondi, ellenállás, tranyó(3db). És még azis jó kérdés lenne hogy ez a tranzisztoros áramszaggató rész működik-e 12V-rol de ezt 1 egyszerű próbával majd megállapítom.
A PC táp alapvetően egy AC-DC tápegység.
Akár labortápot is építhetsz belőle, van is itt ilyen rajz valahol. PC táppal DC-ből AC 50Hz-et csinálni az amolyan fából vaskarika. Kell hozzá, ellenállás, kondi, tranyó, dióda és IC, és akkor a PC tápot már ki is hagyhatod... Üdv Inhouse
Nem eszik olyan forrón azt a kását!
Ha DC tápegység a labortápod, akkor nyugodt szívvel ráköthetsz DC feszültséget, nem kell annak AC! Csak hát PC táppal nem fogsz tudni elmenni 30-35 voltig, de működni fog.
A labortápomnak szüksége van valami AC segédtápra is. De ez már mult, a labortáp kész csak nem működik. ezér AC feszültség előállítására gondoltam 1 PC-tápbol... Azért köszi a segítséget.
Ugyan már miért kéne neki AC feszültség??! Úgy is egyenirányítaná (gondolom)
Lehet, de azon a problámén rég tulvagyok. Annak a labortápnak már más problémái vannak...Már csak az érdekelne hogy ha 10-20kHz-es árammal táplálok egy AC eszközt annak lesz baja?
Válaszokat köszi.
Húúú ez az "AC eszköz" nagyon sejttetős. Mit értesz ez alatt?
Amúgy felejtsd el, hogy PC tápból AC -t nyersz ki. És nem 10-20kHz hanem inkább 60-80kHz! baja nem lesz, de a lomha diódák nem fogják jól kezelni azt a nagy frekvenciát.
Laptoptöltőre, 2.1-es hangfalra, kis fogyasztású LCD monitor, vagy bármi amit a konnektorba szoktunk dugni, esetleg a pákám... Lehet hülyén hangzik, de egy próbát megér.
Sziasztok!
Bocs ha már kérdezték de ezek a PC-s ATX tápok alkalmasak közvetlenül pl. mikrokontrolleres áramkörök táplálására vagy ehhez nem elég "tiszta" a kimenetük és további szűrésre lehet szükség? Mert most azon gondolkodom, hogy bőven jó lesz ez nekem mert szimmetrikus is és biztosítja az összes általam leggyakrabban használt fesz. szinteket.
Hello, én nem ajánlom, mert nem illik hozzá. Ha egy PC-t elhajt, akkor bizonyára alkalmas a PIC-hez is, de túlméretezett dolog, fizikailag és villamos szempontból is.
Köszi a választ igazából csak azért döntöttem emellett mert van most itthon ilyenem fölösbe és ha csinálnék egy olyan tápot ami +-12 és 5V-ot ad ki az trafóval, házzal, mindennel olyan 4000 Ft. minimum lenne. Szóval csak költséghatékonyság miatt akarom használni amíg nem építek vagy veszek egy rendes 2 csatornás labortápot.
Szükségmegoldásként szóba jöhet, de egy véletlen zárlat elég pusztító lehet!
Elvileg van benne rövidzár védelem, kérdes mennyire nyújt kellő védelmet.
Én nem a tápot féltem, hanem az áramkörödet, illetve annak nyákját
Ha a PC táp évtizedekig elhajt egy PC-t (tapasztalat), akkor miért ne lenne jó néhány mA-es PIC-hez?
Axel! Ha biztosra akarsz menni, üzemeltesd az áramköröd a PC táp 12 V-os kimenetéről +7805-ös stabilizátor. Az újabbak meg már 3 vagy 2,5 V-ról mennek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |