Fórum témák
» Több friss téma |
Ödön, te a xenonnak csak a fényére vagy kíváncsi, nem akarsz vele vetíteni, vagy ilyenek? Én nem nagyon értek a xenonokhoz, te látom értesz hozzájuk, de majd ha megcsinálod, akkor majd tegyél neki ventilátort, mert különben fel fog robbanni. Meg ha kikapcsolod, és még izzik az valamelyik elektródja, és még nem hült le, akkor még ne kapcsold le a ventilátort, mert olyankor a leg robbanásveszélyesebb, mert az ív kialudt ugyan, de az az 50-60 Bar nyomás még megmaradt benne, ilyenkor még ha egy picit megmozdítod akkor is felrobbanhat, úgyhogy vigyázz vele. Ja igen, és jobban vagy már?
Sziasztok!
Jó rég nem írtam ide.. Szóval: Időközben találkoztam Ödönnel és vittem neki egy csövet a nemrég belinkelt dobozból, Hidrogéngáz töltetűt. Sikerült beindítani, addíg oké, hogy szórótrafó kell hozzá, de örülnék ha le tudnád írni részletesebben, nekem is, meg hátha mást is érdekel a dolog, hogy pontosan hogyan sikerült mindez, kell-e valami más a trafón kívül, illetve milyen áramkorlátot használtál, nameg hogy hogyan lehetne ezt óccsó módon TV sorimenővel megoldani! Kép is érdekelne hogyan világít.. Üdv!
A gyanús ruszki égőre gondolsz? A hidrogén töltetű az egészen jó cucc, csak nem világításra használatos .
Igen, arra gondolok, tényleg nem világításra valók, hanem spektroszkópiai fényforrások.
Ödönnel való levelezésemből a kedvedért: "Na megvannak a csövek.. Abban a dobozban csak 4db volt, én többre számítottam a méret alapján. Na mindegy. Hidrogén, Hélium, Neon, és Kripton töltettel. Csak egy elektróda vezet ki a két széléről az érintkezőhöz, nem pont úgy mint a dobozon lévő rajzon. Lefotóztam őket, itt a kép: http://bthamps.extra.hu/csovek.jpg Leírás nem volt hozzájuk, abszolút semmit nem tudok róluk, mekkora fesz és áramerősség kell nekik, meg hogy fojtó, gyújtó, vagy egyéb kell-e hozzájuk. Annyi a max ami ami oroszul a dobozra van írva, kár hogy nem értem, bár gondolom nem sok hasznosat árulna el. -> Sztem ezek a csövek spektroszkópiai fényforrások. Szép színes, monokromatikus fényük van azért, hogy laborokban ehhez állítsanak be színképelemző készülékeket. Már ha valóban azok... Ha ki akarod próbálni őket vhogy, nagyon óvatosan tedd, mert egy szérián belül is változik az égési fesz / üzemi amper, és a csövek méretükhöz képest igencsak sérülékenyek elektromosan! Valahogy mégiscsak össze kéne futnunk egyszer, és hozhatnál egy ilyen csövet, én a rendelkezésemre álló, szinte minden teljesítményértéket képviselő fojtótekercs készlettel talán hamarabb felderíteném, mit is tudnak ezek.."
Na mindjárt visszanézek majd, aztán írok részletesebben...
Az a helyzet, hogy ami lámpa a gyűjteményemben van, annak illik ismernem a fényét, és illik be tudni kapcsolni is... )
Vetíteni xenonnal? Mit? nincs moziapparátom, éppen ezért max projektorépítésnél kerülhetne szóba a xenon, de igazából ott sem, hiszen a fémhalogénlámpákból sokkal nagyobb a választék, van is belőle nekem bőven, egyszerűbb az üzemeltetése is... tehát a xenon csak kíváncsiság + élvezkedés! Felrobbanni aligha fogok vele, egyébként hidegen is robbanásveszélyes, jól el van csomagolva most is... ilyenkor is jól tele van nagynyomású xenongázzal, u.is mivel ezek nem adalékos lámpák, helyből benne kell legyen a kívánt gáznyomás, amely nem a bekapcsolástól függ! Egyébként vmelyest jobban v.ok már, bár még nem az igazi... de azért jövőhéten vhogy odaadom majd a bilidet!
Hali!
Képet nem tudok prezentálni a cső működéséről, legfeljebb xar telefonnal készült fotót. Egyébként kapilláris-kivitelű spektrocsövek ezek, így a becsületes nevükön. Üzemeltetés: Ócska FF sorkimenőt javaslok, nagy légréssel a ferritek között (0.5-1mm), gyári nagyfesztekercs, ferrit másik oszlopára mondjuk 10-15 menet MCu huzal, 0.5mm-es már jó. Egyszerű kis tranzisztoros vagy fetes invertert javaslok erre a tekercsre kapcsolni. A kapilláris csövek sorba is köthetők, üzem közben eleinte érdemes pár perc után kikapcsolni, és megtaperolni őket, hogy nem túl melegek-e! Egyéb kérdés?
Gondoltam, hogy spektroszkópici lámpa, ilyen lilás-rózsaszínes fénye van, ha jól tudom, ismerem a spektroszkópiai lámpákat, a tiéd egy kisnyomású eszköz, ha jól tudom, létezk belőle közepes, és, de ebbe nem vagyok biztos, nagynyomású eszköz is.
Áhá, élvezkedni igazi klasszikus a ultra-nagynyomású xenon. Az ultra-nagynyomású lámpáknak nem valami jó a hatásfokuk, mert minél nagyobb a nyomás, annál rosszabb a hatásfok is, a 150W-os xenonnak a fénye felér egy 200W-os normál izzóéval, de viszont jó a színvisszaadása, sokkal jobb, mint a kis, közepes, és nagynyomású kisülőlámpákétól, de rosszabb a hatásfoka, de hát valamit valamiért . Akkor az már jó, ha jobban vagy. Akkor írok privit, hogy mikor futhatnánk össze a bili ügyben, feltéve, ha az időpont jó neked . És a gyanús ruszki égőket beüzemelted már?
No igen, a mezei xenon nem vmi nagyon extrém jó hatásfokú, de cserébe 6000K-es pontszerű fény, meg egyenletes, villódzásmentes ív (ezt majd a mozigépész urak elmondják pontosan, miért fontos), szóval vannak előnyei is!
De mára már alig gyártják, és nemtom miért olyan eszméletlen drága..közbe meg egy rohadt üvegdarab.. Mindjárt nézem a prividet.. Ruszki égők: Ezek a kapilláris spektra-lámpák azok, Tom adott egyet kipróbálni, persze hogy elindítottam, áramkorlátolt neontrafó lett végül a jó megoldás!
Na igen a xenonnál erről beszéltem, a pontszerű fény az egyik előnye, meg a 6000 kelvin színhőmérséklet, csak az egyenáramú lempának nem villog az íve, mert úgye nem fordul meg az áram, és ezért az ív se szakad meg. Meg ha villogna az ív, akkor egy-egy kocka ki-kimaradna, mert pont akkor nem világít az ív, amikor ott a kocka, ezért egyenáramú xenonokat használnak a mozigépbe. A ruszki égők jó kis eszközök, a spektrociket én is szeretem, főleg a kadmiumosokat, és a titánosokat.
De sokat írtatok, nem volt netem egészen mostanáig
A sorkimenővel megfogtál.. Jelenleg amim van az egy régi orion 3,2kV-os sorkimenő, full műgyantába öntve, szerintem ez valaha színes tv-ben volt, bár sosem láttam a gépet egészben. Nagyfesz kivezetése is a nyákba megy, még a lábait is be kell azonosítanom ha használni akarom, mert van neki bőven Ezt áttekerni sajnos nem tudom. Olyan igazi malomkerekes FF sorkimenőt még nem is láttam, nemhogy volt nekem, de ha ez nem jó, majd megpróbálok felhajtani egyet. A sorkimenők amúgy 50Hz-re vannak méretezve vagy többre? Inverter esetén milyen frekit kéne neki szolgáltatni? Áramkorlátozó ellenállás a trafó után nem kéne? Erről a neontrafóról tudnál bőveb infóval szolgálni, gondolom nem a fojtó elírásából sikeredett.. Amúgy: telós kép is jó lenne ha kivehető a dolog, az én képeim ezekről szintén telefonosok voltak, és elég jók! Üdv!
A sorkimenők 15kHz-en működnek általában (egészen pontosan 15625Hz-en), kivéve a monitorok nagyfesz trafóit, amik 30kHz körül. Ebben a topicban találsz nagyon egyszerű meghajtóáramkört hozzá :http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_804.html
Azért nem olyan rossz a hatásfok. A mellékelt képen egy 36V/400W halogén és egy 500W-os xenon vetített képe látható egymás mellett, azonos optikákkal és tükrökkel. És még lehet növelni a fényerőt, mert itt kb. 28A-rel volt hajtva a xenon. Pláne, ha parabolatükörben lenne, de sajna még nem sikerült szereznem. halogén vs. xenon
Jó kis cumó, a xenonnak a halogéntől jobb a hatásfoka, de a kisülőlámpákétól rosszabb, a fémhalogén lámpák hatásfoka 85 lumen/watt, az ultra-nagynyomású xenonoké 25 lumen/watt, a hhalogéneknek 20 lumen/watt átlagosan, tehát nem olyan jó a hatásfoka, mint a nagynyomású kisülőlámpáknak. A váltóáramú xenonoknak jobb a hatásfoka, olyan 35-40 lumen/watt a hatásfokuk. A xenonok nem is a hatásfokuk miatt jók, hanem jó a színvisszaadásuk, és pontszerű fényük van, ami a mozizáshoz fontos.
Így igaz!
Ezért sem értem, hogy az amatőr projektorépítők a szomszéd topikban miért is kínlódnak a hőfejlesztős, sárgás fényű 5-800W-os jódkvarc égőkkel, a 150W fémhalogén u.ezt tudja, minimális hővel, hófehér fénnyel! Ők tudják persze.... a xenonra rábeszélni mondjuk nem akarom őket, azért az nem egy kimondottan kezdőknek való teknyika...
Pár dolog még így, mára!
Először is, Tom részére elkészült a fotó a működő hidrogénlámpáról. Aztán egy kép a neontrafóról is. Ez utóbbit a neonreklámok üzemeltetésére használják, egy 220V / 3000V nagyfesz szórótranszformátor, beépített (és általam kiépített) mágneses sönttel. Reklám-neoncsövek üzemeltetésére használatos, és némi ügyeskedéssel szabályozható is, itt a fotón egy 20w-os fénycsőfojtó a primer áramkorlát. Akkor: Képek!
És a tegnapi új szerzeményem: Omnilux HQV-400, bazinagy UV-lámpa, Made in China!!
Ez a ruszki égő tényleg jó, spektroszkópiai lámpa, én tudtam, hogy ilyen rózsaszínes fénye lesz, ugyanolyan a meghajtása, mint egy régi nagyfeszültségű neonfénycsőnek, az elektródja, ilyen vékony kockaalakú, és az egész ]-ilyesmi alakú, csak állítva van, de az régi cucc, és ahhoz is szórótrafó meg Sönt kell, és 3000 Voltot kap.
Élőben méxebb a fénye, ebből ha volna egy egész sorozat, marha jó hangulatvilágítást lehetne vele csinálni.
Ennek a Tom gyeröknek meg vki sürgősen szerezzen már egy pár malomkerekes sorkimenőt, mert ami táptrafója van neki, az nem alkalmas ide!
Aha, a kínai omnilux HQV is jó, nullkilóméteres? Mert ez még a csöcsös fajta, azok, meg az 50-es 60-as években voltak, ilyenek a HGL-ek is, nem?
Így igaz.
Ez az égő zsírúj, nullkilométeres, de vagy 30 éves teknyikával csinálták a kis rizzsabáló sárgák! De egyre jobb cuccosokat kokecolnak, nézd meg ezt, milyen választék van: www.omnilux-lamps.com
Ja és az Omninak van HM 1000-ese is (HgL 1000 kompatibilis), bazinagy, kövér, csöcsös jószág, olyan mint egy hájas némber!
Kell nekem egy ilyen is , jövő héten beszélek a hazai forgalmazóval, mennyiért hoznának nekem egy ilyent! Van HMB 500-as kevertfényű is, csak sajnos ez porozott. Pedig a koreai Pallas HMB 500-asa meg átlátszó, és inkább ez utóbbit szeretnék, de sajnos itt Európában a porozatlan kevertfényűek nem terjedtek el...
Az 1000W-os régifajta higanyok, azok ilyen nagy felfújt bitangok, az mázli, ha hoznak neked olyant, van hozzá fojtód? A pallas HMB 500-asról van kép a stewavelight-en, csak az porozatlan, a tiéd pedig porozott. A van kétfajta izzómárkájuk is a rizszabálóknak: a ya ming, és az omnilux, ez utóbbiról csak tőled tudom, hogy kínai.
No ez az, képtelen v.ok ezresfojtót szerezni, több daraból rakom össze a megközelítő V-A értékeket!
Hoznak egyébként ilyen ezrest, csak 12000HUF-ba kerül, ezt picikét azért sokallom... egy HgLI 1000 miatt is szívtam a fogam, azért egy nyolcast kelletett fizetni.. A Stewavés HMB-t ismerem, csak itt EU-ban ezt nem kapni, porozott van ugyan, de ez kevésbé izgalmas.. Van ugyan egy kísérleti porozatlan Tungi HML 160-asom, ez 200-as égő búrájába szerelt kevertfényű, "not coated"! De ez még nem az igazi élmény... A rizseseknek nemcsak 2 márkájuk van, csak az Omni most nagyon nyomul, ezért is ismertebb, a Ya Ming meg egész jó cuccokat gyárt. De pölö az első kínai kerámiacsöves fémhalogént a Wujin Lijia Manufactoring készítette, az egyik kínai egyetem támogatásával (meg ami tudást még összelopkodtak innen-onnan..) mégis, idehaza senkisem ismeri őket!
Az 1000-es higany fojtója pusztulatdrága, 145 Volttal és 7,5 Amperrel kell hajtani. A higanyoknak nagyobb az égési feszültsége, de kissebb az áramerősség is, amivel hajtani kell, pl: a 80W-os higanyt 0,8 A-ral, és kb. 100 Voltal kell hajtani, a hasonló 70W-os nátriumot, pedig 1 A-ral, és kb. 70 Volttal kell hajtani, tehát a nátriumnak kissebb égési feszültség, de magasabb áramerősség kell, ezért nem szerencsés nátriumot higanyfojtóval menetni. A bili az első kalandot megúszta, már csak össze, és fel kell szerelnem, jó kezekben lesz .
Na összeraktam a bilit, a fényterének a tetejét lesúroltam, mert az tiszta fekete volt, és most hófehér lett, igaz egy kicsit le volt jőve onnét a festék, ma szerzek fehér festéket és az optikai teret lefestem. A tetejére majd rakok egy fémlapot, hogy ne folyjon bele a víz, szerelvénylapra nem lesz szükség, ugye van két lyuk a hátulján, az egyikbe beraktam a gyújtót, a csavarjánál rögzítettem, a kondit is berakom majd, és a fojtót meg majd rögzítem. Csináltam 8 fényképet a jelenlegi állapotáról, még nincs felszerelve, csak a szobámba próbáltam ki, lepucoltam, összeraktam, és bekapcs. Kipróbáltam mindkét izzót, mindkettő jó.
Örülök, hogy teccik a kicsike , használd egésséggel!
De nem kell a láémpateret lefesteni, u.is az eredetileg is mezei alumínium volt, a két fényterelő pedig polírozott alu. Ezt kár lefesteni, inkább vedd ki őket, és finom súrolóporral, kevés vízzel polírozd újra, sokkal jobb és autentikusabb lesz!
Nem a fényterelőlapokat nem festettem le, hanem a fényteret, lepucoltam róla a fekete dzsuvát, és fehér volt, de helyenként lepattogzott róla a festék, és elég rondán nézett ki úgy, az anyámnak nem tetszett, és lefestettem. Meg így jobb is, mert jobbak a fénytani tulajdonságai. Lefényképeztem, de nem tudom leszedni a gépről a képeket, majd ha sikerül feltenni, akkor megmutatom, hogy milyen lett. Azért festettem le, mert lepucoltam, súrolóporral, fehér lett a lámpatér, de le volt pattogozva a festék, és most szerintem sokkal jobb. Csak tudjam felrakni a képeket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |