Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   137 / 227
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Mennyiért adnád? Az jobban szigetel?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Hát nem én adom, hanem a bolt. Nem tudom igazából még, mert még nem válaszoltak, hogy vágnak-e le nekem értelmes áron belül 60centis darabot.
Szigetelés tekintetében lehet, hogy jobb, de itt amúgy is a felületi ellenálláson lenne a hangsúly, illetve főként az egyenletes felületen. Ha tökéletesen egyenletes a szekunder, akkor nagyon kis eséllyel történik meghibásodás. Persze ehhez nagyon jó kerek primer és tetőkapacitás is kell, vettem azokat is.
Másfelől jól is mutat

Jó majd szólj ha mégis lenne. egyébként a villérttől nem lehet rendelni?

Most plexicsőről beszélünk. Huzalt egyelőre nem akarok eladni, de majd lehet róla szó, az ára egyébként 5k/kg, 2Z, és 210fokos (kértem volna alacsonyabb hőmérsékletűt, de nem volt nekik). Most teszteltem, 20mm-es gömbelektródával, 3,5kVAC 50Hz-et tartósan elbírt (5 perc), ha a zománc vastagságát 50um-re veszem, ami egyébként nem tudom mennyi pontosan, akkor az 700kV/cm-es térerőt jelent, csúcsban pedig 1MV/cm-es térerőt. Viszont a legkisebb karc esetén is azonnal átüt. Ez nekem is újdonság, tehát elég finoman kell bánni a huzallal, egy megtörés is rögtön hazavágja a szigetelést, a teslánál úgyis maximumra van igénybevéve térerő szempontjából a huzal.
A plexisek visszaírtak, 2métert kéne venni 16k+áfáért. Hát ez egy kicsit sok.

Hát ennyire én se gondoltam. A vezetéket nem külön tőled gondoltam hanem csak úgy, mivel én is gondolkodom majd egy nagy teslán (persze csak ha befejeztem ezt a csöveset) és kezdem beszerezni a dolgokat hozzá.

0,5-ös huzal eleve nem jó nagyteslához, 2kW felett már 0,7-es ajánlott. Az alatt még elmegy a 0,5-ös, pl 2 mothoz.
(#) ekkold válasza Collector hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

A plexicső nagyon jól nézne ki! 63mm körüli külső átmérőben is létezik? Miniteslához használnám, illetve egy félvezetős E osztályún is gondolkozom. Azon felül, hogy jól néz ki a plexi, a nagyfrekis tulajdonságai is sokkal jobbak mint a PVC-nek. Persze a 16eFt+Áfa nagyon sok, de talán a kisebb átmérőjű olcsóbb lenne.
Megadnád esetleg a plexis cég weblapját vagy más elérhetőségét?
Esetleg kisebb átmérőjű cső vásárlásba beszállna még valaki?

Más: mi lenne ha műgyantából öntenénk átlátszó anyagú csövet? Nem számoltam utána, de esetleg az nem jönne ki olcsóbbra?
(#) Collector válasza ekkold hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Lehet kapni mindenféle méretben. De érdekes módon mindegyik cégnél ugyan annyiba kerülnek (kartell??) és nem adnak csak 2 méteres szálat, a mai nap leveleztem az egyikkel.
Tessék:
Bővebben: Link
De googlével is találsz.
Ezeknek a csöveknek az előnye az, hogy nagyon precíz az alakjuk, így a szekunder is nagyon pontos lesz geometriailag.
(#) junkers8896 hozzászólása Júl 1, 2011 /

Hali! valaki tudna nekem egy zenélő tesla tekercs kapcsolást mellékelni ?
(#) Collector válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Ez a DRSSTC3 tud, csak olyan meghajtó kell hozzá.
Pl ezt a szaggató helyére kötni:Bővebben: Link
De azt nem árultad el, hogy neked midi kell, vagy rendes hangzás. Utóbbihoz egy sorkimenős plazmahangszóró sokkal célravezetőbb.
(#) pcroland válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

(#) Collector hozzászólása Júl 1, 2011 /

Találtam egy jó üzletet Újbudán, elég olcsón lehet venni aluflex csöveket. A legkisebb 80-as átmérőjű, az kisebb teslákhoz is jó.
Én vettem 80-as, 125-ös és 150-est is, legyen miből építkezni

aluvent.jpg

(#) junkers8896 válasza Collector hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

öhhm igazábol rendes zenéhez de a plazhangszórós is jó lessz a legjobb mind a 2
(#) Collector válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 1, 2011 / 1

Akkor plazmahangszóró. Bővebben: Link
Ez tuti jó, és elég jó hangja is van.
(#) junkers8896 válasza Collector hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

kössz sokat segítettél
(#) junkers8896 hozzászólása Júl 2, 2011 /

Hali! valki tud segíteni ?? mi történne ha a tesla tekercset úgy bővíteném hogy primer 9 mente 1,5 anyagból a szekunder egy neontrafó szekundrere ami jól szigetelt és 220 v állított elő 3000 v elég nagy csévetesten van és ha ebe még tennék még egy 1100 menetű szekundert mi történne ha ezt így összeraknám és fesz alá heLYezném???
(#) Collector válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Én segítek: figyelmesen gépelsz -> kevesebb helyesírási hiba. A többit nem értem.
(#) Fritzi91 hozzászólása Júl 2, 2011 /

Ha már plazma hangszóróról van szó, akkor lenne egy olyan kérdésem, hogy jó-e hozzá olyan sorkimenő, amiben van kondi? Mert nekem csak olyan van.
Körülbelül ilyesmi van nekem, ahogy nézem ebben is van kondi. http://www.electronicrepairguide.com/flyback1.jpg
(#) Collector válasza Fritzi91 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Ezekben dióda van, nem kondi. Lehet csinálni.
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Hello! Collector, te már megépítetted ezt, mert ha neked működött, akkor én is megépíteném. Ez egyszerűbbnek tűnik, mint a Plazmahangszóró topikban lévő kapcsolások

Junkers: írtál egy három soros mondatot írásjelek nélkül. Nem lehet értelmezni
(#) junkers8896 hozzászólása Júl 2, 2011 /

Hagyjuk az előző hülyeséget. Mást kérdezek hogyha egy Neontrafó szekunder felcsévélt tekercsét úgy ahogy van azt használnám a tesla tekercsben szekunder oldalnak azzal is működne? Mert így akkor megspórolhatok egy tekercselést . A neontrafó 2x110v /2x 3000 voltos volt

DSC03137.JPG

(#) pcroland válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

A szekunder tekercs csakis egy sorból állhat. Menetet menet mellé kell tekerni. Most sem volt valami érthető a hsz.-ed.
Idézet:
„Mást kérdezek hogyha”

Mást kérdezek. Hogyha...
Mást kérdezek; hogyha...
Mást kérdezek, hogyha...
(#) Collector válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

3kV-ra van szigetelve, egy kisebb teslánál meg keletkezik 50kV. Spórolni nem lehet, nem véletlenül csinálja mindenki úgy, ahogy azt látni.
(#) mandor válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Inkább vegyél vagy bonts huzalt és tekerj egy kisebb szekundert. Mekkora teslát szeretnél? Töltsd le a Win Teslát vagy a Dos Teslát és abban ki lehet számolni mit hogyan kel. Illetve ha csak simán tekersz egy szekundert a Skory weblapján van egy kis rezonancia freki számító program. Ha rezonanciába hozod a primerrel szép eredményes kisülések lesznek akár egy 100mm átmérőjű szekunderből ( Lásd Collector "kis" tesláját ). Mondjuk ha MOT-ot használsz sokkal eredményesebb lesz a cuccos. Az a Neon tr mekkora teljesítményű?

UI.: Lassan én is nekiállok a teslámnak megint. Jövőhéten jön 4db MOT hozzá. 90-100nF-os lesz a kondi és 200mm átmérőjű szekunder. A kondinál fogok megint megakadni mivel sárgaréz szalagra nincs pénzem de ha alut használok nem tudom biztonságosan kivezetni... A primer Helikal vagy Helix kialakítású lesz.
(#) junkers8896 válasza mandor hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Köszönöm a felvilágosítást! :yes: Annyit még tudnál segíteni hogy a tesla tekercs szekundere hány mm anyagból legyen mert apám ismerőse tekercseléssel foglalkozik és hát jó lenne tudni . Szerinted melyikkel lenne érdemes meghajtani a teslát:
1./ 2x3000v 45mA 270W neontrafó
2./ 20000v sorvégtrafó
(#) _BiG_ válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

A helyes válasz az 1-es. (De a viszonylag kis teljesítmény miatt pontosabb méretezést igényel a rendszer!)

Ha kicsit visszaolvasol, a sorvégtrafót többször is kilőttük, mint alkalmatlant és azt is megokoltuk, hogy miért.

Milyen "anyagra" gondolsz? Kérlek, konkrét megnevezést kérdezz, mert "anyag" bármi lehet.
(#) junkers8896 válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Bocsánat így helyes: zománcozott réz huzal
(#) _BiG_ válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Ennél a teljesítménynél 0,3 - 0,5 mm-es huzal bőven elegendő, inkább a kisebb is elég.

A tekercs geometriai arányára ügyelj. H/D arány 4:1 - 5:1 legyen, nagyobb teljesítménynél 3,5:1 - 3:1 a jó. És ne legyen nagyon karcsú, hanem kövérebb legyen a cső, legalább 100mm-es. A huzalhosszt érdemes a rezonancia freki hullámhosszának negyedére venni (a huzalátmérő és huzalhossz erősen befolyásolja a H/D arányt!). Kis számolgatást igényel. De a wintesla, vagy a teslamap segít.
Nézz utána ezeknek a neten, de itt is, mert többször esett róla szó!
Bővebben: Link (FINEWIRE TUBULAR COIL- BAD!)
Herb's Tesla Coil Page

stb...
(#) mandor válasza junkers8896 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Átlagosan számolva 0.3mm-eség és olyan 900menet körül kel legyen. Ahogy _Big_ kolléga is írta 100mm átmérő elég neked. Amit Colletor épített az sem sokkal nagyobb! És lásd mekkora szikrái vannak. Igaz a 250W-os trafódnak cirka 10X-ese annak a meghajtása de így is sikerül neked kb 10cm-es szikra. Jó kondi kel hozzá és jó tetőkapacitás.
(#) Collector válasza mandor hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Közel sincs 2,5kW a 2 mot, esetleg 2kVA.
Következő: »»   137 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem