Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   163 / 274
(#) koncsik03 válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Külső vagy azt a tápot amely a pc-ben van?
(#) Arpika92 hozzászólása Jún 21, 2011 /

Amely a pc-ben van Pentium 2-es Pc-bol szedtem ki.
De mas tapegyseget is probalatam azzal is azt csinalta de jobban. Ezzel a pc tappal egy kicsit gyengebb a gerjedes. Mikor a mely hangott kell erositse akkor gerjed be. Magas hangnal kb 60% nal vedtem eszre
(#) u.st válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Üdv!
Az erősítőpanel nem tartalmaz nagy értékű tápfeszültségszűrő kondenzátort. Ugyanezt tapasztaltam én is, igaz más típusú IC-vel. Utólag kellett rábarkácsolni.
(#) Arpika92 válasza u.st hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Es mit tanacsolsz mijen kondenzatort barkacsoljak bele es hova?
(#) u.st válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Közvetlenül a tápfesz. csatlakozó pontoknál, 2200 mikro, vagy nagyobb kondival. Az elhelyezés tetszés szerinti, a kiviteltől függ. A lényeg, hogy rövid kivezetéssel csatlakozzon az említett pontokhoz. Ez minden erősítő nagyon fontos eleme, a tápegység belső ellenállását csökkenti, így a gerjedési hajlamot is.
(#) Arpika92 válasza u.st hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Koszonom szepen a tanacsot. hamarosan ki is probalom
(#) Arpika92 válasza u.st hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Meg kerlek szepen egy rajzot keszitetek e? Mert meg probaltam de nem valtozott es igazan nem ertettem, hogy hogy kossem be
(#) u.st válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

A kapcsolási rajzon megjelölt kondenzátort kellene áthidalni, vagy kicserélni nagyobbra.

tda2030.jpg

(#) Kovidivi válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Szerintem mindegy , hogy külső, vagy sem. Egy pc-táp feszültségben 12V-ot ad le, ami terhelhető, ez a TDA2030-nak meg sem kottyan, 44V-tal is hajtható. Ha viszont a táp +-12V-os részét használta a kérdező, akkor gond van, mert a -12V-os rész alig terhelhető, és hamar el fog kezdeni torzítani az erősítő.
(#) kistotti01 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

44V az sok a TDA2030-nak. 32...34V az a felső határ, ahol még biztonságosan használható. Mivel az IC maximum 36V-ot visel el.
(#) Kovidivi válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Én a TDA2030A-ról írtam, sok helyen már csak ilyet lehet venni.
(#) Arpika92 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

En a +/Gnd 12 voltott hasznalom, ez szamt e? mit tudjak akkor csinalni?
(#) Kovidivi válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Tehát csak 12V-tal táplálod. Mivel 18w-ot 40V körüli bemenő feszültség esetén adja le, ezért 12V-ról arányosan kevesebb fog lejönni. Azt mondod, hogy gerjed, de szerintem rossz szót használsz. Nem arra gondolsz, hogy torzít bizonyos hangerő felett? Mert akkor elérte a maximum kimenő teljesítményét, ez normális. Ilyen kis feszültségről csak pár W jön le. A nagyfrekvenciás gerjedést nem hallod, csak érzed, hogy melegszik az IC. Megoldás: Keresel egy megfelelő trafót.
(#) Arpika92 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Az Ic nem melegedik csk ahogy mondtatd gerjed, kb 25%-nal a basszus es 60-70%-nal a magas is kezd. Mas taot is tedtem Az pedig 18V volt es azzail is gerjed
(#) reloop válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Gerjedésről akkor beszélünk, ha az erősítő a bemenettől független jelet állít elő. (Ez eshet a hallható hangok tartományán kívül is.)
A torzítás az amikor a bemenetre kerülő jel a kimeneten eltérő alakú, a torzítás mértékének növelésével egyre felismerhetetlenebb.
Neked ez utóbbi lesz a problémád, mint azt Kovidivi is írta.
(#) Arpika92 válasza reloop hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Mijen trafot javasolnatok? Hany Volt es hany Amperes trafot tekercseljek?
(#) Kovidivi válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Hány ohm-os hangfalat raksz rá, mennyi teljesítményt szeretnél kivenni (18W max.), és hány csatorna megy egy trafóról? Ezeket ha elmondod, saccolunk neked valamit!
(#) Arpika92 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

8 ohmos hangszorok, korulbelul 15-17W es ket csatornat szeretnek a trafora. Van egy 20V-os tarfom, az ampert nem tudom kb egy 80 w os erositoe es egy ket savos nahszin szabalyoe volt.Az jo lene e vajon
(#) Kovidivi válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Neked kellene egy trafó, ami 26-30V AC-t ad le (vagy 2x13-tól 2x15V), ebből egyenirányítás után lesz 35-41V DC feszültség (vagy +-17.5V-tól +-20.5V). Hogy szimmetrikus vagy szimpla táp kell, ezt a kapcsolás dönti el, vagy inkább fordítva. Használj TDA2030A IC-t, ne csak TDA2030-at, és bírni fogja! Teljesítményben 50-60VA már elegendő két csatornához. Ez 1.5A-es terhelhetőséget jelent 41V DC feszültség mellett.
(#) reloop válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

A 20V szekunderből 26V egyenfeszültséget tudsz előállítani. Ebből 8 ohm -on 8W teljesítmény vehető ki. A kb. 15-17W hangszóróhoz lehet, hogy elegendő lesz. Próbáld meg.
A trafó megfelelőségét egy fotó alapján könnyebb volna elbírálni.
(#) Kovidivi válasza reloop hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Én előtte azt kérdeztem tőle, hány W-ot szeretne kimenő teljesítményként, szerintem arra válaszolta azt, hogy 15-17W.
(#) sportsboypaper válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Szia,

végre megjött a KIT-em az ebayről, sokkal kisebb, mint képzeltem, de nagyon tetszik.

Kaptam hozzá egy zsák alkatrészt meg bordát is.

Mielott beforraszték mindent, azt szerettem volna megkérdezni tőletek, hogy kell-e tesztelni, vagy méregetni azokat (csak egy multiméterem van) beszerelés előtt, ill. van-e érezhető minőségkülönbség, ha lecserélem őket egyből. egy két alkatrész elegge gagyinak néz ki, de attol meg mukodhetnek.

a masik kerdesem, hogy szerintetek milyen trafot szerezzek hozzá, mert ugy látom, hogy 3 csatlakozója van, és utána jön csak az egyeniranyito meg a pufferkondi. ehhez 2x35VA kell?

P1030855.JPG

(#) r3pl4y válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Szia!
Méregetni nem árthat persze...ellenállásokat mindenképpen mielőtt beülteted...
Mit értesz az alatt, hogy gagyinak tűnnek az alkatrészek... azokról nem tettél fel képet így nem látjuk őket...

Igen 3 csatlakozása van mivel szimmetrikus trafót igényel... azaz olyan amin kettő szekunder tekercs van...2x35VA elég lesz... a fesz meg olyan 2x 13V körüli legyen szerintem... bár én ezt a kapcsolást soha nem építettem meg, de ha jól nézem akkor az ic max 36V -t illetve 2x18V -t visel el... 13VAC pedig egyenirányítás után kb. 18V lesz..persze ebből valamennyi esik a hídon stb. -n..ezért lehet akár 14-15VAC is, de szerintem elég lesz oda a 13VAC is ha biztonságosan akarod járatni... trafót meg szerintem ne vegyél készen... inkább tekertess egyet valakivel... én tudok is valakit itt a fórumon aki annyiért amennyiért belinkelted az előző oldalon azt a trafót...simán teker neked egy 100-150VA -s 2x13V körüli trafót... csak nem tudom szabad e itt reklámozni a kolléga nevét ezért ha érdekel akkor PM -ben megadhatom.
(#) sportsboypaper válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

SZia,

köszi a tanácsot. Ha itt a Hestoreban nem talalok, kénytelen leszek készíttetni egyet. ezekhez mit szólsz, mik a hátrányai? meg lehet ezzel hajtani rendesen ezeket az IC-ket?

2x14V . 2x12V

A masik gondom még, hogy kellene nekem egy 12V-os áramforras is az előerősítőhöz. Ha ezeket egy traforol meg lehetne oldani, akkor erdemes lenne tenyleg kesziteni egyet.
(#) r3pl4y hozzászólása Jún 28, 2011 /

Semelyik nem lesz jó, mivel itt a névleges teljesítmény magára a trafóra van megadva..mármint az egészre...együtt a két szekunder tekercset...tehát ezek kicsik lesznek... neked szekunderenként kellene 30VA kb... hogy azért legyen tartalék...

Vagy azt csinálod, hogy veszel két ilyen trafót: Bővebben: Link (de szerintem elég egyértelmű, hogy ez már nem nagyon éri meg), vagy tekertetsz egy 2x13-14V -set kb. 100-150VA -sat egy az előbb linkelt trafó áráért... a linkelt trafónak 4k darabja bruttóban + posta ha nem vagy helyben az 5k... 4-5k ért postával együtt tekernek egy 150VA -s trafót olyat amilyen neked kell...
Ha kell még 12V akkor az egyenirányítás után leveszel az egyik szekunderről 18V -t... mert ugye ennyi lenne kb. egyenirányítás után a 13VAC és ráraksz egy 7812 -t, vagy LM317 -et... és már meg is van a 12V -d... de ennyiért akár tekernek rá neked egy 3. szekunder tekercset is ami csak 9VAC -s lesz... ennek elég lesz valami max. 1A -t elbírnia kb. mert az előerősítőd gondolom ennél többet tuti nem fog felvenni...és az meg 12VDC lesz ugye...

Tehát 2 megoldás is kínálkozik egyből a 12V előállítására sőt még több is, de ebből akármelyik jó lehet neked... a lényeg annyi, hogy neked egy olyan trafó kell aminek 2 szekunder tekercse van és ez szekunderenként le kell, hogy tudjon adni kb. 30VA -t... azaz összesen egy 60VA -s trafó kellene neked kb... de felesleges ilyen kicsit tekertetni, mert a 150VA -s is kb. ugyanannyi lenne...és akkor már mért ne lenne nagyobb...
(#) sportsboypaper válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Értem, amit mondasz, köszi szépen a tanácsot. Azt hiszem a 3. szekunder lesz a szép megoldas....
(#) Arpika92 hozzászólása Júl 3, 2011 /

Koszonom szepen a valaszokat. Meg is fogom probalni. Meg egy kerdest szeretnek kerdezni, valaki nem tud egy kapcsolast adni hogy tob csatornat be tudjak kotni es tudjam valtogatni
(#) Dániel X válasza Arpika92 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Üdv!
Bemenet választó amire te gondolsz. Van témája.
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 16, 2011 /

Sziasztok!
Itt
egy kapcsolás, és azt szeretném kérdezni hogy így kötve a TDA2030-asokat lenne 200w 4 ohm a kimeneten vagy csak 100w 8 ohm, és életképes-e a kapcsolás??
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 16, 2011 /

Nem lessz rossz minőségű a hang ?
Következő: »»   163 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem