Fórum témák
» Több friss téma |
Külső vagy azt a tápot amely a pc-ben van?
Amely a pc-ben van Pentium 2-es Pc-bol szedtem ki.
De mas tapegyseget is probalatam azzal is azt csinalta de jobban. Ezzel a pc tappal egy kicsit gyengebb a gerjedes. Mikor a mely hangott kell erositse akkor gerjed be. Magas hangnal kb 60% nal vedtem eszre
Üdv!
Az erősítőpanel nem tartalmaz nagy értékű tápfeszültségszűrő kondenzátort. Ugyanezt tapasztaltam én is, igaz más típusú IC-vel. Utólag kellett rábarkácsolni.
Es mit tanacsolsz mijen kondenzatort barkacsoljak bele es hova?
Közvetlenül a tápfesz. csatlakozó pontoknál, 2200 mikro, vagy nagyobb kondival. Az elhelyezés tetszés szerinti, a kiviteltől függ. A lényeg, hogy rövid kivezetéssel csatlakozzon az említett pontokhoz. Ez minden erősítő nagyon fontos eleme, a tápegység belső ellenállását csökkenti, így a gerjedési hajlamot is.
Koszonom szepen a tanacsot. hamarosan ki is probalom
Meg kerlek szepen egy rajzot keszitetek e? Mert meg probaltam de nem valtozott es igazan nem ertettem, hogy hogy kossem be
A kapcsolási rajzon megjelölt kondenzátort kellene áthidalni, vagy kicserélni nagyobbra.
Szerintem mindegy , hogy külső, vagy sem. Egy pc-táp feszültségben 12V-ot ad le, ami terhelhető, ez a TDA2030-nak meg sem kottyan, 44V-tal is hajtható. Ha viszont a táp +-12V-os részét használta a kérdező, akkor gond van, mert a -12V-os rész alig terhelhető, és hamar el fog kezdeni torzítani az erősítő.
44V az sok a TDA2030-nak. 32...34V az a felső határ, ahol még biztonságosan használható. Mivel az IC maximum 36V-ot visel el.
Én a TDA2030A-ról írtam, sok helyen már csak ilyet lehet venni.
En a +/Gnd 12 voltott hasznalom, ez szamt e? mit tudjak akkor csinalni?
Tehát csak 12V-tal táplálod. Mivel 18w-ot 40V körüli bemenő feszültség esetén adja le, ezért 12V-ról arányosan kevesebb fog lejönni. Azt mondod, hogy gerjed, de szerintem rossz szót használsz. Nem arra gondolsz, hogy torzít bizonyos hangerő felett? Mert akkor elérte a maximum kimenő teljesítményét, ez normális. Ilyen kis feszültségről csak pár W jön le. A nagyfrekvenciás gerjedést nem hallod, csak érzed, hogy melegszik az IC. Megoldás: Keresel egy megfelelő trafót.
Az Ic nem melegedik csk ahogy mondtatd gerjed, kb 25%-nal a basszus es 60-70%-nal a magas is kezd. Mas taot is tedtem Az pedig 18V volt es azzail is gerjed
Gerjedésről akkor beszélünk, ha az erősítő a bemenettől független jelet állít elő. (Ez eshet a hallható hangok tartományán kívül is.)
A torzítás az amikor a bemenetre kerülő jel a kimeneten eltérő alakú, a torzítás mértékének növelésével egyre felismerhetetlenebb. Neked ez utóbbi lesz a problémád, mint azt Kovidivi is írta.
Mijen trafot javasolnatok? Hany Volt es hany Amperes trafot tekercseljek?
Hány ohm-os hangfalat raksz rá, mennyi teljesítményt szeretnél kivenni (18W max.), és hány csatorna megy egy trafóról? Ezeket ha elmondod, saccolunk neked valamit!
8 ohmos hangszorok, korulbelul 15-17W es ket csatornat szeretnek a trafora. Van egy 20V-os tarfom, az ampert nem tudom kb egy 80 w os erositoe es egy ket savos nahszin szabalyoe volt.Az jo lene e vajon
Neked kellene egy trafó, ami 26-30V AC-t ad le (vagy 2x13-tól 2x15V), ebből egyenirányítás után lesz 35-41V DC feszültség (vagy +-17.5V-tól +-20.5V). Hogy szimmetrikus vagy szimpla táp kell, ezt a kapcsolás dönti el, vagy inkább fordítva. Használj TDA2030A IC-t, ne csak TDA2030-at, és bírni fogja! Teljesítményben 50-60VA már elegendő két csatornához. Ez 1.5A-es terhelhetőséget jelent 41V DC feszültség mellett.
A 20V szekunderből 26V egyenfeszültséget tudsz előállítani. Ebből 8 ohm -on 8W teljesítmény vehető ki. A kb. 15-17W hangszóróhoz lehet, hogy elegendő lesz. Próbáld meg.
A trafó megfelelőségét egy fotó alapján könnyebb volna elbírálni.
Én előtte azt kérdeztem tőle, hány W-ot szeretne kimenő teljesítményként, szerintem arra válaszolta azt, hogy 15-17W.
Szia,
végre megjött a KIT-em az ebayről, sokkal kisebb, mint képzeltem, de nagyon tetszik. Kaptam hozzá egy zsák alkatrészt meg bordát is. Mielott beforraszték mindent, azt szerettem volna megkérdezni tőletek, hogy kell-e tesztelni, vagy méregetni azokat (csak egy multiméterem van) beszerelés előtt, ill. van-e érezhető minőségkülönbség, ha lecserélem őket egyből. egy két alkatrész elegge gagyinak néz ki, de attol meg mukodhetnek. a masik kerdesem, hogy szerintetek milyen trafot szerezzek hozzá, mert ugy látom, hogy 3 csatlakozója van, és utána jön csak az egyeniranyito meg a pufferkondi. ehhez 2x35VA kell?
Szia!
Méregetni nem árthat persze...ellenállásokat mindenképpen mielőtt beülteted... Mit értesz az alatt, hogy gagyinak tűnnek az alkatrészek... azokról nem tettél fel képet így nem látjuk őket... Igen 3 csatlakozása van mivel szimmetrikus trafót igényel... azaz olyan amin kettő szekunder tekercs van...2x35VA elég lesz... a fesz meg olyan 2x 13V körüli legyen szerintem... bár én ezt a kapcsolást soha nem építettem meg, de ha jól nézem akkor az ic max 36V -t illetve 2x18V -t visel el... 13VAC pedig egyenirányítás után kb. 18V lesz..persze ebből valamennyi esik a hídon stb. -n..ezért lehet akár 14-15VAC is, de szerintem elég lesz oda a 13VAC is ha biztonságosan akarod járatni... trafót meg szerintem ne vegyél készen... inkább tekertess egyet valakivel... én tudok is valakit itt a fórumon aki annyiért amennyiért belinkelted az előző oldalon azt a trafót...simán teker neked egy 100-150VA -s 2x13V körüli trafót... csak nem tudom szabad e itt reklámozni a kolléga nevét ezért ha érdekel akkor PM -ben megadhatom.
SZia,
köszi a tanácsot. Ha itt a Hestoreban nem talalok, kénytelen leszek készíttetni egyet. ezekhez mit szólsz, mik a hátrányai? meg lehet ezzel hajtani rendesen ezeket az IC-ket? 2x14V . 2x12V A masik gondom még, hogy kellene nekem egy 12V-os áramforras is az előerősítőhöz. Ha ezeket egy traforol meg lehetne oldani, akkor erdemes lenne tenyleg kesziteni egyet.
Semelyik nem lesz jó, mivel itt a névleges teljesítmény magára a trafóra van megadva..mármint az egészre...együtt a két szekunder tekercset...tehát ezek kicsik lesznek... neked szekunderenként kellene 30VA kb... hogy azért legyen tartalék...
Vagy azt csinálod, hogy veszel két ilyen trafót: Bővebben: Link (de szerintem elég egyértelmű, hogy ez már nem nagyon éri meg), vagy tekertetsz egy 2x13-14V -set kb. 100-150VA -sat egy az előbb linkelt trafó áráért... a linkelt trafónak 4k darabja bruttóban + posta ha nem vagy helyben az 5k... 4-5k ért postával együtt tekernek egy 150VA -s trafót olyat amilyen neked kell... Ha kell még 12V akkor az egyenirányítás után leveszel az egyik szekunderről 18V -t... mert ugye ennyi lenne kb. egyenirányítás után a 13VAC és ráraksz egy 7812 -t, vagy LM317 -et... és már meg is van a 12V -d... de ennyiért akár tekernek rá neked egy 3. szekunder tekercset is ami csak 9VAC -s lesz... ennek elég lesz valami max. 1A -t elbírnia kb. mert az előerősítőd gondolom ennél többet tuti nem fog felvenni...és az meg 12VDC lesz ugye... Tehát 2 megoldás is kínálkozik egyből a 12V előállítására sőt még több is, de ebből akármelyik jó lehet neked... a lényeg annyi, hogy neked egy olyan trafó kell aminek 2 szekunder tekercse van és ez szekunderenként le kell, hogy tudjon adni kb. 30VA -t... azaz összesen egy 60VA -s trafó kellene neked kb... de felesleges ilyen kicsit tekertetni, mert a 150VA -s is kb. ugyanannyi lenne...és akkor már mért ne lenne nagyobb...
Értem, amit mondasz, köszi szépen a tanácsot. Azt hiszem a 3. szekunder lesz a szép megoldas....
Koszonom szepen a valaszokat. Meg is fogom probalni. Meg egy kerdest szeretnek kerdezni, valaki nem tud egy kapcsolast adni hogy tob csatornat be tudjak kotni es tudjam valtogatni
Üdv!
Bemenet választó amire te gondolsz. Van témája. |
Bejelentkezés
Hirdetés |