Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   73 / 164
(#) telectro válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Oda hall elemes nyomógombokat szoktak tenni, mert ott nincs prell. Azt, hogy melyik lábra a cnc topikban megtalálhatod.
(#) mrgrassy válasza telectro hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

köszi
(#) Sir-Nyeteg válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Végálláskapcsolónak bármi megfelel.
A 10-13-ig és a 15-ös láb a bemenet. Felhúzóellenállást érdemes rákötni +5V-ra. És a nyomógomb kapcsolja a földre a LPT pint.
(#) kulzol60 válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Szia

A CNC épités elsö lépése a végállás ? Milyen feladatot szánsz neki?

Miért gyenge a robothoz ? Nagy az erökar ?
Ilyen könnyen ne add fel .
Cserélj motort ha minden kötél szakad .
(#) mrgrassy válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

20centis kart csináltam csak neki de még motor nélkül se bírja el a plexi lapot
és azért kérdeztem a végállás kapcsolót mert a motorok már tökéletesen működnek.
(#) Sir-Nyeteg válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Első a biztonság, akár működik, akár nem
Bár... ha a motornak nincs ereje, akkor nem tud kárt tenni magában...
(#) lazsi válasza vindi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Szia!
Én az 1kOhm helyett inkább 330Ohm-ot használnék.
(#) vindi válasza lazsi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

köszi, vettem
(#) draco31 hozzászólása Jún 26, 2011 /

Szétszedtem egy nyomtatót, ismeretlen okból kidobták. 1994-es HP Deskjet 500c nyomtató egyébként.
Kiszereltem belőle minden elektronikát a motorokkal együtt. 3 motor volt benne, és úgy gondoltam, hogy eladom őket, de gőzöm nincs, hogy mennyit érhetnek, és ehhez kérnék tanácsot, ha lehet itt ilyet egyáltalán.
Az első motor 4,5 volton indul el, ez alatt nem hajlandó menni. Buehler logó van rajta, alatta Kinston NC U.S.A. felirattal. Ez a motor a tintapatron alatt található gyűjtőt forgatta, ha színes patron után fekete lett berakva.
A következő motor a nagy hosszúkás. Ugyanaz a felirat található rajta, mint az előzőn. Ez már 3 volton is megy. Alul található rajta a számláló lap, ami alapján a patront mozgatta a sínen.
Harmadik a lapos motor. Ezt nem tudtam beindítani, kézzel is elég nehezen lehet csak tekerni. Minden adata rajta van a képen. Ez vitte a papírt.
Képek, 12 Mb zip
(#) pifu85 hozzászólása Jún 29, 2011 /

Sziasztok! még egy elvi kérdés!!! Lehet-e egy 3 tengelyes léptetőmoci vezérlőjével négy motort hajtani, úgy hogy esetleg a két motor ugyanazon lépéseket produkálja? Szóval a kérdés lényege hogy belehet-e kötni két motort egy vezérlésre párhuzamosan, a két moci teljesen egyforma és azért kéne mert a motorok közti távolság kb egy méter és úgy pontosabb hogy ha a két sin alatt egy-egy menetes szárral meghajtom külön külön motorral! Gondolom ha működik igy akkor a két motor áramfelvétele nem haladhatja meg (az én esetemben a 3 A) de a motorok 2A vesznek fel az az a 2 motor áramfelvétele együtt 4A... tönkre teszik-e a vezérlőt? vagy működni fognak csak nem adják le a megfelelő nyomatékot? egyáltalán fognak-e működni? Lehet hogy hülyék a kérdések csak megakarom teljesen érteni ha már dolgozok velük és erre nem találtam sehol választ!!! ja a motorokról tudni kell még hogy 8 vezetékes és bipol vezérlővel hajtva "tb6560"!
(#) kulzol60 válasza pifu85 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /

Szia

Semmi akadálya , jo is hogy kérdezed .

Igy van , ha a léptetök együttes áram felvétele nem haladja meg a vezérlö max áramát akkor lehet párhuzamosan kötni két motort .

Egy léptetöt ha soros bipolban kötsz akkor az már jo lesz ugy .Ha van két párhuzamos bipolkötésed és a léptetöket sorba kötöd ( forgás irányra figyelj ) az is jo lesz .A kérdés inkább az hogy a két menetes szár linearitása megfelelö-e .Ezért szoktunk két vezérlöt szinkronba fogva ( Mach3 config ) használni mert a két orsot külön külön tudod kalibrálni .

Mennyire érthetö igy ?
(#) pifu85 válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Érthető valamennyire! nem akartam másik vezérlőt rakni egy motor miatt... költségmegtakarítás!!! a menetes szárakra visszatérve mennyire lehet jelentős az eltérés mértéke? És amit megértettem a mondandodból az annyi hogy akkor ha be is akarom kötni a párhuzamos kötés nem jó mert meghaladja a vezérlő maximális áramát, DE ha sorba kötöm akkor jó lesz igaz??? csak annyi hogy a bemeneti feszültséget a felére kell csökkenteni?
(#) kulzol60 válasza pifu85 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Szia

Milyen bemenö feszültséget ? Milyen vezérlöd van?

Elvileg nem kel vele semmit csinálni .
(#) pifu85 válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

a jó az az egészben hogy értjük egymást Tb 6560 a vezérlőm, de még nem érkezett meg mert külföldről rendeltem! és csak elvi kérdés volt és azért tettem fel hogy valamennyire megértsem.... ! de azt is rosszul fogalmaztam meg, mert a motor feszültségére gondoltam hogy ha két motort kötsz a vezérlőre sorosan akkor hogy meglegyen a motornak a kellő feszültsége, de közben rájöttem hogyha elírtam, mert amúgy is a duplájára kell növelni a feszt mint akár milyen sorba kötésnél! De attól még kérdés él! ha a vezérlőm max csak 3A képes leadni de a rákötött motorok 2A vesznek fel (külön-külön) szóval párhuzamosan nem bírja el ha jól értem de ha sorosan kötöm akkor a megnövelt feszültség miatt működik??? és leadja a teljes nyomatékot? és nem öli meg a vezérlőt? bocs ha értetlenkedek...
(#) kulzol60 válasza pifu85 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Szia

Nem is olyan egyszerü a dolog mert össz 4A kel a léptetöknek ugyan ahoz a nyomatékhoz ( motoronként 2A ) .Nem lesz meg a névleges nyomaték igy de mivel hogy két léptetövel mozgatsz ugyan akkora terhet mint amit egyel szerettél volna igy jobb lesz de a vezérlöt full A-on kel járatnod . Bekötése : egy - egy motort soros bipolban kötsz és igy a kettöt párhuzamosan össze , igy 4A lenne az igénye .Azt nem tudom hogy a rendelt elektronika ezt folyamatosan birja-e ( én 2,5A/fázis felett még nem használtam ) .
Ha a két orsot összefogod egy szinkron szíjjal az nem jo ?

A léptetöre a feszt a vezérlö állitja de 5V/fázis felett én nem ajánlom .

Ez volt a első gondolatom hogy szíjjal csinálom de fogalmam sincs hogy milyen ereje van egy ilyen léptető motornak, mert még sosem dolgoztam vele és ezért gondoltam hogy úgy is egyel több ilyen motorom van így nagyobb nyomatékot tudok kifejteni vele! Tudom valahogy szabályozni vezérlőmmel az áramerősséget? csak azért mert gondoltam hogy a két motor 2,5A ampert használva a motorokat is kímélem és még a vezérlő sem döglik bele!!! De majd lesz ahogy lesz csak jöjjön meg a vezérlő és akkor már sok mindenre fény derül! Valaki használt már ilyen típusú vezérlőt tb 6560 van amire kényes? van valami stiklije?
(#) kulzol60 válasza pifu85 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Szia

Sokan használják , nem tudok rola hogy lenne valami gyermeteg baja ( én még nem probáltam ) .Biztos lehet rajta tuningolni .

A beállithato max áramok : 100% - 75% - 50% - 20% a max hoz képest .

Egy 2A-s léptetö már azért tud nyomatékot produkálni , mérd ki a nyomatékát ( nem kel hozzá vezérlö csak egy labor táp ami 10 V alatt is szabályozhato és tud 3-4A t ) beállitod az Áramot a léptetön egy tekercsén és a 100mm-es probát elvégzed , ahol lezuhan a suly annyi a tartonyomatékod .

köszi a segítséget sokra mentem vele! sok mindent megtudtam! amúgy azt hittem hogyha párhuzamos kötöd be motoromat ( ami ugye 8 vezetékes) hogy legalább dupla olyan lesz a nyomatéka, de kb: másfélszeresére nőt meg a nyomatéka! persze ez sem rossz csak úgy mondom! még egyszer köszi majd szolok ha elakadok valamiben!
(#) kulzol60 válasza pifu85 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Szia

Annak hogy a léptetö unipolárisan vagy bipolárisan és ezen belül soros vagy párhuzamosan van kötve a 8 vezeték nincs köze a tarto nyomatékhoz csak az A/fázis számit .

Minden fajta beköésnek van elönye is és hátránya is de a nyomatékot csak az áram befolyásolja .

Az áram változtatása nem feltétlenül lineárisan változik a nyomaték változással .
(#) Wacak hozzászólása Júl 3, 2011 /

Sziasztok!
Keresek olyan személyt, aki léptetö motorthoz olyan elektronikát tud készitteni, ami a motor tengelyét kb 20-30 fokos szögben mozditja el oda-vissza percenként kb 200 szor.Nem kell külsö vezérelhetöség, hanem teljessen önmagától működjön félpercenként 5-6 másodpercet.
Aki esetleg ebben tud seitteni légyszí írjón privátba!
Előre is köszi mindenkinek.
(#) Wacak hozzászólása Júl 3, 2011 /

Sziasztok!
Keresek olyan személyt, aki léptetö motorthoz olyan elektronikát tud készitteni, ami a motor tengelyét kb 20-30 fokos szögben mozditja el oda-vissza percenként kb 200 szor.Nem kell külsö vezérelhetöség, hanem teljessen önmagától működjön félpercenként 5-6 másodpercet.
Aki esetleg ebben tud seitteni légyszí írjón privátba!
Előre is köszi mindenkinek.
(#) guliver83 hozzászólása Júl 3, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Nincs valakinek egy olyan vezérlője ami egy léptető motort tudna vezérelni aminek a fordulatát lehet szabályozni potival.
(#) mrgrassy válasza Wacak hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

nem lenne egyszerűbb dolog a fórumon válaszolnia hogy esetleg más is tanuljon belőle?
(#) sargarigo válasza Wacak hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

A percenkénti 200 oda-vissza szerintem necces lesz. Ezek a motorok nem a sebességükről híresek, pláne oda-vissza nem. Ha a számok nem csalnak, akkor egyetlen másodperc alatt kell 3.3 kitérést megtennie. Még a pőre tengely sem fog tudni ennyit, főleg ha még teszel is rá valamit. Itt nem az elektronika lesz a gyenge láncszem. Szerintem.
Ha viszont egy mechanikával meg tudod oldani, hogy egy egyirányú mozgásból legyen oda-vissza mozgás, akkor már esélyesebb a dolog!
(#) sargarigo válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Ha jól emlékszem volt már ilyen kapcsolás, olvass vissza kicsit, vagy használd a keresőt!
Amúgy a "szokásos" meghajtás (táp, órajel, irány, fázisok), megfejelve egy 555-össel. Ez utóbbi állítja elő az órejelet a meghajtó fokozat számára. Akár potival is.
(#) mrgrassy válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

mint a motorba is van és akkor csak a egy sima dc motorral meg tudod oldani és a sebességének a beállításával tudod az ide oda mozgást meg csinálni .

de lehet félre értetem
(#) Wacak válasza mrgrassy hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

mivel nekem nem egy darabra lenne szügségem ezért én úgy gondoltam a(privátban)-t, hogy telefonon vagy személyessen szeretném az illetékessel a továbbiakat megbeszélni. Ugyan is én nem megépitteni szeretném az elektronikát, hanem elkészitetni valakivel.
(#) Wacak válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Nem nem. Olvasd el mégegyszer az írásom! Percenkét kb 200.
(#) Wacak válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Pontosabban, azért kell mindenképp léptetömotor mert mert nem csak forogni kellene neki vagy ide-oda mozogni, hanem a müvelet végén vissza kellene álnia a kiindulási pozicioba. Ezért a dc motor sajnos nem megfelelő mert a müvelet végén van egy kis tulfutása, ami még megoldható mis lenne csak sajnos bonyolittaná az egésszet.
Nekem minden képp léptetömotoros megoldás a legmegfelelöbb és mivel én nem tudom összehozni ezt az elektronikát, ezért kérnék meg valakit, hogy ebben segítsen.Egyenlöre több tíz darabra lenne szükségem.
(#) kulzol60 válasza Wacak hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Szia

A konkrét folyamatot küld el nekem és össze hozzuk .
Ebböl a leirásbol nehéz megérteni mit is kel csinálni pontosan.
Következő: »»   73 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem