Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Hát nem én adom, hanem a bolt. Nem tudom igazából még, mert még nem válaszoltak, hogy vágnak-e le nekem értelmes áron belül 60centis darabot.
Szigetelés tekintetében lehet, hogy jobb, de itt amúgy is a felületi ellenálláson lenne a hangsúly, illetve főként az egyenletes felületen. Ha tökéletesen egyenletes a szekunder, akkor nagyon kis eséllyel történik meghibásodás. Persze ehhez nagyon jó kerek primer és tetőkapacitás is kell, vettem azokat is. Másfelől jól is mutat ![]()
Jó majd szólj ha mégis lenne. egyébként a villérttől nem lehet rendelni?
Most plexicsőről beszélünk. Huzalt egyelőre nem akarok eladni, de majd lehet róla szó, az ára egyébként 5k/kg, 2Z, és 210fokos (kértem volna alacsonyabb hőmérsékletűt, de nem volt nekik). Most teszteltem, 20mm-es gömbelektródával, 3,5kVAC 50Hz-et tartósan elbírt (5 perc), ha a zománc vastagságát 50um-re veszem, ami egyébként nem tudom mennyi pontosan, akkor az 700kV/cm-es térerőt jelent, csúcsban pedig 1MV/cm-es térerőt. Viszont a legkisebb karc esetén is azonnal átüt. Ez nekem is újdonság, tehát elég finoman kell bánni a huzallal, egy megtörés is rögtön hazavágja a szigetelést, a teslánál úgyis maximumra van igénybevéve térerő szempontjából a huzal.
A plexisek visszaírtak, 2métert kéne venni 16k+áfáért. Hát ez egy kicsit sok.
Hát ennyire én se gondoltam. A vezetéket nem külön tőled gondoltam hanem csak úgy, mivel én is gondolkodom majd egy nagy teslán (persze csak ha befejeztem ezt a csöveset) és kezdem beszerezni a dolgokat hozzá.
0,5-ös huzal eleve nem jó nagyteslához, 2kW felett már 0,7-es ajánlott. Az alatt még elmegy a 0,5-ös, pl 2 mothoz.
A plexicső nagyon jól nézne ki! 63mm körüli külső átmérőben is létezik? Miniteslához használnám, illetve egy félvezetős E osztályún is gondolkozom. Azon felül, hogy jól néz ki a plexi, a nagyfrekis tulajdonságai is sokkal jobbak mint a PVC-nek. Persze a 16eFt+Áfa nagyon sok, de talán a kisebb átmérőjű olcsóbb lenne.
Megadnád esetleg a plexis cég weblapját vagy más elérhetőségét? Esetleg kisebb átmérőjű cső vásárlásba beszállna még valaki? Más: mi lenne ha műgyantából öntenénk átlátszó anyagú csövet? Nem számoltam utána, de esetleg az nem jönne ki olcsóbbra?
Lehet kapni mindenféle méretben. De érdekes módon mindegyik cégnél ugyan annyiba kerülnek (kartell??) és nem adnak csak 2 méteres szálat, a mai nap leveleztem az egyikkel.
Tessék: Bővebben: Link De googlével is találsz. Ezeknek a csöveknek az előnye az, hogy nagyon precíz az alakjuk, így a szekunder is nagyon pontos lesz geometriailag.
Hali! valaki tudna nekem egy zenélő tesla tekercs kapcsolást mellékelni ?
![]()
Ez a DRSSTC3 tud, csak olyan meghajtó kell hozzá.
Bővebben: Link Pl ezt a szaggató helyére kötni:Bővebben: Link De azt nem árultad el, hogy neked midi kell, vagy rendes hangzás. Utóbbihoz egy sorkimenős plazmahangszóró sokkal célravezetőbb.
Találtam egy jó üzletet Újbudán, elég olcsón lehet venni aluflex csöveket. A legkisebb 80-as átmérőjű, az kisebb teslákhoz is jó.
Bővebben: Link Én vettem 80-as, 125-ös és 150-est is, legyen miből építkezni ![]()
öhhm igazábol rendes zenéhez de a plazhangszórós is jó lessz a legjobb mind a 2
![]()
Akkor plazmahangszóró. Bővebben: Link
Ez tuti jó, és elég jó hangja is van.
kössz sokat segítettél
![]() ![]() ![]()
Hali! valki tud segíteni ?? mi történne ha a tesla tekercset úgy bővíteném hogy primer 9 mente 1,5 anyagból a szekunder egy neontrafó szekundrere ami jól szigetelt és 220 v állított elő 3000 v elég nagy csévetesten van és ha ebe még tennék még egy 1100 menetű szekundert mi történne ha ezt így összeraknám és fesz alá heLYezném???
![]()
Én segítek: figyelmesen gépelsz -> kevesebb helyesírási hiba. A többit nem értem.
Ha már plazma hangszóróról van szó, akkor lenne egy olyan kérdésem, hogy jó-e hozzá olyan sorkimenő, amiben van kondi? Mert nekem csak olyan van.
Körülbelül ilyesmi van nekem, ahogy nézem ebben is van kondi. http://www.electronicrepairguide.com/flyback1.jpg
Ezekben dióda van, nem kondi. Lehet csinálni.
Hello! Collector, te már megépítetted ezt, mert ha neked működött, akkor én is megépíteném. Ez egyszerűbbnek tűnik, mint a Plazmahangszóró topikban lévő kapcsolások
![]() Junkers: írtál egy három soros mondatot írásjelek nélkül. Nem lehet értelmezni ![]()
Hagyjuk az előző hülyeséget. Mást kérdezek hogyha egy Neontrafó szekunder felcsévélt tekercsét úgy ahogy van azt használnám a tesla tekercsben szekunder oldalnak azzal is működne? Mert így akkor megspórolhatok egy tekercselést . A neontrafó 2x110v /2x 3000 voltos volt
![]() ![]()
A szekunder tekercs csakis egy sorból állhat. Menetet menet mellé kell tekerni. Most sem volt valami érthető a hsz.-ed.
Idézet: „Mást kérdezek hogyha” Mást kérdezek. Hogyha... Mást kérdezek; hogyha... Mást kérdezek, hogyha... ![]()
3kV-ra van szigetelve, egy kisebb teslánál meg keletkezik 50kV. Spórolni nem lehet, nem véletlenül csinálja mindenki úgy, ahogy azt látni.
Inkább vegyél vagy bonts huzalt és tekerj egy kisebb szekundert. Mekkora teslát szeretnél? Töltsd le a Win Teslát vagy a Dos Teslát és abban ki lehet számolni mit hogyan kel. Illetve ha csak simán tekersz egy szekundert a Skory weblapján van egy kis rezonancia freki számító program. Ha rezonanciába hozod a primerrel szép eredményes kisülések lesznek akár egy 100mm átmérőjű szekunderből ( Lásd Collector "kis" tesláját ). Mondjuk ha MOT-ot használsz sokkal eredményesebb lesz a cuccos. Az a Neon tr mekkora teljesítményű?
UI.: Lassan én is nekiállok a teslámnak megint. Jövőhéten jön 4db MOT hozzá. 90-100nF-os lesz a kondi és 200mm átmérőjű szekunder. A kondinál fogok megint megakadni mivel sárgaréz szalagra nincs pénzem de ha alut használok nem tudom biztonságosan kivezetni... A primer Helikal vagy Helix kialakítású lesz. ![]()
Köszönöm a felvilágosítást! :yes: Annyit még tudnál segíteni hogy a tesla tekercs szekundere hány mm anyagból legyen mert apám ismerőse tekercseléssel foglalkozik és hát jó lenne tudni
![]() 1./ 2x3000v 45mA 270W neontrafó 2./ 20000v sorvégtrafó ![]()
A helyes válasz az 1-es.
![]() Ha kicsit visszaolvasol, a sorvégtrafót többször is kilőttük, mint alkalmatlant és azt is megokoltuk, hogy miért. Milyen "anyagra" gondolsz? Kérlek, konkrét megnevezést kérdezz, mert "anyag" bármi lehet.
Bocsánat így helyes: zománcozott réz huzal
![]()
Ennél a teljesítménynél 0,3 - 0,5 mm-es huzal bőven elegendő, inkább a kisebb is elég.
A tekercs geometriai arányára ügyelj. H/D arány 4:1 - 5:1 legyen, nagyobb teljesítménynél 3,5:1 - 3:1 a jó. És ne legyen nagyon karcsú, hanem kövérebb legyen a cső, legalább 100mm-es. A huzalhosszt érdemes a rezonancia freki hullámhosszának negyedére venni (a huzalátmérő és huzalhossz erősen befolyásolja a H/D arányt!). Kis számolgatást igényel. De a wintesla, vagy a teslamap segít. Nézz utána ezeknek a neten, de itt is, mert többször esett róla szó! Bővebben: Link (FINEWIRE TUBULAR COIL- BAD!) Herb's Tesla Coil Page stb...
Átlagosan számolva 0.3mm-eség és olyan 900menet körül kel legyen. Ahogy _Big_ kolléga is írta 100mm átmérő elég neked. Amit Colletor épített az sem sokkal nagyobb! És lásd mekkora szikrái vannak. Igaz a 250W-os trafódnak cirka 10X-ese annak a meghajtása de így is sikerül neked kb 10cm-es szikra. Jó kondi kel hozzá és jó tetőkapacitás.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |