Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   69 / 200
(#) szucsip válasza PiperR hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Üdv!

Nem lehet, hogy túl vékony a vezeték, ami a töltőig megy a PC táptól? Tegyél valami ohmos terhelést a kimenetre úgy, hogy kb 2A folyjon a körben. Mérd meg a kapocsfeszültséget közvetlen a terhelésen. Lehet hogy a vezeték túl vékony, ekkor segíthet az, ha a visszacsatolást a terheléstől viszed külön szálon vissza a PC tápba.
(#) PiperR válasza szucsip hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Hali!
Akkor vezeték lesz a baj, mert tényleg vékonyat használtam (a vezeték szintén pc tápból van de elég vékony fajtából). JA azt elfelejtettem mondani hogy a biztosíték helyére 60W-os izzó van kötve védelem szempontjából, 1,5A-nél már elég szépen villágít, ez lehet gond?
(#) szucsip válasza PiperR hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Üdv!

Igen, a 60W-os izzó is lehet gond!

Az úgy sem fogja megvédeni a tápegységedet a nagy bajoktól, maximum a diódahidat védi,de pl a kapcsolótranzisztorok életére nem biztosíték. Vedd ki azt az izzót, szinte tuti az a gondja.
(#) PiperR válasza szucsip hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Kivettem az izzót, helyére betettem egy biztosítékot (F 4A). 13,56V a kimeneten, leterheltem 2 A-rel, kb. 3-4 századot esik csak a feszültség! És bírja, az izzó volt a gond, köszönöm segítséged. 2A-nél már cicergést hallok a trafóból ez normális? A következő lépés a fesszabályzás lesz. Szépen sorban haladunk. De szerintem nagy feszültség eltérésnél már leszabályoz, ezért muszáj lesz a 4-es lábon kiiktatni a védelmet.
(#) tib12 hozzászólása Jún 23, 2011 /

Üdv mindeki, van egy igen régifajta PC tápom azt szeretném tudni hogy kiszedhetek-e belőle AC26V-ot, és ha igen mégis hogyan? Köszi előre is a segítséget. Nem fontos hogy szűrt legyen. Arra gondoltam lemérem azt az áramot ami rögtön a trafóbol jön ki.
(#) sziszipuszi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

mje13007 erre bizti talál
(#) mugab válasza tib12 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

A rövid válasz: nem.
(#) tib12 hozzászólása Jún 26, 2011 /

mugab: Köszi a választ.
Akkor egy másik kérdés mindenkinek, azt szeretném tudni hogy pc táppal lehetne-e AC feszültséget előállítani DC-ből? Csak mert olvasgattam hogy a bemenő áramot rögtön egyenirányítja és csak utána megy a trafókba(gondolom ebbül ujra váltót csinál valahogy). Arra lennék kiváncsi hogy ezt kb milyen frekvencián teszi, esetleg alacsonyabb feszültségen miként lehene ezt használni? Válaszokat köszi előre is.
(#) storm válasza tib12 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Az 50Hz-es váltakozó áramot egyenirányítja, majd ebből csikál 10-20Khz-es váltófeszt, és ezt küldi a trafókra.
(#) tib12 válasza storm hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Ebböl a 10-20 kHz-ből lehetne csinálni valahogy 50Hz-et? Vagy ahhoz közeli AC feszültséget amiröl már lehet esetleg használni valamit ami mondjuk AC12V-rol működik?
(#) tib12 válasza tib12 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Elkezdtem kitermelni egy PC-táp bemeneti oldalát, egyben, kettévágom a nyákot és így csak a trafó előtti rész marad meg. Van valami ötlet hogy miként tudnék vele egyenárambol váltót csinálni? Köszi az eddigi segítséget.
(#) mugab válasza tib12 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Ha nem feltétel hogy pc tápból legyen az eszköz akkor legegyszerűbb egy trafó, közvetlenül a hálózatra...

(Esetleg ha elárulod mihez kell az AC 26 volt talán találunk valami megoldást.)
(#) tib12 válasza mugab hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Labortáphoz kellene de sehol sincs AC20V-nál nagyobb trafóm, és arre gondoltam ami a pc-tápban a trafók után van az már aránylag szűrt, de megoldom máshogy(valószínű a minidrillem tápjával) azért gondoltam hogy inkább a trafók előtti 10-20kHz-es árammal kezdenék valamit, mondjuk valahogy 50Hz közelébe és akkor máris van egy fél inverterem. Köszi a választ.
(#) szucsip válasza tib12 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Huu ez elég zavaros, és gyanítom hogy van járható útja is
Ez a labortáp dolog nem világos, kifejtenéd?
(#) tib12 válasza szucsip hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Megépült a labortápom, arra kellett volna a pc-tápbol az AC 26V mert nem volt trafóm, de végül találtam 1 trafót és azt megoldottam. Most már csak arra kellene pc-táp hogy DC feszültségböl AC-t csináljak. Ehhez frekvenciát kell változtatni, méghozzá elég sokat, hogy 50Hz legyen belőle. Ha jol tévedek a kondikkal és az ellenállásokkal kell babrálni, mert más nincs is benne, kondi, ellenállás, tranyó(3db). És még azis jó kérdés lenne hogy ez a tranzisztoros áramszaggató rész működik-e 12V-rol de ezt 1 egyszerű próbával majd megállapítom.
(#) Inhouse válasza tib12 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

A PC táp alapvetően egy AC-DC tápegység.
Akár labortápot is építhetsz belőle, van is itt ilyen rajz valahol.
PC táppal DC-ből AC 50Hz-et csinálni az amolyan fából vaskarika. Kell hozzá, ellenállás, kondi, tranyó, dióda és IC, és akkor a PC tápot már ki is hagyhatod...

Üdv
Inhouse
(#) szucsip válasza tib12 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Nem eszik olyan forrón azt a kását!

Ha DC tápegység a labortápod, akkor nyugodt szívvel ráköthetsz DC feszültséget, nem kell annak AC!
Csak hát PC táppal nem fogsz tudni elmenni 30-35 voltig, de működni fog.
(#) tib12 válasza szucsip hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

A labortápomnak szüksége van valami AC segédtápra is. De ez már mult, a labortáp kész csak nem működik. ezér AC feszültség előállítására gondoltam 1 PC-tápbol... Azért köszi a segítséget.
(#) szucsip válasza tib12 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Ugyan már miért kéne neki AC feszültség??! Úgy is egyenirányítaná (gondolom)
(#) tib12 válasza szucsip hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Lehet, de azon a problámén rég tulvagyok. Annak a labortápnak már más problémái vannak...Már csak az érdekelne hogy ha 10-20kHz-es árammal táplálok egy AC eszközt annak lesz baja?
Válaszokat köszi.
(#) szucsip válasza tib12 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Húúú ez az "AC eszköz" nagyon sejttetős. Mit értesz ez alatt?

Amúgy felejtsd el, hogy PC tápból AC -t nyersz ki. És nem 10-20kHz hanem inkább 60-80kHz!

baja nem lesz, de a lomha diódák nem fogják jól kezelni azt a nagy frekvenciát.
(#) tib12 válasza szucsip hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Laptoptöltőre, 2.1-es hangfalra, kis fogyasztású LCD monitor, vagy bármi amit a konnektorba szoktunk dugni, esetleg a pákám... Lehet hülyén hangzik, de egy próbát megér.
(#) Kovidivi válasza tib12 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Miért árammal? Nem feszültséggel?
(#) Axel hozzászólása Júl 6, 2011 /

Sziasztok!

Bocs ha már kérdezték de ezek a PC-s ATX tápok alkalmasak közvetlenül pl. mikrokontrolleres áramkörök táplálására vagy ehhez nem elég "tiszta" a kimenetük és további szűrésre lehet szükség? Mert most azon gondolkodom, hogy bőven jó lesz ez nekem mert szimmetrikus is és biztosítja az összes általam leggyakrabban használt fesz. szinteket.
(#) Medve válasza Axel hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Hello, én nem ajánlom, mert nem illik hozzá. Ha egy PC-t elhajt, akkor bizonyára alkalmas a PIC-hez is, de túlméretezett dolog, fizikailag és villamos szempontból is.
(#) Axel hozzászólása Júl 6, 2011 /

Köszi a választ igazából csak azért döntöttem emellett mert van most itthon ilyenem fölösbe és ha csinálnék egy olyan tápot ami +-12 és 5V-ot ad ki az trafóval, házzal, mindennel olyan 4000 Ft. minimum lenne. Szóval csak költséghatékonyság miatt akarom használni amíg nem építek vagy veszek egy rendes 2 csatornás labortápot.

Szükségmegoldásként szóba jöhet, de egy véletlen zárlat elég pusztító lehet!
(#) Axel válasza Medve hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Elvileg van benne rövidzár védelem, kérdes mennyire nyújt kellő védelmet.

Én nem a tápot féltem, hanem az áramkörödet, illetve annak nyákját
(#) erbe válasza Medve hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Ha a PC táp évtizedekig elhajt egy PC-t (tapasztalat), akkor miért ne lenne jó néhány mA-es PIC-hez?

Axel!
Ha biztosra akarsz menni, üzemeltesd az áramköröd a PC táp 12 V-os kimenetéről +7805-ös stabilizátor. Az újabbak meg már 3 vagy 2,5 V-ról mennek.
Következő: »»   69 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem